Beneficiile muzicii pentru dezvoltarea copiilor

de Mancas Malina
beneficiile muzicii pentru copii

Afla din articolul de mai jos care sunt beneficiile muzicii pentru sanatatea si dezvoltarea celor mici, precum si cum putem incuraja activitatile si jocurile muzicale pentru copii.

CUPRINS:

1. Muzica si sanatatea – beneficiile muzicii
2. Cum incurajam activitatile muzicale pentru cei mici?

Muzica si sanatatea – beneficiile muzicii 🎵

Parintii folosesc instinctiv muzica pentru a calma si adormi copiii, pentru a-si exprima dragostea si bucuria si pentru a interactiona cu cei mici. Studiile sugereaza ca experientele muzicale din copilarie pot accelera dezvoltarea creierului, in special in domeniile achizitiei limbajului si abilitatilor de citire. Cercetarile mai noi s-au axat pe „efectul Mozart”, teoria conform careia bebelusii din uter care sunt expusi la muzica clasica ajung sa fie mai inteligenti. Inca se mai fac studii in acest sens, dar in mod clar ascultarea muzicii poate avea unele beneficii, cum ar fi cultivarea aprecierii pentru aceasta mai tarziu in viata si efectul de calmare.

Studiile arata ca diferite tipuri de muzica pentru copii pot ajuta la dezvoltarea mentala, emotionala si fizica. De exemplu, muzica linistitoare precum cantece de leagan, jazzul si muzica clasica ajuta la calmare, reduce stresul, ajuta la imbunatatirea memoriei si vindecarea mintii. Muzica optimista elibereaza endorfine si stimuleaza energia. Cercetarile arata ca atunci cand ascultam muzica, multe zone ale creierului sunt activate. Acesta este modul in care muzica poate sustine dezvoltarea motorie, dezvoltarea limbajului si a cognitiei. Muzica poate, de asemenea, sa reduca durerea si stresul, sustinand in acelasi timp abilitatile de adaptare si expresia creativa.

muzica beneficii

Muzica sustine dezvoltarea creierului

Muzica este importanta pentru dezvoltarea copilului, deoarece sustine creierul sa formeze conexiuni intre partea dreapta si stanga. Ajuta la dezvoltarea motorie si cognitiva, dezvoltarea creativitatii si a personalitatii. Muzica sustine dezvoltarea generala a creierului si formarea de noi conexiuni care imbunatatesc functionarea si dezvoltarea cognitiva. Limbajul, citirea si abilitatile matematice, in special, sunt dezvoltate prin activitati muzicale.

Dezvoltarea limbajului si a vocabularului

Cantecele si rimele extind vocabularul copilului, precum si capacitatea sa de a folosi limbajul corect. Repetarea rimelor si a cantecelelor ii ajuta pe copii sa memoreze cuvinte noi. De asemenea, se familiarizeaza cu modelele de limbaj si cu modul in care cuvintele sunt asezate impreuna. Un vocabular bine dezvoltat le permite copiilor sa comunice mai bine si sa invete sa citeasca mai fluent.

Sustine perceptia auditiva

Perceptia auditiva este capacitatea creierului de a intelege ceea ce aude prin urechi. Aceasta este una dintre cele mai importante abilitati necesare pentru citire. Copiii trebuie sa fie capabili sa auda diverse sunete, sa le distinga si sa le foloseasca impreuna. De asemenea, trebuie sa fie capabili sa uneasca sunete si sa le desparta pentru a putea citi si scrie cuvinte.

Dezvoltarea abilitatilor motorii

Abilitatile motorii sunt extrem de importante pentru a invata a scrie si a citi, dar nu numai. Sunt dezvoltate in diferite moduri in timpul activitatilor muzicale. Abilitatile motorii fine si grosiere pot fi dezvoltate prin jocul cu mainile in timpul cantecelului, dans, jocuri muzicale, cantatul la instrumente etc. De asemenea, coordonarea, o abilitate importanta pentru copii, poate fi invatata prin multe activitati muzicale. Muzica imbunatateste, de asemenea, dezvoltarea senzoriala a copilului, mai ales atunci cand este asociata cu o activitate de miscare, cum ar fi dansul.

Muzica sustine exprimarea de sine

Muzica este un mod de auto-exprimare pentru copii. Prin activitati muzicale, copiii dezvolta un sentiment de creativitate si se simt liberi sa se exprime. Exprimarea creativa este o parte importanta a dezvoltarii copilului. Copilaria este o perioada de dezvoltare semnificativa intr-o gama larga de abilitati cognitive socio-emotionale. Muzica poate ajuta la imbunatatirea calitatii interactiunilor. Studiile arata ca muzica imbunatateste abilitatile interpersonale (recunoasterea si raspunsul la emotiile personale) si abilitatile interpersonale (pentru a identifica si intelege ceea ce simte o alta persoana).

Sustinerea memoriei

S-a dovedit stiintific ca muzica are avantaje si beneficii pentru sanatatea copiilor. Unul dintre aceste beneficii este ca ajuta la imbunatatirea functiilor de memorie. Cantecele pentru copii sunt de obicei formate din fraze repetitive, ceea ce ii ajuta sa-si dezvolte abilitatile de memorie. Melodia si ritmul cantecelor si rimelor faciliteaza memorarea lor. Acest lucru este benefic pentru dezvoltarea abilitatilor auditive, precum si a abilitatilor generale de memorie.

De asemenea, muzica este pur si simplu o activitate distractiva care te face sa te simti bine. Copiii sunt atrasi in mod natural de muzica.

🎼Cum incurajam activitatile muzicale pentru cei mici?

Jocul muzical: 0-12 luni

Este important sa incepeti sa ii cantati si sa introduceti jocuri muzicale inca de la nastere. Cantecele de leagan si leganatul sunt cele mai simple exemple. Cantati melodiile preferate in timp ce tineti copilul in brate sau il leganati usor, in ritmul muzicii. De asemenea, exista diferite tipuri de jucarii si accesorii muzicale pentru copii – inclusiv balansoare cu sunete, carusel muzical pentru carucior sau patut, jucarii zornaitoare, clopotei etc. Jucariile muzicale ofera si stimulare vizuala si permit exersarea abilitatilor motorii fine.

Citeste si: Zgomotul alb la bebelusi – ce beneficii are?

Jocul muzical: 12-24 luni

De la aceasta varsta pot fi introduse cantecele variate, dar si instrumente muzicale – xilofon pentru copii, maracas, orga electronica de jucarie, set de tobe pentru copii mici etc. Desigur, la fel de bine functioneaza si diferite obiecte sigure de prin casa. Cantati melodii interactive. Incercati melodii cu miscari ale mainilor si care incurajeaza copilul sa isi miste corpul. Incurajati copilul sa cante, sa danseze, in ritmurile muzicii.

Jocul muzical: 24-36 de luni

Pe masura ce abilitatile lingvistice si de comunicare ale copilului se imbunatatesc, puteti incepe sa introduceti idei mai complexe in jocul muzical. Alegeti cantecele si melodii in functie de starea emotionala, incurajand copilul sa cante sau sa asculte melodii care sa se potriveasca cu diferite sentimente. Cantati cantece ce implica si miscari ale mainilor. Incurajati copilul sa aplaude si sa danseze pe muzica.

Vezi si: Rutina de seara la copii – ce importanta are?

activitati muzicale pentru copii

Activitati muzicale pentru copii mai mari:

  • Folositi cantece pentru a ajuta copilul sa invete diferite lucruri, cum ar fi informatii despre corpul uman, alfabetul, cifrele etc.
  • Planificati iesiri la concerte, in functie de varsta copilului, dar si la filarmonica sau la opera.
  • Organizati seri de karaoke in familie.
  • Incurajati copiii sa invete sa cante la diferite instrumente muzicale, inclusiv chitara, pian, tobe, vioara etc., dar si sa danseze, sa cante, sa compuna cantece si versuri etc.
  • Daca cel mic manifesta interes pentru un instrument sau pentru muzica in general, poate fi util sa il inscrieti la diferite lectii si cursuri. Vezi aici cum poti sustine si cultiva talentele copilului.

Aveti grija la volumul muzicii, pentru a proteja auzul copilului. In cadrul evenimentelor muzicale folositi casti de protectie pentru copii. Volumul crescut poate afecta auzul copilului.  De asemenea, acordati atentie semnalelor copilului, pentru a preveni suprastimularea senzoriala.

Citeste si: Tinitus la copii – care sunt cauzele si ce tratamente exista?

Recomandari

Indiferent cum alegeti sa incorporati muzica in viata copilului, asigurati-va ca jocurile si activitatile muzicale fac parte din timpul sau de joaca, iar ascultarea muzicii face parte din ritualul sau obisnuit. Linia de baza este ca toata lumea reactioneaza diferit la muzica, chiar si copiii. Important este sa gasiti ceea ce ii place copilului observandu-i reactia si cantand tipul de muzica potrivit pentru varsta lui.

Muzica clasica are o structura muzicala mai complexa. Se crede ca aceasta complexitate a muzicii clasice este ceea ce stimuleaza creierul sa rezolve mai rapid problemele spatiale. Deci, ascultarea muzicii clasice poate avea efecte diferite asupra creierului decat ascultarea altor tipuri de muzica. Asta nu inseamna ca alte tipuri de muzica nu sunt benefice. Ascultarea oricarui tip de muzica ajuta la construirea conexiunilor legate de muzica in creier. De asemenea, muzica poate avea efecte pozitive asupra starii de spirit. Ascultarea muzicii de orice fel, indiferent daca este vorba despre cantecele pentru copii, muzica pop, folk, jazz etc. este benefica pentru copii.

Surse foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu