Cum iti supraveghezi si monitorizezi copilul in primul an de viata

de Mancas Malina
cum iti supraveghezi si monitorizezi copilul

In primul an de viata, e important cum iti supraveghezi si monitorizezi copilul, pentru siguranta lui si pentru a preveni accidentarile de orice fel. Iata cateva sfaturi in acest sens.

Siguranta copilului in casa

In primul an de viata al micutului, trebuie sa securizati locuinta pentru a preveni accidentarile. Caderile sunt cea mai frecventa cauza de leziuni la fiecare grupa de varsta. Cand copilul incepe sa se tarasca, instalati mijloace de siguranta peste accesul la scari si balcoane. Nu lasati bebelusii nesupravegheati pe suprafete ridicate, cum ar fi mese de schimb, canapele sau in pat. Bebelusii ar putea sa se rostogoleasca si sa cada. Pe langa riscul de caderi, exista si risc de arsuri, intoxicatii, risc de sufocare, accidente cu apa, accidente electrice etc.

siguranta bebelusului in casa

Prevenirea caderilor

Caderile sunt principala cauza de accidentare la copii. Caderile sunt cauza pentru mai mult de jumatate dintre leziunile non-fatale la copiii cu varsta sub 1 an. Folosirea de porti de siguranta in partea de sus a scarilor este o necesitate, si e bine sa alegeti o poarta care se insurubeaza in perete. Portile ar trebui sa fie suficient de usoare pentru ca adultii sa le deschida si sa le inchida, dar copiii nu ar trebui sa poata deschide usor portile. De asemenea, bebelusii pot sa se rostogoleasca de pe o masa de schimb, sa alunece dintr-un scaun de masa sau sa se rostogoleasca de pe un pat sau de pe canapea. Nu lasati niciodata copilul nesupravegheat pe o masuta de schimb sau in scaunul de hranire.

La ferestre si la usi e bine sa puneti sisteme de protectie. Patutul copilului nu trebuie sa fie amplasat langa usi sau ferestre. Nu asezati niciun fel de mobilier langa geam. De asemenea, evitati plasarea patului langa perdele sau draperii de care copilul ar putea trage.

Pericole de sufocare

Unul dintre modurile prin care copiii descopera lumea este ducand tot felul de obiecte la gurita.Diverse alimente, jucarii si practic orice obiecte mici pot prezenta un risc de sufocare. Potrivit Centrului pentru Controlul si Preventia Bolilor, unele alimente nu trebuie administrate copiilor cu varsta sub 1 an. Acestea includ bucati de fructe sau legume crude, bucati de carne, struguri, unt de arahide, popcorn, bomboane tari si bomboane gumante. Aveti grija la obiectele la care cel mic are acces – inclusiv baterii, magneti etc.

Siguranta mobilier

Toate piesele de mobilier din camera copilului trebuie sa fie ancorate in perete odata ce copilul se ridica in piciorute si va incepe sa mearga. Mobilierul pentru camera bebe trebuie sa fie din materiale rezistente, sigure, fara margini ascutite sau zone aspre in care bebelusul se poate zgaria. In caz de colturi ascutite, folositi protectii pentru colturi mobilier. Patutul trebuie sa nu aiba sipci cu spatii prea mari intre ele, in care copilul s-ar putea rani sau bloca. Verificati periodic sa nu fie suruburi sau piulite slabite sau piese desprinse. Salteluta trebuie sa fie la aceeasi dimensiune cu patul, pentru a nu exista goluri intre pat si saltea in care copilul sa se blocheze. In patutul bebelusului nu trebuie sa existe jucarii de plus sau paturici si pernute, din cauza riscului de sufocare.

siguranta bebelusului in primul an de viata

Siguranta electrica

Prizele si cablurile trebuie sa fie mascate, pentru a preveni accidentarile. Puteti folosi sisteme de protectie pentru prize. De asemenea, aveti grija la caloriferele fierbinti si alte sisteme de incalzire.

Siguranta jucarii

Alegeti cu atentie jucariile pentru bebe. Cautati jucarii care sunt sigure si adecvate varstei copilului. Aveti grija la jucariile care au margini ascutite, piese mici sau varfuri ascutite. Copiii mici trag si rasucesc jucariile. Cautati jucarii cu piese bine fixate. Evitati jucariile din sticla, cu bilute sau alte piese mici sau piese care pot fi sparte sau crapate.

Intoxicatii

Pastrati ferite de copil substantele chimice de curatare, medicamente, suplimente etc. Plantele de apartament nu trebuie sa fie la indemana copilului. Unele plante de apartament sunt otravitoare.

Alte sfaturi:

  • Cand ii faceti baie copilului, evitati orice surse de distragere si aveti grija sa fixati bine cadita pentru a preveni alunecarile.
  • In cazul unui animal de companie, aveti grija unde depozitati hrana animalutului si litiera sau anumite medicamente sau produse de ingrijire animalute.
  • Folositi un sistem de protectie pentru sertarul cu medicamente, dulapul cu produse de curatenie, cuptor etc.
  • Copilul trebuie sa stea in masina DOAR in scaunul de masina.
  • Evitati folosirea fetelor de masa – copilul poate trage de ele si se poate lovi in cazul in care pe masa sunt obiecte sau alimente fierbinti.

Beneficiile sistemelor de monitorizare bebe

sisteme monitorizare bebe

Sistemele de monitorizare pentru bebe sunt extrem de utile si favorizeaza supravegherea copilului. Te ajuta sa vezi ce face bebelusul, daca doarme sau s-a trezit, fara a fi nevoie sa intri in camera. De asemenea, astfel de sisteme sunt extrem de utile in calatorii. Exista sisteme de monitorizare audio si video. Sistemele de monitorizare audio sunt mai ieftine si transmit sunetele catre receptor. Contin unitate pentru bebe sau emitatori si unitate pentru parinte sau receptor. Sistemele de monitorizare video sunt mai scumpe, dar permit ca parintele sa si vada copilul pe ecran. Dispun de camera video si emitator de sunet.

Cand alegeti un monitor pentru bebe, tineti cont de riscul de interferente, portabilitate, daca are optiunea de monitorizare multipla sau vedere pe timp de noapte cu lumina infrarosie. Unele monitoare au si senzor pentru temperatura, sunet sau miscare. Retineti, insa, ca desi un astfel de monitor este foarte util pentru parinti, nu inlocuieste supravegherea din partea unui adult.

Articole recomandate

Lasa un comentariu