Infectia cu citomegalovirus in sarcina

de Mancas Malina
citomegalovirus in sarcina

Infectia cu citomegalovirus in sarcina – afla care sunt semnele posibile ale infectiei, cum se transmite virusul, ce metode de diagnostic si tratament exista.

CUPRINS:

1. Ce este infectia cu citomegalovirus?
2. Care sunt simptomele?
3. Cum se transmite?
4. Care sunt riscurile?
5. Diagnostic
6. Optiuni de tratament
7. Preventie

Ce este infectia cu citomegalovirus in sarcina?

Citomegalovirusul este un virus comun, din aceeasi familie cu virusul Herpes simplex. Odata ce o persoana este infectata, virusul ramane in organism, dar de obicei inactiv (stare latenta) pentru intreaga viata – ca orice alt virus herpetic. Pentru majoritatea persoanelor sanatoase care dobandesc infectia dupa nastere, exista putine simptome si nu exista consecinte pe termen lung asupra sanatatii. Este rar ca o persoana sa aiba simptome dupa infectia initiala, cu exceptia cazului in care sistemul imunitar este slabit de boli severe si tratamente.

Reactivarea poate aparea in timpul sarcinii la femeile care au avut anterior infectia, cu un risc foarte mic de transmitere a virusului la fat. In caz de infectie intrauterina, 1 din 200 de copii se poate naste cu virusul in organism, o afectiune cunoscuta sub numele de infectie congenitala cu citomegalovirus. Femeile insarcinate care au acest virus il pot transmite copilului prin placenta in trei cazuri diferite: infectia primara, reinfectarea cu o tulpina diferita de citomegalovirus sau prin reactivarea virusului deja prezent in organism.

infectia cu citomegalovirus in sarcina

Care sunt simptomele?

Copiii si adultii cu sistem imunitar sanatos nu dezvolta de obicei simptome atunci cand sunt infectati. Insa, uneori pot dezvolta o boala asemanatoare febrei glandulare sau mononucleozei, cu oboseala, dureri in gat, ganglioni limfatici mariti si febra. Persoanele cu un sistem imunitar slabit au mai multe riscuri de a dezvolta simptome.

Alte simptome pot include rigiditatea articulatiilor, dureri musculare, transpiratii nocturne sau pierderea poftei de mancare. Cei cu un sistem imunitar mai slab care se infecteaza cu virusul pot prezenta simptome mai grave care afecteaza ochii, plamanii, ficatul si stomacul, printre alte organe. In general, gravidele nu au simptome daca infectia apare in sarcina prima data – infectie primara. Cand apar simptome, acestea sunt ca cele mentionate mai sus. Rareori, pot aparea eruptii cutanate, tuse sau diaree. Aceste simptome nu sunt insa specifice infectiei cu citomegalovirus si pot fi cauzate de alte afectiuni.

Cum se transmite?

Virusul poate fi transmis prin contact direct cu fluidele corporale – urina, saliva, secretii nazale, lapte matern, secretii vaginale si material seminal, fecale, sange, lacrimi. Poate fi transmis si prin folosirea in comun a unor obiecte personale, ustensile, tacamuri.

Astfel, virusul este raspandit prin:

  • contact strans cu o persoana care elibereaza virusul in saliva, secretii nazale, urina sau alt fluid corporal;
  • manipularea jucariilor pentru copii care au saliva sau secretii nazale purtatoare de virus sau manipularea obiectelor contaminate, cum ar fi servetele murdare sau scutecele murdare, apoi atingerea ochilor, a nasului sau a gurii fara a va spala mai intai mainile;
  • de la mama la fat ca urmare a infectiei materne in timpul sarcinii;
  • de la mama la fat ca urmare a reactivarii virusului in timpul sarcinii;
  • prin laptele matern al unei femei infectate care alapteaza;
  • prin contact sexual.

semnele infectiei cu citomegalovirus

Infectia cu citomegalovirus in sarcina – Care sunt riscurile?

Daca o femeie este nou infectata cu citomegalovirus in timpul sarcinii, exista riscul ca si fatul sa ia infectia. Cel mai mare risc pentru fat apare atunci cand o femeie care nu a avut niciodata virusul inainte devine infectata pentru prima data in timpul sarcinii (infectie primara cu citomegalovirus in sarcina) si cand infectia apare in prima jumatate a sarcinii.

In rare cazuri, infectia la fat poate duce la dizabilitati permanente de grad diferit. Acestea pot include afectarea auzului, a vederii, dimensiune mica a capului, paralizie cerebrala, intarziere in dezvoltare sau dizabilitate intelectuala si, in cazuri rare, deces.

Femeile insarcinate care sunt sanatoase nu prezinta un risc major de infectie cu citomegalovirus. Femeile insarcinate care sunt infectate cu citomegalovirus au rareori simptome, dar fatul in curs de dezvoltare poate fi expus riscului de infectie congenitala cu citomegalovirus. Rata de transmitere de la o gravida care ia virusul in timpul sarcinii la fat este intre 30-50%. Dintre acei bebelusi care se infecteaza, doar 10-15% prezinta semne ale infectiei dupa infectia materna primara.

Pentru o femeie care are o infectie recurenta cu acest virus in timpul sarcinii (adica nu este o infectie primara), rata infectiei la nou-nascut este de aproximativ 1%. Dintre acestia, doar 1-10% dintre bebelusii nascuti cu infectiea vor avea simptome la nastere. Alti 10-15% pot sa nu prezinte niciun simptom la nastere, dar pot avea totusi efecte pe termen lung, cum ar fi afectarea auzului si dificultati de invatare.

transmitere citomegalovirus

Diagnostic

Infectia congenitala cu citomegalovirus poate fi diagnosticata prin analiza salivei, test de urina sau test de sange la nou-nascut. Aceste probe trebuie prelevate pentru testare in termen de 2-3 saptamani de la nasterea copilului, pentru a confirma diagnosticul de infectie congenitala.

Testarea infectiei cu citomegalovirus in sarcina este un simplu test de sange, numit test anticorpi anti CMV IgG. Va determina daca o femeie insarcinata a avut infectia. Un rezultat pozitiv indica o infectie cu CMV activa sau anterioara.

Un al doilea test de sange, numit test anticorpi anti CMV IgM arata daca infectia este activa sau trecuta. Daca este pozitiv testul, infectia poate fi actuala, de obicei undeva in ultimele 4 luni. Insa, anticorpii anti CMV IgM la unele femei pot ramane prezenti si pot da un rezultat pozitiv timp de peste 4 luni (uneori pana la un an sau mai mult) sau poate fi un rezultat fals pozitiv.

Prin urmare, poate fi efectuat un al treilea test de anticorpi CMV, numit indice de aviditate CMV IgG. Un indice scazut de aviditate CMV IgG indica infectia primara cu CMV cu mai putin de 4 luni inainte de testul de sange. Un indice ridicat de aviditate CMV IgG indica o infectie cu CMV cu 4 luni sau mai mult in urma. Un test de aviditate CMV IgG nu este recomandat daca testul de anticorpi anti CMV IgM este negativ, iar testul nu poate fi efectuat daca testul de anticorpi anti CMV IgG este negativ.

Optiuni de tratament

Daca apare infectia cu citomegalovirus in timpul sarcinii, medicul va recomanda ecografii suplimentare pentru a cauta anomalii la fat care ar fi putut fi cauzate de citomegalovirus. Daca se confirma o anomalie, medicul va poate recomanda efectuarea unei amniocenteze, care implica prelevarea unei mostre de lichid amniotic, pentru a determina daca fatul a fost infectat.

In general, nu exista tratament pentru citomegalovirus pentru femeile sanatoase care devin infectate. Corpul este capabil sa lupte impotriva infectiei cu citomegalovirus fara niciun medicament. Insa, pentru nou-nascutii simptomatici si persoanele cu sistem imunitar slabit, optiunile de tratament depind de severitatea simptomelor. Medicamentele antivirale, cum ar fi Ganciclovir si Valganciclovir, pot ajuta la reducerea severitatii problemelor de sanatate pe termen lung si a riscului de afectare a auzului, precum si la prevenirea complicatiilor  – insuficienta de organ, trombocitopenie (numar scazut de trombocite), anemie hemolitica, hepatita si pneumonita.

Insa, retineti ca aceste medicamente nu vindeca boala si exista efecte secundare, asa ca nou-nascutii trebuie monitorizati pentru diferite tipuri de anemie si neutropenie (numar scazut de globule albe). In general, tratamentul pentru citomegalovirus dureaza intre 6 saptamani si 6 luni.

tratament citomegalovirus in sarcina

Citomegalovirus in sarcina – Preventie

Este posibil sa puteti reduce riscul de infectie cu CMV prin reducerea contactului cu saliva si urina de la bebelusi si copii mici, care ar putea fi infectati. Retineti ca infectia cu CMV apare in general la copii cu varsta pana in 1-2 ani si la adolescenti. Spalati-va in mod regulat si foarte bine mainile cu apa si sapun, curatati in mod regulat suprafetele si obiectele care pot avea lichide corporale contaminate pe ele.

Referinte:
(1) https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2393-13-96
(2) https://www.health.nsw.gov.au/Infectious/factsheets/Pages/cmv-and-pregnancy.aspx
(3) https://www.cdc.gov/cmv/fact-sheets/parents-pregnant-women.html
(4) https://www.nhs.uk/conditions/cytomegalovirus-cmv/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3046747/
(6) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/cytomegalovirus-cmv-during-pregnancy

Articole recomandate

Lasa un comentariu