Febra la copii

de Mancas Malina
febra la copii

Febra la copii – iata cum se masoara temperatura copilului, cand e vorba de febra, care sunt simptomele asociate si ce metode de tratament se folosesc.

CUPRINS:

1. Ce este febra?
2. Ce cauzeaza febra la copii?
3. Simptome si semne de febra
4. Cum se trateaza febra la copii
5. Cand mergem la medic?

Ce este febra?

Febra este o temperatura de 38,5 ° C sau mai mare. Un copil sub 3 luni are febra daca temperatura este mai mare de 38° C.  La copii mai mici de 3 luni, febra este considerata urgenta medicala.

Febra este unul dintre modurile in care organismul combate infectia. Se poate dezvolta lent, in cateva zile sau poate creste foarte repede. Temperatura normala la copii este de 36,5 ° C pana la 37,5° C, desi depinde de persoana, varsta, activitate, ora din zi si in ce parte a corpului se masoara temperatura. Febra in sine NU este o boala, ci un semn sau un simptom al unei alte probleme de baza.

temperatura normala la copii

Ce cauzeaza febra la copii?

Infectiile sunt de departe cea mai frecventa cauza pentru febra la copii. Cele mai multe dintre acestea sunt cauzate de virusuri, care sunt responsabile de raceli, infectii respiratorii si de bolile infectioase ale copilariei. Unele infectii sunt cauzate de bacterii si au nevoie de tratament cu antibiotice. Acestea includ anumite infectii ale urechii si gatului, infectii ale tractului urinar, pneumonii si infectii ale sangelui. Exista si alte cauze relativ frecvente ale febrei. Acestea includ reactii alergice la medicamente sau vaccin, inflamatii cronice ale articulatiilor si boli gastro-intestinale.

Febra apare ca raspuns la lupta organismului impotriva germenilor. Sistemul imunitar al copilului creste temperatura corpului pentru a ajuta corpul sa scape de germeni. Febra trebuie tratata atunci cand ii provoaca disconfort copilului. Tratarea febrei poate ameliora durerile si simptomele asociate, permitandu-i copilului sa doarma mai bine si sa bea lichide pentru a preveni deshidratarea. Tratarea febrei copilului nu va ajuta organismul sa scape mai repede de infectie – pur si simplu va ameliora disconfortul asociat cu febra.

Cum apare febra si ce rol are?

Febra este o parte a apararii naturale a organismului impotriva infectiei. Febra este creata de sistemul imunitar sub controlul unei parti a creierului numita hipotalamus. Hipotalamusul actioneaza ca un termostat de incalzire centrala. Febra apare atunci cand hipotalamusul stabileste temperatura corpului peste nivelul normal. Face acest lucru ca raspuns la o infectie cu germeni, de obicei pentru ca detecteaza prezenta agentilor infectiosi, cum ar fi bacteriile sau virusurile. Se crede ca temperatura crescuta este o protectie pe care organismul a dezvoltat-o ​​pentru a ajuta la combaterea germenilor care cauzeaza infectii.

de ce apare febra

Simptome si semne de febra

Febra in sine este rareori daunatoare. Dar, temperatura ridicata ar putea face copilul sa se simta inconfortabil – s-ar putea sa aiba frisoane sau sa tremure cand temperatura este in crestere si ar putea transpira. Poate duce usor la deshidratare.

Pe langa cresterea temperaturii corporale, in functie de ceea ce provoaca febra, semnele si simptomele suplimentare pot include:

  • transpiratii abundente;
  • frisoane;
  • durere de cap;
  • dureri musculare;
  • pierderea poftei de mancare;
  • iritabilitate;
  • deshidratare;
  • stare generala de slabiciune.

Convulsiile febrile sunt convulsii care apar din cauza febrei. Ele apar la aproximativ 1 din 30 de copii cu varste cuprinse intre 6 luni si 6 ani. Convulsiile febrile nu au consecinte pe termen lung, dar ar trebui sa discutati cu medicul despre ele.

Febra poate fi clasificata, in functie de gravitate, in:

  • stare subfebrila – temperatura de 37,5-38,5° C;
  • febra usoara – 38,5-38,8° C;
  • febra moderata – 38,9-39,4° C;
  • febra mare – peste 39,4° C.

Masurarea temperaturii

Pentru a masura temperatura, se foloseste un termometru. Termometrele orale si rectale ofera, in general, cea mai precisa masurare a temperaturii corpului. Termometrele pentru ureche sau frunte, desi convenabile, asigura masuratori mai putin precise. Pentru copii mai mici de 2 ani temperatura se masoara rectal sau auricular. Pentru copii mai mari se poate face masurarea auricular sau axilar. Termometrele sunt de mai multe tipuri: termometru oral, termometru rectal, termometru axilar etc. Termometrele orale se folosesc adesea dupa varsta de 3-4 ani, cand cel mic poate coopera.

Cum se trateaza febra la copii

Cele mai multe cauze ale cresterii temperaturii la un copil nu sunt de obicei grave si pot fi gestionate acasa. La bebelusii sub 12 luni, febra poate fi un semn al unei boli mai grave si trebuie sa solicitati ingrijiri medicale.

Iata cateva moduri de a ajuta copilul sa se simta mai bine:

  • Imbracati copilul in haine lejere. Imbracamintea excesiva va face ca temperatura sa creasca. Cu toate acestea, daca celui mic ii e rece, lasati-l sa se acopere cu o patura suplimentara. Scopul este confortul, nu „scaderea febrei”.
  • Mentineti o temperatura confortabila in camera.
  • Oferiti-i copilului suficiente lichide, pentru a preveni deshidratarea. Febra va face ca organismul copilului sa piarda lichide, asa ca incurajati copilul sa bea lichide suplimentare pentru a evita deshidratarea.
  • Nu se recomanda folosirea de ventilatoare sau comprese calde. Evitati compresele cu alcool.
  • Nu fortati copilul sa manance. Important este sa consume lichide pentru a preveni deshidratarea.

solutii pentru febra la copii

Medicamente pentru febra la copii

Nu este necesara de obicei administrarea de medicamente pentru febra decat daca cei mici au dureri sau disconfort. Paracetamolul poate fi administrat copiilor pentru durere si simptome de febra. Trebuie sa respectati doza in functie de varsta si greutatea copilului, deoarece supradozajul poate fi periculos. Ibuprofenul poate fi administrat pentru durere si simptome de febra la copiii de peste 3 luni care cantaresc mai mult de 6 kg. Evitati ibuprofenul daca cel mic are astm, cu exceptia cazului in care va recomanda medicul. NU ii dati copilului aspirina, deoarece a fost legata de o boala grava, potential fatala, numita sindrom Reye.

Paracetamolul poate fi sub forma de sirop, tablete sau supozitoare. Se administreaza numai daca cel mic are simptome care ii afecteaza starea de bine. Acest medicament se administreaza nu pentru a reduce febra, ci pentru a ajuta copilul sa se simta mai bine. Se administreaza dupa recomandarile medicului, de obicei la 4 ore. Nu se administreaza mai mult de 4 doze in 24 ore si mai mult de 2 zie consecutiv fara recomandarile medicului.

Cand mergem la medic?

In general, in caz de febra, e recomandat sa mergem la medic in urmatoarele situatii:

  • copilul este mai mic de 3 luni si temperatura rectala e mai mare de 38 – 38,5 ° C;
  • copilul are intre 3 luni si 3 ani si are febra peste 39° C, probleme respiratorii ca nas infundat, rinoree si stranut;
  • copilul e mai mare de 3 ani cu febra ce persista de 24 ore, insotita de deshidratare, varsaturi, durere in gat si ureche;
  • copilul e mai mare de 3 ani cu probleme medicale cronice;
  • copilul e mai mare de 3 ani si are febra persistenta.

In plus, se recomanda sa mergem cu copilul la medic in urmatoarele situatii asociate cu febra:

  • iritabilitate;
  • plans continuu;
  • copilul este letargic;
  • iritatii ale pielii;
  • durere severe de cap;
  • copilul e cianotic – in invinetesc buzele, limba sau unghiile;
  • probleme respiratorii;
  • convulsii;
  • dureri de stomac.

Febra persistenta de cauza necunoscuta

Febra persistenta poate fi frustranta, atat pentru un parinte, cat si pentru pediatru. O febra prelungita de origine necunoscuta este febra care dureaza mai mult decat de obicei, de exemplu, mai mult de cateva zile. Se fac adesea teste de sange, radiografii, testarea functiei hepatice etc. Un examen fizic detaliat poate oferi alte indicii. Pediatrul poate cauta eventuale ulceratii bucale, eruptii cutanate, ganglioni limfatici umflati sau simptome clasice ale bolilor pediatrice.

Tusea ar putea indica o boala respiratorie ca fiind cauza febrei, precum o raceala care s-a transformat in pneumonie sau o infectie a sinusurilor.

Referinte:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/symptoms-causes/syc-20352759
2. https://kidshealth.org/en/parents/fever.html
3. https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=fever-in-children-90-P02512
4. https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/infections-and-poisoning/fever-in-children
5. https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Fever_in_children/

Articole recomandate

Lasa un comentariu