Deficientele nutritionale la copii – cauze si solutii

de Mancas Malina
deficientele nutritionale

Afla din articolul de mai jos mai multe despre deficientele nutritionale, cum se manifesta, care sunt cauzele si cum pot fi prevenite.

CUPRINS:

1. Nutrientii esentiali in alimentatia copilului
2. Ce sunt deficientele nutritionale?
3. Cauzele deficientelor nutritionale
4. Cum sunt tratate si prevenite deficientele nutritionale?

Nutrientii esentiali in alimentatia copilului

Copiii au nevoie de o alimentatie variata, echilibrata, completa si sanatoasa, pentru a obtine toti nutrientii de care au nevoie, pentru o crestere sanatoasa si o dezvoltare armonioasa. Deficientele nutritionale pot afecta negativ cresterea si dezvoltarea copilului. Chiar daca fiecare copil este diferit, cei mici au, in general, aceleasi nevoi nutritionale si cauzele carentelor sunt de obicei aceleasi.

Alimentatia copilului trebuie sa ofere un aport optim de nutrienti precum:

  • vitamine – vitamina A, vitaminele B (vitamina B1, vitamina B2, vitamina B3, vitamina B6, vitamina B12), acid folic, vitamina C, vitamina D, vitamina E, vitamina K;
  • minerale – calciu, fier, iod, zinc, fosfor, magneziu, cupru, mangan, crom.

De asemenea, copiii au nevoie de un aport optim de proteine, carbohidrati si grasimi sanatoase. Cea mai buna modalitate prin care copilul poate sa obtina aportul optim de vitamine si minerale este dintr-o alimentatie variata si echilibrata, cu alimente din toate grupele: legume si fructe, cereale integrale, surse de proteine (de origine animala si vegetala), grasimi sanatoase. Organismul absoarbe mai bine vitaminele, mineralele si alti nutrienti atunci cand provin din alimente, mai degraba decat din suplimente de vitamine si minerale.

simptome de deficiente nutritive

Ce sunt deficientele nutritionale?

Deficienta nutritionala este un termen care poate fi inteles ca o conditie in care organismului ii lipsesc diferiti micro si macronutrienti esentiali care sunt importanti pentru indeplinirea unor functii esentiale ale corpului si pentru cresterea si repararea organismului.

Atunci cand alimentele sunt consumate, digerate si absorbite in corp, furnizeaza energia de care are nevoie organismul pentru a indeplini diverse functii esentiale si pentru o crestere si o dezvoltare corespunzatoare. Obiceiurile alimentare ale copiilor s-au schimbat in ultimele decenii. In prezent, multi copii consuma multe alimente bogate in grasimi, in special grasimi saturate, dar si multe bauturi indulcite. Nu consuma suficiente fructe sau legume si, in consecinta, nu consuma suficiente fibre. In plus, aportul lor de calciu, vitamina D si fier este, de asemenea, scazut. Aceste obiceiuri alimentare deficitare duc adesea la deficiente nutritionale.

Deficientele nutritionale pot sa apara cand copilul nu are o dieta optima si sanatoasa, dar si cand organismul nu poate asimila nutrientii. De multe ori, deficientele nutritionale pot aparea la copii atunci cand dieta lor include un exces de alimente bogate in grasimi, zahar si sare. Acestea sunt adesea sub forma de gustari nesanatoase (chips-uri, ciocolata, acadele, bauturi racoritoare) sau alimente ultra-procesate (cum ar fi produse ambalate ultra-procesate, mezeluri, fast-food etc.).

Deficientele nutritionale si incapacitatea organismului de a absorbi acesti nutrienti esentiali ar putea duce la complicatii medicale pe termen lung, cum ar fi probleme de crestere si dezvoltare, tulburari ale pielii, probleme de digestie, boli cardiovasculare, obezitate, probleme osoase. De asemenea, pot avea un impact asupra functiei mentale si cognitive.

ce sunt deficientele nutritive

Semne ale deficientelor nutritionale

Iata cateva semne care pot indica o deficienta nutritionala:

  • oboseala, somnolenta si slabiciune;
  • tulburari cognitive, probleme de memorie si concentrare;
  • piele palida;
  • caderea parului, unghii fragile;
  • probleme de crestere si dureri osoase;
  • crampe musculare;
  • dificultati de respiratie;
  • lipsa poftei de mancare;
  • infectii si raceli frecvente;
  • vindecarea intarziata a ranilor;
  • probleme de comportament;
  • probleme de somn;
  • probleme cu dezvoltarea emotionala si psihologica.

Simptomele unei diete deficitare pot include:

  • greutate necorespunzatoare – subponderalitate, supraponderalitate si obezitate;
  • constipatie sau modificari ale obiceiurilor intestinale;
  • piele palida;
  • letargie;
  • carii dentare;
  • probleme de crestere.

Cauzele deficientelor nutritionale

Deficientele nutritive pot aparea la copiii care nu au o dieta echilibrata, ceea ce duce adesea la un aport inadecvat de fibre, vitamine si minerale, dar si alti nutrienti. Uneori, deficienta nutritionala incepe inca din perioada intrauterina. Lipsa diferitilor nutrienti la mama, cum ar fi acidul folic, calciu, Omega-3, vitamina D si iod ar putea duce la probleme de sanatate la nou-nascut.

La copiii mici, cele mai frecvente cauze ale carentelor nutritive sunt:

  • obiceiuri alimentare nesanatoase – consum crescut de zahar, alimente bogate caloric si slabe din punct de vedere nutritiv, bauturi carbogazoase, gustari nesanatoase, alimente tip fast-food, alimente bogate in grasimi nesanatoase etc.;
  • consum redus de fructe si legume – aport scazut de vitamine, minerale si fibre;
  • intolerante si alergii alimentare – duc la dieta limitata si deficiente de nutrienti – mai ales intoleranta la gluten, intoleranta la lactoza, boala celiaca etc.;
  • alegeri alimentare independente si diete restrictive si limitate – inclusiv dieta vegana, diete cu un continut redus de carbohidrati sau grasimi etc.;
  • anumite boli frevente sau cronice;
  • incapacitatea organismului de a absorbi nutrientii;
  • comportament alimentar pretentios – copil mofturos la masa.

alimentatia sanatoasa la copii

Exemple de deficiente nutritionale

Iata cateva dintre cele mai comune deficiente nutritionale la copii:

Lipsa de vitamina D

Deficitul de vitamina D poate duce la rahitism si boli osoase. Multi copii au deficit de vitamina D. Vitamina D este cunoscuta ca „vitamina soarelui”. Este o vitamina liposolubila care este esentiala pentru absorbtia calciului (impreuna cu fier, magneziu, fosfat si zinc) in tractul gastrointestinal. Aportul adecvat al acestei vitamine este necesar pentru o crestere optima a oaselor si pentru a evita hipocalcemia si hipofosfatemia.

Lipsa de calciu

Aceasta deficienta este probabil cea mai cunoscuta. Lipsa de calciu duce la dezvoltarea slaba a dintilor si a oaselor. Cu toate acestea, aportul de calciu influenteaza si functionarea muschilor, functia inimii, coagularea sangelui, functionarea enzimelor si transmiterea mesajelor sistemului nervos prin organism. Organismul nu produce in mod natural calciu, asa ca trebuie sa provina din alimente. In cazul celor care nu consuma lactate sau au intoleranta la lactoza, exista un risc mai mare de a aparea lipsa de calciu. O deficienta de calciu poate avea efecte negative asupra dezvoltarii si sanatatii oaselor si dintilor.

Lipsa de vitamina A

Organizatia Mondiala a Sanatatii a clasificat deficitul de vitamina A drept o problema de sanatate publica ce afecteaza aproximativ o treime dintre copii, de la sugari pana la copii cu varsta de 5 ani. S-a demonstrat ca lipsa de vitamina A cauzeaza probleme de sanatate, cum ar fi probleme de vedere in primul rand. De asemenea, poate duce la sistem imunitar slabit si probleme de crestere.

Lipsa vitaminelor B

Exista mai multe tipuri de vitamine B si fiecare tip de vitamina B in cantitate prea mica poate avea efecte secundare diferite. Lipsa de B7 sau biotina poate duce la par fragil si unghii casante, dureri musculare, oboseala si crampe. Lipsa de B3 poate duce la caderea parului. Deficitul de vitamina B12 poate duce la o forma specifica de anemie. Deficitul de riboflavina (vitamina B2) se prezinta cu semne relativ nespecifice, cum ar fi dureri in gat, stomatita, glosita si dermatita seboreica. Deficitul de niacina (vitamina B3) se prezinta cu hiperpigmentare in zonele expuse la soare, limba rosie, diaree, varsaturi si simptome neurologice, cum ar fi insomnie si anxietate. Deficitul de piridoxina (vitamina B6) nu este frecvent intalnit ca o deficienta nutritionala izolata.

Lipsa de fier

O deficienta severa de fier se numeste anemie cu deficit de fier. Pana la 6% dintre copiii mici au anemie cu deficit de fier, care poate avea efecte pe termen lung asupra dezvoltarii creierului. Copiii sunt expusi unui risc mai mare de deficienta de fier decat adultii, in principal pentru ca au nevoie de mai mult fier atunci cand trec prin puseuri de crestere. De asemenea, ar putea avea un aport scazut de fier daca urmeaza o dieta vegana sau vegetariana, daca au alimentatia limitata, daca au boala celiaca sau au pierderi de sange gastro-intestinale.

Adolescentele sunt mai expuse riscului daca au menstruatii prelungite sau foarte abundente. Deficitul de fier poate provoca oboseala, putere slaba de concentrare si piele palida.

Cum sunt tratate si prevenite deficientele nutritionale?

In primul rand deficientele nutritionale sunt tratate prin cresterea aportului de alimente bogate in nutrienti. Insa, uneori pot fi necesare si suplimente de vitamine si minerale, in functie de caz.

suplimente de vitamine si minerale

Iata cateva recomandari:

  • Oferiti-i copilului alimente din toate grupele alimentare – fructe si legume, cereale integrale, proteine de origine animala si vegetale, lactate, grasimi sanatoase. Oferiti alimente variate – mai ales fructe si legume de toate culorile.
  • Incurajati aportul optim de proteine. Copiii au nevoie de un aport crescut de proteine pentru dezvoltarea musculaturii, pentru crestere si functionarea optima a creierului.
  • Identificati si gestionati orice alergii sau intolerante alimentare. De asemenea, dieta copilului trebuie adaptata in functie de aceste intolerante sau alergii – alternative care sa asigure un aport optim de nutrienti.
  • Ajutati copilul sa dezvolte obiceiuri alimentare sanatoase si o relatie sanatoasa cu mancarea. Implicati copiii in planificarea meselor, in cumpararea si pregatirea alimentelor – il ajuta sa inteleaga mai bine rolul alimentatiei si principiile alimentatiei sanatoase.
  • Limitati consumul de dulciuri si alimente bogate in zahar, bauturi dulci, alimente ultra-procesate si bogate in sare si grasimi nesanatoase.
  • Oferiti gustari sanatoase.
  • Incurajati timpul in natura si joaca in aer liber, pentru un aport optim de vitamina D. Vitamina D este esentiala pentru dezvoltarea normala a oaselor si, de asemenea, pentru absorbtia calciului si a fosforului. Expunerea la lumina soarelui este cea mai buna modalitate de a absorbi vitamina D.

Retineti!

In cazul in care copilul are anumite alergii sau intolerante si medicul a recomandat evitarea anumite grupe de alimente sau o dieta specifica, discutati cu un dietetician despre implementarea unei diete echilibrate care sa raspunda nevoilor nutritionale ale copilului.

Referinte:
(1) https://raisingchildren.net.au/teens/healthy-lifestyle/nutrients/vitamins-minerals
(2) https://www.superkidsnutrition.com/common-nutritional-deficiencies-in-children-and-infants-ages-0-5/
(3) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Nutrition_older_children/

Surse foto: Pixabay

Articole recomandate

Lasa un comentariu