Mucus in scaun la bebelus

de Mancas Malina
mucus in scaun

Iata care pot fi cauzele pentru mucus in scaun la bebelus, cand este motiv de ingrijorare, cand indica anumite probleme medicale si care pot fi acestea.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Cauze pentru mucus in scaun la bebelus

Informatii generale

Mucusul poate aparea sub forma de dungi in fecale sau poate avea o consistenta asemanatoare gelului.  Prezenta mucusului in scaunul bebelusului este de obicei inofensiva, dar uneori poate fi un semn al unei probleme mai grave, ca o infectie sau o alergie alimentara. O cantitate mica de mucus in scaunul unui copil nu este de obicei un motiv de ingrijorare daca nu exista alte simptome. Cu toate acestea, cantitati mari de mucus, mucus care apare in mai multe scaune la rand sau semne suplimentare, ca diaree, ar putea indica o alergie, o infectie gastrointestinala sau o alta problema.

Scaunul bebelusului trece prin diferite etape. In primele zile de viata, bebelusul produce ceea ce se numeste meconiu. Este inchis la culoare (aproape negru), destul de lipicios si plin cu toate resturile de la ceea ce a ingerat in uter. Dupa aceea, scaunul copilului va deveni de culoare galbuie.

mucus in scaun la bebelus

De unde provine acest mucus?

Intestinele bebelusului lucreaza pentru a ajuta la miscarea fecalelor prin ele. O modalitate prin care fac acest lucru este prin productia unui mucus pentru a facilita trecerea – secretii normale de mucus. Uneori, puteti vedea acest mucus in scaunul bebelusului si nu exista niciun motiv de ingrijorare. Alteori, poate semnala o intoleranta, o infectie sau o problema de sanatate.

Frecventa, culoarea, forma si mirosul scaunului bebelusului vor suferi modificari pana la varsta de un an. De asemenea, scaunul poate contine mucus uneori. Bebelusii care sunt alaptati pot avea mai multe riscuri sa aiba mucus in scaun, deoarece scaunul lor trece prin intestine relativ repede. In cele mai multe cazuri, nu este altceva decat o reactie la un anumit tip de aliment. Cu toate acestea, mucusul poate fi, de asemenea, un indicator al unei probleme de sanatate, in unele cazuri.

Mucusul in scaun – motiv de ingrijorare?

Prezenta unei cantitati mici de mucus in scaunul copilului nu indica de obicei o problema. Cu toate acestea, mucusul este uneori un semn ca cel mic are o problema de sanatate care trebuie abordata. Daca bebelusul se confrunta cu alte simptome sau daca mucusul continua sa apara in scutec – mucus persistent, copilul poate avea nevoie de ingrijiri medicale.

In timp ce mucusul poate fi doar un semn ca cel mic a salivat in exces, mucusul poate fi legat uneori de o intoleranta sau o infectie. Acesta poate fi cazul bebelusilor care au alte simptome gastrointestinale, cum ar fi varsaturi sau diaree. Febra care insoteste mucusul in scaun poate fi, de asemenea, un motiv de ingrijorare.

mucus cu scaun la copii

Cauze pentru mucus in scaun la bebelus

Mucusul din scaunul bebelusul alaptat la san este foarte frecvent, asa cum am mentionat mai sus. Mucusul in scaunul copilului  hranit cu lapte praf este, de asemenea, frecvent si apare din cauza schimbarilor din alimentatia copilului. Cu toate acestea, daca mucusul este prezent in cantitati mari si este insotit de sange si alte simptome generale de disconfort, ar trebui sa mergeti la medic.

Mucusul si infectiile

Uneori, sistemul digestiv al bebelusului poate fi afectat de bacterii precum Salmonella sau E.coli, ceea ce duce la prezenta sangelui sau a mucusului in scaun. Alte simptome includ diaree, varsaturi, febra si sensibilitate abdominala. O infectie bacteriana sau virala poate irita intestinele si poate duce la inflamatie. Rezultatul este cresterea mucusului in fecalele bebelusului. Bebelusii cu o infectie pot avea si scaun verzui. Sangele poate fi chiar prezent in cazuri de iritare extrema.

Diaree si scaun cu mucus

Daca bebelusul are miscari intestinale mai frecvente decat de obicei, acesta poate fi un semn de diaree. La un bebelus cu diaree, scaunele libere pot contine mucus. Cu toate acestea, la bebelusii alaptati, este obisnuit ca scaunul sa fie mai moale, asa ca poate fi dificil sa facem diferenta dintre scaun obisnuit si diaree.

Unele semne de diaree includ:

  • miscari intestinale mai frecvente decat de obicei;
  • semne de durere sau de disconfort, cum ar fi plansul, incordarea corpului sau efectuarea de miscari neobisnuite;
  • o scadere a urinarii care poate semnala deshidratare.

Infectiile cauzate de bacterii sau virusuri, modificarile dietei si numeroase alte probleme pot provoca diaree. Diareea dispare adesea de la sine. Asigurati-va ca bebelusul bea multe lichide pentru a preveni deshidratarea. La sugarii cu varsta sub 3 luni, diareea prelungita sau severa poate provoca rapid deshidratare. Diareea severa poate fi chiar fatala. Sunati medicul daca cel mic prezinta semne de deshidratare, daca diareea dureaza mai mult de 1-2 zile sau daca diareea este foarte severa.

Diareea cu mucus la bebelusi poate fi, de asemenea, un semn al colitei alergice, o alergie la proteinele din lapte. Acest tip de diaree poate fi tratat cu usurinta. Mamele care alapteaza trebuie sa aiba o dieta fara lactate, iar mamele care folosesc formula de lapte praf trebuie sa treaca la o formula hipoalergenica. Este nevoie de timp pentru ca intestinele unui copil sa se vindece, astfel incat poate dura cateva saptamani pana cand scaunele revin la normal.

prezenta mucusului in scaun la bebe

Intolerante alimentare

Alergiile si sensibilitatile alimentare pot provoca diaree sau pot duce la mucus in scaun la bebelus, desi acest lucru este mai putin frecvent. La bebelusii care sunt alaptati, o schimbare brusca a dietei mamei poate fi cauza. Sensibilitatea la soia sau alte ingrediente din formula poate juca, de asemenea, un rol. La bebelusii mai mari care mananca solide, anumite alimente pot provoca diaree. Acesta ar putea fi un semn de avertizare timpurie al unei sensibilitati alimentare, desi este obisnuit ca scaunul sa isi schimbe culoarea sau consistenta pe masura ce sunt introduse alimente noi.

Chiar daca alaptati exclusiv bebelusul, acesta poate fi intolerant la unele alimente pe care le consumati. Deoarece sistemul sau digestiv este inca subdezvoltat, este posibil sa nu poata tolera produsele lactate uneori sau alimentele picante. Alte simptome ale intolerantelor alimentare la bebelusi includ gaze excesive, agitatie si varsaturi proiectil.

Alergiile alimentare pot provoca inflamatii. Inflamatia determina cresterea secretiei de mucus, ceea ce duce la mai mult mucus in scaunul copilului. Aceste simptome vor aparea de obicei in primele 2 luni de viata.

Invaginatia intestinala

Aceasta este o problema grava care poate provoca mucus in scaunul copilului. Este o tulburare care apare atunci cand o sectiune a intestinului patrunde in urmatoarea portiune, ducand la diminuarea fluxului sangvin, umflare si inflamatie. Este posibil ca bebelusul sa poata elimina doar mucusul excretat sub zona blocata. Tulburarea este mai frecventa la copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani, iar scaunele incarcate cu mucus sunt un simptom la aproximativ 60% dintre pacienti.

Eruptia dentara

Daca bebelusului ii ies dintii, prezenta mucusului in fecale este normala. O cantitate excesiva de saliva poate duce la o productie mai mare de mucus.

Fibroza chistica

Un copil care sufera de fibroza chistica poate, de asemenea, sa aiba o cantitate crescuta de mucus in scaun. Acest mucus este in general dens si are un miros neplacut. Alte simptome care insotesc aceasta afectiune sunt probleme de crestere in greutate si cresterea intarziata. Aceasta afectiune necesita tratament medical imediat. Afectiunea determina, de asemenea, dezvoltarea excesului de mucus in organe, in special in plamani, pancreas, ficat si intestine.

Deoarece fibroza chistica poate interfera cu digestia unui copil, medicul poate recomanda anumite enzime ca tratament.

Steatoree

Rareori, mucusul din scaunul unui copil poate semnala o problema grava. Daca scaunul arata foarte gras si este neobisnuit de mult sau urat mirositor, problema ar putea fi steatoreea. Steatoreea inseamna ca exista prea multa grasime in scaun.

Numeroase conditii pot provoca steatoree, inclusiv probleme hepatice, probleme ale pancreasului sau boli de malabsorbtie.

scaunul bebelusului

Care sunt tratamentele pentru mucusul din scaunul bebelusului?

Tratamentele pentru mucusul din scaunul bebelusului depind de cauza de baza. De exemplu, medicul poate recomanda un tratament de sustinere pentru un copil cu o infectie virala a stomacului. Poate include lichide pentru a preveni deshidratarea si medicamente pentru a reduce febra. Daca alergiile sunt cauza de baza a mucusului din scaunul bebelusului, medicul ii poate recomanda mamei o dieta de eliminare daca aceasta alapteaza. Exemplele includ eliminarea laptelui de vaca din dieta sa.

Daca bebelusul este hranit cu formula, medicul poate recomanda schimbarea formulei. Daca invaginatia este cauza de baza a mucusului in scaunul bebelusului, poate fi necesara o interventie chirurgicala pentru a corecta suprapunerea intestinala.

In cele mai multe cazuri, mucusul din scaunul bebelusului nu este un motiv de ingrijorare. Poate fi un produs secundar normal al digestiei, mai ales avand in vedere digestia rapida pe care o au de obicei bebelusii. Insa, daca mucusul este insotit de alte simptome, daca se observa si sange in scaun sau mucusul in scaun persista mai multe zile, mergeti la medic pentru a vedea care este cauza.

Referinte:
(1) https://www.medicinenet.com/when_should_you_worry_about_your_babys_poop/article.htm
(2) https://www.llli.org/babys-poop/
(3) https://www.webmd.com/parenting/baby/features/truth-about-baby-poop#1
(4) https://www.babycenter.com/baby/diapering/baby-poop-guide_10319333
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/325896
(6) https://www.healthline.com/health/mucus-in-baby-poop

Articole recomandate

Lasa un comentariu