Cand pot incepe copiii sa consume lapte de vaca?

de Mancas Malina
laptele de vaca la copii de 1 an

Afla din articolul de mai jos cand pot incepe copiii sa consume lapte de vaca si de ce este contraindicat laptele de vaca in alimentatia bebelusului.

CUPRINS:

1. De ce bebelusii nu trebuie sa consume lapte de vaca?
2. Laptele de vaca dupa varsta de 1 an

De ce bebelusii nu trebuie sa consume lapte de vaca?

Laptele de vaca nu trebuie administrat copiilor mai mici de 1 an din mai multe motive. In primul rand, sugarii nu pot digera laptele de vaca la fel de eficient sau de usor precum digera laptele praf sau laptele matern. De asemenea, laptele de vaca are concentratii mari de proteine ​​si minerale, care pot suprasolicita rinichii imaturi ai unui nou-nascut si pot provoca probleme severe.

In plus, laptele de vaca poate creste si riscul de deficit de fier la nou-nascut, deoarece interactioneaza cu absorbtia fierului in organism. Introducerea laptelui de vaca prea devreme in alimentatia copilului poate creste si riscul de alergii si intolerante la lactoza. Desi nu este recomandata hranirea cu lapte de vaca a bebelusului, produsele pe baza de lapte, cum ar fi iaurtul si branza, sunt considerate acceptabile pentru copii mai mici de 1 an – cat timp se respecta schema de diversificare.

» Vezi aici mai multe despre: Alaptarea la san a copilului.

laptele de vaca in alimentatia copiilor

Lapte matern si Lapte praf vs Lapte de vaca

Bebelusii au nevoie de nutrientii din laptele matern sau formula de lapte praf pentru a creste si a se dezvolta armonios. Pe masura ce bebelusul creste, laptele matern se schimba pentru a satisface nevoile acestuia. Laptele matern are, de asemenea, anticorpi care ajuta la protejarea bebelusului de boli, inclusiv infectii ale urechii, astm, obezitate, diabet tip 1 etc. Laptele de vaca nu are compozitia nutritiva potrivita si nici beneficiile de mai sus pentru un bebelus. Nu are suficient fier si poate duce la deficit de fier si anemie. Daca bebelusul nu primeste suficient fier, asta ar putea duce la intarzieri in dezvoltare.

Laptele de vaca are si o cantitate mare de proteine. Excesul de proteine poate suprasolicita rinichii bebelusului, care inca nu sunt suficient de dezvoltati. Proteina din lapte poate, de asemenea, irita mucoasa intestinala a bebelusului, ceea ce poate duce la sangerare. Acest lucru poate cauza pierderi de sange in scaunul bebelusului. Laptele de vaca este, de asemenea, lipsit de vitamina C. Bebelusul are nevoie de vitamina C pentru dezvoltarea sistemului imunitar si pentru a absorbi fierul.

In cele din urma, laptele de vaca nu are grasimile potrivite de care au nevoie bebelusii pentru a creste. Grasimile sunt o sursa importanta de calorii si vitamine esentiale pentru copilul in crestere.

Astfel, laptele de vaca NU trebuie administrat copiilor mai mici de 1 an. Bebelusii trebuie hraniti cu lapte matern si/sau formula de lapte praf in primul an de viata,  alaturi de alimente solide incepand cu varsta de 4-6 luni, respectand schemele de diversificare.

laptele de vaca la copii mici

Laptele de vaca dupa varsta de 1 an

Dupa varsta de 1 an, laptele de vaca este de obicei sigur pentru copii, insa in cantitati mici si NU trebuie sa reprezinta sursa principala de hrana pentru copii mai mari de 1 an. Laptele de vaca poate fi oferit copiilor dupa varsta de 1 an, ca parte a uneri alimentatii sanatoase, echilibrate si variate. Copiii de 1-2 ani trebuie sa consume lapte integral. Asta pentru ca grasimea din laptele integral este necesara pentru dezvoltarea creierului la copii.

Daca cel mic are o greutate prea mare, risc de greutate excesiva sau antecedente familiale de obezitate, colesterol marit, trigliceride crescute sau boli cardiovasculare, discutati cu medicul despre tipul de lapte de vaca potrivit pentru cel mic.

Laptele de vaca este o sursa bogata de calciu, esential pentru oase si dinti puternici. Este, de asemenea, una dintre putinele surse de vitamina D, care ajuta organismul sa absoarba calciul si este esentiala pentru cresterea oaselor. Laptele ofera, de asemenea, proteine ​​pentru crestere si carbohidrati pentru energia de care are nevoie cel mic.

nutrientii din laptele de vaca

Cum se introduce laptele de vaca in alimentatia copiilor?

Laptele de vaca poate fi introdus in alimentatia celor mici dupa varsta de 1 an, dar in cantitati mici. Pentru inceput, poate fi amestecat cu lapte matern, lapte praf sau chiar – pentru a permite o tranzitie lina. Puteti amesteca laptele de vaca cu laptele matern in proportie de 1:3 – o parte lapte de vaca si trei parti lapte matern. Puteti incepe treptat sa cresteti proportia de lapte de vaca, reducand in acelasi timp proportia de lapte matern. In cele din urma, copilului mic i se poate oferi numai lapte de vaca.

Laptele matern si formula de lapte praf sunt mai dulci decat laptele de vaca, asa ca, in timp ce unii copii accepta laptele de vaca usor, altii pot fi mai reticenti – pana se obisnuiesc cu gustul si consistenta. Puteti incerca, de asemenea, sa introduceti lapte de vaca in alimentatia copilului pe parcursul zilei, cum ar fi in cerealele pentru copii, in fulgii de ovaz sau budinci.

Laptele de vaca ii poate oferi copilului dupa varsta de 1 an nutrienti esentiali. Cu toate acestea, asigurati-va ca urmati masurile de precautie atunci cand introduceti laptele de vaca in dieta copilului pentru a va asigura ca nu este alergic la acesta. De asemenea, oferiti cantitati mici de lapte de vaca. Laptele de vaca nu trebuie sa fie principala sursa de hrana dupa varsta de 1 an .

Vezi aici mai multe despre Lactatele la copii.

Laptele de vaca dupa varsta de 2 ani

Dupa varsta de 2 ani, copiii pot trece de la lapte de vaca integral la lapte cu un continut scazut de grasimi sau chiar lapte degresat.

Unii copii au probleme in ceea ce priveste consumul de lapte de vaca. De exemplu, pot avea alergie la proteinele din lapte de vaca sau intoleranta la lactoza.

Intoleranta la lactoza se poate manifesta sub forma de varsaturi, probleme gastrointestinale si chiar diaree la bebelusi la introducerea laptelui de vaca.

Referinte:
(1) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/formula-feeding/Pages/Why-Formula-Instead-of-Cows-Milk.aspx
(2) https://www.cdc.gov/nutrition/infantandtoddlernutrition/foods-and-drinks/cows-milk-and-milk-alternatives.html
(3) https://www.whattoexpect.com/toddler/eating-and-nutrition/introducing-cows-milk
(4) https://medlineplus.gov/ency/article/001973.htm

Articole recomandate

Lasa un comentariu