Greutatea in sarcina – sfaturi si recomandari

de Mancas Malina
greutatea in sarcina

Greutatea in sarcina – iata cate kilograme se recomanda sa acumuleze o femeie in sarcina, precum si care sunt riscurile cresterii prea mari sau prea mici in greutate pe durata sarcinii.

Ce greutate ar trebui sa acumulez in sarcina?

Sarcina este o perioada cu schimbari in tot corpul. Este normal ca o femeie sa ia in greutate in timpul sarcinii. Greutatea suplimentara e data de cresterea copilului, greutatea placentei si a lichidului amniotic si nu numai.

De obicei, se recomanda o crestere in greutate de 10-15 kg, dar depinde de greutatea mamei inainte de sarcina, starea generala de sanatate, stilul de viata etc. Cea mai mare si rapida crestere in greutate are loc in aproximativ saptamana 13 de sarcina. In general, se observa si se recomanda o crestere in greutate cu 2-4 kg in primul trimestru de sarcina, si apoi cam 0,5 kg pe saptamana in restul sarcinii. In general, o femeie supraponderala trebuie sa ia mai putine kilograme in sarcina fata de o femeie cu o greutate mai mica.

cresterea in greutate in sarcina

De unde provin kilogramele in plus?

Kilogramele in plus in sarcina sunt date in mare parte de tesuturile necesare pentru cresterea si dezvoltarea bebelusului, dar si pentru alaptare. Pe durata sarcinii, se vor forma tesuturi noi ce permit hranirea fatului. Astfel, greutatea suplimentara castigata in sarcina include si greutatea bebelusului, greutatea placentei, volumul de lichid amniotic si sange, depozitele adipoase, dezvoltarea uterului si a sanilor, lichidele suplimentare din corp.

Kilograme in plus in sarcina – prea multe sau prea putine

Cresterea in greutate in sarcina este normala. Cu toate acestea, o greutate prea mare acumulara in timpul sarcinii poate creste riscul de:

  • hipertensiune arteriala si o serie de complicatii in timpul sarcinii (preeclampsie);
  • diabet in timpul sarcinii (diabet gestational);
  • nevoia de cezariana;
  • copil cu greutate prea mare la nastere;
  • dificultati de slabire dupa nasterea bebelusului.

De cealalta parte, daca nu luati suficient in greutate in timpul sarcinii, poate creste riscul de nastere prematura sau copil cu greutate prea mica la nastere.

kilogramele in sarcina

Revenirea la greutatea normala dupa nastere

Cresterea sanatoasa in greutate in timpul sarcinii printr-un echilibru intre miscare si alegeri alimentare sanatoase va face ca revenirea la greutatea de dinaintea sarcinii sa fie mai usoara. Daca ati fost supraponderala sau obeza inainte de a ramane gravida, dar ati adoptat obiceiuri alimentare si de stil de viata sanatoase in timpul sarcinii, continuarea acestui lucru dupa nastere va ajuta la scaderea treptata a greutatii. Acest lucru nu va afecta negativ capacitatea de a alapta sau cantitatea sau calitatea laptelui matern.

Cea mai mare parte a kilogramelor in plus se reduce de obicei in primele 3 luni dupa nastere si apoi continua intr-un ritm lent si constant pana la 6 luni dupa nastere. Alaptarea va ajuta sa ajungeti la greutatea anterioara sarcinii, deoarece o parte din greutatea pe care o castigati in timpul sarcinii este folosita pentru a produce laptele matern.

Daca intentionati sa ramaneti iar insarcinata, este bine sa stabiliti modele sanatoase de alimentatie si activitate si sa incercati sa atingeti o greutate sanatoasa inainte de a ramane gravida.

Atentie!

In sarcina nu trebuie sa mancati cat pentru doi. E important sa aveti o alimentatie sanatoasa si echilibrata. In primul trimestru nu e nevoie in general de calorii suplimentare. In trimestrul al doilea de sarcina e nevoie de aproximativ 340 calorii suplimentare/zi, iar in al treilea trimestru de cam 450 calorii suplimentare/zi. Aceste valori variaza in functie de IMC si daca e vorba de o sarcina multipla.

Alimentatia in sarcina

alimentatia in sarcina

In sarcina, o femeie are nevoie de o alimentatie sanatoasa, echilibrata si variata. Dieta trebuie sa includa nutrienti esentiali pentru dezvoltarea bebelusului si pentru sanatatea mamei. Initial, pentru ca apar des greturi in sarcina, se recomanda alimente usoara, usor de tolerat. Ulterior, pofta alimentara creste in general, asa ca trebuie sa aveti grija la supraalimentare.

E esential sa aveti un aport optim de proteine, pentru dezvoltarea sanatoasa a fatului. Deficitul de proteine poate duce la probleme de crestere. De asemenea, e necesar un aport optim de grasimi sanatoase si glucide, dar nu in exces. Consumati alimente bogate in:

  • vitamina A – galbenus de ou, ficat, morcov etc.;
  • complexul B si mai ales acid folic – carne, oua, nuci, spanac, varza, fasole verde, peste etc.;
  • vitaminaC – legume si fructe etc.;
  • vitamina D – lactate, ficat, galbenus de ou etc.;
  • vitamina E – cereale, lapte, unt etc.;
  • vitamina K – ficat, carne etc.;
  • calciu – lactate, peste, oua, migdale etc.;
  • fier – oua, sardine, nuci etc.;
  • zinc – lactate, cascaval, peste etc.

Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/weight-gain/
(2) https://www.cdc.gov/reproductivehealth/maternalinfanthealth/pregnancy-weight-gain.htm
(3) https://www.webmd.com/baby/guide/healthy-weight-gain
(4) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy-weight-gain/art-20044360

Articole recomandate

Lasa un comentariu