Cititul la copii – beneficii pentru dezvoltarea lor

de Mancas Malina
cititul la copii

Cititul la copii are numeroase beneficii. Astfel, e important sa le insuflam celor mici pasiunea pentru lectura inca de la o varsta frageda. Iata cateva recomandari si sfaturi in acest sens.

CUPRINS:

1. Beneficiile cititului pentru cei mici
2. Sfaturi si recomandari

Beneficiile cititului pentru cei mici

Prin intermediul cartilor, cei mici descopera lumea, isi dezvolta imaginatia si atentia. Cititul stimuleaza dezvoltarea si formarea de noi conexiuni la nivel cerebral. E bine sa le insuflam celor mici pasiunea pentru lectura inca de la cele mai fragede varste.

In primul rand, cititul ajuta la dezvoltarea limbajului. Ajuta si la dezvoltarea vocabularului si copilul are oportunitatea de a invata numeroase cuvinte noi. De asemenea, cand parintii le citesc celor mici, ei invata sa asocieze cuvintele citite cu imaginile din carti si fac diferite legaturi. Prin citit, cei mici invata si despre diferite concepte, ca forme, culori, numere, litere.

Cititul poate ajuta si la imbunatatirea atentiei si ii ajuta pe copii sa dezvolte abilitati cheie de concentrare si autodisciplina. Prin lectura, cei mici isi dezvolta si empatia si inteligenta emotionala. Cand citesc, invata sa se puna in pielea personajelor si isi imagineaza cum ar fi sa se afle in acea situatie, obtinand o alta perspectiva. De asemenea, invata despre anumite valori si despre anumite aspecte morale. Copilul are si oportunitatea de a-si dezvolta inteligenta emotionala si de a depasi sau face fata anumitor frici.

Cartile si cititul ajuta si la dezvoltarea imaginatiei – cartile dezvolta imagiantia si creativitatea. De asemenea, le ofera celor mici oportunitatea de a invata si de a vorbi despre situatii din lumea reala, in moduri adecvate varstei. Nu in ultimul rand, cand parintii citesc impreuna cu cei mici, au ocazia de a petrece timp placut si de calitate impreuna.

beneficiile cititului

Sfaturi si recomandari

E important ca cei mici sa fie implicati in alegerea cartilor si sa citeasca ceea ce le place. Intrebati copilul despre cartile citite, ce a inteles din poveste, ajutandu-l sa faca anumite conexiuni intre personaje si viata reala.

Daca ii cititi voi povestile, faceti pauze pentru a pune anumite intrebari si pentru a ajuta copilul sa inteleaga mai bine. Puteti discuta si despre emotii, analizati imaginile, intrebati ce ar face el in situatia respectiva etc. Cand ii cititi, inchideti televizorul, telefonul sau alte surse de distragere. De asemenea, nu prelungiti cititul prea mult, ci adaptati in functie de varsta copilului si de capacitatea de atentie. E important sa aveti o tonalitate usor diferita pentru personaje, sa ii cititi expresiv si cu pauze pentru situatiile de suspans. In acest mod, cel mic devine si mai incantat si interesat de poveste. Uneori, cei mici devin atat de atrasi de o poveste incat vor sa le-o cititi foarte des. E important sa respectati acest lucru si sa aveti rabdare, insa si sa il incurajati sa incerce alte variante.

Chiar si cand copiii sunt mai mari si pot citi singuri, e important sa le cititi din cand in cand cu voce tare sau sa le cititi povestea de seara, pentru a-i motiva sa isi dezvolte abilitatile de citit si sa imbunatatiti conexiunea parinte-copil. EVITATI sa folositi cititul ca pe o pedeapsa pentru cel mic – pentru ca astfel va asocia cartile si lectura cu ceva negativ. E bine sa includeti si sa incurajati cititul ca parte din rutina inainte de culcare.

Oferiti-i copilului acces la o varietate de carti, pentru a-i starni curiozitatea si interesul – puteti sa le cumparati sau sa le imprumutati de la biblioteca. Inclusiv mersul la biblioteca sau in librarii pentru a alege carti poate fi o experienta interesanta pentru cel mic.

copiii si lectura

Atentie!

Nu impuneti un program de citit, nu fortati copilul sa citeasca, ci incurajati cititul intr-un mod pozitiv. Copilul trebuie sa aiba control asupra cartilor cititi si sa faca asta din placere – sa nu vada lectura ca pe o datorie sau o sarcina. Puteti motiva copilul cu ajutorul unui grafic prin care sa tineti evidenta cartilor citite, sa faceti un fel de challenge de lectura etc. In plus, cel mai important este sa fiti un exemplu pentru el cand vine vorba de citit – pentru ca cei mici invata cel mai bine din ceea ce vad in jur.

Cand incepem sa le citim celor mici?

E important ca cei mici sa aiba primul contact cu cartile si sa li se citeasca inca de la o varsta frageda, cat mai devreme. Inca de la nastere, creierul celor mici incepe sa absoarba tot felul de informatii, iar de la aproximativ 4-6 luni bebe devine tot mai interesat de imagini. In cazul bebelusilor, cititul nu este doar despre dezvoltare cognitiva. Este si despre timpul petrecut cu parintele, faptul ca este tinut in brate, ca aude vocea parintelui, ca vede imagini, asculta rimele sau ritmul.

Carti in functie de varsta

Cartile pentru cei mici trebuie sa fie adaptate varstei lor. In cazul bebelusilor, pentru ei conteaza mai mult conexiunea cu parintele, emotiile pe care le vor asocia cu cititul etc. Cand incep sa se uite pe carti si sa fie atenti cand le cititi, optati pentru carti din materiale sigure (carti cartonate si carti textile), cu multe imagini, cat mai mari, mai simple si viu colorate – imagini cu animale, plante, forme sau alte obiecte cunoscute si familiare. De asemenea, puteti opta pentru carti cu texturi diferite. Pentru bebelusi si sugari, care invata cel mai bine prin repetare si imitatie, sunt recomandate povestile care contin rime, ilustratii colorate si un vocabular foarte simplu.

Pentru copii mici, de 1-3 ani, va puteti indrepta spre carti axate mai mult pe interesele lor, cu ilustratii si poze mari, cu personaje, locuri etc. E important sa nu fie prea mult text pe pagina, pentru ca nu au rabdare si sunt mai mult interesati de imagini.

In cazul prescolarilor de 3-4 ani, se dezvolta mai mult atentia, capacitatea de a intelege si devin interesati de anumite subiecte. Puteti opta pentru carti care redau intamplari din viata lor, carticele cu numere si cu alfabet, povestioare amuzante ce stimuleaza simtul umorului. Puteti alege de la aceasta varsta carti cu mai mult text pe pagina, dar nu foarte mult, impartit pe sectiuni.

In cazul scolarilor, acestia deja pot incepe sa citeasca singuri. Pe langa cartile de la scoala, e bine sa le recomandati si sa incurajati lectura suplimentara, in functie de preferintele lor.

importanta cititului

Povestea de seara – beneficii pentru cei mici

Mintea bebelusilor si a copiilor mici este ca un burete care absoarbe mai mult decat ne imaginam din mediul lor. Cand le citim, mintea lor preia din limbaj si ceea ce aud. A asculta o poveste citita cu voce tare implica un anumit nivel de intelegere din partea copilului. De asemenea, intelegerea depinde de cat de multa atentie acorda, mai exact – abilitatile de ascultare. Ascultarea este o abilitate pe care copiii trebuie sa o dobandeasca inainte de a putea citi singuri.

Citindu-le celor mici o poveste inainte de culcare petrecem timp de calitate cu ei. De asemenea, putem observa modul in care copilul priveste lumea dupa explicatiile si comentariile pe care le face cu privire la personaj, poveste in sine etc. Ajutam si la dezvoltarea limbajului si a vocabularului copilului, si este favorizata dezvoltarea abilitatilor cognitive – memorie, atentie etc. Se dezvolta si inteligenta emotionala si cel mic poate invata noi moduri de a gandi, de a simti si de a-si exprima sentimentele. Lectura ca parte din rutina de culcare a copilului poate ajuta si la un somn mai odihnitor.

Referinte:
(1) https://neurosciencenews.com/mri-early-reading-brain-activity-1996/
(2) https://www.rif.org/sites/default/files/Support_Materials/ReadingAloud.pdf
(3) https://www.readingrockets.org/article/reading-your-child
(4) https://bilingualkidspot.com/2017/10/19/benefits-importance-reading-young-children/
(5) https://www.sciencedaily.com/releases/2017/05/170504083146.htm

Articole recomandate

Lasa un comentariu