Canale infundate in alaptare – simptome, cauze, tratament

de Mancas Malina
canale mamare infundate

Canale infundate in alaptare – iata care sunt simptomele acestei probleme, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si ce metode de tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este un canal mamar infundat?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Solutii, tratament si prevenire

Ce este un canal mamar infundat?

Daca alaptati, exista riscul de infundare a canalelor mamare. Cand alaptati, laptele curge prin sani intr-un sistem de canale. In cazul in care un canal se blocheaza sau laptele nu curge asa cum ar trebui, apare aceasta problema, de canale infundate. Se formeaza o mica masa in san, ce poate cauza inrosire, durere si sensibilitate. Desi infundarea canalelor produce disconfort, de obicei problema se poate reduce usor printr-o serie de masuri.

cauze canale mamare infundate

Simptome

Simptomele pot aparea lent si afecteaza, in general, doar un singur san. Iata care sunt semnele unui canal mamar infundat:

  • o masa mica, dura, dureroasa la atingere sau un loc foarte sensibil la nivelul sanului;
  • roseata sanului;
  • durere sau umflaturi in apropierea acelei mase;
  • disconfort care dispare dupa hranire / stoarcerea laptelui;
  • curgerea mai lenta a laptelui;
  • senzatie de caldura si umflaturi care se mai reduc dupa alaptare.

Daca apar simptome ca dureri severe si stare febrila, ar putea fi un semn ca acel canal mamar infundat s-a infectat si ar trebui sa va adresati medicului. Lasat netratat, un canal infundat poate evolua spre mastita, deci nu trebuie sa ignorati aceste simptome.

De asemenea, puteti sa observati o scadere temporara a lactatiei atunci cand aveti un canal infundat.

Cauze si factori de risc

Canalele infundate sunt din nefericire o problema des intalnita in alaptare. Canale infundate reprezinta o problema in alaptare care apare adesea cand sanii nu sunt goliti bine si laptele de acumuleaza, blocand canalele. Se formeaza, astfel,  atunci cand laptele nu este golit dintr-un san asa cum ar trebui. Acest lucru se poate intampla in urmatoarele cazuri:

  • bebelusul nu se ataseaza bine la san sau nu suge bine;
  • sanii nu sunt goliti complet;
  • program neregulat de alaptare;
  • angorjarea sanilor;
  • sesiuni prea scurte de alaptare;
  • sariti peste anumite hraniri sau sesiuni de stoarcere a laptelui;
  • modificarea brusca a sesiunilor de hranire, cum ar fi in cazul intoarcerii la munca sau in caz de intarcare prea rapida;
  • lactatie excesiva – in cazul in care corpul produce prea mult lapte matern, poate duce la canale mamare infundate;
  • purtarea unui sutien prea stramt sau haine prea stramte – pot restrictiona fluxul de lapte.

Ocazional, femeile pot dezvolta canale infundate fara legatura cu alaptarea – de exemplu, mastita periductala. Aceasta problema este rara si afecteaza in general femeile in perioada anilor de reproducere. Simptomele sunt similare cu cele date de mastita in alaptare si pot fi cauzate de factori precum fumatul, infectia bacteriana, pielea afectata la nivelul mamelonului si fistule mamare. Ectazia canalelor mamare este o alta problema ce afecteaza in primul rand femeile cu varste cuprinse intre 45 – 55 de ani.

prevenirea mastitei si a infundarii canalelor mamare

Atentie!

Daca nu luati anumite masuri, este posibil ca aceasta problema sa nu se remedieze de la sine. In schimb, poate evolua catre o infectie numita mastita. Retineti ca febra nu este un simptom pentru canal mamar infundat. Daca aveti durere severa si alte simptome insotite de febra, este posibil sa fie vorba de o infectie. Simptomele mastitei pot aparea brusc si includ febra, simptome asemanatoare gripei (frisoane si dureri corporale), umflaturi si sensibilitate a intregului san, tesut mamar ingrosat, senzatie de arsura si disconfort in timpul alaptarii.

Solutii, tratament si prevenire

Canalele mamare infundate pot cauza disconfort, dar vestea buna este ca acestea tind sa fie usor de tratat si de obicei pot fi gestionate acasa. Un canal infundat trebuie tratat imediat, deoarece poate duce la o infectie a sanului. Cel mai bun tratament initial pentru canale infundate este continuarea alaptarii, avand grija sa goliti sanul cat mai mult posibil la fiecare hranire.

Iata cateva sfaturi privind tratarea canalelor mamare infundate:

1. Actionati rapid si nu lasati problema sa se agraveze

Fara tratament, un canal mamar infundat poate duce la o infectie a sanului.

2. Alaptati

Poate fi dureros sa alaptati pe partea afectata, dar alaptarea frecventa este esentiala pentru a goli complet sanul, ceea ce va reduce disconfortul si inflamatia. Alaptarea regulata si consistenta este cel mai rapid mod de a trata un canal infundat. Este esential sa goliti complet sanul cu canal mamar infundat in timpul fiecarei sesiuni de alaptare. Alaptarea este sigura si chiar indicata in caz de canal mamar infundat. Incercati sa hraniti copilul mai des, inclusiv de la sanul afectat (desi daca este prea dureros, puteti incepe cu celalalt san) si asigurati-va ca goliti bine sanul la fiecare hranire.

3. Gasiti pozitia potrivita pentru alaptare

Incercati mai multe pozitii de alaptare pana gasiti una potrivita si confortabila – care sa ajute la scurgerea eficienta a laptelui din san. Aveti grija ca bebe sa se ataseze bine la san. Schimbati pozitiile de alaptare, astfel incat toate canalele de lapte sa fie stimulate in mod egal.

4. Stoarceti lapte daca este nevoie

Daca bebelusul nu goleste complet sanul, goliti-i prin stoarcere manuala sau cu o pompa de san. Utilizarea unei pompe pentru san pentru a stoarce laptele dupa fiecare sesiune de alaptare poate ajuta in cazul in care bebelusul nu se ataseaza bine sau nu poate goli complet sanul.

5. Evitati presiunea la nivelul sanilor

Uneori, canalele infundate sunt agravate de presiunea externa (de exemplu, un sutien prea strans). Asigurati-va ca sutienul nu este prea strans si ca nu purtati haine prea stranse in zona pieptului.

6. Comprese calde

Puteti folosi o serie de comprese calde (inmuiati un prosop in apa calda) pe sanul afectat inainte de fiecare hranire pentru a ajuta la curgerea laptelui.

7. Masajul sanilor

Se recomanda sa masati zona dureroasa frecvent, incepand de la exteriorul sanului si indreptandu-va spre mamelon. Aplicarea unei presiuni usoare pe canalele infundate atat inainte, cat si in timpul hranirii poate ajuta la reducerea problemei. Incercati cu o miscare circulara pe exteriorul sanului si deplasati-va spre zona centrala afectata. Nu aplicati presiune prea mare.

➤ In plus, e foarte importanta odihna, alimentatia sanatoasa si hidratarea eficienta.

simptome canale mamare infundate

Daca dezvoltati mastita, este posibil sa aveti nevoie de antibiotice pentru a trata infectia. Medicamentele pot fi administrate pentru o perioada de 10 zile. Asigurati-va ca luati toate medicamentele conform instructiunilor pentru a va proteja impotriva reaparitiei mastitei. Discutati cu medicul daca simptomele continua dupa ce ati terminat medicamentele. Analgezicele fara prescriptie medicala pot ajuta, de asemenea, in reducerea disconfortului si inflamatiei tesutului mamar.

Alaptarea in caz de canale mamare infundate

Pot continua sa alaptez daca am un canal de lapte infundat? Nu numai ca puteti continua sa alaptati, dar e si necesar. Alaptarea este adesea cea mai buna modalitate de a desfunda canalul si de a face ca laptele sa curga din nou. Mai intai, asigurati-va ca bebelusul se ataseaza bine la san. Cereti sfatul unui consultant in alaptare, al medicului sau al unui grup de sprijin pentru alaptare, daca aveti nevoie de ajutor pentru atasarea bebelusului la san.

Alaptati frecvent – la fiecare 1-3 ore sau la cerere – pentru a mentine fluxul de lapte prin canale. Daca nu este prea dureros, incepeti mai intai sa hraniti bebelusul de la sanul afectat. Suptul copilului va fi mai puternic la inceputul hranirii, ceea ce poate ajuta la reducerea problemei. Daca sanul este prea sensibil, incepeti sa hraniti de la sanul opus si asteptati pana cand este stimulat reflexul de curgere. Apoi, treceti la san afectat. Incercati sa pozitionati bebelusul la san astfel incat nasul sau barbia sa fie orientate catre canalele infundate.

Atentie!

Cand este tratata imediat, o problema precum un canal de lapte infundat incepe de obicei sa se reduca sau sa dispara in cateva zile. Lasata netratata, se poate agrava si poate duce la complicatii mai grave, cum ar fi mastita sau un abces mamar.  Adresati-va medicului daca:

  • problema nu dispare in decurs de 3 zile;
  • se agraveaza;
  • zona este rosie si creste in dimensiune;
  • dezvoltati febra.

Canal de lapte infundat vs. Mastita

Canalele infundate care nu sunt tratate se pot transforma in mastita, o infectie dureroasa. Mastita are nevoie de tratament medical. Cel mai probabil aveti un canal infundat daca nu aveti durere sau durerea se limiteaza numai la zona din jurul masei, daca zona din jur este rosie, dar intregul san nu este rosu si daca in rest va simtiti bine. Probabil aveti mastita daca intregul san este sensibil, dureros, umflat sau rosu. Mastita provoaca, de asemenea, simptome asemanatoare gripei, inclusiv febra mare, durere si oboseala.

solutii pentru canale mamar einfundate

Prevenire

Unele femei par a fi mai predispuse la canale infundate decat altele si nu exista o metoda sigura de a le evita complet. Dar, exista o serie de pasi pe care ii puteti face pentru a reduce riscul cat mai mult posibil:

  • alaptati des – alaptarea la intervale regulate – la fiecare 1-3 ore – impiedica acumularea de lapte in sani;
  • evitati intarcarea brusca;
  • asigurati-va ca bebe se ataseaza bine la san, ca suge bine si sanii sunt goliti dupa alaptare;
  • evitati sutienele sau hainele prea stranse si evitati sa dormiti pe burta, ceea ce poate pune presiunea pe sani;
  • schimbati frecvent pozitiile de alaptare;
  • curatati bine sanii si mameloanele;
  • masati sanii inainte de sesiunile de hranire / pompare pentru a favoriza  curgerea;
  • evitati pozitiile care pun multa presiune sau greutate pe sani.

Cand este timpul sa intarcati copilul, incercati sa faceti acest lucru treptat. Este posibil sa fie nevoie sa stoarceti cantitati mici de lapte intre hraniri pentru a preveni acumularea de lapte in sani. Insa, nu stoarceti prea mult – pentru ca alaptarea functioneaza pe principiul de cerere si oferta.

Referinte:
(1) https://www.healthline.com/health/breastfeeding/clogged-milk-duct
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/322965
(3) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Clogged-Milk-Ducts.aspx
(4) https://raisingchildren.net.au/newborns/breastfeeding-bottle-feeding/breastfeeding-challenges/blocked-duct-mastitis-abscess
(5) https://www.nct.org.uk/baby-toddler/feeding/common-concerns/blocked-milk-ducts

Articole recomandate

Lasa un comentariu