Masaj prenatal – beneficii

de Mancas Malina
masaj prenatal

Afla din articolul de mai jos cand poate fi util si recomandat un masaj prenatal, ce beneficii poate avea pentru sanatate, masuri de siguranta si contraindicatii.

CUPRINS:

1. Ce este un masaj prenatal?
2. Beneficii
3. Contraindicatii masaj prenatal
4. Ce presupune masajul prenatal?

Ce este un masaj prenatal?

Masajul prenatal sau masaj pentru gravide este o tehnica de masaj adaptata in functie de modificarile anatomice prin care trece o femeie in timpul sarcinii. Are scopul de a relaxa muschii incordati, de a reduce punctele dureroase, de a imbunatati circulatia si mobilitatea si de a va face sa va simtiti mai bine. Insa, masajul prenatal este, de asemenea, personalizat in functie de nevoile femeilor insarcinate si ale corpului in schimbare, iar terapeutii instruiti in masaj prenatal isi adapteaza tehnicile in consecinta.

Sarcina modifica centrul de greutate si pune mare presiune pe spate, gat, muschii abdominali si umeri. De asemenea, sarcina relaxeaza si ligamentele, ceea ce inseamna ca articulatiile pelvine sunt mai putin stabile si, de asemenea, modifica postura, tragand pelvisul spre inainte. La acestea se adauga greutatea suplimentara pe care o poarta o femeie gravida si s-ar putea sa apara dureri in partea inferioara a spatelui.

Discutati intotdeauna cu medicul inainte de a primi un masaj prenatal – in special daca aveti diabet, greturi matinale, preeclampsie, hipertensiune arteriala, febra, dureri abdominale sau sangerari – acestea sunt complicatii care ar putea face masajul in timpul sarcinii riscant.

cand se recomanda masajul prenatal

Beneficii

La fel ca in cazul oricarui masaj, si masajul prenatal poate ameliora tensiunea, disconfortul si reduce stresul. Masajul poate imbunatati starea de spirit, reduce nivelul de stres, reduce depresia si anxietatea in sarcina. In plus, cercetarile au aratat ca persoanele care primesc masaj in timpul sarcinii sunt mai putin susceptibile de a suferi de depresie postpartum. Masajul poate reduce hormonii de stres din corp si poate relaxa muschii. De asemenea, poate creste fluxul sangvin, ceea ce este foarte important atunci cand esti insarcinata, si poate ajuta sistemul limfatic sa functioneze la eficienta maxima.

Poate reduce durerile musculare, mai ales in partea inferioara a spatelui. Masajul prenatal poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea durerilor in zona gatului si a umerilor si poate reduce durerile de cap de tensiune care pot fi asociate uneori.

Poate reduce riscul de depresie postnatala datorita presiunii moderate si a atingerii ce activeaza receptorii nervosi si calmeaza mintea. Nervul vag, in principal, ajuta la reglarea functiei organelor interne, inclusiv ritmul cardiac si ritmul respirator. Cresterea activitatii vagale incetineste sistemul nervos, reduce hormonii de stres cum ar fi cortizolul, creste nivelul de oxitocina si serotonina.

In timpul sarcinii, masajul prenatal regulat va poate ajuta nu numai sa va relaxati, ci va poate ajuta si in caz de:

  • insomnie;
  • dureri articulare;
  • dureri de gat si spate;
  • crampe la picioare;
  • sciatica;
  • umflarea mainilor si picioarelor (atat timp cat acea umflare nu este rezultatul preeclampsiei);
  • dureri de cap si congestie sinusala.

De asemenea, studiile au descoperit o legatura intre masaj si rezultate mai bune la nastere. Masajul reduce anxietatea prin scaderea nivelului de cortizol, care la randul sau promoveaza rezultate imbunatatite la nastere. Unele date sugereaza ca masajul prenatal poate reduce riscul de nastere prematura si greutate mica la nastere la fat.

ce este masajul prenatal

Contraindicatii masaj prenatal

Masajul prenatal poate imbunatati sanatatea prenatala generala pentru multe femei insarcinate. Impreuna cu indrumarea si sfaturile unui medic, terapia prin masaj poate fi incorporata in ingrijirea prenatala de rutina ca un supliment de sanatate emotionala si fizica.

Este important insa sa mergeti la un terapeut specializat in masaj prenatal, care sa fie familiarizat cu practicile sigure de masaj in sarcina. Cand luati in considerare beneficiile masajului pentru sarcina, este important sa intelegeti ca exista si unele riscuri implicate. Exista, de asemenea, circumstante in care masajul prenatal nu este recomandat, precum si unele probleme controversate (cum ar fi zone ale corpului care nu trebuie masate).

Medicul va poate recomanda sa evitati masajul in caz de:

  • risc de travaliu prematur;
  • sarcina cu risc ridicat;
  • preeclampsie;
  • tensiune arteriala crescuta;
  • tromboza venoasa profunda;
  • cheaguri de sange sau o tulburare de coagulare;
  • probleme cu placenta, cum ar fi placenta previa;
  • diabet gestational.

Masajul nu trebuie efectuat deasupra venelor varicoase deoarece acestea ar putea fi semnul unui cheag de sange. Daca exista umflaturi la nivelul picioarelor sau semne de varice, masarea picioarelor trebuie evitata.

contraindicatii masaj prenatal

Ce presupune masajul prenatal?

Masajul prenatal nu poate fi facut stand cu fata in jos – initial din cauza sanilor sensibili si umflati si ulterior din cauza burticii care a inceput sa creasca. De asemenea, masajul nu trebuie facut nici stand cu fata in sus, mai ales daca ati trecut de jumatatea sarcinii. Statul pe spate dupa 20 de saptamani ar putea pune presiune asupra vaselor de sange, inclusiv a aortei si vena cava inferioara, ceea ce poate restrictiona fluxul sangvin. Acest lucru, la randul sau, poate determina scaderea tensiunii arteriale si scaderea fluxului de sange catre uter. Va puteti intinde pe o parte, cu perne pentru sprijin.

In timp ce masajul prenatal este conceput pentru femeile care sunt insarcinate, experienta sarcinii nu este aceeasi pentru toata lumea. Fiecare femeie va avea propriul set de simptome care trebuie luate in considerare si pot fi facute modificari pentru a va asigura ca masajul este sigur si placut. Nu trebuie masate anumite zone si puncte de presiune si nu se face masaj tisular profund.

Femeile pot incepe terapia prin masaj in orice moment al sarcinii – in primul, al doilea sau al treilea trimestru. Multi terapeuti refuza insa sa ofere masaj unei femei care este inca in primul trimestru de sarcina din cauza riscului crescut de avort spontan asociat cu primele 12 saptamani de sarcina. De aceea, de obicei masajul prenatal poate fi facut in al doilea si al treilea trimestru, dupa ce ati consultat medicul si va spune ca masajul este sigur.

Daca va simtiti inconfortabil in timpul masajului, informati imediat terapeutul. Beti apa inainte si dupa masaj. Mentinerea hidratarii este intotdeauna importanta, iar lichidele pot ajuta si la eliminarea toxinelor.

Un masaj prenatal poate fi o modalitate de a va calma corpul si mintea pe tot parcursul sarcinii, dar trebuie sa discutati inainte cu medicul. Exista unele conditii si situatii care fac masajul in sarcina nesigur si contraindicat. Odata ce obtineti aprobarea medicului, cautati un terapeut care este instruit si certificat in masaj prenatal.

Referinte:
(1) https://www.livescience.com/prenatal-massage-what-are-the-benefits-and-risks
(2) https://www.whattoexpect.com/pregnancy/pregnancy-health/prenatal-massage/
(3) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/prenatal-massage/
(4) https://www.webmd.com/baby/pregnancy-and-massage
(5) https://www.healthline.com/health/pregnancy/where-not-to-massage-a-pregnant-woman

Articole recomandate

Lasa un comentariu