Cum sterilizezi biberonul si suzeta

de Mancas Malina
cum sterilizezi biberonul si suzeta

Cum sterilizezi biberonul si suzeta? E important ca in primul an de viata sa stii cum sa sterilizezi biberonul si suzeta pentru a preveni imbolnavirea. Iata cateva solutii de sterilizare a biberoanelor.

Importanta sterilizarii

Este important sa sterilizam toate echipamentele de hranire ale bebelusului, inclusiv sticlele si tetinele, pana la varsta de cel putin 12 luni. Acest lucru va proteja copilul impotriva infectiilor, in special diaree si varsaturi. Sistemul imunitar al bebelusului nu este suficient de dezvoltat pentru a combate unele infectii. Laptele este, de asemenea, un mediu propice pentru reproducerea bacteriilor. Curatarea si sterilizarea tuturor echipamentelor pentru hranirea cu biberon reduce riscul copilului de a se imbolnavi. Simpla curatare a echipamentului de hranire cu apa si detergent NU este suficienta.

In primele 6 luni de viata se recomanda sterilizarea echipamentului de hranire dupa fiecare utilizare, si ulterior se recomanda sterilizarea echipamentului de 2-3 ori pe saptamana.

importanta sterilizarii biberonului

Tipuri de sterilizare

Inainte de sterilizare, trebuie sa curatati sticlele, tetinele si alte echipamente de hranire cu apa fierbinte si sapun cat mai curand posibil dupa hranire. Utilizati o perie curata pentru a curata sticlele si o perie mica pentru tetina si suzete. Daca preferati, puteti pune echipamentul de hranire al bebelusului in masina de spalat vase – in masina de spalat vase acestea sunt DOAR curatate, nu si sterilizate. Clatiti toate echipamentele in apa curata, rece inainte de sterilizare. Verificati biberoanele si tetinele pentru eventualele fisuri. Aruncati orice tetina deteriorata – bacteriile pot sa patrunda si sa se dezvolte in fisuri.

Cum sterilizezi biberonul si suzeta? Exista mai multe metode prin care poti sa sterilizezi biberonul si suzeta:

Sterilizare prin fierbere

Este o metoda ieftina si convenabila de sterilizare biberoane. Se spala bine sticlele, suzetele, tetinele, capacele si alte accesorii cu apa calda, detergent si folosind o perie de curatare. Intr-un vas ce se va pune pe aragaz se plaseaza toate aceste echipamente de hranire culcate – sa patrunda apa in totalitate in ele si sa le acopere. Se adauga apa si trebuie sa va asigurati ca toate elementele sunt pline cu apa si nu sunt bule de aer. Apa din vas se aduce la punctul se fierbere si echipamentul de hranire se fierbe cam 5 minute. Apa nu trebuie sa fiarba pana la evaporare. Se opreste fierberea si se lasa componentele in apa pana se racesc. Ulterior, se scot si se lasa la uscat pe un servetel de hartie. Imediat dupa ce s-au uscat, biberoanele se reasambleaza si se vor folosi in 24 ore.

Sterilizarea la microunde

Pentru sterilizarea la cuptorul cu microunde, biberoanele trebuie sa fie umplute cu apa pe jumatate si se introduc in cuptorul cu microunde, pe suport, timp de 1-2 minute. Se va seta functia de aburi. Apoi, sticlele se scot si se lasa sa se usuce la aer. Exista si varianta de sterilizator pentru cuptorul cu microunde. Sunt sterilizatoare speciale pentru cuptorul cu microunde, care folosesc puterea de aburi a cuptorului pentru sterilizare. Cum sterilizezi biberonul si suzeta folosind sterilizatorul pentru cuptorul cu microunde? Sticlele si alte echipamente de hranire se plaseaza intr-o carcasa de plastic pentru curatare mai eficienta. Nu necesita clatire si bacteriile sunt distruse cu ajutorul aburilor. Sterilizarea prin aceasta metoda dureaza cam 2-8 minute.

tipuri de sterilizare

Folosirea unui sterilizator electric

Un sterilizator electric poate fi mai costisitor, dar este cea mai simpla si eficienta metoda. Foloseste practic caldura pentru a distruge bacteriile si nu necesita clatire.  Sterilizarea dureaza 5-15 minute.

Sterilizare chimica

Pentru aceasta metoda, se folosesc solutii speciale de sterilizare, impreuna cu apa fierbinte sau rece. Se amesteca solutia si se adauga biberoanele si alte echipamente, fara a ramane bule de aer. Acestea se lasa in solutie cam 5 minute, apoi se clatesc si se lasa la uscat. Se foloseste un produs chimic de sterilizare, care e practic un lichid sau o pulbere antibacteriana ce se dizolva in apa calda sau rece. Biberoanele si echipamentele trebuie sa fie imersate complet in solutie.

Sterilizator cu UV

Exista si sterilizatoare biberoane care folosesc ultraviolete pentru a distruge bacteriile, mucegaiurile si virusurile. Nu e nevoie de clatire si se pot folosi si pentru suzete, tetine etc. In general au functie de sterilizare, deodorizare si uscare si au cicluri rapide de sterilizare.

Avantajele unui sterilizator electric

sterilizatorul electric

Sterilizatoarele electrice sunt rapide si eficiente si pot fi folosite de obicei pentru mai multe biberoane. E important sa tineti cont de capacitatea sterilizatorului si cat de usor este de folosit. De asemenea, e bine sa aiba functie de uscare si sa nu ocupe prea mult spatiu. Aceste sterilizatoare electrice sunt rapide si eficiente si nu necesita substante chimice. Au in general spatiu de depozitare pentru tetine, suzete si alte accesorii si au sistem de oprire automata. Exista si varianta de sterilizator 3 in 1, care are incluse mai multe variante de utilizare.

Cum alegi sterilizatorul potrivit? Sterilizatorul potrivit trebuie sa fie adaptat nevoilor voastre – cate biberoane folositi pe zi, cate tetine etc. De asemenea, trebuie sa fie usor de folosit si sa aiba instructiuni precise de utilizare. Tineti cont de capacitatea de sterilizare – cate biberoane si accesorii incap la un ciclu de sterilizare. E bine sa fie portabil pentru a putea fi luat in deplasari si sa fie usor de depozitat. De asemenea, sterilizatoarele au diferite functii si accesorii, si ciclurile de sterilizare difera. Tineti cont si de faptul ca unele sterilizatoare sunt compatibile doar nu anumite modele sau marci de biberoane.

Referinte:
(1) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/sterilising-bottles/
(2) https://raisingchildren.net.au/newborns/breastfeeding-bottle-feeding/bottle-feeding/bottle-feeding-equipment
(3) https://www.healthline.com/health/parenting/sterilize-baby-bottles
(4) https://www.babycentre.co.uk/a554982/sterilising-bottle-feeding-equipment

Articole recomandate

Lasa un comentariu