Dopul de ceara la copii (dopul de cerumen) – cauze si solutii

de Mancas Malina
dopul de ceara la copii

Citeste mai multe despre dopul de ceara la copii – care sunt cauzele, simptomele posibile, metode de tratament si preventie.

CUPRINS:

1. Ce este cerumenul si ce rol are?
2. Simptome dop de cerumen
3. Cauze dop de ceara la copii
4. Tratament si sfaturi

Ce este cerumenul si ce rol are?

Ceara de la nivelul urechii, numita si cerumen, este o substanta naturala ce protejeaza canalul urechii. Are mai multe roluri importante in organism. Actioneaza ca o captuseala impermeabila pentru canalul urechii, protejand de microbi care pot provoca infectii. De asemenea, ceara capteaza praful, murdaria si particulele, prevenind iritatiile sau leziunile.

In general, urechea produce ceara in mod echilibrat. Uneori, insa, poate fi produsa ceara in cantitati mai mari. De obicei ceara se elimina de la sine in mod natural fara sa provoace probleme. Insa, in unele cazuri se poate acumula in ureche. Dopul de ceara sau impactarea cerumenului poate cauza disconfort si anumite probleme de auz.

Simptome dop de cerumen

Excesul de ceara poate cauza disconfort la nivelul urechii. Acumularea de cerumen in exces poate duce la formarea unui dop de ceara uscat si dur in canalul urechii. Poate da senzatia de obiect strain in ureche. Blocarea completa (obturarea) a canalului urechii cu ceara poate cauza mai multe simptome. Acestea includ afectarea auzului si senzatie de ureche infundata, plina, precum si tiuit in ureche sau tinitus. Uneori, ceara in exces poate fi vazuta in interiorul canalului urechii. Alte simptome sunt mancarimi la nivelul urechii, durere de ureche (otalgie), secretii din ureche.

Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, acumularea de ceara in urechi este inofensiva si usor de gestionat. Mergeti cu cel mic la medic daca suspectati dop de ceara la copii. De asemenea, mergeti la medic daca apar simptome ca afectarea auzului, ameteli, zgomote in urechi sau dureri de ureche.

de ce se formeaza dopurile de ceara

Cauze dop de ceara la copii

De obicei urechea produce ceara in cantitati echilibrate, nu in exces. Insa, in unele cazuri, urechea poate produce cerumen in cantitati prea mari. In caz de canal al urechii ingust poate fi o probabilitate mai mare de a produce mai multa ceara. Purtarea aparatelor auditive si utilizarea regulata a castilor pot provoca, de asemenea, productie de ceara in exces. In caz de infectii cronice ale urechii si traumatisme ale urechii poate exista, de asemenea, un risc mai mare de ceara in exces.

Ceara are rolurile sale importante pentru protejarea urechii si de obicei se elimina de la sine fara probleme, curatarea urechii la exterior fiind suficienta. Insa, uneori se poate forma un dop de ceara – de obicei daca se produce ceara in exces sau daca ceara este impinsa in ureche – de multe ori atunci cand se folosesc betisoare pentru urechi din bumbac. Folosirea betisoarelor de urechi poate creste probabilitatea ca ceara sa fie impinsa profund in ureche in loc sa fie eliminata, cu riscul de a se impacta. De asemenea, purtarea dopurilor de urechi de orice tip in exces poate, de asemenea, sa impinga ceara in ureche.

Tratament si sfaturi

Urechile copilului se curata doar la exterior, fara a folosi betisoare din bumbac introduse in interiorul urechii. Acestea ar putea deteriora canalul urechii si timpanul sau ar putea impinge ceara si mai mult.

Mergeti la medic daca suspectati dop de ceara, daca cel mic are probleme de auz, durere de ureche, mancarimi, disconfort etc. Indepartarea dopului de ceara se face de obicei in cabinetul medicului. Medicul poate elimina ceara prin scoaterea sau aspirarea cu ajutorul unui instrument special (indepartare manuala), prin clatire sau irigare, sau poate recomanda anumite picaturi care sa inmoaie ceara. Acestea pot fi pe baza de apa, pe baza de ulei (de obicei pe baza de ulei de masline) sau produse fara apa, fara ulei.

simptome dop de ceara

Cum putem reduce riscul de formare a dopurilor de ceara?

Lasati ceara sa iasa in mod natural. Urechile se curata doar la exterior, fara a folosi betisoare din bumbac in interiorul canalului auditiv. Daca cel mic se confrunta cu productie in exces de ceara medicul va poate recomanda anumite picaturi sau spray-uri pentru igiena urechii, ce faciliteaza eliminarea naturala a cerumenului.

Cum ingrijim corect urechile copilului?

Urechile copilului se curata doar la exterior, in mod ideal in timpul baitei. Folositi un prosopel sau un servetel umed pentru a curata partea exterioara a urechii. Nu folositi betisoare de vata in interiorul urechii. Acestea pot perfora timpanul daca sunt introduse prea mult si pot impinge ceara mai profund in ureche, astfel crescand riscul de dop de ceara.

Alte probleme ale urechii la copii

Bebelusii si copiii mici sunt predispusi la infectii ale urechii medii – otita medie. Lichidul se poate acumula in canalul urechii din spatele timpanului, ceea ce provoaca durere si afectare a auzului, de obicei usoara. In timp ce majoritatea infectiilor urechii se amelioreaza fara niciun tratament, uneori se prescriu antibiotice pentru a ameliora cazurile severe.

Simptome ale infectiilor urechii medii includ dureri de urechi, dureri de cap, febra, secretii de la nivelul urechii, afectare usoara a auzului. Sunetul nu circula bine prin lichid, asa ca un copil cu o infectie a urechii poate avea unele probleme de auz. Aceasta problema dureaza doar cat timp este prezenta infectia, fara o afectare permanenta a auzului. Cu toate acestea, infectiile constante ale urechii medii pot intarzia dezvoltarea vorbirii la copiii mici, pentru ca pur si simplu acestia nu aud foarte bine.

Infectiile urechii medii sunt cauzate de bacterii sau virusuri si pot fi declansate de o raceala. Bebelusii si copiii mici au un risc mai mare de a dezvolta infectii ale urechii medii, deoarece inca nu au sistemul imunitar suficient dezvoltat. Ulterior, dupa varsta de aproximativ 6 ani, infectiile urechii sunt mai putin frecvente. Infectiile usoare dispar de la sine in general. In cazuri mai severe, ar putea fi necesare antibiotice, sub forma de picaturi pentru urechi.

Referinte:
(1) https://kidsplus.com/parent-resources/doctors-notes/removing-earwax/
(2) https://www.verywellhealth.com/how-to-prevent-and-treat-excessive-pediatric-earwax-2633507
(3) https://www.babycentre.co.uk/a25007705/earwax-in-children-ages-one-to-five
(4) https://kidshealth.org/en/parents/earwax.html
(5) https://myhealth.alberta.ca/Health/aftercareinformation/pages/conditions.aspx?hwid=bz1125

Articole recomandate

Lasa un comentariu