Mersul de-a busilea la copii

de Mancas Malina
mersul de-a busilea

Citeste mai multe despre mersul de-a busilea la copii – cand incep copiii sa mearga de-a busilea, cum se dezvolta aceasta abilitate, importanta si recomandari.

CUPRINS:

1. Ce inseamna mersul de-a busilea?
2. Cum incurajam mersul de-a busilea la copii?
3. Copilul meu nu merge de-a busilea – exista vreo problema?

Ce inseamna mersul de-a busilea?

Mersul de-a busilea este prima incercare a bebelusului de a se misca in mod independent. Este un mod de locomotie care implica miscare spre inainte cu greutatea sustinuta in maini si genunchi. Majoritatea bebelusilor invata sa mearga de-a busilea intre 6-10 luni. Copilul isi lasa greutatea pe maini si genunchi, miscand un brat si piciorul opus spre inainte in tandem. Unii bebelusi folosesc alte metode de locomotie asemanatoare in aceasta perioada, cum ar fi mersul pe fund, folosind mainile si picioarele pentru a inainte, taratul pe burtica sau rostogolirea. Alti copii merg de-a busilea cu genunchii si coatele ridicate de pe sol si cu bratele si picioarele intinse. Cam 10% dintre bebelusi nu merg de-a busilea, ci trec direct la statul in picioare si mersul pe jos.

Bebelusii au la nastere un reflex de tarare, care este activat instinctiv atunci cand copilul sta pe burtica. Cu toate acestea, acest reflex dispare in primele saptamani de viata si adevaratul mers de-a busilea are loc de la aproximativ 6 luni. Aceasta abilitate este invatata treptat, de obicei pana la 9-10 luni.

Fiecare noua abilitate pe care o dezvolta copilul se bazeaza pe toate abilitatile pe care le-a invatat inainte, fiecare fiind mai complexa decat ultima. Pentru a putea sa mearga de-a busilea, copilul trebuie sa aiba in primul rand control asupra capului si gatului. In plus, este necesar sa poata coordona partea stanga si dreapta a corpului.

mersul de-a busilea la bebelusi

Semne ca bebelusul urmeaza sa mearga de-a busilea

Pentru a incepe sa mearga de-a busilea, bebelusul trebuie mai intai sa isi poata sustine singur capul, apoi sa se rostogoleasca. Pe masura ce bebelusul bifeaza fiecare dintre aceste repere, este pregatit in mod natural sa mearga de-a busilea. Un semn ca bebe urmeaza sa mearga de-a busilea poate fi cand cel mic se poate rostogoli singur de pe burtica pe spate si invers. Un alt semn este atunci cand bebelusul reuseste sa se ridice singur de pe burtica intr-o pozitie asezata. Unii bebelusi se vor ridica pe maini si in genunchi si se vor legana inainte si inapoi, iar altii chiar incep sa incerce sa se impinga sau sa se traga cu bratele atunci cand stau intinsi pe burtica.

Ce beneficii are mersul de-a busilea?

Mersul de-a busilea are numeroase beneficii pentru dezvoltarea celor mici. Intareste musculatura mainilor si a picioarelor, dezvolta coordonarea mana-ochi si dezvolta abilitatile vizuale.  In plus, dezvolta abilitatile motorii brute si fine, echilibrul si forta generala. Unii bebelusi pot incepe sa mearga de-a busilea devreme, in timp ce altii mai tarziu sau trec direct la mersul in picioare. Fiecare copil este unic si se dezvolta in ritmul sau.

Cum incurajam mersul de-a busilea la copii?

Nu trebuie sa invatati copilul sa se tarasca, dar il puteti ajuta sa atinga aceasta etapa. Exista mai multe moduri de a incuraja copilul sa se miste si sa mearga de-a busilea:

Incurajati timpul petrecut pe burtica (tummy time)

Cel mai bun lucru pe care il puteti face este sa ii oferiti oportunitati de a exersa timpul pe burtica, ceea ce implica pur si simplu sa asezati copilul pe burta si sa ii permiteti sa se miste si sa inceapa sa exploreze lumea din jurul sau. Acest mini antrenament il va ajuta pe bebelus sa-si dezvolte muschii gatului, ai spatelui si umerilor si sa isi sustina capul – elemente esentiale pentru mersul de-a busilea.

Incepeti cu doar unul sau doua minute de timp pentru burtica pentru inceput si apoi cresteti treptat. Asigurati-va intotdeauna ca bebelusul este complet treaz si alert atunci cand este pus pe burtica si nu-l lasati niciodata nesupravegheat.

cum incurajam mersul de-a busilea

Citeste aici mai multe despre tummy time sau beneficiile timpului petrecut pe burtica la bebelusi.

Laudati copilul si incurajati-l sa exploreze

O alta modalitate de a incuraja mersul de-a busilea este sa plasati jucarii si alte obiecte care atrag atentia celui mic in apropierea sa, incat el sa depuna efortul de a merge de-a busilea pentru a ajunge la ele. Lauda si incurajarile pot sustine progresul bebelusului. Poate fi util sa plasati o jucarie preferata la indemana si sa incurajati copilul sa se tarasca sau sa se indrepte spre ea. Jucariile colorate, care se misca si fac zgomot sunt ideale pentru a atrage atentia micutului.

De asemenea, ajuta sa stati la o mica distanta de el si sa il incurajati sa se miste independent pentru a ajunge la voi. Un alt truc este sa asezati o oglinda pe podea in fata copilului. Pe masura ce bebelusii isi vad imaginea in oglinda, acest lucru ii poate motiva sa se indrepte si apoi sa se tarasca treptat catre oglinda.

Creati un mediu sigur

De indata ce bebe incepe sa se miste, va dori sa atinga, sa traga, sa ridice si sa duca la gura orice ajunge in mainile sale. De aceea este atat de important sa securizati casa, pentru a preveni orice fel de pericole. Asigurati-va ca exista suficient spatiu pentru ca micutul sa se deplaseze si luati din calea sa orice obiecte care pot duce la accidentari, cum ar fi masute de cafea si ornamente. Acoperiti colturile ascutite ale obiectelor de mobilier, aveti grija sa nu fie la indemana lui obiecte mici care pot fi inghitite, obiecte ascutite, substante chimice etc. De asemenea, securizati dulapurile si sertarele pe care copilul le-ar putea deschide. Instalati o poarta pentru scari si ancorati mobilierul in perete. Strangeti cablurile, securizati prizele, ferestrele, electrocasnicele etc.

Foarte important este si sa limitati timpul petrecut in balansoare, leagane si premergatoare. Este important si ca bebelusul sa aiba acoperiti genunchii cu pantalonasi moi pentru a evita zgarieturile si disconfortul de la contactul cu podeaua sau covoarele.

beneficiile mersului de-a busilea

Copilul meu nu merge de-a busilea – exista vreo problema?

Aproximativ 10% dintre bebelusi nu vor merge de-a busilea niciodata, ci trec direct la mers. In general, mersul de-a busilea nu este considerat o etapa de dezvoltare de multi specialisti in domeniu. Astfel, faptul ca bebelusul nu a invatat sa se tarasca nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare, atat timp cat copilul continua sa atinga reperele de dezvoltare, cum ar fi statul in sezut, statul in picioare si mersul. Daca sunteti ingrijorat in ceea ce priveste dezvoltarea abilitatilor copilului sau incapacitatea sa de a merge de-a busilea, cel mai bine este sa discutati cu medicul pediatru.

De asemenea, discutati cu medicul daca observati ca cel mic foloseste doar o parte a corpului pentru a se deplasa prin mers de-a busilea (impinge cu un singur brat sau isi taraste o parte a corpului) sau daca nu face progrese in folosirea corpului pentru a se deplasa.

Referinte:
(1) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/learning-to-crawl
(2) https://www.babycenter.com/baby/baby-development/baby-milestone-crawling_6501
(3) https://www.babycentre.co.uk/a6501/developmental-milestones-crawling
(4) https://www.verywellfamily.com/at-what-age-will-your-baby-start-to-crawl-5085117
(5) https://www.healthline.com/health/parenting/teaching-baby-to-crawl
(6) https://www.zerotothree.org/resources/202-steps-toward-crawling

Sursa foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu