Deshidratarea la bebelusi – cauze si simptome

de Mancas Malina
deshidratarea la bebelusi

Citeste mai multe despre deshidratarea la bebelusi, care sunt semnele si simptomele la care parintii trebuie sa fie atenti, cauzele deshidratarii si ce solutii sunt recomandate.

CUPRINS:

1. Ce este deshidratarea?
2. Care sunt semnele deshidratarii la bebelusi?
3. Cauzele deshidratarii la bebelusi
4. Tratamente pentru deshidratare la bebelusi

Ce este deshidratarea?

Bebelusii au o alimentatie pur lichida in primele luni de viata, indiferent daca sunt alaptati la san sau cu biberonul. Chiar si ulterior, dupa ce se incepe diversificarea, bebelusii tot consuma multe lichide. Astfel, poate fi greu de crezut ca bebelusii se pot deshidrata. Insa, si cei mici se pot confrunta cu deshidratarea, la fel ca adultii sau copiii mai mari. Deshidratarea inseamna ca bebelusul a pierdut prea multe lichide si aceste lichide nu au fost inlocuite imediat. Din fericire, de obicei aceasta problema poate fi remediata prin simpla hranire a bebelusului mai des. Cu toate acestea, este foarte important sa discutati cu medicul pediatru pentru a va asigura ca nivelul de hidratare revine rapid la normal.

Deshidratarea inseamna ca nu sunt suficiente lichide in organism pentru ca acesta sa-si indeplineasca functiile normale. Din cauza dimensiunii corporale mici, la bebelusi lipsa lichidelor poate deveni rapid o problema medicala grava. Apa este o componenta esentiala a fiecarei celule. Este vitala pentru controlul temperaturii, mentinerea sanatatii organelor si tesuturilor, transportul nutrientilor catre celule si functionarea optima a fiecarui sistem al corpului.

In fiecare zi, copilul pierde apa prin urinare, miscari intestinale, transpiratie, plans si chiar prin respiratie. Insa, lichidul este inlocuit de fiecare data cand mananca sau bea. Mentinerea hidratarii este unul dintre motivele pentru care nou-nascutii trebuie sa fie hraniti suficient de des (fie prin alaptare, fie prin hranire cu biberonul). O serie de probleme pot afecta echilibrul lichidelor din organism – ca diaree, varsaturi sau daca din anumite motive refuza sanul sau biberonul.

simptome de deshidratare la bebelusi

Lichidele in alimentatia bebelusului

Pana la varsta de aproximativ 4 – 6 luni sau cand incepe sa consume alimente solide, bebelusul primeste toate lichidele si nutrientii de care are nevoie doar din laptele matern sau laptele praf. Asta inseamna ca, de obicei, nu este nevoie sa-i dai apa, cu exceptia cazului in care a pierdut multe lichide de la caldura extrema sau de la varsaturi si diaree.

Odata ce bebelusul incepe sa consume alimente solide, se pot oferi cantitati mici de lichide din alte surse, cum ar fi fructele si legumele, supe etc., precum si din inghitituri mici de apa. Pe masura ce cantitatea de formula sau lapte matern se reduce, este important sa continuati cu aport de lichide din alte surse – apa in special. Pe vreme calda, aportul de lichide ar trebui sa fie mai mare.

Care sunt semnele deshidratarii la bebelusi?

Daca bebelusul se confrunta cu varsaturi, daca are diaree, este bolnav sau a stat afara pe vreme calda pentru o perioada prelungita de timp, ar trebui sa urmariti cu atentie semnele de deshidratare. Sunati medicul daca observati oricare dintre urmatoarele semne de deshidratare la bebelus:

  • mai putin de 6 scutece umede in 24 de ore sau scutece care raman uscate 2-3 ore, ceea ce ar putea fi un semn ca fluxul urinar este neobisnuit de redus;
  • urina de culoare galben inchis sau mai concentrata;
  • membrane mucoase uscate (inclusiv buzele crapate);
  • plans fara lacrimi;
  • pielea pare uscata si slabita (nu revine cand este apasata usor);
  • ochi afundati;
  • apatie;
  • somnolenta;
  • iritabilitate;
  • fontanela afundata.

Semnele si simptomele deshidratarii pot varia in functie de nivelul pierderii de apa. De asemenea, semnele si simptomele pot fi diferite la nou-nascuti, bebelusi si copii mici.

In cazuri extreme, bebelusii au nevoie de tratament imediat si pot necesita rehidratare cu lichide intravenos. Mergeti imediat la medic daca observati ca bebelusul:

  • nu a udat niciun scutec timp de 6 sau mai multe ore;
  • este extrem de agitat;
  • este neobisnuit de somnoros;
  • are maini si picioare reci;
  • are membrane mucoase foarte uscate (gura uscata, buze crapate, ochi uscati).

Retineti, totusi, ca bebelusii pot deveni deshidratati chiar si atunci cand nu exista semne evidente. Prin urmare, este esential sa va asigurati ca bebelusul consuma suficiente lichide. O modalitate de a monitoriza acest lucru este de a verifica daca sunt in mod regulat scutece umede si murdare, care la nou-nascuti ar trebui sa apara dupa majoritatea hranirilor sau la fiecare cateva ore sau mai mult.

cauzele deshidratarii

Cauzele deshidratarii la bebelusi

Cauzele deshidratarii la bebelusi si copii mici includ:

  • diaree;
  • varsaturi;
  • transpiratie intensa;
  • febra;
  • supraincalzire;
  • probleme de hranire – nu este hranit suficient de des cu lapte matern sau formula de lapte praf;
  • refuzul hranei etc.

Desi deshidratarea poate afecta pe oricine, la orice varsta, este mai frecventa la cei mici decat la adulti.

Tratamente pentru deshidratare la bebelusi

Principalul remediu pentru deshidratare este sa cresteti aportul de lichide administrate. Chiar daca bebelusul alaptat la san sau hranit cu formula de lapte vomita sau are diaree, continuati sa oferiti lapte matern si/sau formula in mod regulat – cel putin la fel de des ca de obicei, daca nu mai mult daca bebe accepta. Asteptati o ora dupa ce bebelusul vomita si apoi oferiti o lingurita de lichid la fiecare 10 minute timp de o ora. Daca bebelusul mentine lichidul in stomac, puteti creste treptat cantitatea oferita. Pentru copiii mai mari care au inceput sa consume solide, apa poate fi suficienta in cazurile usoare de deshidratare.

Daca exista pierderi substantiale de lichide, mai ales daca bebelusul are o combinatie de diaree si varsaturi, medicul pediatru al copilului poate recomanda, de asemenea, lichide pentru inlocuirea electrolitilor – pentru a inlocui sodiul si potasiul pierdute in diaree, impreuna cu mici cantitati de apa.

In caz de deshidratare severa, poate fi necesar tratament in spital – administrare de lichide intravenos. De asemenea, medicul va verifica starea de sanatate, inclusiv respiratia, tensiunea arteriala, pulsul si temperatura pentru a se asigura ca deshidratarea nu a provocat niciun efect secundar.

Prevenirea deshidratarii la bebelusi

Cel mai bun mod de a preveni deshidratarea la sugari este de a cunoaste semnele si de a intelege cauzele acestei probleme. In primul rand, hraniti bebelusul frecvent, in functie de varsta sa si de recomandarile medicului pediatru. De asemenea, nu incetati sa hraniti copilul in caz de varsaturi sau diaree. Asadar, continuati sa alaptati sau sa hraniti copilul cu biberonul cat mai des posibil in timp ce este bolnav si se recupereaza.

Monitorizati scutecele umede si cresterea in greutate. De asemenea, evitati sa tineti copilul in medii prea calde – de exemplu nu il tineti afara cand este foarte cald. Cand este cald afara, cel mai important pas pentru a preveni deshidratarea bebelusului este protejarea acestuia de temperaturile crescute, evitand expunerea la caldura – sa va asigurati ca sta la umbra, imbracat in haine usoare, respirabile.

Daca bebelusul prezinta semne de deshidratare, indiferent de cauza, solicitati sfatul medicului pediatru. In functie de simptome, medicul va va spune daca este suficient sa ii oferiti lichide la domiciliu sau daca trebuie dus la spital.

Referinte:

(1) https://www2.hse.ie/conditions/dehydration/babies-children/
(2) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/injuries-emergencies/Pages/dehydration.aspx
(3) https://www.healthline.com/health/baby/dehydration-in-babies
(4) https://www.verywellfamily.com/dehydration-in-newborns-and-infants-431631

Articole recomandate

Lasa un comentariu