Diareea in sarcina – cauze si solutii

de Mancas Malina
diareea in sarcina

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre diareea in sarcina – care pot fi cauzele posibile, complicatii ce pot sa apara, recomandari de tratament si preventie.

CUPRINS:

1. De ce apare diareea in sarcina?
2. Tratament si recomandari

De ce apare diareea in sarcina?

Diareea se caracterizeaza prin scaune apoase, moi, de obicei de 3 sau mai multe ori pe zi, timp de mai mult de 2 zile. Diareea in timpul sarcinii este mai frecventa decat ati putea crede. Desi constipatia este o problema mai comuna in sarcina, o treime dintre femei sufera de o problema opusa: diareea in timpul sarcinii.

De obicei, tranzitul intestinal incetineste in timpul sarcinii. Astfel, daca aveti scaune moi, cel mai probabil sunt date de factori externi, cum ar fi o modificare brusca a dietei, vitamine prenatale sau alte medicamente, un virus gastrointestinal sau, in cazuri extreme, intoxicatii alimentare.

Desi majoritatea problemelor digestive, cum ar fi diareea, de obicei, nu sunt grave, uneori pot provoca o serie de complicatii in timpul sarcinii daca aveti simptome severe sau in curs de desfasurare. De aceea, cel mai bine este sa discutati cu medicul pentru a beneficia de tratamentul potrivit daca problemele digestive nu dispar in cateva zile sau continua sa se agraveze.

cauze pentru diaree in sarcina

Cauze diaree in sarcina

Diareea acuta dureaza cateva zile si este cauzata de obicei de infectii bacteriene sau virale. Diareea cronica poate fi legata de factori neinfectiosi de obicei, ca sindromul colonului iritabil, boli inflamatorii intestinale, sindroame de malabsorbtie etc. Diareea in sarcina de obicei nu are legatura cu sarcina in sine. Cauzele sunt aceleasi ca pentru diareea la persoanele care nu sunt insarcinate. Astfel, posibilele cauze pentru diaree in sarcina includ:

  • infectii virale, cum ar fi rotavirus, norovirus sau gastroenterita virala;
  • infectii bacteriene, cum ar fi Salmonella sau E. coli;
  • paraziti intestinali;
  • toxiinfectie alimentara;
  • efecte secundare ale medicamentelor;
  • intoleranta la mancare.

Anumite afectiuni pot creste, de asemenea, riscul de diaree. Aceste conditii includ:

  • sindromul colonului iritabil;
  • boala Crohn;
  • boala celiaca;
  • colita ulcerativa.

Cauzele legate de sarcina pentru diaree pot include:

  • modificari alimentare in sarcina ce pot cauza diaree;
  • noi sensibilitati alimentare aparute in sarcina;
  • vitamine prenatale – uneori poate cauza diaree unele dintre ele;
  • modificari hormonale – de obicei modificarile hormonale duc la incetinirea tranzitului, dar, cu toate acestea, uneori pot accelera sistemul digestiv, ducand la diaree.

In unele cazuri, fix inainte de nastere, diareea poate sa apara chiar inainte de travaliu, deoarece muschii se slabesc si se pregatesc pentru nastere. Luati legatura cu medicul daca diareea este foarte severa sau persistenta, daca se agraveaza si apar si alte simptome.

tratament diaree la gravide

Tratament si recomandari

Majoritatea cazurilor de diaree se vor reduce de la sine in cateva zile. Diareea persistenta poate cauza unele complicatii in sarcina, cum ar fi:

  • deshidratare – poate duce la stare de slabiciune si poate afecta fatul daca nu este tratata la timp;
  • dezechilibre electrolitice;
  • pierdere in greutate – poate afecta cresterea fetala;
  • risc de afectare a sarcinii si nastere prematura in caz de dezechilibre electrolitice severe, deshidratare severa, infectii netratate;
  • iritatii anale si disconfort ce pot agrava hemoroizii in sarcina.

Principala preocupare cand vine vorba despre diaree este deshidratarea

Fiti constienti de semnele si simptomele deshidratarii, precum gura uscata, senzatie de ameteala, durere de cap, greata sau varsaturi, scaderea urinarii, urina cu miros puternic si inchisa la culoare. Diareea prelungita poate provoca deshidratare. Daca diareea dureaza mai mult de 2 – 3 zile, discutati cu medicul. Deshidratarea severa poate provoca mai multe complicatii in sarcina.

Asigurati-va ca beti multa apa, pentru a va rehidrata si a inlocui electrolitii pe care corpul i-a pierdut. Incercati sa consumati 200 ml de apa dupa fiecare criza de diaree. Hidratarea este extrem de importanta si in timpul sarcinii, deoarece deshidratarea poate declansa si agrava anumite simptome, cum ar fi dureri de cap, greata, umflaturi, ameteli si chiar travaliu prematur.

Alimentatia in diaree

  • Evitati alimentele si factorii ce ar fi putut cauza diaree. Anumite grupuri de alimente pot agrava diareea. Incercati sa evitati alimentele care sunt grase, prajite sau picante. De asemenea, incercati sa limitati aportul de lapte si lactate. Poate fi indicat si sa evitati alimentele cu un continut mare de zahar si bauturile pe baza de cofeina.
  • Alimentatia pentru diaree in sarcina – Consumati alimente blande cu sistemul digestiv, cum ar fi banane, cartofi, supe, orez, cartofi dulci, morcov fiert, biscuiti si paine prajita, carne slaba etc.

Daca diareea nu dispare de la sine, poate fi necesar sa va adresati medicului. In cazul in care diareea in timpul sarcinii este cauzata de bacterii, este posibil sa aveti nevoie de antibiotice. In timpul sarcinii, este important sa discutati cu medicul inainte de a lua orice medicament. Unele pot fi daunatoare, in timp ce siguranta altora nu este inca suficient de clara. Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a lua orice medicamente fara prescriptie medicala pentru diaree.

De asemenea, este important sa luati masuri pentru a preveni diareea in sarcina:

  • Spalati-va frecvent si bine pe maini, mai ales dupa ce folositi toaleta, inainte de a gati sau manca, dupa ce schimbati scutece sau dupa ce atingeti resturile menajere.
  • Evitati consumul de alimente insuficient gatite, mai ales carne, oua, peste si fructe de mare etc. Evitati consumul de apa din surse nesigure, ce ar putea fi contaminata. Evitati consumul de alimente nepasteurizate, alimente ce ar putea fi expirate, care nu au fost depozitate corespunzator etc.

Referinte:
(1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9546090/
(2) https://www.medicalnewstoday.com/articles/324941
(3) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/symptoms-and-solutions/pregnancy-diarrhea.aspx
(4) https://www.verywellfamily.com/diarrhea-in-pregnancy-4163950
(5) https://www.healthline.com/health/pregnancy/diarrhea-remedies

Surse foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu