Herpes neonatal – cauze si tratament

de Mancas Malina
herpes neonatal

Iata care sunt principalele semne si simptome de herpes neonatal, cum se transmite infectia la nou-nascut si care sunt metodele de tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este herpesul neonatal?
2. Semne si simptome
3. Cum se transmite infectia?
4. Cum se trateaza herpesul neonatal?

Ce este herpesul neonatal?

Herpesul neonatal este o infectie cu herpes la bebelus. Cu cat copilul este mai mic, cu atat este mai vulnerabil la efectele nocive ale infectiei – care este cauzata de virusul herpes simplex. Herpesul poate fi foarte grav la un copil mic, al carui sistem imunitar nu este dezvoltat complet pentru a lupta impotriva virusului.

Virusul herpes simplex este un virus comun care se raspandeste de la o persoana la alta prin contact direct. La adulti poate provoca simptome diferite in functie de locul infectiei si de tipul virusului (HSV tip 1 sau HSV tip 2). Unele persoane nu prezinta simptome de infectie, dar la altele poate duce la vezicule la nivelul gurii, ulceratii genitale sau infectii raspandite la nivelul creierului, ochilor sau pielii. Odata ce o persoana este infectata, virusul ramane in organism toata viata si se poate reactiva din cand in cand. Prima infectie este de obicei cea mai severa si dureaza cel mai mult. Infectiile recurente sunt de obicei mai putin severe si se amelioreaza rapid.

cum se transmite herpesul neonatal

De ce infectia este periculoasa la nou-nascuti?

La bebelusi, infectia cu virusul herpes simplex este rara, dar poate avea consecinte grave, deoarece sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat pentru a lupta impotriva virusului. La nou-nascutii (in prima luna de viata), infectia cu HSV, cunoscuta sub numele de herpes neonatal, poate pune viata in pericol, iar simptomele insotesc aproape intotdeauna infectia. Virusul este capabil sa patrunda in creier si in lichidul cefalorahidian si poate cauza complicatii grave.

Semne si simptome

Deoarece nou-nascutii au un sistem imunitar subdezvoltat, se pot imbolnavi rapid dupa ce au luat virusul. Foarte des, copilul nu va avea simptome specifice de herpes, cum ar fi o eruptie cutanata. Herpesul primar este de obicei mai sever decat herpesul recurent. Ambele pot provoca vezicule sau ulceratii dureroase pe buze sau in interiorul gurii, dar pot provoca si leziuni similare pe alte zone ale corpului, cum ar fi fata, mainile sau organele genitale.

De obicei, cu 1-2 zile inainte de un focar, pielea unde apar leziunile va avea o senzatie de arsura sau furnicaturi. De asemenea, copilul poate dezvolta febra, ganglioni limfatici umflati in zona gatului, iritabilitate, apetit scazut si probleme de somn, in special in cazul herpesului primar.

Luati urgent legatura cu medicul daca bebelusul este letargic sau iritabil, refuza hrana, are febra sau eruptii cutanate sau ulceratii pe piele si in interiorul gurii.

simptome de herpes la nounascut

Grade de infectie

Infectiile cu herpes simplex pot fi impartite in trei categorii:

  • infectie localizata a pielii – vezicule mici, pline cu lichid, pe piele si in jurul ochilor si gurii, care se sparg, se formeaza crusta si se vindeca;
  • encefalita — o inflamatie a creierului, care poate cauza probleme cu functia creierului si a maduvei spinarii, inclusiv convulsii;
  • infectie cu herpes diseminata – cel mai periculos tip de infectie cu herpes. – (virusul herpes este raspandit in tot corpul copilului si poate afecta mai multe organe, inclusiv ficatul, creierul, plamanii si rinichii).

Un copil infectat cu herpes poate sa nu aiba toate simptomele bolii. Cele mai multe simptome apar la sfarsitul primei saptamani de viata. Problemele mai severe ale sistemului nervos central apar in general in a doua saptamana.

Cum se transmite infectia?

Infectia in timpul sarcinii si al travaliului

Un nou-nascut risca sa ia herpes daca mama a avut herpes genital pentru prima data in ultimele 6 saptamani de sarcina. Exista riscul ca mama sa fi transmis infectia copilului daca a avut o nastere naturala. Acest risc este mult mai mic daca mama a mai avut herpes genital inainte.

Infectiile cu HSV la nou-nascuti sunt de obicei rezultatul transmiterii virusului de la mama la copil in momentul nasterii. Cel mai mare risc de a transmite herpes la un nou-nascut apare astfel atunci cand o femeie insarcinata dezvolta herpes primar in timpul celui de-al treilea trimestru. In schimb, riscul de a transmite herpes la un nou-nascut este mult mai mic (aproximativ 3%) la femeile care au herpes recurent in timpul sarcinii. Nasterea naturala creste si riscul de transmitere daca sunt prezente leziuni active in zona genitala in momentul nasterii.

Infectia dupa nastere

Virusul herpes simplex poate fi transmis la copil daca o persoana care are leziuni herpetice la nivelul gurii saruta copilul. Virusul se poate raspandi si daca mama are o vezicula cauzata de herpes pe san si hraneste bebelusul la sanul afectat sau cu laptele matern stors de la sanul afectat. Bebelusul are cel mai mare risc de a dezvolta o infectie cu herpes in primele 4 saptamani dupa nastere.

tratament herpes neonatal

Cum se trateaza herpesul neonatal?

Herpesul neonatal este de obicei tratat cu medicamente antivirale administrate intravenos. Acest tratament poate fi necesar timp de cateva saptamani. Orice complicatie asociata, cum ar fi convulsiile, va trebui, de asemenea, tratata. Copilul poate fi alaptat in timp ce primeste tratament, cu exceptia cazului in care mama are leziuni herpetice in jurul mameloanelor. Daca mama ia un tratament antiviral, acesta poate fi excretat in laptele matern, asa ca discutati cu medicul daca afecteaza copilul.

Daca sunteti gravida si aveti antecedente de herpes genital, informati medicul. Este posibil sa fie nevoie sa luati medicamente in ultima luna de sarcina pentru a preveni un focar de leziuni herpetice vaginale in timpul travaliului. Nasterea prin cezariana este recomandata daca herpesul genital a aparut pentru prima data in ultimele 6 saptamani de sarcina.

Daca dezvoltati o leziune herpetice sau credeti ca aveti o infectie cu herpes, evitati sa sarutati copilul. Spalati-va mainile inainte de a intra in contact cu copilul.

Referinte:

(1) https://www.bettersafercare.vic.gov.au/clinical-guidance/neonatal/herpes-simplex-virus-hsv-in-neonates
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC321459/
(3) https://www.aafp.org/afp/2002/0315/p1138.html
(4) https://rarediseases.org/rare-diseases/herpes-neonatal/

Articole recomandate

Lasa un comentariu