Meningita la copii – cauze si simptome

de Mancas Malina
meningita la copii

Iata ce este meningita, de cate tipuri poate fi, semne si simptome asociate, posibile cauze, precum si metodele de tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este meningita?
2. Tipuri de meningita
3. Semne si simptome
4. Ce cauzeaza meningita?
5. Diagnostic si tratament

Ce este meningita?

Meningita este o infectie a membranelor protectoare care inconjoara creierul si maduva spinarii (meningele). Poate afecta pe oricine, dar este mai frecventa la sugari, copii mici, adolescenti si adulti tineri. Aceasta afectiune poate fi foarte grava daca nu este tratata rapid. Poate duce la septicemie si poate la leziuni permanente ale creierului sau nervilor.

Meningita, in special forma bacteriana, este o afectiune care poate pune viata in pericol, care poate evolua rapid spre leziuni permanente ale creierului, probleme neurologice si chiar deces. Medicii trebuie sa diagnosticheze si sa trateze infectia rapid pentru a preveni sau a reduce orice efecte pe termen lung. In mod normal, meningita provoaca febra, letargie si o scadere a starii mentale (probleme de gandire), dar aceste simptome sunt adesea greu de detectat la copiii mici. Daca infectia sau inflamatia rezultata progreseaza dincolo de membranele creierului sau ale maduvei spinarii, atunci procesul se numeste encefalita (inflamatia creierului).

simptome meningita

Tipuri de meningita

Meningita virala

Daca meningita este cauzata de un virus, se numeste meningita virala. Forma virala nu este de obicei foarte periculoasa. De multe ori, dispare fara tratament specific. Meningita virala este mai frecventa decat cea bacteriana. Majoritatea cazurilor sunt usoare, iar copiii se recupereaza de obicei, desi unii pot necesita internare in spital pentru o perioada scurta de timp. In situatii foarte rare, infectia virala poate pune viata in pericol sau poate provoca efecte secundare de durata, in special daca cei mici au probleme cu sistemul imunitar.

Meningita bacteriana

Daca meningita este cauzata de bacterii, se numeste meningita bacteriana. Forma bacteriana poate fi foarte periculoasa. Poate provoca leziuni ale creierului, pierderea auzului sau dificultati de invatare. Infectia bacteriana este tratata cu antibiotice care sunt administrate intravenos. De obicei, aceste antibiotice pot vindeca aceasta infectie bacteriana.

Este important sa incepeti tratamentul cat mai devreme posibil. Exista mai multe tipuri de meningita bacteriana. Antibioticele pot impiedica raspandirea unor tipuri si infectarea altor persoane. Din acest motiv, este important sa stim ce tip de bacterie cauzeaza afectiunea. Forma bacteriana este o afectiune grava si uneori fatala, care poate progresa rapid. Afectiunea poate duce la dizabilitati permanente, inclusiv surditate si leziuni cerebrale.

Meningita fungica

Desi mai putin frecvent decat virusurile si bacteriile, fungii pot provoca si meningita la copii. In cele mai multe cazuri, meningita fungica este o infectie oportunista – adica se dezvolta atunci cand sistemul imunitar al copilului este slabit de la o alta infectie sau tratament. Studiile arata o rata mai mare de infectie fungica la copiii cu o boala hematologica precum leucemia sau copiii care au suferit un transplant de celule stem hematopoietice sau de organe.

cauzele meningitei

Semne si simptome

Simptomele meningitei vor varia in functie de varsta copilului si de tipul de infectie. Simptomele pot include:

  • dureri de cap;
  • greata sau varsaturi;
  • febra;
  • convulsii;
  • fontanela bombata;
  • iritabilitate si plans intens (in special la copiii mici);
  • gat intepenit (la copiii mai mari);
  • sensibilitate la lumini puternice;
  • dureri articulare si musculare;
  • somnolenta sau confuzie;
  • o eruptie cutanata care arata ca pete rosii/violet care nu devin albe cand apasati asupra lor.

De asemenea, bebelusii pot refuza hrana, sunt agitati, fontanela poate deveni bombata etc. Majoritatea simptomelor si semnelor sunt similare atat pentru forma bacteriana, cat si pentru cea virala si nu exista niciun simptom sau semn care sa indice in mod specific o forma sau alta. Semnele importante care indica meningita includ rigiditatea gatului (durere sau rezistenta) si sensibilitate crescuta la lumina (fotofobie), de obicei in prezenta somnolentei sau a iritabilitatii. Simptomele ulterioare includ dureri de cap, gat intepenit, varsaturi si convulsii.

Ce cauzeaza meningita?

Meningita bacteriana este cauzata de bacterii, care se raspandesc prin picaturi eliberate prin tuse si stranut sau prin contactul cu pielea sau suprafetele. Este mai frecventa la copiii sub un an si la adolescenti. Meningita virala este cauzata de un virus, tinde sa aiba simptome mai usoare si este mai frecventa in timpul verii. Infectia cauzata de un virus este mai frecventa si, de obicei, mai putin severa. Forma bacteriana este de obicei mai severa si poate duce la complicatii pe termen lung sau risc mai mare de deces.

Virusurile care pot provoca meningita includ virusul herpes simplex, virusul oreionului, virusul gripal si virusul West Nile. Bacteriile care pot provoca meningita includ streptococul de grup B, E. coli, Haemophilus influenzae tip b (Hib) si o bacterie streptococica ce provoaca pneumonie.

In unele cazuri de infectie bacteriana, bacteria se raspandeste la meninge in urma unui traumatism cranian sever sau a unei infectii locale severe, cum ar fi o infectie grava a urechii (otita medie) sau infectia sinusurilor nazale (sinuzita).

riscuri meningita

Diagnostic si tratament

Meningita poate fi dificil de diagnosticat, deoarece simptomele initiale sunt destul de asemanatoare cu ale altor boli, cum ar fi gripa. Odata ce se suspecteaza aceasta afectiune, se vor preleva probe de sange pentru a determina daca o bacterie sau un virus cauzeaza afectiunea. De asemenea, poate fi efectuata o punctie lombara pentru a verifica daca germenii au ajuns in lichidul cefalorahidian care inconjoara creierul si maduva spinarii in interiorul meningelor. O punctie lombara poate fi intarziata daca exista o durere de cap severa, deoarece poate agrava simptomele.

Cum se trateaza meningita?

Simptomele meningitei virale tind sa fie mai usoare decat cele ale meningitei bacteriene, asa ca este posibil sa nu necesite alt tratament decat odihna si medicamente pentru calmarea durerii. Forma virala severa si toate formele de meningita bacteriana vor necesita tratament in spital. De obicei, antibioticele vor fi administrate intravenos la internare – desi vor fi oprite daca testele de laborator arata ca un virus a provocat infectia – si se vor continua timp de aproximativ o saptamana. Steroizii pot fi, de asemenea, prescrisi pentru a reduce orice umflare a meningelor, care ar putea pune presiune asupra creierului si maduvei spinarii.

Alegerea antibioticului va depinde de tipul de bacterie care provoaca boala, de varsta copilului si de prezenta complicatiilor.

Nu exista un tratament specific pentru meningita virala, deoarece antibioticele nu functioneaza asupra virusurilor. Tratamentul consta de obicei in odihna, medicamente pentru durere dupa cum este necesar si multe lichide. Majoritatea copiilor se recupereaza fara tratament. In unele cazuri, tratamentul poate fi efectuat pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor. Nu exista medicamente pentru a reduce virusurile care provoaca meningita virala. Singura exceptie este pentru virusul herpes simplex, care este tratat cu medicamente antivirale intravenos.

Meningita fungica necesita medicamente antifungice. Tratamentul pentru meningita fungica este un curs lung de medicamente antifungice in doze mari. De obicei, tratamentul se va administra intravenos.  De asemenea, se recomanda odihna, aport crescut de lichide, uneori medicamente pentru reducerea febrei si a durerilor de cap.

Complicatii posibile

Complicatiile meningitei bacteriene pot fi severe si includ probleme neurologice, cum ar fi pierderea auzului, probleme de vedere, convulsii si dificultati de invatare. Inima, rinichii si glandele suprarenale pot fi, de asemenea, afectate, in functie de cauza infectiei. Desi unii copii dezvolta probleme neurologice de lunga durata, cei mai multi dintre copiii care primesc un diagnostic si un tratament rapid se recupereaza complet.

 

Referinte:
(1) https://www.texaschildrens.org/health/meningitis-children
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/meningitis-in-children
(3) https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/m/meningitis
(4) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Meningitis/
(5) https://kidshealth.org/en/parents/meningitis.html
(6) https://www.aboutkidshealth.ca/Article?contentid=761&language=English

Articole recomandate

Lasa un comentariu