Nasul infundat la copii – cauze si solutii

de Mancas Malina
nasul infundat la copii

Nasul infundat la copii – iata de ce apare de obicei congestia nazala, ce simptome sunt asociate, cand indica o problema mai grava si ce metode de tratament exista.

CUPRINS:

1. Cauzele congestiei nazale la copii
2. Simptome asociate cu nasul infundat
3. Metode de tratament 

Cauzele congestiei nazale la copii

Nasul infundat sau congestia nazala apare cand nasul copilului este umplut cu mucus si celui mic ii este greu sa respire. Congestia nazala este data de inflamatia membranelor care acopera cavitatea nazala si, de obicei, nu este o problema grava. Alte cauze ale congestiei la bebelusi si copii sunt infectiile respiratorii, cum ar fi raceala, gripa, dar si alergiile, vremea rece si expunerea accidentala la iritanti din mediu, ca fumul de tigara. Congestia nazala poate sa apara si impreuna cu mucus sau secretii nazale, stranut, tuse, mancarime la nivelul nasului.

Bebelusii pot avea congestie nazala cand inspira fum de tigara, poluanti, virusuri si alti iritanti. Corpul incepe sa produca mucus suplimentar in nas si caile respiratorii pentru a capta si elimina acesti iritanti. Expunerea la aer uscat si alte conditii meteorologice poate declansa, de asemenea, productia excesiva de mucus si congestia nazala. Bebelusii sunt mai predispusi la congestie decat copiii mai mari, deoarece caile nazale sunt mici si inca nu sunt mature.

cauze nas infundat

Astfel, cauzele posibile ale congestiei nazale includ:

  • aer uscat;
  • modificari ale vremii;
  • infectii virale, cum ar fi raceala;
  • poluantii atmosferici;
  • deviatie de sept;
  • alergii etc.

Atentie!

Daca nasul infundat este insotit de febra, dureri de urechi, dureri in gat, umflarea ganglionilor sau banuiti ca exista un obiect strain blocat in nas, sunati imediat medicul pediatru. Daca respira greu, chiar si pe gura, aceasta este o urgenta medicala. Tot urgenta medicala este si daca cel mic este incapabil sa respire, tuseste foarte tare si pare ca se sufoca, are tuse insotita de invinetirea pielii, nu poate manca sau vorbi.

Simptome asociate cu nasul infundat

Simptomele congestiei nazale pot varia in functie de localizarea congestiei. Congestia nazala face dificila respiratia si copilul va respira adesea pe gura. Un copil cu nas infundat poate avea si urmatoarele simptome:

  • respiratie dificila si zgomotoasa;
  • mucus nazal gros sau decolorat;
  • tuse;
  • stranut;
  • dificultate usoara la hranire etc.

Majoritatea cazurilor de congestie la bebelusi sunt usoare si se reduc in cateva zile. Este bine sa discutati cu medicul bebelusului daca congestia este severa sau dureaza mult timp, mai ales daca sunt ingrijorati de capacitatea bebelusului de a respira.

simptome congestie nazala

Metode de tratament

Raceala, gripa si alergiile provoaca de obicei nasul infundat la bebelusi si copii. Raceala si gripa sunt cel mai frecvent cauzate de virusuri, astfel incat antibioticele nu vor ajuta. Tratamentele de sustinere pot ajuta la reducerea simptomelor. E esential sa ii oferiti multe lichide si cel mic trebuie sa se odihneasca si sa aiba un aport optim de nutrienti. De asemenea, o baita poate ajuta – apa calda poate ajuta la reducerea congestiei nazale.

Consum suficient de lichide

Deshidratarea poate fi o problema atunci cand copilul este racit. Oferiti-i multe lichide – apa, in general, in functie de varsta. De asemenea, lichidele calde, cum ai fi ceai sau compot, pot fi reconfortante atunci cand copilul are o raceala. De asemenea, supa de pui este mai mult decat un remediu popular. Poate diminua congestia prin reducerea inflamatiei.

Odihna

Unii copii nu sunt la fel de energici ca de obicei atunci cand sunt bolnavi, mai ales daca au febra. Asta din cauza faptului ca organismul lor lucreaza din greu pentru a combate raceala. Incurajati copilul sa se odihneasca. Cand nu doarme, apelati la activitati si jocuri linistitoare, care sa il ajute – carticele, carti de colorat, filme pentru copii etc.

solutii pentru nasul infundat

Schimbarea pozitiei de dormit

Statul intins poate agrava uneori congestia, astfel ca poate fi util sa ridicati usor partea superioara a corpului copilului, astfel incat gravitatia poate ajuta la reducerea congestiei. Incercati sa asezati un prosop rulat sau o perna peste partea superioara a saltelei copilului. Aceasta pozitie usor verticala poate fi mai confortabila decat sa stea intins, mai ales daca are nasul foarte infundat. Congestia se agraveaza adesea noaptea. Un motiv este ca sinusurile nu se pot scurge la fel de usor atunci cand copilul sta intins.

Umidificator

Puteti pune un umidificator in camera copilului cat doarme pentru a ajuta la slabirea mucusului. Se recomanda un umidificator cu aer rece – nu cu aer fierbinte. Faptul ca cel mic inspira aer umed poate ajuta la slabirea mucusului ce cauzeaza congestia. Incercati sa utilizati un umidificator. Daca utilizati un umidificator, asigurati-va ca este curatat regulat pentru a evita raspandirea sporilor de mucegai. Lasati-l in camera copilului in timpul noptii sau pastrati-l in timpul zilei in camera in care se joaca. Vezi aici o gama variata de umidificatoare.

Solutii saline

Medicul poate recomanda adesea picaturi de solutie salina sau spray-uri nazale cu solutie salina ce se administreaza in nas pentru a ajuta la slabirea mucusului.  Puneti 2-3 picaturi in fiecare nara si apoi folositi un aspirator nazal pentru bebelusi pentru a aspira mucusul care ii infunda nasul. Pentru copiii mici care inca nu au invatat cum sa-si sufle nasul, un aspirator nazal poate ajuta la curatarea pasajelor nazale.

Cum folosim picaturile saline in asociere cu aspiratorul nazal? Aplicati 2-3 picaturi de solutie salina in fiecare nara. Acest lucru va ajuta la subtierea mucusului care cauzeaza congestia. Daca este posibil, incercati sa tineti copilul nemiscat timp de aproximativ un minut dupa aplicarea picaturilor. Apoi, asezati-l intins. Folositi aspiratorul nazal pentru a elimina mucusul, pe rand pentru fiecare nara. Asigurati-va ca ati curatat corect aspiratorul nazal dupa fiecare utilizare. Picaturile saline nu trebuie utilizate mai mult de cateva zile la rand. Asta pentru ca pot usca nasul copilului, cauzand disconfort.

Medicii pot recomanda pentru copii mai mari si aerosoli cu solutii saline sau inhalatii cu aburi.

Frectii

Medicul poate recomanda o serie de unguente pentru frectii – puteti masa talpile copilului, pieptul sau spatele. Consultati intotdeauna medicul pediatru inainte de a utiliza oricare dintre aceste produse si respectati instructiuni. Majoritatea medicamentelor pentru raceala nu sunt sigure sau eficiente pentru bebelusi si copii mici. Frectiile cu unguente ce contin adesea mentol, eucalipt sau camfor pot fi periculoase pentru copiii mai mici de 2 ani. Retineti ca productia crescuta de mucus este modul in care organismul elimina virusul si nu este o problema decat daca afecteaza grav capacitatea bebelusului de a manca sau de a respira.

Atentie!

Nu administrati niciodata decongestionante sau alte medicamente pentru raceala bebelusilor sau copiilor cu varsta sub 4 ani. Se recomanda sa discutati cu medicul pediatru inainte de a administra orice medicament pentru raceala copiilor cu varste cuprinse intre 4 – 6 ani.

Medicamente pentru congestie

Medicamentele decongestionante se administreaza DOAR la indicatiile medicului. Decongestionantele ofera un beneficiu mic sau chiar deloc bebelusilor si copiilor sub varsta de 4 ani si pot avea efecte secundare grave.

Antibioticele nu pot vindeca raceala obisnuita, dar pot ajuta in caz de alte infectii care pot provoca nasul infundat, cum ar fi o infectie sinusala – antibioticele se administreaza DOAR la indicatiile medicului. Retineti ca infectiile sinusale care necesita tratament cu antibiotice sunt rare la copiii mici. Raceala la copiii mici se reduce de obicei in cateva zile, congestia durand mai mult.

Referinte:
(1) https://www.webmd.com/children/features/help-child-stuffy-nose
(2) https://www.webmd.com/first-aid/treating-a-childs-congestion-or-stuffy-nose
(3) https://www.healthline.com/health/parenting/toddler-congestion-remedies
(4) https://www.mayoclinic.org/symptom-checker/nasal-congestion-in-children-child/related-factors/itt-20009075
(5) https://www.medicalnewstoday.com/articles/9-methods-for-congestion-relief-in-toddlers

Articole recomandate

Lasa un comentariu