Jocul senzorial – beneficii pentru copii

de Mancas Malina
jocul senzorial

Iata ce beneficii are jocul senzorial pentru dezvoltarea celor mici, in ce mod ajuta astfel de activitati senzoriale, precum si cateva recomandari utile.

CUPRINS:

1. Ce este jocul senzorial?
2. Ce beneficii are jocul senzorial?
3. Ce implica jocul senzorial?

Ce este jocul senzorial?

Copiii invata cel mai bine prin joaca. Jocul ii ajuta pe cei mici sa invete lucruri noi, sa descopere, sa isi dezvolte abilitati. Jocul senzorial este orice activitate care stimuleaza simturile.  Se refera la stimularea simturilor copilului, lasandu-l sa exploreze diferite texturi, sunete, imagini, mirosuri si gusturi in propriile sale conditii. Activitatile senzoriale tind sa fie nestructurate, oferindu-le copiilor posibilitatea de a explora si de a se juca in propriul ritm.

Cea mai buna modalitate prin care copiii mici invata si exploreaza lumea din jurul lor este prin implicarea tuturor simturilor. Astfel, jocul senzorial este o parte importanta a dezvoltarii copilului.

Cele cinci simturi sunt: vazul, auzul, simtul tactil, simtul olfactiv sau mirosul si gustul. Insa, in afara de aceste cinci simturi, mai avem doua simturi suplimentare:

  • propioceptie – (pozitia corpului) se refera la constientizarea corpului, capacitatea de a sti unde se afla corpul prin intermediul articulatiilor si muschilor;
  • simtul vestibular – (miscare si echilibru) constientizare spatiala si echilibru, capacitatea de a sti unde se afla corpul in spatiu.

beneficiile jocurilor senzoriale

Ce beneficii are jocul senzorial?

Inca de la nastere, copiii isi folosesc cele cinci simturi principale pentru a explora si a incerca sa dea sens lumii din jurul lor. Este o parte importanta a dezvoltarii timpurii a copiilor, iar activitatile senzoriale sunt extrem de importante pentru dezvoltarea creierului. Jocul senzorial se refera la aproape orice activitate care poate stimula simturile unui copil. Copiii gasesc de obicei aceste tipuri de activitati distractive fara sa stie ca informatiile senzoriale pe care le obtin din aceste activitati ii ajuta sa creeze conexiuni mai puternice in creier pentru a procesa si a raspunde la stimularea senzoriala.

Jocul senzorial si dezvoltarea simturilor

Jocul senzorial este important pentru dezvoltarea senzoriala, deoarece este cel mai natural, cel mai rapid si cel mai usor mod pentru copii de a experimenta explorarea simturilor. Copiii incep sa-si dezvolte simturile si abilitatile de procesare senzoriala chiar inainte de a se naste. Procesarea senzoriala este capacitatea sistemului nervos de a gestiona informatiile senzoriale – controland ce stimuli senzoriali primeste, modul in care corpul proceseaza informatia si raspunde la stimuli.

Pe masura ce copilul creste, exploreaza si isi dezvolta sistemul senzorial. De exemplu, atunci cand copilul este tinut in brate, primeste feedback tactil si proprioceptiv. Invata sentimentul de pe pielea sa si isi dezvolta incet constientizarea corpului. In mod similar, sugarul isi dezvolta simtul vestibular atunci cand parintii il ridica din pozitie culcat si il orienteaza in pozitie verticala. In toate etapele dezvoltarii copilului, jocul senzorial este cel mai bun mod de a-si dezvolta simturile.

simturile si dezvoltarea copiilor

Iata si alte beneficii are jocului senzorial pentru copii:

Stimuleaza dezvoltarea creierului

Experientele de joaca ce permit celor cinci simturi principale sa interactioneze intre ele construiesc conexiuni nervoase in creier care ajuta la dezvoltarea cognitiva. Jocul senzorial ajuta la stimularea creierului si la construirea acelor conexiuni neuronale. De la nastere pana la varsta de aproximativ 3 ani, bebelusii dezvolta peste un milion de conexiuni neuronale pe secunda. De aceea, aceasta perioada de dezvoltare a creierului este extrem de importanta pentru stimularea corecta a creierului si are un efect pe tot parcursul vietii.

Sustine abilitatile lingvistice

Jocul senzorial ii ajuta pe copii sa-si dezvolte abilitatile de comunicare. Invata sa se exprime prin sunete, gesturi si limbajul corpului. De fiecare data cand copilul tine in mana un instrument senzorial si il foloseste in jocul sau, invata cuvinte noi si contextul lor in jocul sau. Explorarea senzoriala are un impact semnificativ asupra limbajului si domeniilor vorbirii. Limbajul receptiv si expresiv sunt cateva dintre domeniile dezvoltarii limbajului care pot fi lucrate atunci cand un copil se angajeaza in jocul senzorial.

Dezvolta abilitatile motorii fine

Abilitatile motorii fine se refera la activitati care necesita utilizarea mainilor si a degetelor  in coordonare cu ochii. Aceste abilitati necesita o anumita forta si dexteritate pentru a indeplini sarcinile. Exemple includ taierea cu foarfecele, desenul, scrisul, jocul cu nasturi si fermoare etc. Jocul senzorial implica multe abilitati motorii fine.

Pe masura ce copilul manipuleaza diferite texturi si materiale, isi dezvolta muschii si modelele de apucare de la nivelul mainilor. Mai tarziu, acest lucru il va ajuta in abilitati importante de viata, cum ar fi folosirea ustensilelor, scrisul de mana, taierea cu foarfecele etc. Jocul senzorial poate ajuta copilul sa-si dezvolte abilitatile motorii fine, cum ar fi legarea sireturilor, scrisul si inchiderea fermoarului la haine. Prin jocul tactil care se concentreaza pe construire, turnare si amestecare, copilul isi dezvolta capacitatea de a folosi grupuri mici de muschi si de a coordona miscarile.

Sustine dezvoltarea emotionala

Activitatile senzoriale pot fi o metoda de gestionare a emotiilor, ca frustrarea, furia si frica. Strangerea unei jucarii senzoriale poate ajuta copilul sa se calmeze. Jocul senzorial poate avea un efect calmant asupra copiilor. Angajarea in experiente senzoriale, cum ar fi turnarea apei, pictura cu degetele sau jocul cu nisip, poate reduce o parte din disconfortul intern pe care il simte copilul. Pentru copiii mai mari, arta in sine poate fi folosita ca instrument pentru a exprima unele dintre emotiile incomode si de a procesa sentimentele.

Ajuta la dezvoltarea abilitatilor sociale

Jocul senzorial este o modalitate excelenta pentru copii de a interactiona cu ceilalti. Pot invata sa imparta si sa coopereze in timp ce se joaca impreuna. Activitatile senzoriale pot ajuta copiii sa dezvolte abilitati esentiale de interactiune sociala, cum ar fi contactul vizual, citirea emotiilor pe fete sau ascultarea altora. Prin dezvoltarea unor abilitati sociale puternice, copiii pot interactiona mai eficient cu alti copii.

In plus, jocul senzorial este un exemplu de timp de calitate parinte-copil. O activitate senzoriala poate fi o modalitate de a va conecta si de a imbunatati legatura cu cel mic. Si cel mai important motiv pentru care aveti nevoie de joc senzorial este pur si simplu pentru ca este distractiv. Copiilor le place sa se implice in mediul inconjurator folosindu-si simturile, le place sa se joace cu plastilina, nisip kinetic, slime, culori etc. Fiecare activitate ii ofera copilului o noua experienta, in timp ce se distreaza si obtine toate beneficiile mentionate mai sus.

tipuri de jocuri senzoriale

Ce implica jocul senzorial?

Jocul senzorial include orice activitate care stimuleaza simturile de atingere, miros, gust, vaz si auz ale copilului, precum si orice lucru care implica miscarea si echilibrul. Insa, se axeaza in primul rand pe simtul tactil. Copilul trebuie sa manipuleze si sa simta materiale si obiecte pentru a invata si a se dezvolta. Probabil ca cel mai simplu mod de a ajuta copiii sa-si implice simturile este sa se joace afara in natura, fiind atenti la culori, miscare, texturi, sunete si mirosuri. Jocul senzorial are un rol important in dezvoltare. Retineti ca jocul senzorial este diferit in functie de varsta si de abilitatile si dezvoltarea copilului.

Care sunt caracteristicile jocului senzorial?

Diferitele caracteristici ale jocului senzorial se aliniaza celor 5 simturi de baza, impreuna cu doua simturi suplimentare legate de echilibru si proprioceptie (perceptia sau constientizarea pozitiei si miscarii corpului):

  • Jocul tactil – Acesta este principalul tip de joc senzorial folosit. Prin jocul tactil, copiii pot invata despre presiune, temperatura, vibratii si multe altele.
  • Joc senzorial vizual – Sistemul senzorial vizual este strans legat de sistemele auditiv si vestibular. Jocul vizual ajuta la dezvoltarea vederii copilului. Jocul folosind culori si modele si identificarea acestora este o modalitate distractiva si captivanta de a incuraja jocul senzorial vizual.
  • Jocul senzorial olfactiv si gustativ – Simtul olfactiv se refera la simtul mirosului si este direct legata de gust. Exemple evidente includ atunci cand copilul miroase flori sau testeaza gustul alimentelor. Copiii isi pot dezvolta aceste simturi prin jocuri care incurajeaza explorarea mirosului si gustului.
  • Joc senzorial auditiv – Jocul auditiv il ajuta pe copil sa diferentieze sunetele si sa-si dezvolte auzul.
  • Jocul senzorial vestibular – Rotirea si saritul, de exemplu, pot contribui la dezvoltarea echilibrului copilului. Acest lucru se datoreaza faptului ca simtul echilibrului si al miscarii provin din sistemul vestibular, care este situat in urechea interna.
  • Jocul senzorial de proprioceptie – Ne putem misca liber mainile si picioarele, fara a fi nevoie sa le privim, datorita proprioceptiei. Impingerea, trasul si saritul ajuta copilul sa dezvolte constientizarea spatiala a corpului. Prin proprioceptie, invata unde se afla fizic in spatiu.

Recomandari si sfaturi

Frumusetea jocului senzorial este ca nu exista reguli. Asadar, asigurati-va ca va jucati simplu si lasati copilul sa conduca jocul mai degraba decat sa faceti din asta o sarcina de invatare. Daca jocul isi pierde factorul de distractie, copilul nu va manifesta la fel de mult interes si nu se vor obtine beneficiile de mai sus. Activitatile senzoriale pot fi adaptate pentru diferite varste, nevoi si abilitati.

Jocurile senzoriale sunt potrivite pentru copii de toate varstele – dar activitatile trebuie adaptate. Retineti si ca prea multa stimulare poate deveni coplesitoare pentru copii – vezi aici mai multe despre suprastimularea senzoriala la copii.

explorarea senzoriala

Exemple de activitati senzoriale:

  • creati un cos senzorial pe care copilul sa il exploreze – poate contine frunze, pietre, nisip, obiecte cu texturi diferite, flori, scoici, pene, sau alimente, cum ar fi paste, orez sau fasole, impreuna cu linguri si jucarii mici pentru a ingropa si a descoperi (Nu uitati ca cei mici au tendinta de a duce la gura obiecte, asa ca asigurati-va ca stergeti si curatati toate obiectele, evitand in acelasi timp pericolele de sufocare si supravegheati jocul.);
  • jocul cu aluat si activitati ca gatit, copt, preparare prajituri etc.;
  • jocul cu nisip sau nisip kinetic;
  • activitati de gradinarit – plantat seminte, sortarea semintelor, udatul si mirosul florilor si plantelor pentru a stimula toate simturile;
  • pictura cu degetele si combinarea culorilor – puteti picta si pe panza, pe frunze, pe pietre, pe lemn etc.;
  • plimbari in natura pentru a explora, pentru a descrie diferite imagini, sunete si mirosuri, culegeti conuri, frunze, flori etc.;
  • jocul cu apa – sa umple cu apa diferite cani, vase, sticle etc. si sa toarne din una in alta;
  • jocul cu plastilina sau slime;
  • carticele senzoriale pentru bebelusi;
  • activitati muzicale si dans – clopotei, tobe de jucarie sau alte instrumente muzicale pentru copii sau pur si simplu simple obiecte din casa folosite pentru a reda sunete;
  • mersul descult pe iarba, nisip sau pietricele – o experienta senzoriala unica ce ajuta la dezvoltarea simtului tactil al copilului, precum si a simtului vestibular si proprioceptiei;
  • sortarea obiectelor in functie de forma, culoare, textura etc.

Referinte:
(1) https://thegeniusofplay.org/genius/expert-advice/articles/sensory-play-for-kids-with-special-needs.aspx#.Y3z5Q3ZBy3A
(2) https://www.goodstart.org.au/news-and-advice/october-2016/exploring-the-benefits-of-sensory-play
(3) https://www.verywellfamily.com/why-sensory-play-is-important-2086510
(4) https://www.oac.edu.au/news-views/sensory-play/
(5) https://www.healthline.com/health/childrens-health/sensory-play
(6) https://www.whattoexpect.com/first-year/play-and-activities/sensory-play-activities-babies-toddlers

Sursa foto: Pixabay

Articole recomandate

Lasa un comentariu