Alimentele picante in sarcina

de Mancas Malina
alimentele picante in sarcina

Afla din urmatorul articol daca sunt sigure alimentele picante in sarcina, cand pot fi consumate si cand ar trebui evitate, precum si alte informatii utile.

CUPRINS:

1. Se pot consuma alimente picante in sarcina?
2. Alimentele picante in sarcina – pot avea beneficii?

Se pot consuma alimente picante in sarcina?

Raspunsul este simplu – in general, da. Se pot consuma alimente picante in sarcina, cat timp nu va cauzeaza probleme digestive si arsuri gastrice. De asemenea, uneori alimentele picante pot intensifica greturile in sarcina, in functie de nivelul de sensibilitate. Cu alte cuvinte, depinde de fiecare femeie in parte cum poate tolera alimentele picante in sarcina. Daca aportul de alimente picante va produce disconfort gastric sau aveti o aversiune fata de gust, este mai bine sa evitati aceste alimente.

pot consuma alimente picante in sarcina

Alimentele picante in sarcina – sunt sigure pentru fat?

Alimentele picante in sarcina nu afecteaza sanatatea fatului. De asemenea, alimentele picante nu induc travaliul prematur – acesta este un mit. Unele studii sugereaza ca alimentele condimentate in sarcina ar putea influenta papilele gustative ale bebelusului. Cercetarile in general arata ca ceea ce mananci influenteaza preferintele ulterioare ale bebelusului.

Alimentele picante in sarcina – sunt sigure pentru mama?

Desi alimentele picante in sarcina sunt sigure pentru fat, pot cauza uneori disconfort mamei, in functie de toleranta. Insa, asta nu inseamna ca nu sunt sigure in general in sarcina – depinde de fiecare femeie si fiecare sarcina in parte. Fiecare sarcina este diferita. Asigurati-va ca discutati cu medicul despre circumstantele voastre daca aveti intrebari despre consumul de alimente picante in timpul sarcinii.

Efectele pe care le au alimentele condimentate asupra corpului pot varia in functie de trimestru. In primul trimestru, alimentele condimentate pot agrava greturile matinale. Mai tarziu in timpul sarcinii (in timpul celui de-al doilea si al treilea trimestru), alimentele condimentate au un risc mai mare de a provoca reactii adverse neplacute, inclusiv arsuri la stomac, indigestie, greata, diaree, gaze, balonare si reflux gastroesofagian.

alimentele picante si greturile in sarcina

Alimentele picante si arsurile la stomac

Un motiv pentru care ati putea alege sa evitati alimentele picante in timpul sarcinii este daca aveti arsuri la stomac sau reflux. Arsurile gastrice sunt cauzate de o crestere a hormonului progesteron. Din pacate, alimentele condimentate pot agrava arsurile la stomac, deoarece cresc productia de acid din stomac. Deoarece multe femei insarcinate se confrunta oricum cu astfel de probleme in sarcina, mancarea picanta poate agrava arsurile gastrice. Astfel, daca aveti arsuri la stomac, poate fi recomandat sa evitati alimentele picante in timpul sarcinii.

In general, este important sa identificati alimentele care va afecteaza, astfel incat sa le puteti evita. Daca, de exemplu, un anumit tip de aliment va provoaca indigestie sau arsuri la stomac, poate fi mai bine sa il evitati. Nu toate medicamentele eliberate fara prescriptie medicala pentru arsuri la stomac, indigestie si greata sunt considerate sigure pentru femeile insarcinate. Discutati cu medicul daca va confruntati cu simptome gastrointestinale severe sau persistente, cum ar fi diaree, durere intensa, gaze, crampe si balonare.

Alimentele picante si greturile matinale

Greturile matinale sunt foarte frecvente in primele etape ale sarcinii, din cauza nivelurilor hormonale in schimbare. Greturile matinale pot fi agravate uneori de consumul de alimente picante.

Mai ales in timpul primului trimestru, alimentele condimentate pot agrava simptomele greturilor matinale – pot duce la greata si indigestie suplimentara. Alimentele picante pot fi digerate mai greu, astfel ca stomacul poate produce mai mult acid, iar acest lucru poate intensifica greata. In al doilea trimestru, pe langa greata suplimentara, alimentele condimentate pot provoca si balonare, gaze si diaree.

In plus, femeile cu afectiuni precum boala Crohn, colita ulcerativa sau alte afectiuni intestinale pot prezenta dureri abdominale intense dupa consumul de alimente picante in timpul sarcinii. Acest lucru este din cauza faptului ca alimentele picante pot declansa simptome inflamatorii intestinale in cazul persoanelor care au deja aceste afectiuni.

Pofta de alimente picante in sarcina

Sarcina vine cu numeroase pofte si aversiuni alimentare. Unele femei au pofta de inghetata sau muraturi, in timp ce altele pot avea pofta de mancare picanta in sarcina. In general, totul tine de modificarile hormonale.

siguranta alimentelor condimentate in sarcina

Alimentele picante in sarcina – pot avea beneficii?

Nu numai ca mancarea condimentata este sigura pentru bebelus, dar poate avea si unele beneficii. De exemplu, capsaicina din ardei are proprietati antiinflamatorii, care pot stimula sistemul imunitar si sanatatea. Aceste proprietati antiinflamatorii pot ajuta la ameliorarea inflamatiilor. In plus, capsaicina poate stimula metabolismul, ceea ce poate ajuta la gestionarea greutatii si la mentinerea sanatatii generale a intestinului. Unele studii au aratat ca alimentele condimentate poate reduce colesterolul LDL sau colesterol rau, crescand in acelasi timp colesterolul bun sau HDL. HDL este „colesterolul bun” de care corpul are nevoie pentru a elimina colesterolul LDL (colesterolul „rau”) din organism. HDL reduce riscul de boli de inima si accident vascular cerebral.

In plus, se considera ca expunerea bebelusului la o varietate de alimente, inclusiv la produse picante, poate ajuta la extinderea preferintelor alimentare ale copilului. Acest lucru se datoreaza faptului ca bebelusii absorb adesea aromele alimentelor prin lichidul amniotic. Unele cercetari sugereaza ca aportul alimentelor cu arome variate in timpul sarcinii si alaptarii creste probabilitatea ca cel mic sa accepte aceste arome mai tarziu mai usor.

Retineti!

Insa, indiferent de aceste beneficii posibile, important este sa consumati doar alimente care va fac bine si evitati alimentele care va produc disconfort de orice fel. Este important sa va ascultati corpul. Acordati atentie modului in care va simtiti dupa ce mancati alimente picante. De asemenea, desi alimentele condimentate sunt sigure in sarcina de obicei, nu toate alimentele sunt permise in sarcina. Evitati consumul de carne cruda sau insuficient gatita, oua crude sau insuficient gatite, lactate nepasteurizate, alcool, peste cu un continut ridicat de mercur.

Referinte:

(1) https://www.healthline.com/health/pregnancy/spicy-food-pregnancy
(2) https://www.verywellfamily.com/can-i-eat-spicy-foods-while-pregnant-5195400
(3) https://www.babycenter.com/pregnancy/diet-and-fitness/is-it-safe-to-eat-spicy-foods-during-pregnancy_1246919

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu