Constipatia in sarcina – cauze si solutii

de Mancas Malina
constipatia in sarcina

Citeste mai multe despre constipatia in sarcina – care pot fi cauzele posibile, ce complicatii pot sa apara si ce implica metodele de tratament si preventie.

CUPRINS:

1. De ce apare constipatia in sarcina?
2. Tratamente constipatie

De ce apare constipatia in sarcina?

Modificarile hormonale din sarcina pot creste riscul de constipatie. Constipatia in timpul sarcinii este o problema comuna si aproape jumatate dintre femeile insarcinate se confrunta cu aceasta la un moment dat. Constipatia apare atunci cand exista dureri sau disconfort abdominal, miscari intestinale dificile si rare si eliminarea scaunelor dure.

Constipatie inseamna mai putin de 3 miscari intestinale pe saptamana si cu scaune greu de eliminat. Este posibil sa incepeti sa va simtiti constipate odata ce nivelurile de hormoni din organism cresc pentru a sustine sarcina. Modificarile pot avea loc inca din a doua sau a treia luna de sarcina.

Daca sunteti insarcinata, nu trebuie sa va faceti griji ca starea de constipatie va afecta copilul. Disconfortul apare in intestinele mamei si nu pune niciun fel de presiune asupra copilului.

prevenirea constipatiei in sarcina

Cauzele constipatiei in timpul sarcinii includ:

  • nivelul de progesteron – corpul produce mai mult progesteron in sarcina, iar acesta relaxeaza intestinele – motilitate gastrica redusa (rolul este de a-i permite organismului mai mult timp sa absoarba nutrientii si apa din alimentele consumate, insa, cu cat alimentele raman mai mult in intestin, cu atat materiile fecale devin mai uscate si greu de eliminat);
  • fatul in crestere pune presiune pe uter, iar aceasta greutate suplimentara poate exercita o presiune mai mare asupra intestinului, facand mai greu ca deseurile sa fie eliminate din corp;
  • fierul din vitaminele prenatale – poate ingreuna descompunerea alimentelor, iar daca nu se consuma suficienta apa pentru a inmuia scaunele, poate creste riscul de constipatie;
  • unele medicamente luate in sarcina, ca cele pentru greturi, varsaturi, antiacidele si unele medicamente pentru dureri pot duce la constipatie;
  • stilul de viata – alimentatia (niveluri scazute de fibre), cantitatea de lichide consumata, activitatea fizica.

De asemenea, femeile care se confruntau inainte de sarcina cu episoade de constipatie pot fi mai predispuse la constipatie si in timpul sarcinii – sau o agravare a simptomelor. Uneori, constipatia duce la hemoroizi si fisuri anale – sau agraveaza aceste probleme.

Daca aveti constipatie severa, care este insotita de dureri abdominale, ce alterneaza cu diaree, sau daca eliminati scaun cu mucus sau sange, sunati imediat medicul. De asemenea, efortul in timpul unei defecari sau la eliminarea unui scaun dur poate duce la hemoroizi sau ii poate agrava –  vene umflate in zona rectala. Hemoroizii pot fi extrem de incomozi, desi rareori cauzeaza probleme grave. In cele mai multe cazuri, acestia dispar destul de curand dupa nasterea copilului. Cu toate acestea, daca durerea este severa sau daca aveti sangerare rectala, luati legatura cu medicul.

cauze constipatie in sarcina

Tratamente constipatie

Primul pas in tratarea constipatiei este sa cresti aportul si lichide din alimentatie. Consumul de alimente integrale, fructe si legume poate reduce adesea constipatia. Daca simptomele persista, atunci suplimentele de fibre sau laxativele pot fi o solutie pe termen scurt – cu toate acestea, este intotdeauna mai bine sa stimulati intestinul printr-o dieta sanatoasa decat sa luati medicamente. Utilizarea laxativelor poate duce uneori la reactii adverse, cum ar fi dureri abdominale si diaree.

Solutii pentru a scapa de constipatie in sarcina

Iata cateva recomandari pentru a ameliora si preveni constipatia in sarcina:

  • Consuma mai multe alimente bogate in fibre, ca cereale integrale, leguminoase, fructe si legume proaspete si fructe uscate – ca prune uscate. Evita cerealele rafinate (painea alba, orezul alb, cerealele rafinate si pastele). Adultii ar trebui sa consume intre 28 – 34 g de fibre in fiecare zi.
  • Consuma suficiente lichide pentru a sustine tranzitul si pentru ca scaunul sa fie mai usor de eliminat. Este important sa bei suficienta apa pentru a mentine scaunul moale si usor de eliminat. De asemenea, consuma lichide calde, inclusiv supe, ceaiuri etc., pentru a ajuta la stimularea peristaltismului (contractiile intestinale care favorizeaza si permit trecerea scaunul). Sucul de prune este benefic in caz de constipatie deoarece este un laxativ usor.
  • Evita sa amani mersul la toaleta.
  • Mentine un stil de viata activ, atat cat iti permite sarcina. Exercitiile fizice si miscarea incurajeaza tranzitul.

ce este constipatia

Uneori medicul poate recomanda probiotice care stimuleaza bacteriile intestinale sa descompuna mai bine alimentele pentru a mentine tranzitul. Probioticele pot ajuta la repopularea bacteriilor intestinale cu tulpini sanatoase care incurajeaza miscarile intestinale normale si regulate. Alimentele bogate in probiotice includ iaurtul, varza murata si alimentele fermentate. De asemenea, uneori medicul poate schimba suplimentele prenatale recomandate cu altele care sa nu duca la constipatie. Pentru femeile care iau vitamine prenatale care au un continut ridicat de fier, medicii pot recomanda sa incerce un supliment care contine mai putin fier.

Cand se recomanda medicamente?

In unele cazuri medicul poate prescrie un laxativ sau un supliment de fibre care sa reduca starea de constipatie. Insa, intotdeauna trebuie sa discutati cu medicul inainte de a lua orice laxative sau suplimente. In general, este sigur sa folositi laxative usoare, dar cel mai bine este sa evitati laxativele stimulante, deoarece acestea pot induce contractii uterine. Retineti ca nu toate laxativele sunt sigure si permise in sarcina. Multe laxative NU sunt recomandate pentru tratamentul constipatiei in timpul sarcinii, deoarece pot stimula contractiile uterine si pot provoca deshidratare. Discutati cu medicul inainte de a lua un supliment de fibre fara prescriptie medicala sau un laxativ. Evitati remediile naturiste pentru constipatie, cum ar fi uleiul de ricin sau uleiul mineral, cu exceptia cazului in care medicul va recomanda.

Complicatii

In cele mai multe cazuri, constipatia in timpul sarcinii este de scurta durata si se rezolva fara tratament sau cu tratament minim. In cazuri rare, totusi, constipatia prelungita poate provoca impactare fecala. Utilizarea continua a anumitor tipuri de laxative poate duce la dezechilibre electrolitice sau de fluide uneori. Astfel de probleme afecteaza de obicei persoanele care au alte probleme de sanatate, cum ar fi diabetul sau bolile de rinichi. Cel mai bine este sa discutati cu medicul despre tipurile de laxative pe care le puteti lua sau nu.

Desi majoritatea cazurilor de constipatie nu sunt semne de boala, uneori apar complicatii precum hemoroizi, fisuri anale sau impactare fecala. Discutati cu medicul daca sunteti ingrijorata si mai ales daca observati sange in scaun.

Articole recomandate

Lasa un comentariu