Epiziotomia: ce este si cand se face

de Mancas Malina
epiziotomia

Epiziotomiile de rutina nu mai sunt recomandate. Cu toate acestea, procedura este uneori necesara. Iata ce implica epiziotomia, ce riscuri sunt asociate, cand se recomanda si cat dureaza recuperarea.

CUPRINS:

1. Ce este o epiziotomie?
2. Tipuri de epiziotomii
3. Procedura de epiziotomie
4. In cat timp se vindeca epiziotomia?
5. Prevenirea leziunilor vaginale la nastere

Ce este o epiziotomie?

O epiziotomie este o incizie la nivelul perineului in timpul nasterii. Perineul este tesutul dintre deschiderea vaginala si anus. In trecut, procedura era o parte din rutina nasterii, dar nu mai este cazul. Medicul poate face o incizie in aceasta zona pentru a mari deschiderea vaginala inainte de nasterea copilului. In trecut, se facea pentru a preveni leziunile vaginale severe la nastere. Insa, procedura poate creste riscul de infectie si alte complicatii, iar recuperarea tinde sa fie lunga si incomoda. Din aceste motive, de obicei nu se efectueaza o epiziotomie. Cu toate acestea, in unele cazuri, procedura poate fi necesara.

Cand este indicata o epiziotomie?

Medicul poate recomanda o epiziotomie in urmatoarele situatii:

  • exista risc de ruptura vaginala extinsa in timpul nasterii;
  • bebelusul se afla intr-o pozitie anormala;
  • bebelusul este mai mare decat in ​​mod normal;
  • copilul trebuie nascut mai repede etc.

recuperarea dupa epiziotomie

Cum difera o epiziotomie de o leziune vaginala?

O leziune are loc spontan cand bebelusul intinde vaginul in timpul nasterii. O epiziotomie este o taietura facuta de medic la nivelul perineului si peretelui vaginal pentru a face mai mult spatiu pentru nasterea bebelusului. Este posibil ca o epiziotomie sa se extinda si sa devina o leziune mai profunda.

Scopul principal al unei epiziotomii este de a preveni leziunile multiple, care pot aparea daca mama impinge prea rapid sau prea puternic sau daca perineul este scurt. Poate facilita nasterea si poate preveni leziunile mai grave.

Femeile aflate la prima sarcina au riscul de a avea nevoie de o epiziotomie mai mult decat cele la a doua sarcina sau mai mult. Asta pentru ca perineul este mai putin elastic si, prin urmare, este mai putin capabil sa se intinda pentru a permite eliberarea capului.

Tipuri de epiziotomii

Cele doua tipuri cele mai frecvente de epiziotomii sunt epiziotomia pe linia mediana si epiziotomia mediolaterala. Ambele tipuri au diferite avantaje si dezavantaje.

Epiziotomia pe linia mediana

Intr-o epiziotomie pe linie mediana, incizia se face in mijlocul deschiderii vaginale, direct in jos spre anus. Avantajele unei epiziotomii de linie mediana includ vindecarea mai usoara. De asemenea, este mai putin dureroasa si e mai putin probabil sa duca la sensibilitate pe termen lung sau probleme ca durerea in timpul actului sexual. Exista adesea mai putine pierderi de sange. Principalul dezavantaj al unei epiziotomii pe linia mediana este riscul crescut de leziuni care se extind prin muschii anali. Poate duce la probleme pe termen lung precum incontinenta fecala sau incapacitatea de a controla miscarile intestinale.

Epiziotomia mediolaterala

Intr-o epiziotomie mediolaterala, incizia incepe in mijlocul deschiderii vaginale si se extinde in jos spre zona feselor, la un unghi de 45 °. Avantajul principal al unei epiziotomii mediolaterale este ca riscul de ruptura a muschilor anali este mult mai mic. Cu toate acestea, exista mult mai multe dezavantaje asociate cu acest tip de epiziotomie, inclusiv:

  • pierderi crescute de sange;
  • dureri mai severe;
  • recuperare dificila;
  • risc mai mare de disconfort pe termen lung, in special in timpul actului sexual.

Severitatea epiziotomiilor

Epiziotomiile sunt clasificate in grade care se bazeaza pe severitatea sau intinderea leziunii:

  • Epiziotomie de gradul I – o mica taietura care se extinde doar prin captuseala vaginului si nu implica tesuturile subiacente;
  • Epiziotomie de gradul II – este cel mai frecvent tip de epiziotomie – se extinde prin mucoasa vaginala, precum si prin tesutul vaginal, dar nu implica mucoasa rectala sau sfincterul anal;
  • Epiziotomie de gradul III – implica mucoasa vaginala, tesuturile vaginale si o parte a sfincterului anal;
  • Epiziotomie de gradul IV – cel mai sever tip de epiziotomie, ce include mucoasa vaginala, tesuturile vaginale, sfincterul anal si mucoasa rectala.

Severitatea epiziotomiei este direct asociata cu probabilitatea aparitiei complicatiilor pe termen lung. Pe masura ce gradul de epiziotomie creste, exista mai multe riscuri de infectie, durere si alte probleme dupa procedura.

procedura de epiziotomie

Procedura

Atat epiziotomiile pe linia mediana, cat si cele mediolaterale sunt usor de realizat. Medicul va face incizia cand 3 – 4 cm din capul bebelusului sunt vizibili la deschiderea vaginala. Se face anestezie locala inainte de procedura, astfel incat sa nu simtiti durere. Zona va fi mai intai curatata cu sapun. Medicul va introduce doua degete in deschiderea vaginala pentru a proteja capul copilului. Apoi, se va face o mica incizie. In functie de tipul de epiziotomie efectuata, taietura poate fi dreapta in jos sau sub un unghi usor fata de deschiderea vaginala. Dupa ce a fost facuta incizia, medicul ciupeste usor tesutul chiar sub incizie pentru a preveni ruperea ulterioara.

Dupa nastere, vaginul si perineul sunt curatate si examinate cu atentie. Dupa ce medicul se asigura ca nu exista nicio alta leziune, epiziotomia este curatata – se spala locul inciziei cu apa sterila sau o solutie de sapun antibacterian. Se fac cusaturi chirurgicale.

In cat timp se vindeca epiziotomia?

Incizia poate sangera destul de mult dupa nastere, dar cu presiune si cusaturi, aceasta ar trebui sa se opreasca in curand. De obicei, se utilizeaza fire dizolvabile. Cusaturile ar trebui sa se vindece in termen de o luna de la nastere. Dupa o epiziotomie, este normal sa simtiti durere sau disconfort local timp de 2-3 saptamani dupa nastere, in special cand mergeti sau stati. Urinarea poate cauza usturime locala.

Disconfortul se va reduce treptat. Contactati medicul daca durerea se intensifica, daca aveti febra sau rana produce scurgeri cu puroi. Pot fi semne si simptome ale unei infectii. Femeile care au epiziotomii de gradul III sau IV sunt mai predispuse sa experimenteze disconfort pentru o perioada mai lunga de timp.

Ingrijirea zonei dupa epiziotomie

Este important sa pastrati zona curata. Spalati zona sau faceti dus cel putin o data pe zi si schimbati in mod regulat pansamentele. Spalati-va mainile atat inainte, cat si dupa ce ati mers la toaleta sau ati schimbat tampoanele sanitare pentru a reduce riscul de infectie.

Beti cel putin 2 litri de apa in fiecare zi si adoptati o dieta sanatoasa echilibrata pentru a preveni constipatia.

Riscurile epiziotomiei

Recuperarea dupa epiziotomie este incomoda si, uneori, incizia chirurgicala este mai extinsa decat ar fi fost o leziune naturala. Exista risc de infectie daca zona nu e ingrijita atent. Pentru unele femei, o epiziotomie poate cauza durere in timpul sexului in lunile de dupa nastere. O epiziotomie pe linia mediana prezinta riscul de ruptura vaginala de gradul IV, care se extinde prin sfincterul anal si in membrana mucoasa care acopera rectul. Incontinenta fecala este o posibila complicatie.

Alte posibile complicatii ale unei epiziotomii pot include:

  • sangerare;
  • leziuni ale tesuturilor rectale si a muschiului sfincterian anal care controleaza trecerea scaunului;
  • umflare;
  • infectie;
  • acumularea de sange in tesuturile perineale;
  • durere in timpul sexului.

indicatiile epiziotomiei

Prevenirea leziunilor vaginale la nastere

Nu este neobisnuit ca perineul sa se rupa in timpul nasterii. Insa, exista unele recomandari de care puteti tine cont pentru a preveni acest lucru:

  • Acordati atentie pozitiei in timpul travaliului. Unele pozitii pot exercita o presiune mai mica asupra perineului. S-ar putea sa va simtiti mai confortabil asezata in pozitie verticala, intinsa pe o parte sau lasata pe maini si genunchi, de exemplu. Solicitati sfatul moasei in acest sens.
  • In timpul sarcinii, mergeti la toate cursurile prenatale. Acolo veti afla despre etapele nasterii si modul in care diferite pozitii de travaliu va pot ajuta sa nasteti.
  • Faceti exercitii Kegel pe tot parcursul sarcinii.
  • Asezati (sau rugati moasa, doula sau asistenta medicala) o compresa calda pe perineu in timpul travaliului pentru a inmuia pielea din zona, permitandu-i sa se intinda mai bine.
  • Se recomanda masajul perineal. Acest tip de masaj poate ajuta la flexibilizarea tesutului din jurul vaginului si la reducerea riscului de leziune perineala sau o epiziotomie. In ultimele cateva saptamani de sarcina, masati perineul cu ulei o data sau de doua ori pe saptamana pentru a-l pregati pentru intindere. Masajul perineal poate reduce riscul de epiziotomie, in special pentru femeile care sunt la prima nastere.

Ulei pentru masajul perineului Weleda

Ulei pentru masajul perineului Weleda, cu migdale dulci este un ulei ce creste flexibilitatea pielii si o protejeaza de rupturi la nastere. Se poate folosi de obicei din saptamana 34 de sarcina pentru masajul perineului. Este un ulei de migdale dulci si de germeni de grau, bogat in vitamina E. Relaxeaza tesutul perineului si stimuleaza elasticitatea. Se aplica de 3-4 ori pe saptamana, masand 5-10 minute.

Cum pot evita o epiziotomie?

Daca nu doriti o epiziotomie, discutati cu medicul la controalele prenatale. Scrieti preferinta in planul de nastere. Discutati cu medicul din timp despre dorinta de a nu face o epiziotomie. Impingeti doar 5-7 secunde la un moment dat ca si cum ati expira usor (in loc sa impingeti puternic timp de 10 secunde in timp ce va tineti respiratia). Cereti medicului sa aplice o contrapresiune usoara pe perineu pe masura ce capul bebelusului iese astfel incat sa nu se impinga prea repede si sa provoace o ruptura inutila. Retineti ca, uneori, epiziotomiile se dovedesc a fi necesare.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546675/
(2) https://www.nhs.uk/conditions/pregnancy-and-baby/episiotomy/
(3) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/labor-and-delivery/in-depth/episiotomy/art-20047282
(4) https://www.healthline.com/health/pregnancy/episiotomy-types
(5) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/episiotomy/
(6) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/episiotomy
(7) https://www.medicinenet.com/episiotomy/article.htm

Articole recomandate

Lasa un comentariu