Cum sa ai grija de tine ca mamica

de Mancas Malina
cum sa ai grija de tine ca mamica

Dupa ce devii mama, copiii devin centrul universului tau. Insa, asta nu inseamna ca trebuie sa iti ignori nevoile personale. Afla cum sa ai grija de tine ca mamica.

Cand o femeie devine mama, prioritatile ei se schimba. Insa, asta nu inseamna ca trebuie sa isi ignore propriile nevoi. Grija fata de sine nu este semn de egoism sau de neglijare a copiilor – este chiar opusul. Este normal sa avem grija de propria persoana. Mai mult decat atat – datorita faptului ca cei mici invata prin imitatie, vor prelua modelul parintilor si vor invata sa isi recunoasca nevoile si sa aiba grija de propria stare de bine. Maternitatea iti poate eclipsa cu usurinta propriile nevoi mentale, fizice si emotionale daca nu tii cont de crearea unui spatiu pentru tine.

timp de socializare ca parinte

Munca de mama nu se termina niciodata, astfel ca e necesara o pauza pentru reincarcarea bateriilor. Retineti ca grija de sine este o necesitate, nu un moft.

Este important sa incercam sa gasim cateva activitati care sa ne ajute sa ne simtim mai bine, sa ne deconectam putin de la rutina zilnica si sa avem cateva momente de respiro. Astfel de activitati depind de personalitatea fiecarei femei si de nevoile sale, dar iata cateva idei:

  • timp pentru meditatie;
  • o iesire cu o prietena la cafea sau la pranz;
  • antrenament la sala sau alergare in parc;
  • yoga;
  • o baie relaxanta cu spuma;
  • o iesire seara cu partenerul etc.

Cum sa ai grija de tine ca mamica? In primul rand: iubeste-te si accepta-te!

Primul pas pentru a descoperi cine esti ca mama este sa accepti faptul ca nu esti aceeasi persoana care ai fost inainte de sarcina. Prioritatile tale, programul tau, corpul, emotiile sunt modificate din momentul in care bebelusul intra in viata ta. In loc sa te concentrezi asupra pierderii sinelui anterior, gandeste-te la aceasta tranzitie ca la un nou inceput. Maternitatea este o experienta care ne transforma, ce poate stimula o crestere personala majora. Mamele isi pot iubi neconditionat copiii. Dar e important sa te iubesti si pe tine neconditionat. Scapa de vocea critica din mintea ta, nu iti mai judeca eforturile si practica auto-compasiunea. Evita perfectionismul si adopta un mindset pozitiv.

Exista o expresie comuna, „vinovatia mamei”. Te simti vinovata indiferent de ceea ce faci si simti ca ceea ce faci nu e suficient. Adevarul este ca nu exista un mod corect de a fi mama.  De asemenea, uneori este posibil sa simti vinovatie cand vrei sa ai grija de tine. Retine ca grija de sine conteaza si nu e semn de egoism sau neglijare a familiei.  De asemenea, evita sa te compari cu alte mame sau alte femei.

timp de relaxare pentru parinti

Ai grija de tine si de stilul tau de viata

Desi acest lucru poate parea simplu, multe femei se neglijeaza in favoarea a ceea ce cred ca are nevoie familia. Asta include stilul de viata – inclusiv orele de somn, pana la amanarea controalelor medicale si ignorarea nevoilor fizice. Atat de multe femei sunt obisnuite sa se plaseze pe ultimul loc pe lista de sarcini. Devin atat de concentrate sa ofere totul fara sa aiba vreodata o limita, incat fie se imbolnavesc, fie devin deprimate si inchise in sine, fie uita cum este sa se ingrijeasca.

Cum sa ai grija de tine ca mamica? Atunci cand vine vorba de ingrijirea de sine, scopul este sa fii sigura ca:

  • ai o alimentatie sanatoasa si hranitoare;
  • faci miscare cat mai mult;
  • te odihnesti;
  • ai momentele tale de liniste;
  • bei suficienta apa;
  • mergi periodic la controalele medicale de rutina si nu numai – medicul de familie, ginecolog, dentist etc.;
  • aloci timp pasiunilor si hobby-urilor tale;
  • ai timp pentru ingrijirea ta fizica – dus, ingrijirea pielii, manichiura etc.;
  • socializezi cu prietenii si familia.

Dar cum facem asta cand programul este atat de incarcat?

grija de sine

 

Stabileste obiective

Copilul va avea nevoie de tine in diferite moduri pe parcursul vietii. Pe masura ce copilul creste, nevoile se schimba. E esential sa fii disponibila pentru copilul tau, dar la fel de important este sa ai viata sociala, interese, timp pentru tine si activitati separate de copilul tau. E important sa iti organizezi timpul eficient, incat sa ai timp si pentru activitati pentru tine.

Prioritizeaza, solicita ajutorul si invata sa spui NU atunci cand este cazul. De aceea, este importanta rutina pentru organizarea timpului, precum si delegarea si impartirea sarcinilor. Planifica activitatile ce tin de casa si familie, dar si activitatile pentru starea ta de bine – ca un fel de calendar pentru viata ta personala.

Gandeste-te la ceea ce ti-ai dori sa adaugi in programul tau zilnic, saptamanal sau lunar – poate vrei sa iesi mai des cu prietenele tale, sa mergi la un film, la un concert, sa citesti si altceva in afara de carti de parenting, sa mergi la sala etc. Noteaza-ti aceste obiective personale pe o hartie si planifica-le in agenda. De asemenea, este important sa te reconectezi cu hobby-urile si activitatile tale anterioare, chiar daca poate nu la acelasi nivel. Orice hobby – fie ca este vorba depre desen, fotografie, scris – ne imbunatateste starea de bine si ne ajuta sa ne deconectam de la rutina zilnica.

Solicita ajutor suplimentar si imparte sarcinile in mod egal cu partenerul

Fie ca este vorba despre o bona, chiar si in anumite zile, sprijinul bunicilor sau orice altceva, e important sa ceri ajutor si sa iti usurezi anumite sarcini. De asemenea, imparte sarcinile casnice si care tin de cresterea si ingrijirea copiilor cu partenerul, astfel incat sa ai si timp pentru tine.

recomandari pentru mame

Cum sa ai grija de tine ca mamica – alte recomandari

  • Socializeaza oricat de mult poti, inclusiv cu persoane cu care sa ai si alte discutii in afara de cele despre maternitate si cresterea copiilor. De asemenea, petrece timp cu partenerul pentru a vorbi despre altceva decat copii.
  • E important sa accepti faptul ca ai nevoie de sprijin cand vine vorba de cresterea copiilor din cand in cand si ca e normal sa ai nevoie de anumite pauze departe de copii. Ai nevoie de timp alaturi de prieteni si de timp doar tu cu partenerul.
  • Dedica-ti cateva momente atunci ca ai nevoie – fie ca asta inseamna sa iti savurezi o cafea in liniste, sa stai 10 minute singura relaxata pe o banca in parc sau sa faci un dus fara sa fii intrerupta. E important sa soliciti sprijinul celor din jur cand este cazul si sa imparti responsabilitatile cu partenerul, fara a te simti vinovata sau egoista.

Sursa foto: Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu