Legatura dintre tata si bebelus – cum poate fi dezvoltata?

de Mancas Malina
legatura dintre tata si bebelus sfaturi si recomandari

Citeste in articolul de mai jos mai multe despre legatura dintre tata si bebelus, cat de importanta este, precum si cateva recomandari pentru dezvoltarea acestei conexiuni.

CUPRINS:

1. De ce este importanta legatura dintre tata si bebelus?
2. Cum poate fi dezvoltata legatura dintre tata si bebelus?
3. Formarea legaturii cu bebelusul inca din timpul sarcinii
4. Sustinerea legaturii dintre tata si copil ulterior

De ce este importanta legatura dintre tata si bebelus?

Legatura dintre tata si bebelus este esentiala pentru sanatatea si dezvoltarea fizica, mentala, sociala si emotionala a copilului. Dupa nasterea bebelusului viata ambilor parinti se schimba. Atat mamele, dar si taticii au nevoie de o perioada de adaptare la viata cu bebe.

Legatura tata-copil este extrem de importanta pentru ambii si trebuie inceputa in mod ideal inca din perioada sarcinii. Copiii care experimenteaza interactiuni stranse si sanatoase cu tatii lor de la o varsta frageda tind sa aiba mai mult succes din punct de vedere academic si sa aiba relatii mai bune cu cei din jur. Dezvolta un stil de atasament securizant. Cand vorbim despre legatura dintre parinti si copil ne referim la atasamentul dezvoltat. Stilurile de atasament se dezvolta in functie de ceea ce invatam in copilarie, de relatiile cu parintii si ingrijitorii. Cand adultii raspund la semnalele si nevoile copilului la timp, acesta dezvolta un stil de atasament sigur.

legatura dintre tata si bebelus

Cum poate fi dezvoltata legatura dintre tata si bebelus?

Sarcina, nasterea si alaptarea le ofera mamelor un avans in ceea ce priveste aceasta legatura cu bebelusul. Insa, tatii pot sa dezvolte de asemenea legaturi puternice cu cei mici – si asa este si indicat. Tatii isi dezvolta legatura cu copilul prin comunicare, ingrijire, atentie, afectiune si joaca. Este important ca tatal sa fie implicat in ingrijirea copilului, sa petreaca timp cu cel mic si sa fie atent mereu la cresterea si dezvoltarea copilului. Cum sustinem legatura tata-bebelus?

Contactul piele pe piele

Contactul piele-pe-piele este un instrument util de conectare intre mama si copil, deoarece determina organismul sa elibereze oxitocina sau „hormonul iubirii”. Acelasi lucru se intampla atunci cand tatal are contact piele pe piele cu bebelusul. Contactul piele pe piele atat cu mama, cat si cu tatal, este important pentru nou-nascut. Ajuta copilul sa se simta in siguranta, regleaza temperatura, favorizeaza digestia, stabilizeaza glicemia si promoveaza eliberarea de oxitocina (un hormon care contribuie la conectare si formarea legaturii).

Contactul piele pe piele are si efect calmant si de imbunatatire a somnului. De asemenea, contactul piele pe piele favorizeaza crearea si imbunatatirea legaturii dintre parinte si copil. Acest lucru se explica prin eliberarea oxitocinei atat in organismul copilului, cat si al parintelui. Se reduce astfel si nivelul de cortizol sau hormonul stresului.

Citeste si: Poate fi bebelusul prea rasfatat sau este un mit?

cum sustinem legatura parinte copil

Legatura dintre tata si bebelus poate fi dezvoltata si in alte feluri:

  • Ingrijirea bebelusului – Ocupati-va de schimbarea scutecului, faceti baita bebelusului, participati la hranirea cu biberonul sau ulterior hranirea cu alimente solide dupa inceperea diversificarii, pregatirea pentru somn etc.
  • Purtarea bebelusului in brate sau in marsupiu – Tineti bebelusul in brate sau in marsupiu cand faceti diferite activitati prin casa sau atunci cand iesiti la plimbare sau la cumparaturi.
  • Atingere fizica – Tineti copilul in brate, oferiti imbratisari, masati bebelusul dupa baita, leganati-l etc. Masajul bebelusului sustine atasamentul. Se recomanda sa masati bebelusul dupa baie sau inainte de culcare pentru beneficii maxime de relaxare.
  • Stabiliti contact vizual cu bebelusul cand ii vorbiti.
  • Vorbiti cu bebelusul cat mai mult – Vorbiti pe tot parcursul zilei, asa cum ati face cu orice alt membru al familiei. Povestiti-i ceea ce faceti, despre lucrurile din jur, despre orice altceva va vine in minte. Cititi-i carticele, cantati-i, raspundeti la sunetele copilului – important este sa va auda vocea.
  • Plimbari cu bebelusul – Iesiti la plimbari cu bebelusul, fie ca il tineti in brate, in marsupiu sau in carucior.
  • JoacaJoaca are extrem de multe beneficii pentru dezvoltarea copiilor. Copiii invata prin joc, interactioneaza prin joc si se dezvolta prin joc.

Este important ca taticii sa fie implicati in aceste activitati inca de la inceput, pentru a favoriza dezvoltarea legaturii. Retineti ca formarea legaturii necesita adesea timp. Unii tati se simt conectati cu cel mic inca din primele minute sau zile de la nastere, alteori poate dura putin mai mult – este perfect normal. De asemenea, este esential sa sustineti mama in perioada post-partum, sa preluati din sarcini, sa o incurajati sa se odihneasca. Retineti ca mamele sunt extrem de vulnerabile in perioada postpartum si au nevoie de ajutor fizic, dar si de sustinere emotionala, sa fie ascultate etc.

Formarea legaturii cu bebelusul inca din timpul sarcinii

legatura cu bebe in sarcina

Din al doilea trimestru de sarcina, bebe este capabil sa auda din burtica si sa recunoasca voci. Astfel, este esential ca parintii sa ii vorbeasca, sa ii cante – atat mama, cat si tatal.

Este recomandat sa mergeti impreuna la controalele medicale, sa observati cum creste si se dezvolta fatul (cu ajutorul ecografiilor). Sustineti mama pe toata durata sarcinii, acordand atentie sanatatii sale emotionale. Informati-va impreuna despre ce implica ingrijirea ulterioara a copilului, alaptarea etc. Insa, retineti ca si taticii se confrunta cu numeroase emotii pe durata sarcinii, cu stres si un cumul de stari. Este important sa discutati deschis cu partenera despre trairi, emotii, sa aveti asteptari realiste cand vine vorba despre viata cu bebe si sa solicitati sprijinul celor din jur atunci cand este cazul.

Sustinerea legaturii dintre tata si copil ulterior

conexiunea tata copil

Legatura dintre tata si copil trebuie sustinuta mereu, nu doar in primul an de viata. Aceasta trebuie imbunatatita in permanenta, la orice varsta. Iata cateva recomandari:

  • Stabiliti ritualuri de intoarcere acasa. Intoarcerea acasa de la serviciu dupa o zi lunga le ofera tatilor sansa de a se conecta si de a intari legatura cu copilul. Puteti sa va stabiliti un ritual special de salutare, sa luati copilul in brate sau sa il imbratisati, sa povestiti despre cum v-a fost ziua etc.
  • Traditii tata-copil – Puteti stabili anumite traditii sau activitati speciale tata-copil, ca seara de film, anumite activitati sportive, vizite la muzeu, teatru de papusi etc.
  • Ajutati copilul sa se imbrace dimineata, luati micul dejun impreuna.
  • Cititi-i o poveste seara la culcare.
  • Jucati-va impreuna, atat in casa, cat si in aer liber. Mergeti impreuna la locurile de joaca preferate.
  • Lasati copilul sa va ajute la anumite treburi, la gradinarit etc. Explicati-i ceea ce faceti si lasati-l sa va ajute cu ce este posibil si sigur.
  • Implicati-va in tot ce inseamna sanatatea copilului, alimentatie, educatie, programul de somn, controalele medicale etc.

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8212974/
(2) https://www.babycentre.co.uk/a1013021/how-a-partner-bonds-with-their-baby
(3) https://www.lamaze.org/Giving-Birth-with-Confidence/GBWC-Post/11-ways-dads-can-bond-with-baby-right-away
(4) https://www.nct.org.uk/life-parent/bonding-and-caring-for-your-baby/how-can-dads-bond-their-baby
(5) https://www.babycenter.com/family/fatherhood/top-tips-for-dads-on-bonding-with-your-baby_3692

Articole recomandate

Lasa un comentariu