Lipsa de vitamina D la copii

de Mancas Malina
lipsa de vitamina D la copii

Vitamina D este esentiala pentru sanatatea oaselor. Iata ce rol are aceasta vitamina in organism, care sunt dozele zilnice recomandate si ce probleme poate cauza lipsa de vitamina D.

CUPRINS:

1. Ce este vitamina D?
2. Rolul vitaminei D in organism
3. Necesarul de vitamina D pentru copii
4. Surse de vitamina D
5. Riscurile lipsei de vitamina D
6. Suplimentele de vitamina D

Ce este vitamina D?

Vitamina D produsa la nivelul pielii se numeste vitamina D3 sau colecalciferol, iar forma dietetica poate fi tot D3 sau molecula similara de origine vegetala D2 – ergocalciferol. Datorita faptului ca aceasta vitamina este produsa in urma expunerii la soare, este numita adesea si „vitamina soarelui”.

Este o vitamina solubila in grasimi. Forma D3 se gaseste in alimente de origine animala, mai ales galbenus de ou si peste gras. Forma D2 se gaseste in anumite plante, in ciuperci etc. Ambele forme sunt absorbite in sange, insa metabolizarea la nivel hepatic este diferita. Vitamina D2 este metabolizata in 25-hidroxivitamina D2, iar D3 este metabolizata in 25-hidroxivitamina D3. Acesti compusi impreuna se regasesc sub numele de calcifediol.

rolul vitaminei D

Rolul vitaminei D in organism

Copiii au nevoie de vitamina D pentru cresterea si dezvoltarea oaselor – la fel si bebelusii care se dezvolta in uter, dar si adultii. Ajuta la mentinerea unui nivel optim de calciu si fosfor in sange – pentru mineralizarea oaselor, sanatatea dintilor, pentru contractia musculara, pentru functiile nervoase si celulare din organism. Vitamina D este esentiala pentru absorbtia calciului. Deficitul grav de vitamina D la copii poate provoca rahitism, intarzierea dezvoltarii motorii, slabiciune musculara, dureri si fracturi. Deficitul de vitamina D la adulti a fost legat de osteoporoza, unele tipuri de cancer, boli de inima si diabet. Aceasta vitamina are si proprietati imunomodulatoare.

Daca femeile nu au un aport optim de vitamina D in timpul sarcinii, bebelusii prezinta un risc mai mare de a dezvolta rahitism mai tarziu in copilarie. Acest risc este redus daca cei mici primesc suficienta vitamina D dupa nastere. Vitamina D ajuta la reglarea nivelurilor de calciu si fosfat din organism, elemente importante pentru dezvoltarea si rezistenta oaselor. Vitamina D joaca, de asemenea, un rol in prevenirea problemelor de sanatate, cum ar fi bolile de inima, diabetul, osteoporoza si subtierea oaselor.

importanta vitaminei D

Necesarul de vitamina D pentru copii

Necesarul zilnic de vitamina D este:

  • sugari 0-12 luni – 400 UI vitamina D;
  • copii si adolescenti – 600 UI vitamina D.

Sugarii sunt expusi riscului de deficit pentru ca au si nevoi mai mari. In timpul sarcinii, ei asimileaza in uter vitamina D pentru primeloe luni de dupa nastere. Copiii care sunt alaptati exclusiv la san sunt expusi unui risc mai mare de deficit – pentru ca laptele matern nu este din pacate cea mai buna sursa de vitamina D. De asemenea, nou-nascutii nu sunt expusi la soare, mai ales cei nascuti in lunile de toamna si iarna, astfel ca nu are loc sinteza necesara de vitamina la nivelul pielii. De aceea, se recomanda suplimente de vitamina D pentru sugari.

Exista teste folosite pentru a masura nivelul de vitamina D – analiza vitamina D. Testul pentru 25-hidroxivitamina D este o analiza de dozare.

vitamina D si expunerea la soare

Surse de vitamina D

In primul rand, aceasta vitamina este produsa in urma expunerii pielii la soare. Insa, e nevoie de o expunere scurta – si trebuie evitata expunerea in orele amiezii, cand radiatiile sunt foarte puternice.

Sursele alimentare principale de vitamina D sunt:

  • peste (mai ales peste gras)– somon, macrou, sardine, ton etc.;
  • ulei de ficat de peste;
  • ficat;
  • branzeturi tari;
  • galbenus de ou;
  • ciuperci;
  • alimente fortificate etc.

Riscurile lipsei de vitamina D

Corpurile noastre produc in mod natural vitamina D atunci cand suntem afara la soare. Asadar, multi copii produc suficienta vitamina D in mod natural din urma momentelor petrecute afara in timpul activitatilor zilnice, cum ar fi mersul pe jos, ciclismul sau sportul.

Insa, uneori, corpul nu produce suficienta vitamina D. Desi protectia solara are beneficii de necontestat si ne protejeaza de razele nocive ale soarelui, aceasta blocheaza, de asemenea, o parte din lumina pe care corpul o foloseste pentru a produce vitamina D. Dar, asta NU inseamna ca trebuie sa renuntam la protectia solara de orice fel. Copiii sunt expusi mai mult riscului de deficit daca au pielea mereu acoperita, daca petrec foarte putin timp in aer liber, daca au anumite boli ce afecteaza modul in care organismul regleaza nivelul de vitamina D. De asemenea, poate fi greu sa obtinem suficienta vitamina D din alimentatie, pentru ca aceasta vitamina se gaseste in relativ putine alimente. Din fericire, multe alimente sunt fortificate (cu vitamina D adaugata).

Deficitul de vitamina D poate cauza dureri osoase, slabiciune musculara, afectarea densitatii osoase, rahitism, osteomalacie etc. Anumite simptome de deficit pot include oboseala, stare generala de rau sau copilul se imbolnaveste des, raceste des si are imunitate slabita, dureri osoase, caderea parului, stari depresive, dureri musculare etc.

necesarul de vitamina D

Suplimentele de vitamina D

In general, in urma analizelor, nivelurile de vitamina D de 10-20 ng / mL nu necesita evaluari suplimentare si de multe ori vor fi recomandate anumite modificari nutritionale – cresterea aportului de alimente bogate in vitamina D, dar si cresterea expunerii la lumina soarelui, respectand in acelasi timp masurile de protectie solara.

Uneori, pot fi necesare suplimente. Acestea pot fi sub forma de tablete, capsule, pulberi, lichid sau chiar vitamina D injectabila. Exista doua forma de vitamina D – vitamina D2 sau ergocalciferol si vitamina D3 sau colecalciferol – ambele sunt la fel de eficiente. Suplimentele de vitamina D sunt recomandate de obicei sugarilor, copiilor mici, mai ales daca au anumite afectiuni. De asemenea, se recomanda adesea supliment de vitamina D in lunile de toamna si iarna. Suplimentele pot sa aiba concentratii variate – vitamina D 500UI, vitamina D 1000 sau 2000 UI etc. Cea mai intalnita forma este colecalciferol 1000 U. Suplimentele se administreaza de obicei seara, dupa masa.

Retineti ca in exces, suplimentele de vitamina D pot cauza constipatie, varsaturi, astenie si chiar pietre la rinichi – daca nu se respecta dozele prescrise de medic – hipervitaminoza D.

suplimentele de vitamina D

Vigantol pentru bebelusi

Vigantol este un supliment de vitamina D3 – colecalciferol ce favorizeaza absorbtia calciului. Este recomandat bebelusilor pentru prevenirea rahitismului, pentru a imbunatati absorbtia calciului, dar si pentru a sustine inchiderea normala a fontanelelor. Laptele matern nu este o sursa majora de vitamina D, iar cei mici nu prea sunt expusi la soare in primele luni. De aceea, medicii prescriu de obicei supliment sub forma de picaturi pentru bebe – chiar si daca cei mici sunt hraniti si cu formula de lapte praf.

In general, Vigantol se administreaza din saptamana 2 de la nastere, pana la varsta de 2 ani. Ulterior, suplimentele de vitamina D pot fi indicate in lunile de toamna si iarna. Se administreaza de obicei 1-2 picaturi pe zi, conform recomandarilor medicului. Picaturile pot fi administrate direct in gurita copilului sau se dizolva intr-o lingurita cu putina apa sau lapte. NU se dizolva picaturile in biberonul cu apa sau lapte.

Referinte:
(1) https://www.todaysdietitian.com/newarchives/121112p26.shtml
(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3979050/
(3) https://www.nuh.nhs.uk/vitamin-d-deficiency-in-children/
(4) https://www.aafp.org/afp/2010/0315/p745.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu