Dream feeding – alaptarea in timp ce bebe doarme

de Mancas Malina
dream feeding

Citeste mai multe despre dream feeding sau hranirea cand bebelusul doarme – ce beneficii poate avea, ce rol are, ce implica.

CUPRINS:

1. Ce este dream feeding?
2. Ce implica?
3. Beneficii
4. Riscuri

Ce este dream feeding?

Trezirile nocturne sunt inevitabile in primele etape de viata ale bebelusului, pentru hraniri. Dream feeding inseamna hranirea bebelusului inainte ca mama sa mearga la culcare. Tracey Hogg, cea care a inventat termenul pentru prima data, defineste dream feeding ca fiind hranirea unui bebelus in timp ce acesta nu este trezit complet. Inseamna practic a oferi ultima hranire inainte ca parintii sa mearga la somn.

Astfel, se sincronizeaza somnul copilului cu al parintilor. Daca un bebelus adoarme intre orele 18:00-20:00, de obicei la miezul noptii se va trezi pentru a fi hranit. Astfel, o hranire intre ora 22:00 si miezul noptii poate reduce trezirile nocturne, ajutand bebelusul sa ramana adormit pana spre dimineata.

Aceasta hranire este initiata de parinte, nu de bebelus. Implica trezirea usoara a bebelusului pentru a-l hrani – dar nu trezit complet, doar somnoros. Parintii aleg momentul hranirii in functie de momentul in care se culca ei insisi si de ceea ce pare sa functioneze cel mai bine pentru copilul lor.

ce este dream feeding

Care este scopul acestei tehnici?

Scopul hranirii de acest fel – dream feeding – este sa va ajute pe voi si pe copilul vostru sa dormiti o perioada mai lunga de timp peste noapte. De exemplu, daca bebelusul se trezeste in mod normal pentru hranire cam pe la miezul noptii, o sesiune de hranire tip dream feeding intre orele 22:00 si 23:00 poate ajuta la mutarea urmatoarei hraniri undeva pe la ora 3 dimineata sau chiar mai tarziu.

Cand poate fi aplicata pentru prima data aceasta metoda?

Nou-nascutii au stomacul mic si trebuie sa manance cel putin o data la 2-4 ore. Odata ce bebelusul incepe sa dea semne ca poate dormi perioade mai lungi fara hranire – de obicei, in jurul varstei de 2 – 3 luni – atunci puteti incerca dream feeding.

Cel mai bine este sa incercati dream feeding atunci cand aveti o idee despre cat de mult poate dormi copilul, de obicei, fara a fi nevoie sa fie hranit. Acest lucru va va permite cea mai mare libertate in ceea ce priveste ajustarea programului cu acea hranire. De obicei, semnele ca bebelusul este pregatit pentru dream feeding sunt:

  • bebe are aproximativ 2 luni sau mai mult;
  • are un program oarecum regulat de culcare si de hranire pe timp de noapte;
  • ia in greutate in mod normal.

Ce implica?

Pentru a practica acest tip de hranire exista cativa pasi. Incercati sa faceti acest lucru cand bebelusul se afla intr-o etapa activa de somn – somn REM. In aceasta etapa bebelusul va zvacni usor, isi va misca maini sau picioarele etc. Nu hraniti copilul mai devreme de 2-3 ore de la ultima hranire. De asemenea, hraniti copilul cu putin timp inainte de a merge voi la culcare. Daca, de exemplu, va puneti la somn la 23:00, hraniti-l la 22.30.

Iata un exemplu de hranire. Luati usor copilul din patut intre orele 22:00 -00:00 (in jurul orei cand mergeti voi la culcare). Copilul trebuie sa fie treaz, dar somnoros – NU trebuie sa fie trezit complet. Daca nu se trezeste deloc, puteti sa-l ridicati usor in picioare sau sa ii vorbiti usor. Evitati sa aprindeti lumina, desi poate fi mai sigur daca aveti o lumina de veghe sau o sursa de lumina slaba.

Puneti-i bebelusului sanul (sau biberonul) pe buza inferioara – ar trebui sa inceapa sa suga, chiar daca nu se trezeste complet. Nu-l fortati sa suga, ci asteptati sa se ataseze singur la san. Sugarii au un reflex de supt, ceea ce inseamna ca atunci cand ii atingeti obrazul usor cu sanul sau biberonul, va intoarce automat capul pentru a cauta mamelonul. Daca acest lucru nu functioneaza, incercati sa plasati sanul/biberonul pe buza inferioara si ar trebui sa se ataseze instinctiv. Unii bebelusi care dorm profund s-ar putea sa nu se ataseze, asa ca va trebui fie sa-i treziti usor, fie sa asteptati cateva minute si sa incercati din nou.

Incurajati alaptarea timp de 5 – 10 minute pe o parte, apoi oferiti celalalt san 5-10 minute. Dupa ce bebelusul a terminat de supt, puneti-l inapoi in patut pe spate. Indiferent daca a adormit in timpul hranirii sau nu, incercati sa-l ajutati sa eructeze pentru a elimina potentialele gaze inainte de a-l pune inapoi in pat. Dupa hranire, scopul este sa-l puneti inapoi in patut fara ca bebelusul sa se trezeasca complet.

beneficii dream feeding

Cand pot opri hranirea nocturna?

Acest lucru va depinde cu adevarat de circumstante individuale. Pe masura ce bebelusii cresc, sunt capabili sa doarma perioade mai lungi fara a avea nevoie sa manance. Daca dream feeding functioneaza pentru tine, poti continua. Pe masura ce bebelusul creste (dupa 6 luni), poti incerca sa sari peste dream feeding pentru a vedea daca va continua sa doarma fara aceasta hranire. Unii bebelusi continua sa aiba nevoie de o sesiune de alaptare de noapte pana la varsta de 1 an.

Beneficii

Spre deosebire de metodele de antrenament pentru somn care incurajeaza bebelusii sa doarma perioade mai lungi fara sa manance, dream feeding nu interactioneaza cu nevoia normala a bebelusului de a fi hranit noaptea. Doar modifica putin programul bebelusului, astfel incat copilul si parintii sa aiba un program de somn mai asemanator. Poate fi o modalitate buna de a-i oferi copilului nutrientii de care are nevoie, fara a-l trezi. De asemenea, va poate ajuta si pe voi sa aveti un somn mai lung si neintrerupt peste noapte, fara ca bebelusul sa se trezeasca pentru hranire.

Riscuri

Exista riscul ca cel mic sa nu suga pentru ca nu ii este suficient de foame. Un alt risc este acela de a fi prea somnoros pentru a fi hranit sau sa se trezeasca. Copilul nu trebuie fortat sa manance. Nu este considerat sigur sa hranesti un bebelus care este complet adormit sau intins pe spate. Uneori, dream feeding poate duce la trezirea completa a bebelusului si probleme la adormire ulterior. Exista riscul si ca hranirea de acest tip sa faca bebelusul sa se obisnuiasca in timp cu o hranire suplimentara peste noapte.

Retineti ca aceasta metoda poate sa nu fie potrivita pentru toata lumea. Este indicat sa solicitati si sfatul medicului pediatru.

Referinte:
(1) https://www.sleepadvisor.org/dream-feeding/
(2) https://www.safesleepspace.com.au/blogs/news/what-is-a-dream-feed-and-when-should-i-introduce-one-1
(3) https://www.whattoexpect.com/first-year/sleep/dream-feed/
(4) https://parentingscience.com/dream-feeding/
(5) https://www.healthline.com/health/baby/dream-feed

Articole recomandate

Lasa un comentariu