Anemia fetala – cauze si tratament

de Mancas Malina
anemia fetala

Citeste mai multe despre anemia fetala – care pot fi cauzele posibile si factorii de risc, metode de diagnostic si cum este gestionata aceasta problema.

CUPRINS:

1. Ce este anemia fetala?
2. De ce apare anemia fetala?
3. Cum este diagnosticata anemia fetala?
4. Tratament

Ce este anemia fetala?

Anemia fetala apare atunci cand cantitatea de globule rosii circulante si hemoglobina la fat scad sub nivelul normal. Deoarece hemoglobina transporta oxigen si globulele rosii din sange sunt importante in mentinerea functiei normale a sangelui, anemia fetala poate avea mai multe efecte adverse, inclusiv complicatii cardiace. In cazul in care anemia devine severa, capacitatea scazuta de transport a oxigenului si a celulelor sangvine creste riscul de insuficienta cardiaca. Daca se intampla acest lucru, poate sa apara o acumulare de lichid in corpul fatului.

Cea mai frecventa cauza a anemiei fetale este o incompatibilitate intre grupa sangvina a mamei si a fatului. In aceste conditii, anticorpii de la mama distrug globulele rosii ale fatului.

cauze pentru anemie fetala

De ce apare anemia fetala?

Anemia fetala este o afectiune in care volumul de globule rosii din sangele fatului scade sub nivelul normal in timpul sarcinii. Afectiunea poate aparea deoarece nu sunt produse suficiente globule rosii sau pentru ca sunt distruse mai repede decat pot fi produse din nou. Globulele rosii contin hemoglobina, care transporta oxigen in tot organismul. Celulele si organele unui copil in curs de dezvoltare au nevoie de cantitati suficiente de oxigen pentru a se hrani.

Desi anemia fetala este rara, cele mai frecvente cauze sunt distrugerea globulelor rosii din cauza incompatibilitatii dintre grupa sangvina a mamei si a fatului sau a unei alte incompatibilitati intre globulele rosii ale mamei si ale fatului. Asta inseamna ca sistemul imunitar al mamei vede sangele fetal ca fiind strain atunci cand ajunge in circulatia ei si, prin urmare, il ataca. O alta cauza a anemiei fetale este o incetinire temporara a productiei de globule rosii. Cazurile rare de infectie cu parvovirusul fetal pot sta la baza acestei afectiuni.

O alta cauza a anemiei fetale este secventa anemie-policitemie, o afectiune care se poate dezvolta in timpul sarcinilor cu gemeni identici, care impart o placenta. In cazuri rare, sangele din placenta comuna devine distribuit inegal intre gemeni. Un fat poate primi prea putin sange, ceea ce duce la un nivel scazut de globule rosii. Anemia fetala este, de asemenea, asociata cu anumite tulburari genetice si metabolice, cum ar fi sindromul Down (Trisomia 21) si boala Niemann-Pi.

gestionarea anemiei fetale

Retineti!

Anemia fetala poate face ca inima unui copil sa bata mai repede. Inima trebuie sa lucreze mai mult pentru a pompa mai mult sange si oxigen in corp. In cazuri severe, afectiunea poate duce la afectarea severa a inimii. Pe masura ce inima este afectata, lichidul se acumuleaza in corpul fatului, in jurul inimii, plamanilor si altor organe. Aceasta acumulare anormala de lichid este cunoscuta sub numele de hidrops fetal. Daca nu este tratata, anemia fetala pune viata copilului in pericol.

Ce este trombocitopenia fetala?

Trombocitopenia fetala inseamna un numar scazut de trombocite la fat. Trombocitele ajuta la coagularea sangelui. Daca numarul de trombocite este foarte scazut, atunci poate aparea sangerare spontana, in special in creierul fatului. Incompatibilitatea imuna materno-fetala este cea mai frecventa cauza pentru un numar foarte scazut de trombocite fetale.

riscul anemiei fetale

Cum este diagnosticata anemia fetala?

Anemia fetala poate fi suspectata dupa analiza antecedentelor materne, a rezultatelor ecografice si a evaluarii ecografice a fluxului sangvin in artera cerebrala medie fetala. Cand se suspecteaza anemie fetala, aceasta este confirmata printr-o procedura numita prelevare percutanata de sange din cordonul ombilical. Acesta este un test de diagnostic prenatal in care o cantitate mica de sange fetal este prelevata din cordonul ombilical folosind un ac si ghidare cu ultrasunete.

Sangele mamei va fi testat pentru prezenta anticorpilor asociati cu incompatibilitatea globulelor rosii. Acest test se face in mod obisnuit la inceputul sarcinii si apoi din nou in jurul saptamanii 28 de sarcina. Daca testul de sange arata semne de anticorpi care pot duce la anemie fetala, se vor face teste suplimentare. Printre aceste teste se numara si cele pentru a determina grupa de sange a bebelusului. O modalitate de a face acest lucru este si prin testarea grupei de sange a tatalui. Daca grupa sangvina a mamei este Rh negativ si cea a tatalui este Rh pozitiv, exista riscul ca bebelusul sa aiba sange Rh pozitiv, ceea ce il expune riscului de a dezvolta anemie fetala.

Tratament

Cum este gestionata anemia fetala inainte de nastere?

Daca in urma analizelor se identifica un anumit risc de anemie fetala, se va face monitorizare atenta – de obicei prin ecografii. Daca anemia fetala a bebelusului este usoara, tot ceea ce poate fi necesar este o monitorizare atenta a starii in timpul sarcinii. Acest lucru poate implica ecografii periodice pentru a masura fluxul de sange al bebelusului. Daca afectiunea este mai grava, copilul poate avea nevoie de una sau mai multe transfuzii de sange in timp ce se afla in uter. In timpul acestei proceduri, globule rosii sunt transfuzate prin vena din cordonul ombilical.

Cum este gestionata anemia fetala dupa nastere?

Bebelusii cu anemie fetala pot fi nascuti si natural. Obiectivul este ca nasterea sa aiba loc cat mai aproape de data estimata, de obicei in jurul saptamanii 37 – 38 de sarcina. Bebelusii cu anemie fetala se nasc adesea cu icter. Aceasta afectiune apare atunci cand sangele copilului contine o cantitate in exces de bilirubina. Distrugerea globulelor rosii poate duce la niveluri ridicate de bilirubina. O transfuzie de sange poate fi, de asemenea, necesara pentru a mentine hemoleucograma copilului la un nivel sigur. In cazurile de incompatibilitate Rh, bebelusului i se pot administra si perfuzii intravenoase de imunoglobulina.

In general, bebelusul nu va avea nevoie de ingrijire pe termen lung pentru anemie fetala. Insa, o astfel de ingrijire poate fi necesara pentru bebelusii care au alte afectiuni asociate uneori cu anemie fetala, cum ar fi sindromul Down sau boala Niemann-Pick.

Articole recomandate

Lasa un comentariu