Iritatia de scutec

de Mancas Malina
iritatia de scutec simptome tratament

Iritatia de scutec nu este, in general, o problema grava si este usor de prevenit. Iata care sunt cauzele, cum se manifesta si cum poate fi tratata si prevenita.

Ce este iritatia de scutec?

Iritatia de scutec se manifesta prin piele rosie si sensibila la nivelul zonei de scutec. Este de obicei cauzata de expunerea pielii la umezeala (de la urina si scaun) pentru prea mult timp. Nu doar umezeala urita si afecteaza pielea, ci si contactul iritant cu scutecul. Substantele chimice din urina si scaun pot afecta pielea si pot provoca eruptii cutanate. Pielea iritata poate fi expusa riscului de infectie.

Zona afectata de iritatia de scutec poate fi rosie si sensibila. Marginile pot fi mai rosii. Pielea este delicata si dureroasa la atingere. Eruptiile usoare au doar zone de piele roz, uscata. Eruptiile severe sunt mai rosii, uneori cu leziuni.

ce sunt iritatiile de scutec

Cauzele iritatiei de scutec

Cele mai frecvente cauze si factori de risc pentru iritatia de scutec includ:

  • scutecul nu este schimbat la timp sau suficient de des – pielea devine iritata la contactul cu urina si scaunul, in special atunci cand este prezent scaun diareic;
  • copilul incepe sa manance alimente solide (diversificarea) – acest lucru poate modifica scaunele si poate agrava eruptia cutanata;
  • frictiune intre piele si scutec – mai ales la pliurile cutanate, coapse, fese;
  • reactie a pielii la parfumuri din scutece de unica folosinta, la substante chimice din servetele umede pentru curatarea pielii sau la detergentii sau balsamurile utilizate pentru curatarea scutecelor textile.

Alti factori de risc sunt:

  • scaune frecvente sau diaree;
  • scutece prea stranse;
  • administrarea de antibiotice.

Uneori poate aparea o eruptie de scutec in caz de alte probleme ale pielii, cum ar fi psoriazisul, dermatita atopica sau seboreea. Cele mai multe iritatii de scutec dureaza aproximativ 24 de ore si pot fi tratate acasa. Eruptia se reduce in general atunci cand scutecele sunt schimbate mai des, cand se curata bine zona si se folosesc unguente speciale pe zona afectata.

iritatia de scutec tratament

Tratament si preventie

Un medic poate diagnostica cauza eruptiei cutanate doar prin examinarea pielii bebelusului. Daca suspecteaza o afectiune medicala de baza, poate recomanda teste de sange sau alte analize. Daca eruptia de scutec e asociata cu o infectie bacteriana, poate prescrie antibiotice.

Iata cateva sfaturi pentru tratarea si prevenirea iritatiei de scutec:

  • Schimbati scutecele frecvent pentru a impiedica un contact prelungit al pielii cu umezeala.
  • Alegeti scutece care sa se potriveasca bine si sa nu apara frictiune intre scutec si piele. Scutecele care sunt prea mici pot irita zona scutecului, iar scutecele pre mari pot duce la scurgeri de urina sau scaun ce irita, de asemenea, zona.
  • Inainte de a pune un scutec nou, curatati atent pielea si uscati bine zona. Aerisiti zona scutecului timp de 5 – 10 minute sau mai mult inainte de a pune un scutec nou.
  • Folositi servetele umede pentru curatare fara parfum. Folositi servetele umede special concepute pentru bebelusi, fara alcool, parfum, coloranti.
  • Utilizati o crema pentru zona de scutec care contine oxid de zinc sau vaselina. Odata ce pielea este uscata, utilizati un unguent de bariera, cum ar fi cu vaselina sau un unguent fara prescriptie medicala care contine oxid de zinc, lanolina etc. Asigurati-va ca, inainte de a aplica unguentul sau crema pe zona de scutec, pielea este complet uscata. Umezeala captata sub crema de bariera poate agrava o eruptie cutanata. Nu e necesara indepartarea completa a unguentului de pe piele la fiecare schimbare a scutecului – daca frecati pielea, e posibil sa agravati de fapt iritatia.

Atentie!

Daca eruptia cutanata nu trece sau nu incepe macar sa se amelioreze intr-o zi sau doua sau daca apar vezicule sau pustule, consultati medicul. Acesta va poate prescrie o crema antifungica locala sau unguent, o crema cu steroizi sau un antibiotic oral. Uneori, medicul poate prescrie creme antifungice, cum ar fi pe baza de nistatina, miconazol sau clotrimazol, de 3 ori pe zi, pe zona afectata, inainte de unguentul de bariera. Utilizarea unui strat subtire de crema usoara fara prescriptie medicala, cum ar fi hidrocortizonul, poate ajuta, de asemenea, daca infectia este severa.

cauze iritatie de scutec

Schimbarea corecta a scutecului

  • Asigurati-va ca aveti la indemana tot ceea ce va trebuie pentru schimbarea scutecului. Nu lasati niciodata copilul nesupravegheat, nici pentru un scurt moment.
  • E bine sa folositi o masa de schimbat scutecul si sa aveti la indemana un suport lavabil sau de unica folosinta pe masa de schimb pentru a aseza bebelusul.
  • Asezati bebelusul pe masuta, desfaceti scutecul murdar. Tineti picioarele bebelusului cu o mana si trageti partea din fata a scutecului in jos cu cealalta mana. Daca exista scaun in scutec, utilizati partea din fata a scutecului pentru a sterge cea mai mare parte a murdariei spre zona din spate – NU stergeti niciodata din spate in fata. Folositi un servetel pentru a curata usor zona scutecului. Ridicati picioarele bebelusului si trageti scutecul murdar.
  • Curatati suplimentar zona de scutec si lasati pielea sa se usuce (uneori e necesar sa spalati copilul pentru a putea indeparta toata murdaria de la scaun). Apoi, aplicati, daca este cazul, crema de bariera.
  • Desfaceti un scutec curat, plasati-l sub bebe si fixati-l cu clemele adezive.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/parenting/diaper-rash-treatment
(2) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/diapers-clothing/Pages/Diaper-Rash.aspx
(3) https://www.healthline.com/health/home-remedies-diaper-rash
(4) https://www.medicinenet.com/diaper_rash/article.htm
(5) https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diaper-rash/symptoms-causes/syc-20371636
(6) https://www.healthline.com/health/baby/how-to-change-a-diaper

Articole recomandate

Lasa un comentariu