Infectia urechii medii la copii: simptome, tratament

de Mancas Malina
infectia urechii medii la copii

Infectia urechii medii sau otita medie este o problema des intalnita la copii. Iata care sunt semnele si simptomele, cauze si factori de risc, precum si metode de diagnostic si tratament.

CUPRINS:

1. Ce este infectia urechii medii?
2. Simptome
3. Cauze si factori de risc
4. Diagnostic
5. Metode de tratament

Ce este infectia urechii medii?

Infectia urechii medii sau otita medie poate fi cauzata de o bacterie sau de un virus. Urechea are trei parti principale – urechea externa (canalul urechii si lobul urechii), urechea medie (din spatele timpanului, conectata la zona gatului) si urechea interna (care contine nervii ce ajuta la detectarea sunetului). Cand un copil are o infectie a urechii (numita si otita medie), urechea medie se umple cu puroi (lichid infectat).

Otita medie acuta este cea mai frecventa infectie a urechii. Se infecteaza urechea medie si se umfla, iar lichidul este prins in spatele timpanului. Acest lucru provoaca durere in ureche. Otita medie purulenta apare uneori dupa ce o infectie a urechii a trecut, dar lichidul ramane prins in spatele timpanului. Este posibil ca un copil cu otita medie purulenta sa nu aiba simptome, dar medicul sa vada lichidul din spatele timpanului cu un instrument special. Otita medie cronica purulenta apare atunci cand lichidul ramane mult timp in urechea medie sau reapare, chiar daca nu exista infectie.

cauzele infectiei urechii

Simptome

Daca un copil dezvolta otita medie, apare de obicei dupa ce a avut o infectie a cailor respiratorii superioare, cum ar fi o raceala. La copii, semnele si simptomele otitei medii includ:

  • febra;
  • durere de ureche;
  • senzatie de plenitudine sau presiune in ureche;
  • copilul se trage de ureche, plange si e iritabil;
  • are probleme cu somnul;
  • apar scurgeri la nivelul urechii.

Unii copii pot avea probleme cu echilibrul sau cu auzul. Simptomele pot include, de asemenea, secretii nazale sau pierderea poftei de mancare. Bebelusii ar putea sa planga mult si sa se traga de urechea afectata, mai ales noaptea. Ocazional, timpanul poate fi afectat – timpan perforat. S-ar putea sa existe o scurgere groasa si uneori cu urme de sange din urechea copilului.

Cauze si factori de risc

In otita medie, trompa lui Eustachio este blocata. Fluidul si presiunea se acumuleaza apoi in urechea medie. Asta face ca timpanul sa se umfle spre exterior si sa provoace durere. Otita medie este mai frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 2 ani, dar poate aparea pe tot parcursul copilariei. Bebelusii si copiii mici au mai multe infectii ale urechii medii decat copiii mai mari, deoarece au tuburi mai mici – numite trompele lui Eustachio). Cand copilul este racit, germenii din gat se pot deplasa pana la urechea medie si pot provoca o infectie. Infectiile se dezvolta mai usor in tuburile mai mici.

O raceala, infectie a gatului, refluxul acid sau alergiile pot face ca trompa lui Eustachio sa se umfle. Asta impiedica scurgerea mucusului. Apoi, virusurile sau bacteriile se pot dezvolta in mucus si produc puroi, care se acumuleaza in urechea medie.

Infectiile urechii nu sunt contagioase, dar racelile care uneori le provoaca pot fi. Infectiile sunt frecvente in timpul iernii, cand multi oameni sufera de infectii ale tractului respirator superior sau de raceli (un copil cu o infectie a urechii ar putea avea, de asemenea, simptome de raceala, cum ar fi nas infundat, secretii nazale sau tuse).

simptome otita

De ce copiii sunt mai predispusi la infectii ale urechii decat adultii?

Exista mai multe motive pentru care copiii sunt mai predispusi decat adultii sa dezvolte infectii ale urechilor. Trompele lui Eustachio sunt mai mici la copii decat la adulti. Acest lucru face dificila scurgerea lichidului din ureche, chiar si in conditii normale. Daca trompele sunt umflate cu mucus din cauza unei raceli sau a altor boli respiratorii, este posibil ca lichidul sa nu se poata scurge.

Sistemul imunitar al unui copil nu este la fel de eficient ca al unui adult, deoarece inca se dezvolta. Acest lucru face mai dificil pentru organismul copilului sa lupte impotriva infectiilor.

Cat dureaza infectiile urechii?

Infectiile urechii medii dispar adesea de la sine in decurs de 2 -3 zile, chiar si fara niciun tratament specific. In unele cazuri, o infectie poate dura mai mult, chiar si dupa tratamentul cu antibiotice.

Diagnostic

Medicul va analiza atent interiorul urechii copilului folosind un instrument numit otoscop. Medicul ar putea efectua, de asemenea, timpanometrie. Acest test masoara cat de mult se poate misca timpanul copilului si poate ajuta medicul sa stabileasca daca urechea este normala. De obicei, este un test nedureros care dureaza doar cateva minute. Daca cel mic a avut mai multe infectii ale urechii sau daca medicul crede ca ar putea exista o infectie cronica, poate efectua si un test auditiv. Daca suspectati ca cel mic poate avea o infectie a urechii, duceti-l la medic. O infectie a urechii medii se poate raspandi in zona osoasa din spatele urechii.

otita medie

Metode de tratament

Daca un copil nu are prea mult disconfort sau febra mare, medicul va astepta probabil 24 – 48 de ore pentru a vedea daca infectia se reduce de la sine. Simptomele infectiei urechii medii se reduc  de obicei de la sine in decurs de 24-48 de ore, astfel incat antibioticele nu sunt in general necesare. Puteti administra copilului paracetamol in dozele recomandate pentru a reduce durerea. Medicul va poate sugera cateva picaturi pentru urechi cu anestezic usor daca cel mic are dureri severe.

Daca starea nu se imbunatateste sau se agraveaza, va fi nevoie de tratament. Medicul va prescrie antibiotice daca are febra mare, dureri severe, daca starea nu se amelioreaza in 48 de ore. Pentru o infectie a urechii necomplicata, copiii intre 6 luni si 2 ani au nevoie de obicei de antibiotic timp de 10 zile.  Medicul poate sugera acetaminofen sau ibuprofen pentru a reduce durerea.

Nu administrati ibuprofen copiilor sub 6 luni fara sa discutati mai intai cu medicul. De obicei, copiii se simt mai bine in termen de o zi de la inceperea tratamentului cu antibiotic. Lichidul poate ramane in urechea medie fara inflamatie cateva saptamani. Nu puneti vata in urechile copilului si evitati sa curatati urechile cu betisoare de vata.

Atentie!

Antibioticele nu sunt prescrise in mod obisnuit in prima etapa deoarece nu ajuta daca infectia e cauzata de un virus, nu reduc lichidul din ureche si pot provoca reactii adverse. De asemenea, utilizarea excesiva a antibioticelor poate duce la dezvoltarea de bacterii rezistente la antibiotice, care sunt mult mai greu de tratat. Daca un medic prescrie antibiotice, se recomanda de obicei un curs de 10 zile. Copiii cu varsta de 6 ani si peste care nu au o infectie severa ar putea urma un curs de antibiotice mai scurt, de 5 – 7 zile.

De obicei, starea copiilor se imbunatateste dupa cateva zile de tratament cu antibiotice, dar asigurati-va intotdeauna ca cel mic termina intregul tratament, chiar daca pare ca se simte mai bine. Daca opriti prea curand tratamentul, asta ar putea face ca infectia sa revina. Medicamentele decongestionante, antihistaminicele si corticosteroizii nu functioneaza ca tratament pentru infectiile urechii medii.

Odata ce infectia se reduce, lichidul poate ramane in urechea medie, dar de obicei dispare in 3-6 saptamani.

Infectii recurente ale urechii

Unii copii cu infectii recurente ale urechii ar putea avea nevoie de un curs mai lung de antibiotice. Starea urechii se imbunatateste, in general, in 3 luni. Medicul va trebui sa va monitorizeze copilul in acest timp pentru a verifica daca starea sa se imbunatateste.

Pentru a impiedica reaparitia unei infectii a urechii medii, ajuta limitarea unora dintre factorii care ar putea creste riscul de infectii. In ciuda acestor precautii, unii copii pot continua sa aiba infectii ale urechii medii, uneori pana la 5-6 pe an. Daca infectiile continua sa reapara si antibioticele nu ajuta, multi medici vor recomanda o procedura chirurgicala care sa plaseze un tub de ventilatie mic in timpan pentru a imbunatatiti fluxul de aer si pentru a preveni acumularea de lichid in urechea medie.

Prevenire

Iata cateva recomandari care pot reduce riscul de infectii ale urechii medii:

  • Alaptati sugarii timp de cel putin 6 luni pentru a ajuta la prevenirea aparitiei unor episoade timpurii de infectii ale urechii. Anticorpii din laptele matern pot reduce rata infectiilor urechii si pot reduce riscul de otita medie acuta in primele 6-12 luni de viata.
  • Daca un bebelus este hranit cu biberonul, tineti copilul intr-un unghi in loc sa-l tineti culcat cat il hraniti cu biberonul. Evitati sa sprijiniti biberonul. Acest lucru face ca bebelusul sa suge excesiv si sa genereze o presiune suplimentara in trompa lui Eustachio.
  • Preveniti expunerea la fum de tigara, care poate creste numarul si severitatea infectiilor urechii la copii.
  • Parintii si copiii ar trebui sa se spele bine si des pe maini. Este una dintre cele mai importante modalitati de a opri raspandirea germenilor care pot provoca raceli si, prin urmare, infectii ale urechii.

Referinte:
(1) https://kidshealth.org/en/parents/otitis-media.html
(2) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Ear_infections_and_Otitis_media/
(3) https://www.nidcd.nih.gov/health/ear-infections-children
(4) https://www.chop.edu/conditions-diseases/otitis-media-middle-ear-infection
(5) https://www.nationwidechildrens.org/conditions/ear-infections-otitis-media

Articole recomandate

Lasa un comentariu