Nasterea naturala – cum te pregatesti, etape, avantaje

de Mancas Malina
nasterea naturala

Nasterea naturala – iata care sunt etapele din nasterea naturala, ce implica, ce beneficii si dezavantaje pot fi, precum si cum te poti pregati pentru nasterea naturala.

CUPRINS:

1. Ce implica nasterea naturala?
2. Nasterea naturala – beneficii si dezavantaje
3. Cum te pregatesti pentru nasterea naturala?

Ce implica nasterea naturala?

Nasterea naturala este nasterea vaginala, fara interventie chirurgicala. Nasterea naturala poate fi de mai multe tipuri:

  • nastere naturala fara anestezie – depinde de mama daca va suporta durerile date de contractii si durerea in nastere (durerile functionale sunt date de dilatarea cervixului si de travaliu, iar durerile fiziologice tin de pozitia copilului in uter, dimensiunea lui si frecventa contractiilor);
  • nasterea naturala cu epidurala – anestezia epidurala locala se face direct in coloana vertebrala pentru a reduce durerile;
  • nasterea naturala sub apa – dupa ce incep contractiile, mama intra in apa (bazinul se afla in apa) calduta.

Etapele nasterii naturale

Prima etapa este pretravaliul. Printre simptome se numara dureri de spate, urinari frecvente, copilul coboara cu capul in pelvis, scurgeri vaginale si eliminarea dopului gelatinos – care este semnul ca incepe travaliul. De asemenea, contractiile Braxton-Hicks pot fi mai frecvente si mai dese. Un alt simptom pentru travaliu este ruperea apei. Travaliul are mai multe etape la randul sau. Prima etapa implica dilatarea si contractiile (travaliu timpuriu sau faza latenta, travaliu activ sau faza activa si etapa de tranzitie). In prima etapa colul uterin se dilata pana la 10 cm treptat (initial in fata latenta se dilata de la 0 la 3 cm, apoi in faza activa ajunge pana la 7-8 cm si in faza de tranzitie se dilata de la 8 la 10 cm, mai exact se dilata complet).

A doua etapa este de expulzare a copilului din momentul in care colul este complet dilatat. In acest stadiu e nevoie ca mama sa impinga puternic si contractiile nu se opresc. Se poate face acum o epiziotomie. Dupa ce copilul iese, se taie si se clampeaza cordonul ombilical. A treia etapa este eliminarea placentei cand e nevoie de obicei sa impingi iar. Daca s-a facut epiziotomie, dupa nastere se fac cusaturile.

etapele nasterii naturale

Ce este anestezia epidurala?

Anestezia epidurala este o forma de ameliorare a durerii in nastere. Se estimeaza ca jumatate dintre femei apeleaza la epidurala pentru nastere. Practic, este o anestezie loco-regionala ce blocheaza durerea in partea inferioara a corpului. Femeia ramane, insa, constienta. Blocheaza impulsurile nervoase din zona inferioara a coloanei vertebrale, reducand durerea in zona inferioara a corpului. Amorteala apare in decurs de 10-20 minute si se mai pot administra alte doze pe parcurs. Se folosesc medicamente epidurale din clasa anestezicelor locale – bupivacaina, clorprocaina, lidocaina.

Epidurala poate fi anestezie epidurala obisnuita sau anestezie combinata epidurala-spinala (se va injecta initial o doza de anestezic, narcotic sau o combinatie sub membrana ce acopera maduva spinarii precum si in spatiul epidural). Beneficiile sunt reducerea durerilor si faptul ca mama ramane constienta. Riscurile pot include o scadere brusca a tensiunii arteriale si incapaciatea mamei de a mai impinge in timpul nasterii – situatie in care va fi necesara cezariana.

Travaliul

Travaliul inseamna acele contractii progresive ale uterului ce permit deschiderea colului uterin, pentru ca bebelusul sa iasa prin canalul de nastere. Este primul stadiu al nasterii si dureaza in general la o prima sarcina cam 12-14 ore. Ulterior, la sarcinile urmatoare, dureaza cam 6-8 ore. Contractiile false Braxton Hicks sunt travaliul fals care adesea este confundat cu travaliul real.  In 12% dintre cazuri, travaliul apare prematur, adica inainte de saptamana 37 de sarcina. Factorii de risc pot fi istoric de nastere prematura, sarcina multipla, probleme uterine sau cervicale, infectii, hipertensiune etc.

Simptomele prevestitoare ale travaliului pot include dureri de spate, crampe, eliminarea dopului gelatinos, contractii neregulate care treptat vor deveni mai regulate, mai dese, mai lungi si mai intense. Alt simptom este ruperea apei. Cand contractiile apar la 3-4 minute. colul uterin e de obicei dilatat la 4 cm.

Ce este epiziotomia?

Epiziotomia este o procedura prin care se largeste deschiderea vaginala. Se face o incizie in perineu. Se foloseste anestezic local si incizia se face din zona din spate a vaginului in jos – epiziotomie mediolaterala. Se poate face si laterala sau mediana. Nu e recomandat sa se faca epiziotomii de rutina, ci doar daca e neaparat nevoie. Se face adesea daca sunt unele riscuri pentru sanatatea copilului si e nevoie de o nastere mai rapida, daca e nevoie de forceps, daca nasterea se prelungeste si e foarte dificila, daca bebelusul are o greutatea prea mare sau daca exista riscul de rupturi de perineu.

De obicei, se vindeca in 1-2 luni, dar disconfortul este prezent doar in primele 2-3 saptamani. Zona trebuie ingrijita atent si se pot administra analgezice. Trebuie evitata constipatia. Pentru a evita epiziotomia se recomanda adesea exercitii Kegel, masaj perineal, reglarea respiratiei in timpul nasterii si folosirea de uleiuri pentru a lubrifia zona perineului.

Nasterea naturala – beneficii si dezavantaje

beneficiile nasterii naturale

Beneficii

Nasterea naturala poate avea o serie de beneficii pentru bebe si pentru mama. In primul rand, recuperarea e mai rapida decat in caz de cezariana. Lactatia apare mai repede. Studiile au aratat ca un contact imediat piele-pe-piele dupa nastere ajuta la conexiunea mama-copil si poate facilita alaptarea. De obicei, dupa nasterea naturala mama se poate ridica mai repede din pat si poate merge mai repede, comparativ cu cezariana. Spitalizarea e in general mai scurta, e nevoie de mai putine calmante dupa nastere si conform studiilor, copiii au adesea o imunitate mai buna si risc mai mic de alergii – datorita hormonilor eliberati in timpul nasterii vaginale si a bacteriilor benefice din canalul de nastere.

Riscuri si dezavantaje

Primul risc evident pentru nasterea naturala este durerea. Fiecare nastere, indiferent daca se folosesc sau nu medicamente pentru durere, are un risc de complicatii, cum ar fi pierderi de sange sau probleme legate de cordonul ombilical. Aceste complicatii pot fi mai greu de detectat sau de tratat fara interventie medicala.

De asemenea, daca nu se face epidurala si ritmul cardiac al copilului scade, daca apare prolaps de cordon sau apare o alta urgenta neasteptata, este posibil sa fie nevoie de anestezie generala pentru siguranta ta, fiind nevoie astfel de cezariana.

Nasterea naturala – e potrivita pentru mine?

Nasterea naturala nu este o optiune pentru toate mamicile. Depinde de starea generala de sanatate, starea fatului si sanatatea sarcinii. De multe ori, nasterea naturala nu e o optiune potrivita pentru femeile peste 35 ani, pentru cele care au ramas gravide in urma tratamentului FIV, in cazul unor boli cronice, in caz de sarcina cu probleme sau preeclampsie. Alte restrictii pentru nasterea naturala pot fi unele probleme cu placenta, anumite infectii ale mamei, probleme cu cordonul ombilical sau daca pozitia copilului este una dificila.

Cum te pregatesti pentru nasterea naturala?

pregatirea pentru nasterea naturala

In primul rand, cauta un medic in care sa ai incredere pentru nastere. Apoi, e nevoie sa iti pregatesti corpul pentru procesul de nastere. E bine sa apelezi la o serie de tehnici de respiratie si relaxare pentru a controla durerea. De exemplu, respiratia ritmica poate reduce intensitatea durerilor. Exercitiile Kegel pot fi utile pentru o nastere mai usoara – pentru ca intaresc musculatura pelvina. E nevoie sa fii informata, sa stii care sunt etapele, ce probleme pot aparea etc. De asemenea, e bine sa fii activa si sa faci miscare in sarcina – gimnastica in sarcina, yoga prenatala etc. E important si sa iti faci un plan de nastere, in functie de protocoalele medicale din clinica sau spitalul unde vei naste.

Poti apela si pot cauta un curs de pregatire pentru nastere. Exista diferite astfel de cursuri, in functie de preferintele tale. In cadrul acestor cursuri vei invata despre implicatiile nasterii naturale, ce se intampla in corp, ce modificari apar, care sunt semnele travaliului si tehnici de respiratie, relaxare si control al durerii. Scopul acestor cursuri este sa le ofere viitoarelor mamici incredere in abilitatilor lor de a naste si sa fie pregatite pentru marele eveniment. Cursurile prenatale te ajuta sa fii pregatita si informata pentru nastere.

Cursurile Lamaze pentru nastere

Cursurile Lamaze au rolul de a pregati viitoarea mamica pentru nastere. Ofera informatii despre sarcina, travaliu, relaxare si tehnici de respiratie in timpul travaliului, detalii despre epiziotomie si epidurala, informatii despre alaptare, ingrijire nou-nascut, lauzie etc. Aceste cursuri sunt interactive si includ exercitii practice, exemple de pozitii de travaliu, tehnici de masaj si relaxare etc. Cursurile Lamaze sunt de obicei efectuate cu 5-6 saptamani inainte de finalul sarcinii. Se axeaza mai ales pe tehnici de relaxare, tehnici de respiratie, masaj pentru ameliorarea durerii, suport si sprijin in travaliu. Pot reduce necesitatea administrarii de medicamente pentru durere si promoveaza nasterea naturala. Ajuta femeia sa scape de anumite temeri legate de nastere si sa isi dobandeasca increderea in sine si in abilitatea sa de a naste.

Ce este o Doula?

Doula este practic o femeie care ii asigura unei alte femei suport fizic si emotional in timpul sarcinii si nasterii. Nu are pregatire medicala si nu substituie medicul sau moasa, ci este o femeie instruita si experimentata in a oferi sprijin si suport emotional si fizic in timpul nasterii si sarcinii, precum si dupa nastere. Desi nu are pregatire medicala, cunoaste anumite detalii importante privind travaliul, sarcina, nasterea, perioada postpartum. Astfel, poate sa ii ofere mamei informatii privind tehnicile de respiratie, relaxare, pozitii de travaliu etc. Ofera suport psihologic, emotional, pregateste femeia pentru nastere, ii ofera intelegere, compasiune si empatie, o sustine si ii reda increderea. Ia parte de obicei la nastere si travaliu, ajuta mamica sa se plimbe, sa mearga la toaleta, sa se dea jos si sa urce in pat, ii face masaj si o sustine in tehnicile de respiratie si relaxare.

In general, prima intalnire se face in trimestrul al doilea sau al treilea de sarcina. Pe langa oferirea de informatii si detalii privind nasterea, ofera si confort si sprijin, masaj specializat, tehnici de relaxare si respiratie. Dupa nastere, doula ofera in continuare sprijin in alaptare, ingrijirea copilului, se asigura ca mamica se odihneste, se alimenteaza sanatos, ca se simte confortabil etc. Se implica in imbunatatirea conexiunii dintre mama si bebelus, ofera suport emotional si ajuta mama sa se obisnuiasca astfel cu noul statut, incearca sa armonizeze relatiile de familie nou formate, se implica in recuperarea postpartum. De asemenea, poate ajuta parintii la unele sarcini ce tin de casa, inclusiv cumparaturi, ordine si curatenie etc.

Referinte:
1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1595040/
2. https://kidshealth.org/en/parents/natural-childbirth.html
3. https://www.verywellfamily.com/guide-to-natural-childbirth-2759276
4. https://raisingchildren.net.au/pregnancy/labour-birth/vaginal-caesarean-birth/vaginal-caesarean-birth
5. https://www.healthline.com/health/pregnancy/intrapartum-care-vaginal-delivery#outlook
6. https://www.healthline.com/health/pregnancy/natural-birth#bottom-line

Articole recomandate

Lasa un comentariu