Atentia pozitiva – beneficii pentru copii

de Mancas Malina
atentia pozitiva

Afla din articolul de mai jos ce este atentia pozitiva, ce importanta are pentru dezvoltarea celor mici si cateva recomandari utile in acest sens.

CUPRINS:

1. Ce este atentia pozitiva?
2. De ce este importanta atentia pozitiva?
3. Cum acordam atentie pozitiva?

Ce este atentia pozitiva?

Copiii se afla intr-o etapa in care au nevoie de multa atentie, mai ales din partea parintilor. Din acest motiv, recurg uneori la un comportament negativ pentru a atrage atentia. Prin urmare, este necesar sa folositi atentie pozitiva pentru cei mici. Astfel, va puteti asigura ca nu recurg la comportamente de cautare a atentiei. In plus, acest lucru faciliteaza si dezvoltarea personala sanatoasa a celor mici.

A acorda copiilor atentie pozitiva uneori necesita ca parintii sa isi schimbe perspectiva. Cand le acordam copiilor o atentie pozitiva, inseamna ca ne concentram mai mult pe partile bune si incercam sa ignoram (cel putin in acel moment) partile rele. Acordarea de atentie pozitiva, mai degraba decat negativa, este mult mai eficienta in schimbarea comportamentelor. Cercetarile arata ca laudele pentru comportamentul pe care doriti sa-l incurajati au mai multe rezultate decat enuntarea lucrurilor pe care doriti sa nu le mai faca.

In practica, atentia pozitiva poate fi manifestata sub mai multe forme. Poate fi aratata cu ajutorul cuvintelor sau a gesturilor. A acorda atentie pozitiva inseamna a raspunde celorlalti in moduri afirmative, care ar putea include lauda, aprobare, zambet sau afectiune fizica. Terapeutii folosesc uneori atentia pozitiva pentru a incuraja progresul in comportamentul pacientilor. Toata lumea, la orice varsta, poate beneficia de pe urma atentiei pozitive primite. Este placut sa simti ca cineva isi concentreaza toata atentia – intr-un mod pozitiv – asupra ta. Copiii, in special, au nevoie de aceasta atentie pentru a se dezvolta emotional, pentru a-si dezvolta stima de sine, increderea in sine si un sentiment pozitiv de identitate.

cum practicam atentia pozitiva

Tipuri de atentie

Diferitele tipuri de atentie pot fi clasificate ca fiind pozitive, negative si neutre. Atentia pozitiva implica o serie de afirmatii si cuvinte pozitive si contact fizic afectuos, ce il ajuta pe destinatar sa se simta validat, incurajat sau sprijinit. Atentia negativa, prin contrast, este de obicei definita ca o reactie cu dezaprobare sau critica la cuvintele sau actiunile altei persoane. De asemenea, se poate referi la acordarea de atentie excesiva actiunilor negative ale altei persoane, perpetuand astfel comportamentele, in special la copii. Atentia neutra poate fi clasificata ca reactii sau afirmatii care nu transmit emotii puternice.

A lauda sau a recunoaste efortul unei persoane este un exemplu de atentie pozitiva. Acordarea unei atentii excesive comportamentelor nedorite ii determina adesea pe oameni sa-si continue tiparele comportamentale. Un exemplu este cand mama rade de fiecare data cand copilul spune anumite cuvinte negative sau loveste. Copilul ar putea interpreta reactia pozitiva drept aprobare si poate continua sa faca acel comportament.

De asemenea, cand copiii se simt ignorati sau incercarile lor de a va atrage atentia esueaza, uneori poate duce la un comportament negativ, provocator, de opozitie-sfidare. Acest lucru este uneori cunoscut ca un comportament negativ de cautare a atentiei.

ce rol are atentia pozitiva

De ce este importanta atentia pozitiva?

Cel mai puternic instrument pe care il au parintii pentru a influenta comportamentele celor mici este atentia. De la nastere, copiii au nevoie de experiente si relatii care sa le arate ca sunt fiinte valoroase, capabile. Atentia pozitiva, reactiile si raspunsurile adultilor importanti din jur ii ajuta pe copii sa-si construiasca o imagine de sine pozitiva. O imagine de sine sanatoasa este foarte importanta, nu numai pentru relatia copilului cu cei din jur, ci si pentru increderea in sine. De asemenea, sentimentele de siguranta ale copilului provin din interactiunile sale cu parintii si cu ceilalti oameni apropiati din jur.

Cand copiii primesc doze regulate de atentie sanatoasa si pozitiva, isi reduc comportamentele de cautare a atentiei. Copiii sunt mai putin susceptibili sa face anumite crize de furie, sa puna aceeasi intrebare din nou si din nou sau sa inceapa sa aiba anumite comportamente negative daca li se acorda doze regulate de atentie pozitiva. Cu toate acestea, cel mai important efect al folosirii atentiei pozitive la copii este ca aceasta duce la dezvoltarea unui concept sanatos de sine si a stimei de sine. Prin atentie pozitiva, puteti ajuta copiii sa-si construiasca o imagine de sine sanatoasa. Cu alte cuvinte, ii puteti ajuta sa se valorizeze si sa se simta mai in siguranta si mai increzatori.

atentia pozitiva beneficii

Cum acordam atentie pozitiva?

Folosirea in mod adecvat a atentiei pozitive poate ajuta copilul sa devina mai increzator si poate duce la un comportament mai bun in timp. Atentia pozitiva este modul in care manifestati apreciere fata de copil si caldura in relatia cu acesta prin:

  • zambet;
  • contact vizual si folosirea de expresii faciale pozitive;
  • afectiune fizica – de exemplu, imbratisarea;
  • folosirea de cuvinte pentru a incuraja copilul;
  • manifestarea interesului pentru interesele, activitatile si realizarile copilului.

Iata cateva recomandari:

  • Recunoasteti si validati sentimentele copilului, chiar daca sunt negative.
  • Oferiti doze zilnice de atentie pozitiva. Faceti un obicei din a lauda si manifesta aprecierea fata de copil, in mod spontan. Laudati nu doar rezultatul unei sarcini sau activitati, ci si efortul si progresul.
  • Zambiti-i copilului cat mai des si faceti contact vizual cand vorbiti.
  • Folositi cuvinte pozitive, incurajari.
  • Fiti afectuos din punct de vedere fizic – pupici si imbratisari.
  • Manifestati interes fata de interesele si activitatile copilului. Petreceti timp facand activitatile sale preferate – cum ar fi joc lego, un puzzle, jocul sau preferat, cititi cartea sa preferata etc.
  • Petreceti zilnic timp de calitate cu cel mic, fara surse de distragere, ca televizor, telefon etc., acordand atentie deplina copilului. Vorbiti despre cum i-a fost ziua, povestiti-i despre ziua voastra, faceti planuri etc. Puneti intrebari ulterioare cand copilul incepe sa vorbeasca. Acest lucru continua conversatia. Daca aveti mai multi copii, fiecare parinte, pe rand, trebuie sa ofere atentie unica fiecarui copil in fiecare zi, macar 10-15 minute. Copilul trebuie sa simta ca primeste atentie deplina, completa si nedivizata.
  • Creati niste ritualuri speciale de familie pe care le puteti face impreuna.
  • Daca trebuie sa oferiti feedback constructiv, transmiteti si cateva mesaje pozitive in acelasi timp.

De-a lungul timpului, este important sa-i oferiti copilului mai multa atentie pozitiva decat critici sau atentie negativa. Daca ii puteti acorda copilului atentie pozitiva in cea mai mare parte a timpului, va avea un sentiment puternic de siguranta, incredere si se va simti iubit.

Ce facem cand copilul are un comportament negativ?

Daca un copil se comporta intr-un mod care nu este sigur pentru el sau pentru altii, atunci parintii sau adultii ar trebui sa intervina. In caz contrar, faceti tot posibilul sa ignorati comportamentul, apoi acordati atentie pozitiva cand se opreste. Se numeste „ignorare activa”. Daca va retrageti atentia de la acel comportament negativ, trimiteti mesajul ca acea actiune sau acel comportament nu este modalitatea prin care poate obtine ceea ce isi doreste. Nu inseamna ca ignorati si nu abordati problema, ci ca redirectionati atentia catre altceva sau ca ignorati activ.

Referinte:
(1) https://parentingnow.org/the-power-of-positive-attention/
(2) https://www.cdc.gov/parents/essentials/communication/goodbehavior.html
(3) https://childmind.org/article/the-power-of-positive-attention/
(4) https://raisingchildren.net.au/toddlers/connecting-communicating/connecting/positive-attention

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu