Analize in sarcina si sfaturi pentru viitoarele mamici

de Mancas Malina
ingrijirea si sanatatea in sarcina

Analize in sarcina si sfaturi pentru sanatatea in sarcina – iata de ce e important sa ai grija de sanatatea ta in sarcina si cateva aspecte importante privind mentinerea sanatatii in aceasta perioada.

CUPRINS:

1. De ce este importanta ingrijirea prenatala?
2. Alimentatia in sarcina
3. Fumatul si alcoolul in sarcina
4. Analize in sarcina
5. Vitamine si suplimente in sarcina
6. Igiena in sarcina
7. Somnul in sarcina
8. Alte sfaturi privind sanatatea in sarcina

Sanatatea in sarcina – De ce este importanta ingrijirea prenatala?

Ingrijirea prenatala este ingrijirea in timpul sarcinii. Ajuta la mentinerea sanatatii mamei si a fatului. Pe langa schimbari in ceea ce priveste stilul de viata, sunt necesare si controale medicale si analize de rutina. Testele prenatale pot depista anumite probleme de sanatate.

De asemenea, e important in sarcina sa avem o alimentatie sanatoasa, sa facem miscare, sa ne mentinem la o greutate optima. Controlul cresterii in greutate este important, pentru a preveni anumite probleme asociate. Sarcina nu este un moment bun pentru a incepe o dieta, dar este un moment minunat pentru a va bucura de alimente mai sanatoase. De asemenea, e important sa evitati fumatul, alcoolul si anumite comportamente periculoase.

Sarcina vine si cu o serie de probleme asociate si modificari – de la greturi in sarcina, umflarea picioarelor, varice, vergeturi, arsuri la stomac, pana la dureri de spate si probleme cu somnul. E important sa stiti cum sa le gestionati, pentru a ameliora disconfortul.

igiena in sarcina

Alimentatia in sarcina

E foarte important ca in sarcina sa ai o dieta echilibrata, variata si sanatoasa. In primele luni te poti confrunta cu greata si varsaturi, astfel ca e indicat sa consumi alimente usor de tolerat. E important ca alimentatia sa includa suficiente proteine (carne, lactate, oua). In ceea ce priveste caloriile, o femeie insarcinata clar nu trebuie sa manance cat pentru doi. E nevoie de un supliment caloric de doar 200-300 kcal/zi in sarcina.

Trebuie sa evitati branzeturile moi ce pot fi contaminate cu Listeria. In schimb, consumati branzeturi tari, ca cheddar sau parmezan, obtinute doar din lapte pasteurizat. Trebuie sa evitati prajiturile cu aluat crud sau ou crud (ca tiramisu). E recomandat sa evitati si pestele bogat in mercur – ca macrou, peste spada sau carne de rechin. Evitati si consumul de peste gatit insuficient si sushi, crustacee crude, alimente si bauturi nepasteurizate si carne cruda sau gatita insuficient.

Nu consumati legume sau fructe nespalate, nu consumati alimente din medii nesigure – cum ar fi la targuri, picnic-uri sau expozitii unde mancarea a stat in soare si nu stiti sigur ca a fost gatita in conditii sigure si igienice.

Greutatea in sarcina

Sarcina nu trebuie sa insemne foarte multe kilograme in plus. E important sa te mentii la o greutate sanatoasa si sa eviti cresterea excesiva in greutate. Greutatea in exces in sarcina poate duce la nastere prematura, necesitatea unei operatii cezariene, risc de complicatii in sarcina, preeclampsie, probleme ale fatului. De asemenea, poate cauza disconfort mamei, poate duce la risc mai mare de vergeturi, hemoroizi, incontinenta, dureri de spate si de picioare etc.

De obiceri, in primul trimestru nu se observa o crestere prea mare in greutate. In sarcina, de obicei se recomanda ca femeile sa ia intre 10-15 kg in plus – se iau cam 2-4 kg in primul trimestriu de sarcina, si ulterior cate jumatate de kg pe saptamana in restul sarcinii. Kilogramele in plus in sarcina sunt date de greutatea copilului, de greutatea placentei, lichidul amniotic, sange, depozite adipoase, dezvoltarea uterului si a sanilor precum si alte lichide suplimentare din corp.

Greata si varsaturi in sarcina

Din nefericire, pana la 80% dintre gravide se confrunta cu greata si varsaturi in sarcina. De obicei, greturile apar in jur de saptamana 6-8 de sarcina. In cele mai multe cazuri se reduc complet pana in saptamanile 14-16, dar un procent mic dintre gravide se confrunta cu varsaturi pe tot parcursul sarcinii. E bine sa avitati alimentele ce cauzeaza greata, sa evitati alcoolul si cofeina si alimentele cu gust puternic. De asemenea, evitati alimentele intens procesate, cu adaos de sare sau zahar. Consumati mese mai mici si mai dese si evitati sa mancati chiar inainte de culcare. Medicii pot recomanda adesea ghimbir pentru greata, menta, lamaie sau vitamina B6. Uneori se pot prescrie medicamente, pentru cazurile severe.

Picioarele umflate in sarcina

Umflarea picioarelor in sarcina este o problema des intalnita, ce produce disconfort si afecteaza considerabil calitatea vietii. De obicei picioarele se umfla in ultimul trimestru si 50-80% dintre femei se confrunta cu picioare umflate in sarcina. Picioarele se umfla pentru ca apar diferite modificari in corp, retinem mai multa apa, ce se acumuleaza in extremitati. De asemenea, greutatea bebelusului pune presiune in plus pe vene, afectand circulatia. Umflarea este data si de sangele suplimentar din sarcina si celelalte fluide. Factorii de risc pot include si probleme de circulatie, hipertensiune, diabet, fumat, statul prelungit in picioare si sedentarismul.

Evita sa stai prea mult in picioare si sa stai in aceeasi pozitie mult timp. Ridica picioare mai sus de nivelul inimii cateva minute de mai multe ori pe zi. Incearca sa faci miscare, sa mergi zilnic pe jos, pentru a reduce presiunea si edemul. Evita hainele prea stranse pe picioare ce pot ingreuna circulatia. Poarta incaltaminte confortabila si ciorapi de compresie DOAR la indicatiile medicului. Limiteaza consumul de sare si de cofeina. Pot fi utile baile cu sare Epson si masajul.

Fumatul si alcoolul in sarcina

Fumatul nu are efecte adverse si nocive doar asupra sanatatii tale, ci poate afecta considerabil si sanatatea si dezvoltarea fatului. Fumul de tigara contine foarte multe substante nocive, dintre care minimum 250 sunt considerate extrem de nocive – acetaldehida, arsenic, benzen, formaldehida etc.

Fumatul in sarcina poate creste riscul de avort spontan – poate duce la insuficienta placentara, sarcina ectopica (nicotina incetineste miscarea ovulului fertilizat prin trompele uterine), complicatii in sarcina (risc de ruptura a membranelor, pracenta previa sau placenta abruptio), risc de nastere prematura etc. In plus, fumatul afecteaza fertilitatea si sansele de a ramane gravida. Substantele toxice din fumul de tigara ajung la fat si ii pot afecta alimentarea cu oxigen. Poate duce la greutate mica la nastere, probleme cu plamanii sau cu inima, defecte congenitale etc. Renunta la fumat si evita inclusiv fumatul pasiv sau expunerea la fum de tigara. Nici tigarile electornice nu sunt recomandate in sarcina.

Alcoolul nu este recomandat in sarcina, fiind asociat cu un risc mai mare de travaliu precoce, avort spontan si afectarea lactatiei. Alcoolul trece bariera feto-placentara si fatul devine expus la alcool. Poate afecta sanatatea si dezvoltarea creierului la bebelus si poate cauza anumite probleme de sanatate.

analize in sarcina

Analize in sarcina

In sarcina e nevoie de anumite controale medicale pentru a va asigura ca sarcina este una sanatoasa, ca fatul se dezvolta normal si ca sanatatea voastra este una buna. La controalele periodice medicul masoara de obicei tensiunea arteriala pentru a vedea anumite modificari patologice. De asemenea, gravida este cantarita.

In primul trimestru de sarcina printre analizele de rutina se numara hemoleucograma (pentru a vedea informatii despre eventual risc de anemie sau alte probeleme), teste biochimice (care dau detalii despre starea pamanilor, rinichilor si ficatului). Se testeaza adesea nivelul de uree, creatinina, glicemia, calcemia, colesterolul etc. Se testeaza grupa de sange si Rh-ul, hormonii tiroidieni, se fac teste de urina (sumar de urina si urocultura), se examineaza secretiile vaginale si se face testul citologic Babes-Papanicolau. In plus, se testeaza anumiti anticorpi, precum anticorpi anti-Rubella tip IgM si IgG, anticorpi anti-CMV IgM si IgG etc. Se face si un screening pentru anomalii cromozomiale – dublu test – markeri de sange si ecografie. Ecografia de sarcina de trimestrul 1 evalueaza fatul si dezvoltarea organelor si se poate afla sexul bebelusului.

In saptamanile 11-13 se masoara translucenta nucala, in saptamanile 10-13 se face dublul test, iar in saptamanile 15-20 se face triplul test sau cvadruplul test.  Amniocenteza se poate face intre saptamanile 15-20 pentru depistarea anumitor anomalii.  In general controalele se fac lunar in primele 6 luni, apoi la 2 saptamani in lunile 7, 8 si saptamanal inainte de nastere. Se pot face ecografii standard 2D, dar si 3D, 4D, ecocardiografii fetale sau ecografii transvaginale Doppler.

Vitamine si suplimente in sarcina

In sarcina, medicii recomanda adesea vitamine prenatale. Acestea sunt un complex de vitamine, minerale si alte elemente pentru sanatatea in sarcina. Includ in general acid folic– esential pentru reducerea riscului de defecte de tub neural. Se recomanda administrarea de acid folic cu cel putin 12 luni inainte de a ramane gravida sau cat mai curand posibil, mai ales in primele 12 saptamani de sarcina. Vitaminele prenatale contin adesea si fier, vitamina C, vitamina D, vitamina K, fosfor, calciu, zinc, magneziu, iod.

Suplimentele pot fi prescrise adesea si pentru deficiente nutritine, pentru hiperemesis gravidarum (greata si varsaturi severe in sarcina), restrictii dietetice sau in caz de sarcina multipla. Retineti insa ca suplimentele NU inlocuiesc alimentatia variata, sanatoasa si echilibrata. Suplimentele, inclusiv cele din sarcina, se iau DOAR la indicatiile medicului si trebuie sa respectati planul de tratament.

ingrijirea in sarcina

Igiena in sarcina

Ai grija de igiena corporala in sarcina pentru a preveni anumite probleme de sanatate. Ai grija, astfel, la igiena pielii, igiena parului, igiena unghiilor, igiena sanilor. Evita baile si dusurile fierbinti si evita dusurile vaginale – care sunt contraindicate in sarcina de obicei. Foloseste produse de curatare si de igiena delicate, hipoalergenice, testate dermatologic. Evita produsele cu substante nocive ce pot ajunge in organism si mai departe la fat. Incearca sa iti rezolvi toate problemele dentare inainte de a ramane insaercina, pentru ca anesteziile si unele interventii sunt contraindicate in sarcina. Spala-te cat mai des pe maini si evita zonele cu oameni bolnavi sau care prezinta semne si simptome de boala.

Somnul in sarcina

Somnul este extrem de imprtant in sarcina. Viitoarele mame au nevoie de odihna, mai ales ca trec prin diferite schimbari. Din al doilea trimestru, nu este indicat sa dormi pe spate sau pe burta. Se recomanda, in schimb, dormitul pe o parte – in general pe partea stanga. Dormitul pe partea stanga in sarcina faciliteaza fluxul de sange si buna functionare a rinichilor si a ficatului.

Incearca sa iti stabilesti o rutina de somn, sa ai ore fixe de trezire si de mers la culcare si sa eviti alimentele grele inainte cu 1-2 ore de somn. Poti, in schimb, sa faci plimbari scurte seara si sa adopti obiceiuri sanatoase inainte de culcare, precum meditatie sau citit.

Sanatatea in sarcina – ALTE SFATURI

sfaturi in sarcina

  • Evita activitatile cu risc crescut, ce pot duce la caderi, traumatisme, pozitii periculoase, temperaturi extreme, ridicarea de greutati, activitate fizica intensa etc.
  • La recomandarile medicului, poti efectua exercitii Kegel ce te pot ajuta sa ai o nastere mai usoara, pot grabi vindecarea perineala si te pot ajuta sa redobandesti controlul asupra vezicii urinare.
  • Evita contactul cu anumite animale de companie si fecalele lor. Roaga pe altcineva sa curete litiera sau animalutul in sine si e bine ca pe durata sarcinii sa eviti contactul apropiat cu animalele de companie.
  • Incearca sa fii activa zilnic si sa faci exercitii pentru sarcina.
  • Sexul in sarcina nu este contraindicat – ba chiar te poate ajuta sa te simti mai bine datorita hormonilor. E important insa sa eviti anumite pozitii sexuale ce pot fi periculoase si sa respecti recomandarile medicului in functie de eventuali factori de risc.
  • Consuma cafea cu moderatie pentru ca aportul de cofeina poate fi legat de unele riscuri.
  • Ai grij de pielea ta si foloseste zilnic produse hidratante si dermatocosmetice antivergeturi. Pot fi pe baza de uleiuri naturale, ca ulei de masline, ulei de migdale dulci, ulei din germeni de grau sau vitamina E si A.
  • Ai grija de starea ta mentala! Odihneste-te, deleaga sarcini si solicita ajutorul. Evita factorii de stres si certurile, discuta permanent despre ceea ce simti, ceea ce te deranjeaza si identifica emotiile, gandurile si sentimentele ce iti cauzeaza stres.
  • Poti apela la diferite cursuri pentru nastere, cursuri de ingrijire in sarcina sau de educatie prenatala, sesiuni si intalniri cu alte viitoare mamici, pentru a face schimb de informatii, schimb de pareri si de experienta cu persoane care se afla in aceeasi situatie cu tine si impartasiti probleme si angoase comune.

Articole recomandate

Lasa un comentariu