Frica de intuneric la copii

de Mancas Malina
frica de intuneric la copii

Frica de intuneric la copii este frecvent intalnita si oarecum normala. Iata de ce apare si ce pot face parintii pentru a ajuta copiii sa treaca peste aceasta frica.

Ce este frica de intuneric?

Frica de intuneric este frecventa, mai ales la copii. Nictofobia este o frica extrema de intuneric, ce poate provoca simptome intense de anxietate. O frica devine fobie atunci cand este excesiva, irationala sau afecteaza viata de zi cu zi. Frica de intuneric incepe adesea in copilarie si este privita ca o parte normala a dezvoltarii. Cercetarile in acest sens au aratat ca oamenii se tem adesea de intuneric din cauza lipsei stimulilor vizuali. Cu alte cuvinte, oamenii se pot teme de intuneric pentru ca nu pot vedea ce se afla in jurul lor.

Desi unele frici sunt normale, atunci cand incep sa aiba impact asupra vietii de zi cu zi si a tiparelor de somn, poate fi vorba de o problema.

Frica este o emotie normala, face parte din componenta noastra genetica si ne asigura ca avem abilitatile de supravietuire necesare pentru a ne mentine in viata intr-o situatie de lupta sau fuga. Copiii au, de asemenea, o imaginatie foarte bogata. De asemenea, ei pot crede ca imaginile dintr-un film, o poveste sau o imagine pe care au vazut-o – toate sunt reale.

frica de intuneric ce este

Frica de intuneric – frecventa si normala la copii

Teama de intuneric este o parte normala a dezvoltarii copiilor. Aproape toti copiii au frici. Unele dintre cele mai frecvente frici sunt de insecte sau de fantome. Teama de „monstruletii de sub pat” este frecvent intalnita la multi copii. Cei mici tind sa se teama de lucruri necunoscute pe care nu le inteleg sau pe care nu le pot controla. Imaginatia lor activa si incapacitatea de a distinge intotdeauna intre realitate si fantezie, inseamna ca pot crede ca exista monstri sub pat sau in dulap care asteapta sa iasa odata ce lumina se stinge.

Daca nu este abordata, teama de intuneric poate persista si continua sa afecteze somnul copilului.

Fricile la copii – diferite in functie de varsta

Este normal ca uneori copiilor sa le fie teama. Frica este o emotie care ii poate ajuta pe copii sa fie precauti. Lucrurile noi, puternice sau diferite pot parea inspaimantatoare la inceput. In general, la bebelusi vorbim de teama de straini si anxietatea de separare. La copiii mai mari, temerile sunt legate de pericole din viata reala. Copiilor mici le poate fi teama, de asemenea, de zgomote puternice, cum ar fi tunete sau artificii. Cu timpul, dispare de obicei teama de „monstri”, pentru ca cei mici inteleg ca nu sunt reali. Treptat, unii copii incep sa se teama de lucruri care s-ar putea intampla in viata reala – de exemplu, ca „cineva rau” intra in casa, teama de dezastre naturale, teama ca cineva drag ar putea pati ceva etc.

cauzele fricilor la copii

Factori de risc pentru teama de intuneric

Factorii de risc suplimentari includ:

  • teama de intuneric a adultilor din jur – unii copii invata sa se teama vazand anxietatea unui parinte cu privire la anumite probleme;
  • parinte supraprotector – unii copii pot dezvolta o anxietate generalizata daca sunt prea dependenti de un parinte sau de un ingrijitor sau daca se simt neajutorati;
  • evenimente stresante – unele traume pot creste riscul de fobii si frici;
  • factori genetici – unii adulti si copii sunt pur si simplu mai susceptibili la frici, posibil din cauze genetice.

Simptome frici si fobii

Simptomele pe care le pot intampina copiii in caz de teama de intuneric sau nictofobie sunt la fel ca cele date de alte fobii. Simptomele fizice includ probleme de respiratie, ritm cardiac rapid, senzatie de tremur, ameteli, bufeuri. Simptomele emotionale includ sentimente coplesitoare de anxietate sau panica, detasare de sine, senzatie de lipsa de control etc. O teama de intuneric nu inseamna neaparat ca e vorba de o fobie. Cu toate acestea, atunci cand frica incepe sa afecteaza viata de zi cu zi, aceasta poate fi considerata frica irationala.

Teama de intuneric incepe adesea in copilarie intre 2 – 6 ani. In acest moment, poate fi o parte normala a dezvoltarii. De asemenea, la aceasta varsta, celor mici le e adesea teama de fantome, de monstri, le e teama sa doarma singuri sau le e teama de zgomote ciudate.

sfaturi pentru fricile la copii

Sfaturi pentru parinti

  • Comunicarea este esentiala. Discutati cu cel mic despre temeri si ceea ce il nelinisteste, explicati-i despre intuneric, despre noapte si frici. Fiti intelegator atunci cand copilul isi explica frica si acceptati-i teama, fara sa o tratati ca pe ceva ireal si absurd. Validati sentimentele copilului. Nu acuzati copiii ca sunt excesiv de dramatici sau ca incearca sa atraga atentia. In schimb, recunoasteti ca sunt speriati si lucrati la modalitati sanatoase de abordare a acestor frici.
  • Puteti sa ii oferiti copilului o lanterna pe care sa o tina pe noptiera pentru a o folosi daca se trezeste. Lasati o lumina aprinsa pe hol pentru cazul in care iese din camera in timpul noptii.
  • Unii copii pot fi mai linistiti daca le explicati ce sunt sunetele care se aud noaptea – sunete de la calorifere, ramuri care lovesc geamul etc. Daca sunetele ciudate sunt explicate, isi pierd capacitatea de a speria un copil.
  • Puteti apela la o lampa de veghe sau o muzica linistitoare sau sunete de fundal.
  • Ajutati copilul sa se familiarizeze cu intunericul. Puteti planifica o serie de activitati nocturne distractive, ca o cina la lumina lumanarilor sau construirea unui cort in camera etc.
  • Evitati sa lasati copilul sa priveasca emisiuni TV sau filme infricosatoare sau sa citeasca anumite carti care il sperie.
  • Creati o rutina placuta la culcare. Multe probleme legate de culcare, inclusiv fricile nocturne, pot fi gestionate cu o rutina specifica si placuta de culcare.
  • Sprijiniti copilul. Este important sa fiti acolo pentru el, sa ii reamintiti ca sunteti alaturi de el si il veti ajuta sa treaca peste teama. In loc sa incurajati dormitul in acelasi pat cu copilul, mai degraba incurajati-l sa isi infrunte teama cu pasi mici, sa isi depaseasca temerile – acest lucru creste si stima de sine a copilului.

ATENTIE!

Nu tachinati copilul si nu ridiculizati teama lui. Respectati sentimentele copilului. Nu va irositi energia incercand sa convingeti copilul ca monstrii de sub pat sunt ilogici – mai ales daca e un copil mic. In schimb, fii empatic si plin de compasiune. Recunoasteti ca frica celui mic este reala si incercati sa va puneti in pielea lui.

Este important ca cei mici sa se confrunte cu fricile treptat. Nu faceti nimic drastic pentru a convinge copilul sa isi infrunte teama. Lucrurile trebuie luate pas cu pas. Daca teama persista si somnul copilului este afectat, discutati cu medicul pediatru.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/parenting/features/fear-of-the-dark
(2) https://www.whattoexpect.com/toddler/sleep/toddler-afraid-of-the-dark/
(3) https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/ConditionsAndTreatments/fear-and-anxiety-children
(4) https://kidshealth.org/en/parents/anxiety.html
(5) https://www.parentingscience.com/nighttime-fears.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu