Infectii urinare la copii – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
infectii urinare la copii

Afla din articolul de mai jos mai multe despre infectii urinare la copii, care pot fi cauzele, simptomele si masurile de tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce sunt infectiile urinare la copii?
2. Care sunt semnele si simptomele unei infectii urinare?
3. Cauzele infectiilor urinare la copii
4. Cum sunt diagnosticate si tratate infectiile urinare la copii?

Ce sunt infectiile urinare la copii?

O infectie urinara este o infectie ce apare la nivelul uretrei, vezicii urinare sau rinichilor. Infectiile urinare sunt mai frecvente la copiii cu varsta sub 12 luni, in special la fete. Sunt cauzate de bacterii care patrund in organism si ajung in tractul urinar.

Care sunt semnele si simptomele unei infectii urinare?

Cele mai multe cazuri de infectii urinare apar in partea inferioara a tractului urinar – uretra si vezica urinara. Acest tip de infectie urinara se numeste cistita. Un copil cu cistita poate avea simptome ca:

  • durere, senzatie de arsura sau de usturime la urinare;
  • nevoia crescuta sau frecventa de a urina (desi se elimina o cantitate foarte mica de urina uneori);
  • febra;
  • urinari frecvente noaptea;
  • facutul in pat, chiar daca cel mic este antrenat la olita;
  • dureri de burta in zona inferioara (in general sub buric);
  • urina urat mirositoare care poate fi tulbure sau cu urme de sange uneori.

O infectie care urca prin uretere pana la rinichi se numeste pielonefrita si este de obicei mai grava. Provoaca multe dintre aceste simptome, dar copilul de obicei are stare generala de rau si este mai probabil sa aiba febra (uneori cu frisoane), dureri de spate sau in lateral, oboseala severa sau varsaturi.

Simptomele unei infectii urinare la sugari sau copii mici pot include febra. Acesta poate fi, de fapt, singurul simptom la sugari. Alte simptome includ stare de agitatie si refuzul alimentelor.

Citeste si: Infectia urinara in sarcina: cauze, simptome, tratament

teste de urina

Cauzele infectiilor urinare la copii

In cazul in care bacteriile ajung prin diferite moduri in tractul urinar si se inmultesc, pot cauza o infectie urinara. Infectiile tractului urinar sunt mult mai frecvente la fete, deoarece uretra la persoanele de gen feminin este mai scurta si mai apropiata de anus. Cele mai multe infectii urinare la copii sunt cauzate de germeni (bacterii) care intra in uretra. Germenii circula apoi in tractul urinar si provoaca infectii. Germenii care se afla in mod normal in scaun sunt cea mai frecventa cauza. Constipatia sau golirea incompleta a vezicii urinare pot duce la acumularea de bacterii.

Uneori, in rare cazuri, infectiile urinare sunt cauzate de o afectiune numita reflux urinar. Aceasta afectiune se dezvolta atunci cand exista o problema cu valva vezicii urinare si urina curge in directia gresita, inapoi in rinichi din vezica.

Factorii de risc pentru infectii urinare includ:

  • o problema la nivelul tractului urinar (de exemplu, un blocaj undeva de-a lungul tractului urinar);
  • dezechilibre ale florei;
  • reflux vezicoureteral;
  • obiceiuri nepotrivite privind utilizarea toaletei si igiena;
  • istoric familial de infectii urinare;
  • constipatie cronica.

Infectiile urinare sunt usor de tratat, dar este important sa le depistam devreme. Infectiile urinare nediagnosticate sau netratate pot duce la afectarea rinichilor.

Cum sunt diagnosticate si tratate infectiile urinare la copii?

Contactati imediat medicul daca cel mic are simptome ce par a fi date de infectii urinare. Este necesara o proba de urina pentru ca medicul sa faca un diagnostic precis. Proba de urina poate fi folosita pentru examen complet de urina, urocultura. Se recomanda de obicei si analize de sange ca hemoleucograma, VSH, proteina C reactiva, uree si creatinina. In unele cazuri se pot face si alte investigatii ca ecografie renale, scintigrafie renala, uretrocistografie mictionala, CT sau RMN.

tratament infectii urinare

Tratament infectii urinare la copii

Infectiile urinare la copii sunt tratate cu antibiotice de obicei. Aceste medicamente distrug bacteriile. Cursul de tratament este de obicei de 3 – 10 zile (cel mai frecvent 7-10 zile). Medicul ar putea face un alt test de urina dupa ce copilul termina medicamentul pentru a vedea daca infectia a disparut. Copilul trebuie sa ia cursul complet de antibiotic, chiar daca se simte mai bine – pentru a preveni rezistenta la antibiotice si reaparitia infectiei. Pe durata tratamentului intrebati copilul cum se simte si asigurati-va ca respecta masurile de igiena. De asemenea, se pot recomanda si medicamente impotriva febrei si medicamente antiinflamatoare.

Uneori poate fi necesara spitalizarea si administrarea de antibiotice intravenos – daca este suspectata o infectie la rinichi, in caz de simptome severe, febra mare, daca bacteriile se pot raspandi in sange, in caz de deshidratare severa si incapacitatea de a consuma lichide si in cazul copiilor mai mici de 6 luni.

Este foarte important sa ii oferiti copilului multe lichide. Nu exista dovezi care sa arate ca sucul de afine sau merisoare este util in tratarea simptomelor infectiilor urinare la copii. Sucul de afine sau merisoare nu este recomandat ca o optiune de tratament pentru copiii despre care se stie ca au o infectie urinara.

Recomandari de preventie

  • Incurajati igiena corecta a zonei genitale si bunele masuri de igiena cand vine vorba despre utilizarea toaletei  – de exemplu sa se stearga din fata in spate dupa folosirea toaletei, nu din spate in fata, pentru a preveni raspandirea germenilor de la anus la uretra.
  • Se recomanda evitarea produselor de baie cu parfumuri si coloranti, ca geluri de dus, sapunuri, spumante de baie etc., care ar putea provoca iritatii.
  • De asemenea, copiii trebuie sa poarte lenjerie de corp din bumbac, deoarece este mai putin probabil sa incurajeze dezvoltarea bacteriilor, si sa schime lenjeria intima zilnic.
  • Invatati copiii sa nu amane mersul la toaleta prea mult. Incurajati copilul sa urineze in mod regulat, inclusiv inainte de culcare.
  • Asigurati-va ca cel mic bea intotdeauna multa apa pe tot parcursul zilei.

Referinte:
(1) https://www.kidshealth.org.nz/urinary-tract-infection
(2) https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2011/0215/p409.html
(3) https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/12415-urinary-tract-infection-childrens
(4) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Urinary_tract_infection_UTI/
(5) https://www.urologyhealth.org/urology-a-z/u/urinary-tract-infections-in-children

Surse foto: Pixabay

Articole recomandate

Lasa un comentariu