Broccoli – beneficii pentru copii si recomandari

de Mancas Malina
broccoli la copii

Iata ce beneficii are consumul de broccoli pentru copii, de la ce varsta poate fi introdus in alimentatie, precum si recomandari.

CUPRINS:

1. Broccoli – ce beneficii are?
2. De la ce varsta ii pot da copilului broccoli?
3. Cum introducem broccoli in dieta copilului?

Broccoli – ce beneficii are?

Broccoli este un aliment bogat in minerale, vitamine si alti nutrienti – vitamina C, acid folic, potasiu, mangan, fier. Este, de asemenea, o sursa bogata de fibre. Contine si sulforafan, carotenoizi, quercitina si alti antioxidanti. Antioxidantii sunt molecule ce inhiba sau neutralizeaza deteriorarea celulara cauzata de radicalii liberi. Acest lucru poate duce la reducerea inflamatiei si la un efect general de protejare a sanatatii. Acest aliment contine si niveluri ridicate de glucorafanina, un compus care este transformat intr-un antioxidant puternic numit sulforafan in timpul digestiei.

Contine, de asemenea, cantitati mari de antioxidanti luteina si zeaxantina, care pot preveni stresul oxidativ si deteriorarea celulara la nivelul ochilor. Sustine sistemul imunitar datorita continutului de vitamina C. Poate fi benefic si pentru prevenirea anemiei, datorita continutului de fier si vitamina C. De asemenea, poate sustine sanatatea inimii. Broccoli este bogat in fibre si antioxidanti – ambii putand sustine functia intestinala sanatoasa si sanatatea digestiva. Consumul de alimente bogate in fibre si antioxidanti poate juca un rol in mentinerea functiei intestinale sanatoase.

Broccoli este un aliment bogat in nutrienti care poate imbunatati sanatatea intr-o varietate de moduri, cum ar fi prin reducerea inflamatiei, imbunatatirea controlului zaharului din sange, cresterea imunitatii si sustinerea sanatatii inimii. Cu toate acestea, retineti ca nu exista un aliment-minune. Broccoli este doar unul dintre numeroasele alimente sanatoase care pot contribui la o sanatate optima.

beneficii broccoli

De la ce varsta ii pot da copilului broccoli?

In unele cazuri, broccoli poate fi oferit copiilor inca de varsta de 6 luni, cand se incepe de obicei diversificarea. Insa, depinde de fiecare copil in parte. Acest aliment este bogat in nutrienti esentiali pentru cresterea bebelusului. Insa, trebuie sa retinem ca poate cauza gaze si flatulenta si poate fi mai greu de digerat. De aceea, de obicei se recomanda introducerea de la 8-10 luni – din cauza riscului crescut de formare a gazelor. Un alt motiv este ca sistemul digestiv nu este suficient de dezvoltat pentru a digera acest tip de aliment, ceea ce poate crea mai multe probleme digestive.

Cand vine vorba despre introducerea unui nou aliment, este intotdeauna mai bine sa consultati medicul pediatru al copilului. Asta pentru ca uneori generalizarea poate sa nu se aplice intotdeauna pentru toti bebelusii.

piureuri bebe

Citeste mai multe despre: Diversificarea bebelusului – introducerea alimentelor solide

Cum introducem broccoli in dieta copilului?

Broccoli se ofera copilului in prima etapa sub forma de piure – piure de broccoli pentru bebelusi, ce poate fi asociat si cu alte alimente. Piureul pentru bebelusi poate fi amestecat cu alte piureuri de legume cu gust dulce, cum ar fi piure de cartofi dulci, pentru a-i imbunatati gustul.

Diferite metode de gatit, cum ar fi fierberea, gatirea la cuptorul cu microunde, prajirea modifica inclusiv compozitia nutritiva a legumelor, reducand in special vitamina C, precum si proteinele solubile si zaharurile. Gatirea la aburi pare sa aiba cele mai putine efecte negative. Astfel, acest aliment se racomanda astfel sa fie gatit la aburi, nu prin fierbere directa – pentru a minimiza pierderile de nutrienti. Dupa ce este suficient de moale, pentru a gati piure pasati bine  alimentul la un robot de bucatarie sau blender, cu putin lichid, pana este suficient de moale. Puteti adauga apa, lapte matern sau formula de lapte praf. De asemenea, puteti adauga si o lingurita de ulei de masline. Piureul de broccoli se poate combina si cu alte ingrediente, ca morcov, cartof, cartof dulce, carne de pui, somon, linte, orez brun, paste, mazare etc. Citeste mai multe despre Piureuri pentru bebelusi – sfaturi, preparare si recomandari

retete cu broccoli pentru copii

Ulterior, se poate oferi broccoli gatit la aburi sub forma de aliment-degetel sau finger food. Odata fiert la aburi, alimentul trebuie sa fie suficient de moale incat sa poate fi strans intre doua degete. Pastrati tulpinile mai lungi pentru ca bebelusul sa le apuce cu usurinta. De asemenea, ulterior, pe masura ce copilul mai creste, se poate gati si oferi supa de broccoli si supa crema de broccoli, dar si sub forma de tocanita, in omleta, in orez sau paste.

diversificare crucifere

Atentie!

Alegeti broccoli ferm, cu culoare verde inchis. Inainte de a-l gati, spalati intotdeauna alimentul bine sub jet de apa pentru a indeparta orice murdarie si lasati-l 10 minute in apa. Retineti ca trebuie sa fie suficient de moale, mai ales in primele etape de diversificare. Insa, retineti ca gatitul excesiv poate reduce calitatea nutritionala a acestui aliment. Daca folositi produs congelat, acesta nu trebuie spalat.

Masuri de siguranta

Broccoli crud sau gatit prea putin este ferm si greu de mestecat. Pentru a minimiza riscul de sufocare in primele etape de diversificare, gatiti-l pana cand se inmoaie si taiati tulpinile in jumatate pe lungime daca oferiti ca finger food.

Broccoli nu este un alergen comun. Alergiile la acest aliment sunt rare, dar totusi posibile. Persoanele care sunt alergice sau sensibile la alte curcifere, cum ar fi conopida, pot fi, de asemenea, sensibile la broccoli.

Vezi si: Alimentatia copilului mic – principii si recomandari

Articole recomandate

Lasa un comentariu