Mononucleoza la copii – cauze, simptome, tratament

de Mancas Malina
mononucleoza la copii

Citeste mai multe despre mononucleoza la copii, care pot fi cauzele, semnele si simptomele asociate, cum se stabileste diagnosticul si ce implica tratamentul.

CUPRINS:

1. Ce este mononucleoza?
2. Simptome mononucleoza la copii
3. Cauze mononucleoza
4. Metode de diagnostic
5. Tratament mononucleoza la copii

Ce este mononucleoza?

Mononucleoza este o infectie virala contagioasa –  de obicei cauzata de virusul Epstein-Barr. Se transmite prin contactul cu saliva, mucusul din nas si gat si uneori lacrimi, prin sarut cu o persoana infectata sau contactul cu obiecte contaminate (tacamuri, periute de dinti, pahare etc.). Simptomele principale includ febra si durere foarte mare in gat. De asemenea, copilul poate avea ganglionii si amigdalele umflate si se poate simti slabit si obosit.

Majoritatea oamenilor se infecteaza cu virusul Epstein-Barr la un moment dat in viata. La fel ca toate herpesvirusurile, si acesta ramane in organism odata ce o persoana este infectata. De cele mai multe ori, virusul ramane in stare inactiva (latenta), dar ocazional se activeaza, se inmulteste si ajunge in ajunge in saliva si in alte fluide corporale.

simptome de mononucleoza

Simptome mononucleoza la copii

Copiii prezinta de obicei semne de mononucleoza la 1-2 luni dupa expunere. Mononucleoza se manifesta de obicei prin triada tipica de febra, durere in gat si limfadenopatie (sau ganglioni limfatici umflati). Astfel, simptomele mononucleozei infectioase pot varia, dar cele mai comune includ:

  • oboseala foarte intensa;
  • febra mare;
  • dureri de cap si dureri musculare;
  • dureri in gat;
  • ganglioni limfatici umflati la nivelul gatului, axilei sau inghinal;
  • splina sau ficat marit;
  • scaderea apetitului.

Ganglionii limfatici umflati sunt un simptom comun al mononucleozei – in aproape 90% dintre cazuri. Cand ganglionii limfatici sunt umflati, inseamna ca sistemul imunitar lupta impotriva unei infectii. Cand splina este marita, poate incepe sa filtreze globulele rosii normale si trombocitele, ceea ce duce la niveluri scazute ale acestora in sange. In cele mai multe cazuri, splina revine la dimensiunea normala de la sine.

Simptomele mai putin frecvente pot include ochi umflati, greata, sensibilitate la lumina, durere in piept si dificultati de respiratie. Anemia usoara poate aparea atunci cand copilul are mononucleoza, dar in general se amelioreaza de la sine in decurs de 1-2 luni. Acesta este de obicei rezultatul unei spline inflamate. Copiii care au fost tratati recent cu antibiotice, cum ar fi amoxicilina sau ampicilina, pot dezvolta o eruptie cutanata de culoare roz pe corp.

Sugarii, bebelusii si copiii mici pot sa nu aiba simptpme deloc sau pot avea simptome mai usoare, cum ar fi febra usoara, senzatie de oboseala si apetit scazut. Simptomele mononucleozei la copii pot dura aproximativ 2-4 saptamani, dar oboseala poate dura mai multe saptamani dupa reducerea celorlalte simptome.

complicatii mononucleoza

Complicatii ale mononucleozei si infectiei cu virusul Epstein-Barr

Complicatiile mononucleozei includ conditii care pot aparea ca urmare a infectiei virale. Acestea nu sunt simptome, ci mai degraba boli suplimentare care pot aparea. Majoritatea copiilor nu vor experimenta aceste complicatii, insa.

Unii copii cu infectie cu virusul Epstein-Barr pot dezvolta meningita, inflamatie a creierului (encefalita) si sindrom Guillain-Barré. Meningita apare atunci cand membranele si lichidul care inconjoara creierul si maduva spinarii sunt inflamate. Aceasta inflamatie poate fi declansata de o infectie virala, cum ar fi o infectie cu virusul Epstein- Barr. Inflamatia creierului este cunoscuta sub numele de encefalita. Se poate manifesta sub forma de modificari comportamentale, convulsii si pierderea constientei. Sindromul Guillain-Barre, un sindrom autoimun, este o complicatie rara a mononucleozei, care apare atunci cand nervii periferici sunt afectati de virus. Cand terminatiile nervoase sunt deteriorate, nu pot transmite semnale in mod normal, iar acest lucru duce la paralizie temporara.

Ocazional, mononucleoza poate provoca miocardita (inflamatia muschiului inimii), o scadere anormala a numarului de trombocite (trombocitopenie) si inflamatia testiculelor. Miocardita se refera la inflamatia muschiului inimii. Aceasta este o complicatie rara – simptomele includ durere in piept si dificultati de respiratie.

Cauze mononucleoza

Mononucleoza infectioasa este de obicei cauzata de virusul Epstein-Barr. Majoritatea copiilor sunt expusi la acest virus la un moment dat. Sugarii si copiii mici infectati au de obicei simptome foarte usoare sau chiar deloc. Insa, adolescentii si adultii tineri infectati dezvolta adesea simptomele care definesc mononucleoza, cele mentionate mai sus. Alte virusuri, cum ar fi citomegalovirusul, pot provoca uneori aceasta problema. Virusul Epstein-Barr este transmis de la o persoana la alta prin saliva, sange si alte fluide corporale.

Mononucleoza este foarte contagioasa. Este supranumita „boala sarutului”, deoarece se poate raspandi prin sarut. Insa, se poate transmite si prin contactul cu fluide contaminate, inclusiv date de tuse si stranut. Asfel, mononucleoza se transmite adesea prin contactul cu saliva si picaturi infectate (cum ar fi prin sarut, stranut sau folosirea unor obiecte contaminate, ca pahare, tacamuri, pai, periute de dinti etc.) Adolescentii si adultii tineri care sunt expusi la virusul Epstein-Barr au risc de 50% de a dezvolta simptome.

In urma infectiei, virusul ramane in organism chiar si dupa ce simptomele se reduc sau chiar si daca nu au aparut simptome deloc. Virusul ramane inactiv sau in stare latenta. Uneori, virusul se reactiveaza – asta inseamna ca persoanele pot fi contagioase din cand in cand, chiar si atunci cand nu prezinta simptome. Mononucleoza nu poate fi raspandita cu usurinta prin aer – este necesar un contact mai apropiat, precum sarut sau folosirea unor obiecte contaminate. Perioada de incubatie este de obicei de 1-2 luni.

cauze mononucleoza

Metode de diagnostic

Contactati medicul pediatru daca cel mic are simptomele majore descrise aici, in special febra, dureri in gat, oboseala si ganglioni limfatici mariti. Diagnosticul de mononucleoza infectioasa se face de obicei prin analiza istoricului medical, analiza simptomelor, un examen fizic si analize de sange. Aceste teste pot include o hemoleucograma completa pentru a verifica daca exista globule albe cu aspect neobisnuit (limfocite atipice). Testele de sange pot detecta, de asemenea, cresteri ale anticorpilor impotriva virusului Epstein Barr – anticorpi heterofili (analize mononucleoza). Totusi, testarea nu este intotdeauna necesara, deoarece nu exista tratament si, de obicei, problema dispare fara complicatii.

Tratament mononucleoza la copii

O mare parte a tratamentului pentru mononucleoza vizeaza ingrijirea de sustinere. Cel mai bun tratament pentru mononucleoza este odihna suficienta si consumul adecvat de lichide, mai ales la inceputul bolii, cand simptomele sunt mai severe. Nu exista un medicament specific pentru mononucleoza, dar acetaminofenul sau ibuprofenul pot ajuta la ameliorarea febrei si a durerilor musculare. Antibioticele nu vor ajuta, deoarece sunt eficiente doar impotriva bacteriilor – iar in aceasta afectiune cauza este virala. Administrarea antibioticelor poate duce la aparitia unei eruptii cutanate. Nu administrati niciodata aspirina unui copil care are o boala virala, deoarece utilizarea sa a fost legata de sindromul Reye. Uneori pot fi recomandate tratamente pe baza de corticosteroizi, daca amigdalele sunt foarte inflamate de obicei.

Uneori, pot fi recomandate multivitamine si probiotice pentru a intari sistemul imunitar. Este important ca cel mic sa aiba o alimentatie sanatoasa. Pe durata recuperarii este importanta odihna si trebuie evitate activitatile fizice intense, din cauza splinei eventual marite.

De obicei, simptomele incep sa dispara in cateva saptamani. Uneori, starile de oboseala pot dura o luna sau mai mult.

Referinte:
(1) https://health.clevelandclinic.org/symptoms-of-mono-in-kids/
(2) https://www.hopkinsallchildrens.org/ACH-News/General-News/What-Is-Mononucleosis
(3) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/infectious-mononucleosis
(4) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/infections/Pages/Mononucleosis.aspx

Articole recomandate

Lasa un comentariu