Bebelusul s-a inecat cu mancare – prim-ajutor si preventie

de Mancas Malina
bebelusul s-a inecat cu mancare

Afla din articolul de mai jos care sunt alimentele cu risc de inecare sau sufocare, dar si ce facem cand bebelusul s-a inecat cu mancare.

CUPRINS:

1. Riscul de inecare cu alimente la bebelusi
2. Ce alimente prezinta risc de inecare si sufocare?
3. Masuri de prim-ajutor
4. Recomandari de preventie

Riscul de inecare cu alimente la bebelusi

Inecarea cu mancare poate sa apara la orice varsta, insa bebelusii si copiii mici (mai mici de 4 ani) sunt expusi unui risc mai mare. Asta pentru ca inca nu au suficienta experienta cu alimentele si controlul lor la nivelul gurii, dentitia nu este suficient dezvoltata, au tendinta de a duce la gura alimente de dimensiuni mai mari sau in cantitate mare, jucarii sau alte obiecte si au caile respiratorii de dimensiuni mici. De asemenea, de multe ori rad, se joaca sau sunt activi cand sunt hraniti. In plus, reflexele lor nu sunt bine dezvoltate. Daca apare obstructia cailor respiratorii severa, oxigenul nu poate sa ajunga la plamani si creier.

In special in perioada diversificarii poate aparea un risc mai mare de inecare cu alimente. Riscul este mai mare in caz de auto-diversificare sau cand se ofera alimente degetel sau finger food. Insa, inecarea poate sa apara si in cazul hranirii cu lapte din biberon si a alaptarii la san.

alimente cu risc de sufocare

Sufocare vs Reflexul de gag

Sufocarea este atunci cand copilul nu mai poate respira din cauza faptului ca o bucata de aliment sau un obiect blocheaza caile respiratorii. Bebelusii si copiii mici nu sunt capabili sa mestece bine alimentele. Musculatura de la nivelul cavitatii bucale nu este pe deplin dezvoltata iar dintii nu sunt la fel de dezvoltati ca la copiii mai mari sau adulti.

Reflexul de gag la bebelusi este o parte normala la introducerea alimentelor solide mai ales. Este un reflex natural. Gag nu este acelasi lucru cu sufocarea – copilul poate tusi si elimina respectivul blocaj, si in acelasi timp este un proces zgomotos. Gag este un mecanism de siguranta important care ajuta de fapt la prevenirea sufocarii. Ii ajuta pe bebelusi sa invete cum sa gestioneze in siguranta alimentele din gura.

In caz de reflex gag, copilul impinge mancarea afara din gura, poate lacrima si scoate zgomote ca in caz de voma – sau chiar vomita. Pe de alta parte, sufocarea este atunci cand caile respiratorii se blocheaza, iar bebelusul nu mai poate respira. Adesea, daca s-a inecat cu mancare, copilul poate incepe sa tuseasca pentru a incerca sa elibereze caile respiratorii. Alimentele moi sunt de multe ori usor de eliminat, dar alimentele sau obiectele mai dure se pot bloca.

Ce alimente prezinta risc de inecare si sufocare?

Pe masura ce bebelusul invata sa mestece si sa inghita, unele alimente prezinta pericol de inecare si sufocare. Aceste alimente care pot duce la inecare cu mancare la bebelusi si copii mici includ in principal:

  • nuci, alune, caju, migdale, seminte;
  • fructe si legume crude – morcov, rosii cherry, para, mar, boabe de struguri;
  • bucati mai mari de carne, branza, paine;
  • oase;
  • cirese cu samburi;
  • masline;
  • bomboane, dropsuri, caramele, jeleuri;
  • popcorn, chips-uri, covrigei etc;
  • boabe de fasole, mazare etc.;
  • stafide si alte fructe uscate;
  • unt de arahide etc.

Alte riscuri includ produse mici precum tablete si vitamine masticabile sau guma de mestecat.

reflexul gag la bebelusi

Pe langa alimente, exista si alte obiecte care pot duce la inecare sau sufocare. Obiectele mici, rotunde pot fi un pericol de sufocare si trebuie tinute departe de copiii mici. Exemple de obiecte care pot obstructiona caile respiratorii includ monede, margele, zaruri, agrafe de par, baloane neumflate sau sparte, piese mici de la jucarii, bijuterii, baterii mici, magneti, nasturi, pietricele etc.

De aceea, nu ii permiteti bebelusului sau copilului mic sa aiba acces la jucarii mici sau obiecte cu pericol de sufocare. Alegeti jucarii doar adecvate varstei si din materiale sigure. Verificati jucariile si jocurile pentru piese mici care ar putea fi scoase. Indepartati piesele slabite, cum ar fi ochii si nasturii de la jucarii de plus sau papusi, rotile slabite de la masinute si suruburile slabite.

Masuri de prim-ajutor daca bebelusul s-a inecat cu mancare

  • Daca bebe s-a inecat cu mancare, in prima etapa evaluati situatia copilului, simptomele pe care le are. Daca tuseste, lasati-l sa tuseasca. Este recomandat de fapt sa incurajati tusea pentru a elimina blocajul. Ulterior, puneti copilul culcat cu capul in jos, bateti usor pe spate, ridicati si repetati pana isi revine. Daca nu poate tusi, in cazul in care se ineaca grav, daca devine vinetiu sau rosu la fata, nu poate scoate niciun sunet etc., trebuie aplicata manevra Heimlich (si apelati numarul de urgenta).
  • In acest caz asezati copilul pe antebrat cu fata in jos (antebratul sprijinit de coapsa), sustineti barbia cu mana, fara a acoperi gura si nasul – o pozitie oblica in jos, pentru a facilita eliminarea corpului strain. Aplicati cu podul palmei 5 lovituri intre omoplati – lovituri mai ferme decat in primul caz, insa mai blande decat in cazul unei persoane adulte.
  • Intre lovituri observati daca au fost eliberate caile respiratorii. Dupa cele 5 lovituri, ridicati copilul pentru a verifica daca elimina din gura corpul strain si daca da, ajutati usor la eliminarea sa. NU introduceti insa degetele in cavitatea bucala a copilului decat daca observati corpul strain ca poate fi scos cu usurinta. Altfel, exista riscul sa impingeti mai mult corpul strain in cavitatea bucala.
  • Daca nu se observa rezultate, se vor aplica o serie de compresii toracice – intoarceti copilul cu fata in sus, apasati cu 2 degete presiune pe ultima parte a sternului de 5 ori si reluati cu manevra anterioara pana cand copilul incepe sa respire si elimina corpul strain.
  • In cazul unui copil mic care s-a inecat cu mancare, pasii sunt aceiasi, dar copilul nu va fi pozitionat pe antebrat, ci pe genunchi.

cum prevenim inecarea cu alimente

Recomandari de preventie

  • Asigurati-va ca cei mici stau linistiti in timp ce mananca sau beau. Nu hraniti copilul cand merge, cand mergeti cu masina sau cand se joaca.
  • Nu lasati niciodata un bebelus sau copil mic nesupravegheat in timp ce mananca. Este necesara supravegherea directa.
  • Nu fortati niciodata bebelusii  si copiii mici sa manance, deoarece acest lucru poate provoca sufocarea.
  • Nu oferiti alimente cu risc de sufocare bebelusilor si copiilor mici (bomboabe, nuci si seminte, unt de arahide etc.).
  • Morcovii, merele si alte fructe si legume tari trebuie gatite, facute piure, curatate de coaja sau rase. Strugurii trebuie taiati in jumatate pe lungime, apoi din nou in jumatate. Carnea trebuie tocata sau taiata in bucati mici si oferita fara oase. Indepartati samburii fructelor si maslinelor.
  • Oferiti mancare adecvata varstei. Odata ce copilul a inceput sa manance singur, mai ales alimente tip degetel, oferiti alimente de dimensiuni si texturi adecvate varstei.
  • Oferiti portii mici si nu ii dati copilului sa manance cu inghitituri prea mari.
  • Nu hraniti copilul in timp ce plange.
  • Incurajati-l sa mestece bine mancarea.

Referinte:
(1) https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/choking-hazards.html
(2) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Choking_suffocation_and_strangulation_prevention/
(3) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/Choking-Prevention.aspx
(4) https://raisingchildren.net.au/toddlers/safety/choking-strangulation/choking-prevention
(5) https://kidshealth.org/en/parents/safety-suffocation.html

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu