Lipsa somnului in sarcina – efecte asupra sanatatii

de Mancas Malina
lipsa somnului in sarcina

Afla cum se modifica somnul in sarcina, ce efecte poate avea lipsa somnului in sarcina asupra sanatatii mamei si a fatului, precum si cateva recomandari utile.

CUPRINS:

1. De ce se modifica somnul in timpul sarcinii?
2. Lipsa somnului in sarcina – efecte asupra mamei si fatului
3. Recomandari

De ce se modifica somnul in timpul sarcinii?

Un somn de calitate in timpul sarcinii este important atat pentru mama, cat si pentru copil. Pentru mama, acele nopti nedormite ajung sa duca la oboseala si somnolenta in timpul zilei. Somnul joaca, de asemenea, un rol major in procesele de memorie, invatare, starea de spirit si capacitatea de luare a deciziilor.

Este normal sa ai nevoie de mai multa odihna in timpul sarcinii, incepand cu primul trimestru de sarcina. Lipsa somnului in sarcina nu te poate afecta doar pe tine si pe bebelus, ci poate afecta si travaliul si nasterea. Privarea de somn poate fi legata de o serie de complicatii, inclusiv preeclampsie. Aceasta conditie poate duce la nastere prematura.

Cand ramai insarcinata, unul dintre primele simptome pe care le poti observa este oboseala, chiar starea de epuizare. De „vina” pot fi si modificarile hormonale, mai ales modificarea productiei de progesteron.

lipsa somnului la gravide

Factori care pot afecta somnul in sarcina

Femeile pot experimenta insomnie in toate etapele sarcinii, dar aceasta tinde sa fie mai frecventa in primul si al treilea trimestru. O multitudine de factori pot duce la modificari ale somnului si probleme cu somnul in timpul sarcinii. Incepand cu primul trimestru de sarcina, nivelurile hormonale fluctuante provoaca disconfort generalizat si alte probleme care pot ingreuna somnul. Acestea pot include:

  • greturi si varsaturi in sarcina;
  • sensibilitatea sanilor;
  • cresterea ritmului cardiac;
  • arsuri la stomac si constipatie;
  • dificultati de respiratie;
  • temperatura mai mare a corpului;
  • urinari mai frecvente noaptea;
  • crampe la picioare etc.

Ulterior, pot sa apara dureri de spate si devine mai dificil sa gasiti o pozitie confortabila pentru somn. Daca intotdeauna ati dormit pe spate sau pe burta, este posibil sa va fie dificil sa va obisnuiti sa dormiti pe o parte (asa cum recomanda medicii). Anxietatea legata de travaliul viitor, de nastere si responsabilitatile care vor veni pot afecta, de asemenea, somnul.

Citeste mai multe despre somnul in sarcina.

modificarile somnului in sarcina

Lipsa somnului in sarcina – efecte asupra mamei si fatului

Lipsa somnului ne afecteaza sanatatea fizica si psihica. Femeile insarcinate au nevoie de somn suficient pentru sanatatea lor, dar si pentru dezvoltarea bebelusului si pentru a sustine ulterior procesul de travaliu si de nastere. Privarea de somn in timpul sarcinii a fost asociata cu travaliu mai lung, perceptie mai crescuta a durerii si disconfort in timpul travaliului, risc mai mare de a necesita o cezariana, travaliu prematur si niveluri mai ridicate de citokine serice proinflamatorii.

Lipsa cronica de somn are efecte si asupra sistemului imunitar. Poate avea un impact semnificativ asupra sanatatii materne si fetale. Somnul ajuta la reglarea zaharului din sange, astfel ca problemele de somn pot fi legate de risc mai mare de diabet gestational. Cercetarile arata ca femeile insarcinate care dorm prea mult sau nu dorm suficient la inceputul sarcinii sunt predispuse la hipertensiune arteriala in al treilea trimestru.

Desi sunt necesare mai multe cercetari, lipsa somnului pare a fi un factor de risc pentru nasterea prematura, greutate mica la nastere, travaliu prelungit, necesitatea efectuarii unei interventii de cezariana si risc mai mare de depresie postnatala.

Fatul in curs de dezvoltare are nevoie de un aport optim de nutrienti, inclusiv oxigen. Cand somnul este intrerupt, mai ales cand fluxul de sange catre placenta este afectat, pot exista consecinte semnificative. Somnul insuficient sau fragmentarea somnului profund poate reduce cantitatea de hormon de crestere eliberata, ceea ce poate duce la probleme de dezvoltare sau de crestere la copil.

sfaturi somn in sarcina

Recomandari

Unul dintre cele mai bune lucruri pe care le puteti face pentru a gestiona insomnia in timpul sarcinii este sa stabiliti obiceiuri bune de somn. Incepeti prin a incerca sa va culcati la aceeasi ora in fiecare seara – program stabilit de somn – si sa aveti o rutina relaxanta de seara.

  • Evitati timpul petrecut in fata ecranelor cu cel putin o ora inainte de culcare. Lumina albastra de la televizor, telefonul mobil sau tableta poate avea un impact asupra ritmului circadian al corpului. Incercati sa cititi o carte in schimb.
  • Poate fi utila si o baie relaxanta inainte de somn. Aveti grija, insa, ca temperatura apei sa nu fie prea mare.
  • Consumati suficienta apa pe tot parcursul zilei, dar reduceti la minimum consumul dupa ora 19:00. Incercati sa evitati cofeina incepand cu dupa-amiaza tarziu.
  • La cina evitati alimentele care pot cauza arsuri la stomac. De asemenea, poate ajuta sa luati cina mai devreme, dar fara a adormi infometata.
  • Camera in care dormiti trebuie sa fie racoroasa, intunecata si linistita pentru conditii optime de somn.
  • Poate fi utila meditatia sau incercati tehnici si exercitii de relaxare.

Referinte:
(1) https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=tn9113
(2) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/sleep-during-pregnancy
(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2824023/

Articole recomandate

Lasa un comentariu