Frenul lingual scurt la copii

de Mancas Malina
frenul lingual scurt

Frenul lingual scurt poate cauza uneori probleme la alaptare sau anumite dificultati de pronuntie a sunetelor la copiii mai mari. Citeste pe larg despre cauze si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este frenul lingual scurt la copii?
2. Cauze
3. Ce probleme poate cauza?
4. Ce solutii exista?

Ce este frenul lingual scurt la copii?

Frenul lingual scurt se mai numeste si anchiloglosie sau „limba legata”. Este atunci cand frenul lingual (o banda de tesut ce leaga limba de baza gurii) nu se dezvolta suficient in etapa intrauterina – anchiloglosie congenitala, astfel ca sunt afectate miscarile limbii. Acest lucru poate cauza probleme la alaptare, probleme de crestere in greutate, ragade la nivelul mamelonului si disconfort pentru mama etc. Ulterior, pot exista anumite probleme in alimentatie – cel mic poate sa prefere anumite texturi – alimente mai lichide sau cremoase, tocmai pentru ca nu isi poate misca limba suficient.

Frenul lingual scurt poate cauza si dificultati la ridicarea limbii in sus, stanga-dreapta, limba poate avea forma de inima atunci cand este ridicata, pot aparea ulterior probleme cu pronuntia anumitor sunete etc. Copilul poate avea dificultati si la deschiderea completa a gurii, e posibil sa nu poata sa atinga cerul gurii cu limba, pot aparea dureri de maxilar sau proeminenta maxilarului inferior. Pot aparea anumite probleme de pronuntie sau fonatie – suntele „s”, „t”, „d”, „l”, „n” si/sau „z”.

frenectomia

Cauze

Frenul lingual scurt apare atunci cand aceasta banda de tesut de sub limba nu reuseste sa se separe suficient de limba inainte de nastere. Acest lucru poate fi cauzat de factori genetici. Banda ramane conectata pe masura ce copilul creste sau este neobisnuit de scurta sau groasa, ducand la o etanseitate la nivelul limbii care ii limiteaza mobilitatea.

Ce probleme poate cauza?

Frenul lingual scurt afecteaza adesea miscarea normala a limbii. Pot aparea astfel:

  • probleme la alaptare – dificultati de atasare la san si supt, ceea ce poate duce la probleme de crestere si dezvoltare;
  • dificultati la vorbire si pronuntia dificila sau gresita a unor sunete – „s”, „t”, „d”, „l”, „n”, „z” de obicei;
  • probleme cu alimentatia ulterior – poate sa prefere anumite texturi – mai mult alimente moi sau lichide, pentru ca ii este dificil sa deschida corect gura si sa miste limba;
  • probleme cu dezvoltarea musculaturii de la nivelul gurii si modificari ale maxilarului;
  • probleme cu mentinerea igienei orale.

cauze fren lingual scurt

Frenul lingual scurt si alaptarea

In primul rand, un sugar cu fren lingual scurt nu se va putea atasa la san corect adesea. Multi bebelusi cu fren lingual scurt pot suge la san fara probleme, insa. Cu toate acestea, uneori frenul scurt poate interfera cu capacitatea unui bebelus de a suge si, in unele cazuri, de a fi hranit chiar si cu biberonul. Astfel, nu doar ca nu suge suficient si apar probleme la hranire, dar pot aparea si dureri la nivelul mameloanelor la mama. Pot aparea leziuni si iritatii la nivelul mameloanelor, pentru ca cel mic are tendinta de a mesteca mamelonul in loc sa suga. Pentru ca nu suge bine la san, apare si riscul de mastita si canale infundate la mama. Se poate reduce lactatia, iar copilul poate sa aiba dificultati de crestere in greutate – pentru ca nu consuma suficient lapte. Dificultatile in alaptare pot duce uneori la intarcare timpurie.

Alte probleme asociate

In afara de problemele de hranire, frenul scurt poate provoca, de asemenea, probleme cu alinierea dintilor si sanatatea orala. Vorbirea si biomecanica orala pot fi, de asemenea, afectate de fren lingual scurt. Desi abilitatea de a invata vorbirea nu este o problema, frenul lingual scurt sever si netratat poate cauza probleme cu modul in care un copil pronunta sunetele. Este posibil sa aiba dificultati in a produce sunete care se axeaza in principal pe miscarea limbii intr-un anumit sens – pentru sunetele ce necesita atingerea cerului gurii, arcuirea limbii la baza gurii etc.

ce inseamna fren lingual scurt

Ce solutii exista?

Medicul va efectua un examen fizic si va adresa intrebari cu privire la simptomele copilului. Se va analiza forma limbii, precum si miscarile efectuate. Uneori medicii recomanda o monitorizare atenta pentru a vedea daca banda de tesut se slabeste in timp. Alteori, se recomanda initierea rapida a tratamentului, pentru a nu afecta alaptarea. Este posibil ca medicul sa nu recomande niciun tratament daca bebelusul nu prezinta simptome sau daca simptomele copilului sunt usoare. In cazul anumitor copii, multe sau toate simptomele dispar cu timpul. Intre varsta de 6 luni si 6 ani, acest tesut se poate slabi in mod natural. Acest lucru poate rezolva problema daca forma de anchiloglosie a fost usoara.

Interventii pentru fren lingual scurt

Cand vine vorba despre interventiile pentru fren lingual scurt, in principiu exista trei abordari – frenotomie linguala, frenectomie si frenuloplastie. Pentru bebelusii cu varsta mai mica de 12 saptamani, procedura se poate face cu anestezie locala sau topica sau ocazional folosind anestezie generala. Daca se utilizeaza anestezie locala, zona este amortita, capul bebelusului este tinut ferm si frenul este pur si simplu taiat. Bebelusii pot fi alaptati imediat dupa procedura. Complicatiile apar foarte rar si includ sangerari, infectii, durere si leziuni ale limbii si ale zonei inconjuratoare. Pentru copiii mai mari poate fi administrat in prealabil un anestezic general sau local. Sunt necesare fire de sutura uneori.

solutii pentru fren lingual scurt

Tipuri de interventii

O interventie chirurgicala simpla numita frenotomie este un tratament eficient pentru multi copii. Implica practic o reducere a acestei benzi de tesut. Acest lucru permite apoi ca limba sa se miste normal. Frenotomia era o procedura frecvent folosita la sugari si implica o incizie sau taiere rapida a frenului cu ajutorul unui foarfece steril sau bisturiu. Exista foarte putine terminatii nervoase si vase de sange la nivelul frenului, astfel ca disconfortul este minim.  Insa, in prezent se efectueaza mai putin fata de alte interventii.

Unii copii au nevoie de o procedura putin mai complexa numita frenectomie. Aceasta elimina complet frenul lingual. Poate fi clasica sau cu laser. Frenectomia laser este in prezent cea mai folosita. Sangerarile sunt extrem de usoare sau chiar deloc, nu sunt necesare fire de sutura si vindecarea este foarte rapida.

Frenuloplastia se face cand frenul este prea gros pentru alte proceduri – se face anestezie generala si se folosesc fire de sutura. Principalul risc al procedurilor mai complexe este legat de anestezic. Cu toate acestea, la fel ca toate interventiile chirurgicale, exista si riscul de sangerare, infectie si deteriorare a limbii sau a zonei inconjuratoare – dar aceste complicatii sunt rare.

Referinte:
(1) https://www.stanfordchildrens.org/en/service/ear-nose-throat/conditions/ankyloglossia
(2) https://www.mottchildren.org/health-library/hw183100
(3) https://www.chop.edu/conditions-diseases/ankyloglossia-tongue-tie
(4) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/tongue-tie

Articole recomandate

Lasa un comentariu