Cosmeticele in sarcina – recomandari si sfaturi

de Mancas Malina
cosmeticele in sarcina

Cosmeticele in sarcina – Iata ce trebuie sa stii despre modificarile pielii in sarcina, ce produse si ingrediente e bine sa eviti in sarcina si cum sa ai grija de pielea ta. 

CUPRINS:

1. Modificari ale pielii in timpul sarcinii
2. Ingrediente de evitat in sarcina
3. Sfaturi privind cosmeticele in sarcina

Modificari ale pielii in timpul sarcinii

Sarcina este asociata cu o serie de modificari la nivelul pielii. Femeile se confrunta cu multe schimbari fiziologice in timpul sarcinii, inclusiv cresterea nivelului de androgeni. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea sau agravarea acneei si la accelerarea cresterii parului in diferite zone ale corpului. In primul rand, modificarile cutanate legate de sarcina sunt date de schimbarile hormonale si variaza de la femeie la femeie. Cele mai frecvente sunt:

  • piele uscata;
  • hiperpigmentarea pielii (melasma);
  • acnee;
  • eruptie polimorfa de sarcina – papule urticariene pruritice de sarcina;
  • eritem palmar;
  • vene varicoase si vene in panza de paianjen;
  • decolorarea pielii si modificari de pigmentare – zona din jurul sfarcurilor si a pielii de pe coapse, organele genitale si gat poate deveni mai inchisa la culoare si poate aparea linea nigra;
  • vergeturi.

Persoanele cu afectiuni cutanate preexistente, cum ar fi eczeme, psoriazis sau rozacee, pot experimenta, de asemenea, o modificare a simptomelor (in bine sau in rau). Multe femei experimenteaza astfel de probleme in timpul sarcinii – inclusiv eruptii cutanate, roseata, acnee, decolorari si alte eruptii – inca din primul trimestru, in timp ce altele nu observa modificari ale pielii pana in al doilea sau al treilea trimestru.

➤ Citeste mai multe despre modificarile pielii in sarcina.

cosmetice permise in sarcina

Ingrediente de evitat in sarcina

Alimentatia si stilul de viata au un efect major asupra sanatatii mamei si a fatului in sarcina. Insa, la fel de important e si ceea ce aplicam pe piele in sarcina. Creme, lotiuni, geluri etc. – multe dintre aceste produse trec prin piele si sunt absorbite in corp. Desi cele mai frecvent utilizate produse sunt complet sigure, exista o serie de ingrediente care e mai bine sa fie evitate. In primul rand, trebuie sa evitati produsele care contin parabeni, deoarece acestia prezinta numeroase riscuri pentru sanatate.

Retinoizi

Aceste substante se gasesc in unele produse hidratante, produse anti-imbatranire si tratamente pentru acnee, probleme de pigmentare si psoriazis. Vitamina A este un nutrient necesar pentru sanatatea pielii, sustinerea imunitatii, a reproducerii si a ochilor. Odata consumata sau absorbita prin piele, corpul o transforma in retinol. Retinoizii pot ajuta la reducerea acneei si a liniilor fine. Actioneaza prin exfolierea celulelor de la suprafata pielii si favorizarea productiei de colagen. Produsele fara prescriptie medicala au niveluri mai mici de retinoizi, in timp ce medicamentele eliberate pe baza de reteta contin doze mult mai mari. Cantitatea de retinoizi absorbita din produsele topice este destul de scazuta, iar defectele congenitale au fost corelate cu folosirea de doze mai mari.

Unele studii au aratat ca administrarea de doze mari de vitamina A in timpul sarcinii poate fi daunatoare pentru fat. Retinoizii orali, cum ar fi izotretinoina (un tratament prescris pentru acnee), pot duce la defecte congenitale. Cand vine vorba de produse topice, dozele sunt mai mici de obicei si exista risc mai mic de probleme. Insa, e bine sa evitati produsele care contin tazaroten, tretinoin, adapelene, alitretinoin, acid retinoic, retinol, linoleat de retinil, palmitat de retinil sau bexaroten.

cosmetice contraindicate in sarcina

Hidroxiacizii

Hidroxiacizii, cum ar fi beta hidroxiacizii (BHA) si alfa hidroxiacizii (AHA), se gasesc in produsele pentru tratarea anumitor afectiuni ale pielii, inclusiv acnee, inflamatia pielii si roseata. Acestia se gasesc, de asemenea, intr-o serie de produse de curatare, tonifiere si exfoliere promovate pentru a reduce semnele imbatranirii. Acidul salicilic este cel mai frecvent BHA folosit ca ingredient si singurul BHA care a fost studiat in timpul sarcinii. Doze mari in forma orala pot duce la malformatii congenitale si diverse complicatii ale sarcinii.

Cantitatea de BHA absorbita in piele cand produsul e aplicat local este foarte mica. Insa, deoarece acidul salicilic oral nu este sigur in timpul sarcinii, medicii recomanda, de asemenea, evitarea utilizarii excesive sau frecvente a produselor pentru piele care contin BHA. Daca utilizati un produs BHA, utilizati-l cu protectie solara, deoarece aceste produse pot provoca sensibilitate la lumina soarelui.

Cei mai frecventi alfa-hidroxi acizi (AHA) din produsele cosmetice sunt acidul glicolic si acidul lactic. Produsele care contin aceste ingrediente trebuie utilizate numai in cantitati mici.

Cosmetice pentru indepartarea parului

Evitati produsele de decolorare (albire) pentru parul corporal in sarcina. E bine sa evitati si cremele depilatoare – mai ales ca pielea devine mai sensibila in sarcina si pot aparea reactii. Inainte de a folosi o crema depilatoare faceti un test pe o zona mica de piele din zona din spate a genunchiului si asteptati 24 de ore pentru a vedea daca apar reactii.

ingrijirea pielii in sarcina

Produsele de protectie solara

Doar pentru ca esti insarcinata nu inseamna ca nu poti merge la plaja. Insa, nu uita de protectia solara. Chiar si protectiile solare cu ingrediente care patrund in piele sunt considerate sigure in timpul sarcinii. Cu toate acestea, ca masura de precautie suplimentara, puteti opta pentru produse pe baza de dioxid de titan si oxid de zinc – filtre solare fizice care nu patrund in piele. In plus fata de protectia solara, evitati expunerea la soare intre orele 10:00 si 16:00, purtati o palarie de soare, ochelari de soare si imbracaminte de protectie solara. De asemenea, aplicati din nou protectie solara la fiecare 2 ore.

Produse de machiaj

Multe produse de machiaj sunt marcate ca „non-comedogenice” – adica nu contin ulei si nu infunda porii. Acestea sunt sigure si nu vor afecta sanatatea fatului. Evitati produsele cosmetice care contin retinol sau acid salicilic.

Creme cu steroizi

Cremele cu steroizi – cum ar fi cremele fara prescriptie medicala cu hidrocortizon – sunt adesea utilizate pentru iritatii minore ale pielii, inflamatii, mancarimi si eruptii cutanate cauzate de dermatita de contact, eczeme usoare, eruptii cutanate, psoriazis, sapunuri, detergenti, produse cosmetice etc. Acesti steroizi topici sunt considerati siguri in general in timpul sarcinii. Produsele cu steroizi mai puternici sunt uneori prescrise de dermatologi. Discutati cu medicul despre siguranta oricaror produse prescrise, inclusiv a tratamentelor topice, inainte de a le utiliza in timpul sarcinii.

modificarile pielii in sarcina

Sfaturi privind cosmeticele in sarcina

In primul rand, in sarcina ai nevoie de o hidratare optima, asa ca foloseste crema hidratanta pentru ten si corp zilnic. Cand vine vorba de ingrijirea pielii in sarcina si cosmeticele in sarcina, exista si variante sanatoase si potrivite. De exemplu, pentru efecte antirid si anti-imbatranire, antioxidantii topici precum vitamina C pot imbunatati vitalitatea pielii, oferind protectie si mentinand colagenul. Alti antioxidanti siguri in sarcina pe care ii puteti incerca in produsele de ingrijire a pielii includ vitamina E, vitamina K, vitamina B3, ceai verde etc.

Pe langa modificarile hormonale, sarcina poate duce si la uscarea pielii. In completarea unui aport optim de apa, produsele hidratante care contin unt de shea, ulei de cocos, ulei de masline, unt de cacao, ulei de argan, ulei de avocado, peptide si acid hialuronic (HA) pot imbunatati nivelul de hidratare. Cand vine vorba de vergeturi, o strategie pentru a le preveni este hidratarea frecventa a zonelor predispuse pentru a ajuta pielea sa se intinda natural pe masura ce burtica tot creste.

Nu in ultimul rand, protectia solara este unul dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le aveti in vedere pentru a preveni ridurile si cancerul de piele.  Incercati produse de protectie solara pe baza de minerale care protejeaza pielea de razele UV. Ingredientele de protectie solara pe baza de minerale includ oxid de zinc si dioxid de titan.

Poti continua sa te machiezi si in sarcina, dar alege produse fara parabeni, fara alcool, noncomedogenice si fara parfum. De asemenea, poti continua sa folosesti lac de unghii si iti poti vopsi parul, dar e bine sa alegi produse cat mai sigure – fara amoniac si peroxid.

Vezi AICI o gama larga de produse de ingrijire pentru mamici – produse sigure in sarcina, pentru o ingrijire optima a pielii.

Referinte:
(1) https://www.fda.gov/cosmetics/resources-consumers-cosmetics/cosmetics-pregnancy
(2) https://www.babycenter.com/pregnancy/your-life/safe-skin-care-during-pregnancy_1490031
(3) https://www.healthline.com/health/pregnancy/pregnancy-safe-skin-care

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu