Esotropia infantila – cauze si tratament

de Mancas Malina
esotropia infantila

Esotropia infantila este o forma de strabism ce apare de obicei inainte de varsta de 6 luni. Iata care sunt cauzele, cum se manifesta si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce este esotropia infantila?
2. Semne si simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Tratamentul esotropiei infantile

Ce este esotropia infantila?

Esotropia infantila este numita si strabism convergent congenital –  apare de obicei inainte de varsta de 6 luni. Este o forma de strabism la copiii mici. Esotropia congenitala, asa cum este adesea numita, este cea mai comuna forma de strabism infantil. Aceasta este definita ca o esotropie mare cu debut inainte de varsta de 6 luni. Poate fi prezenta la nastere, desi, in multe cazuri, apare in primele 6 luni de viata.

simptome esotropie

Ce este strabismul?

Strabismul la copiii mici poate sa apara inainte de varsta de 6 luni – strabism congenital, sau la 1-3 ani – strabism dobandit. Ce este strabismul? Strabismul reprezinta o problema oculara caracterizata prin lipsa paralelismului intre cei doi ochi. Problema poate fi permanenta sau intermitenta – doar in unele conditii. Strabismul poate fi de mai multe tipuri, in functie de pozitia ochilor:

  • strabism convergent sau esotropie – ochii sunt deviati catre nas;
  • strabism divergent sau exotropie – ochii sunt deviati spre urechi;
  • strabism vertical – hipotropie sau hipertropie – ochii sunt unul mai sus sau mai jos fata de celalalt;
  • strabism mixt – combinatii ale celor de mai sus.

Astfel, esotropia infantila este o forma de strabism in care ochii sunt deviati spre nas – „ochii fug spre nas”.

Esotropia infantila poate fi prezenta la nastere sau se poate dezvolta in primele 6 luni de viata. Poate fi prezenta tot timpul sau doar intermitent. La unii copii, esotropia afecteaza un ochi, in timp ce la altii, ochiul care este deviat se poate alterna. Privirea incrucisata este utilizarea ochiului drept pentru a vizualiza campul vizual stang si utilizarea ochiului stang pentru a vizualiza campul vizual drept. Acest comportament este foarte frecvent la copiii cu esotropie infantila – privire incrucisata la copii.

ochi incrucisati la bebelusi

Strabismul fiziologic la bebelusi

Retineti ca in cazul bebelusilor apare adesea strabismul fiziologic – o forma de strabism tranzitor. La aceasta varsta apare o instabilitate temporara usoara a pozitiei celor doi ochi, in primele luni de viata. Aceasta forma se reduce de obicei in mod natural odata cu dezvoltarea copilului – dezvoltarea sistemului vizual. Insa, daca aveti temeri sau suspiciuni privind dezvoltarea ochilor la bebelus, mergeti la medic.

Mai este si varianta de pseudostrabism, in care apare doar falsa senzatie ca ochii sunt aliniati necorespunzator. Aceasta impresie este data de faptul ca e prezent un pliu cutanat numit epicantus in zona dinspre nas a pleoapelor, impreuna cu aspectul de nas turtit.

Semne si simptome

De cele mai multe ori, nu exista simptome de esotropie infantila, in afara de aspectul efectiv al ochilor. Parintii pot observa ca unul dintre ochi sau ambii se intorc spre interior, spre nas, fie tot timpul, fie foarte frecvent – „ochiul fuge spre nas”. Practic, apare aspectul de ochi nealiniati, ochi incrucisati. Aproximativ 50% dintre copiii cu esotropie congenitala dezvolta ambliopie („ochi lenes”).

Cauze si factori de risc

Nu se cunoaste cu adevarat cauza problemei. Unii cred ca un copil cu aceasta problema se naste cu o anomalie in mecanismul creierului care face ca ochii sa „lucreze” impreuna. Se crede ca exista o baza genetica multifactoriala pentru esotropia congenitala. Cu toate acestea, nu au fost identificate gene specifice. Esotropia poate fi legata de anumite probleme cu structura sau functia muschilor implicati sau unii nervi cranieni legati de acesti muschi. De asemenea, poate fi legata de anumite probleme de vedere sau vicii de refractie ca hipermetropia – ce poate fi legata de esotropia acomodativa.

Factorii de risc includ prematuritatea, hidrocefalia, anumite intarzieri de dezvoltare, hemoragia intraventriculara, paralizia cerebrala si antecedentele familiale de strabism.

cauzele strabismului

Probleme asociate

Esotropia infantila este rareori o problema izolata. Exista mai multe afectiuni care pot fi prezente in momentul in care este observata prima data problema sau se pot dezvolta mai tarziu in copilarie:

  • ambliopie;
  • anumite vicii de refractie – hipermetropia;
  • hiperfunctia musculara oblica inferioara – atunci cand copilul priveste in lateral, ochiul care se intoarce spre nas se misca in sus;
  • deviatie verticala disociata – cand copilul este neatent, cand este obosit sau priveste in gol, oricare dintre ochi se poate deplasa in sus;
  • nistagmus latent – cand un ochi este acoperit, celalalt ochi poate parea ca se misca reeptitiv, pana cand ambii ochi sunt descoperiti din nou;
  • absenta perceptiei fine.

Tratamentul esotropiei infantile

Uneori, esotropia infantila se poate reduce spontan sau folosind metode de corectie optica, in cazul in care deviatia este una mica, intermitenta sau variabila. Insa, o deviatie mare, constanta si care este asociata si cu hipermetropie necesita operatie. Metodele de diagnostic implica depistarea ambliopiei daca este cazul, examinarea motilitatii oculare si analiza unghiului de deviatie.

Daca este prezenta hipermetropia, se va face corectie optica. In unele cazuri, acest lucru poate fi suficient. De asemenea, tratamentul esotropiei infantile incepe cu acoperirea ochiului „bun”, pentru a oferi posibilitatea ochiului mai slab de a-si dezvolta vederea si de a preveni ambliopia. Daca la un ochi s-a dezvoltat ambliopie, aceasta trebuie tratata cat mai curand posibil. Tratamentul implica acoperirea ochiului care functioneaza mai bine cu un plasture pentru a „forta” creierul sa utilizeze ochiul mai slab. Desi acest lucru nu va reduce miscarile ochilor, va normaliza vederea, crescand eficienta unei interventii chirurgicale. Odata ce vederea a fost stabilizata intre cei doi ochi, tratamentul implica operatia.

Interventia chirurgicala

Operatia implica o procedura la nivelul muschilor drepti orizontali. Rolul este de a restabili vederea binoculara si fuziunea corticala pentru imaginile de la ambii ochi – pentru vederea stereoscopica. Asta inseamna vedere in relief, a latimii si lungimii – in urma vederii binoculare corecte.

Un subiect controversat este „varsta potrivita” pentru a face o astfel de interventie chirurgicala. In timp ce unii prefera sa astepte, multi sustin ca interventia chirurgicala ar trebui facuta intre 6 – 18 luni. Dupa operatie, multi parinti au raportat o crestere brusca a starii psihice a copilului care pare sa fie mai interesat de mediul inconjurator decat inainte si poate chiar sa dezvolte unele abilitati noi. Acest lucru ne arata cat de importanta este vederea pentru dezvoltarea corecta a copilului in primii ani de viata.

La fel ca orice tip de interventie, are propriile riscuri asociate. Acestea pot include supracorectie sau subcorectie – fiind necesara o alta interventie, dar si risc de complicatii precum hemoragie, perforatie sclerala, afectarea muschilor, complicatii de natura inflamatorie, cicatrici, schimbarea pozitiei pleoapelor etc. Medicul va va vorbi despre toate aceste riscuri.

Prognosticul

Chiar daca dupa operatie copilul invata sa-si foloseasca ambii ochi in mod egal, nu va avea de obicei aceeasi capacitate de vedere stereoscopica precum copiii care nu au avut niciodata strabism. Este posibil sa nu aiba vederea stereoscopica perfecta, dar va fi suficienta pentru a nu se confrunta cu probleme in toate celelalte activitati ale vietii.

Uneori, dupa cateva luni sau dupa cativa ani, problema reapare. De obicei este vorba despre esotropie adaptativa, care se corecteaza cu ochelari, desi in unele cazuri va fi necesara o alta interventie chirurgicala. Mai rar, strabismul revine sub forma de exotropie, care necesita tratament chirurgical. Chiar si dupa o interventie chirurgicala de succes, monitorizarea periodica este necesara pentru a detecta problemele oculare asociate.

Referinte:
(1) https://www.aao.org/disease-review/strabismus-infantile-esotropia
(2) https://aapos.org/glossary/infantile-esotropia

Articole recomandate

Lasa un comentariu