Jucariile LEGO pentru copii – beneficii

de Mancas Malina
jucariile LEGO

Jucariile LEGO au numeroase beneficii pentru copii – sustin creativitatea, imaginatia, imbunatatesc atentia, puterea de concentrare si nu numai. Citeste mai multe.

Ce beneficii au jucariile LEGO pentru cei mici?

Cu totii am auzit de jocurile LEGO – piesele din plastic, viu colorate, ce pot fi asamblate in combinatii nenumarate. LEGO a aparut pentru prima data pe piata in anii 1930, versiunea din plastic a aparut in 1947 si s-a extins mult de atunci. Iata ce beneficii pot avea aceste jucarii pentru copii:

Dezvolta creativitatea

Jucariile LEGO ajuta la dezvoltarea creativitatii, mai ales seturile originale LEGO. Incurajeaza copiii sa construiasca diferite modele, dupa propriile idei. Fiecare creatie LEGO este in final o forma de arta. Copiii devin creatori cu ajutorul nenumaratelor piese, ceea ce poate fi util, distractiv sau chiar terapeutic. Jocul cu piese LEGO le permite copiilor sa experimenteze si sa fie creativi. De asemenea, le ofera un spatiu sigur pentru a incerca ceva diferit, cu posibilitatea de a esua si de a incerca apoi altceva de la capat.

beneficiile jucariilor lego

Dezvolta abilitatile motorii fine

Abilitatile motorii fine sunt importante pentru multe dintre sarcinile obisnuite pe care le indeplinim zilnic, cum ar fi a manca, a ne imbraca, a scrie etc. Fara abilitati motorii fine, toate aceste sarcini simple ar fi dificile sau imposibile.  Dezvoltarea abilitatilor motorii fine necesita, de obicei, incurajarea copiilor sa efectueze activitati care implica manipularea obiectelor cu mainile si degetele. Combinarea pieselor LEGO ii ajuta pe copii sa-si dezvolte astfel abilitatile motorii fine. Conectarea corecta a pieselor necesita miscari mici, foarte precise, care imbunatatesc dexteritatea.

Sustin concentrarea

Pentru a finaliza un proiect LEGO e nevoie de concentrare indelungata. Puterea de concentrare, la fel ca multe alte abilitati, poate fi perfectionata prin practica, la fel ca un muschi care se dezvolta prin exercitii fizice. Jocul cu piese LEGO le ofera o oportunitate de a invata cum sa se concentreze pe o sarcina specifica pentru o perioada extinsa de timp si sa vada rezultatele. Acest lucru creeaza o asociere pozitiva in mintea lor intre concentrare si reusita.

Inteligenta spatiala si abilitati matematice

Copiii trebuie sa poata potrivi piesele urmand imagini 2D din manualul de instructiuni. Uneori, instructiunile indica unde au fost adaugate piesele noi cu sageti. Alteori, copiii trebuie sa identifice unde au fost adaugate noile piese, comparand imaginea noua cu cea de dinainte. Acest lucru le antreneaza abilitatile de observare. Jocul cu piese LEGO creeaza un sentiment mai mare de constientizare spatiala, iar cei mici inteleg mai bine ideea de dimensiuna, forma, echilibru si simetrie.

Piesele LEGO in sine sunt instrumente utile pentru intelegerea conceptelor de matematica: adunarea si scaderea, inmultirea, fractiile, masurarea si chiar conceptele algebrice. Astfel, jocul LEGO poate deveni un instrument de invatare.

jucarii lego beneficii

Invata despre precizie si rabdare

Chiar si seturile LEGO structurate, cu modele de urmat, au beneficii pentru copii – invata despre reguli, precizie sau rabdare. Instructiunile LEGO trebuie respectate precis deoarece, daca pasii sunt omisi, produsul final nu poate fi creat. Ii invata pe copii si despre rabdare. Daca o piesa este pusa gresit, cei mici trebuie sa analizeze si sa rezolve problemele pentru a ajunge la final. Timpul de joaca cu piese LEGO ii invata pe cei mici sa nu renunte, sa continue sa construiasca si treptat sa treaca la  modele mai complexe pe masura ce abilitatile lor se imbunatatesc cu fiecare nivel.

Dezvoltarea abilitatilor sociale si de cooperare

Jocurile LEGO pot favoriza legarea de prietenii in copilarie. Cei mici se pot juca impreuna si pot coopera pentru a construi. De asemenea, pot folosi figurinele pentru jocuri de rol. Jocurile de rol imbunatatesc flexibilitatea cognitiva, empatia, comunicarea si capacitatea de rezolvare a problemelor in echipa. Creatiile LEGO sunt ca o forma de povestire, astfel ca se dezvolta si creativitatea celor mici. Invata sa impartaseasca, sa creeze o strategie de constructie in cadrul unei echipe si importanta delegarii sarcinilor si atribuirii de roluri.

Abilitati de rezolvare a problemelor

Abilitatile de planificare, organizare si apoi executie sunt toate abilitati esentiale care pot fi aplicate in orice domeniu.Cu ajutorul pieselor LEGO, aceste abilitati pot fi testate si dezvoltate folosind procesul de constructie. Mai mult, atunci cand lucrurile nu merg asa cum a fost planificat, cel mic poate reveni la etapele antrioare, sa vada unde a gresit si ce e de facut. Trebuie sa se concentreze asupra recomandarilor sau sa invete din greseli si sa avanseze pas cu pas pe masura de asambleaza. In plus, LEGO inseamna si experimentare, pentru ca in cazul jocurilor LEGO clasice vorbim de posibilitati infinite. Un model poate fi demontat si transformat in alte modele variate.

jucarii lego pentru creativitate

Abilitati ingineresti

Cand un copil se joaca cu piese LEGO, practic construieste ceva de la zero. Fie ca e vorba de joc liber, creativ, fie ca respecta o serie de instructiuni pentru a obtine un obiect final, cel mic trebuie sa se concentreze, dezvoltandu-si si mai mult abilitatile cognitive. Invata prin experimentare cum sa potriveasca piesele, cum sa faca baza si cum sa avanseze cu fiecare piesa. Invata despre cauza si efect, invata despre gravitatie, echilibru, greutate, stabilitate. Daca ceva nu functioneaza, va trebuie sa descopere noi solutii pentru a ajunge la rezultatul dorit.

Vezi aici intreaga gama LEGO de diferite tipuri, in functie de varsta si de preferinte – de la LEGO clasic, cutii de constructie creativa, LEGO DUPLO, LEGO City, LEGO Disney pana la LEGO Architecture si LEGO Technic.

Articole recomandate

Lasa un comentariu