Negii la copii – de ce apar si cum se trateaza?

de Mancas Malina
negii la copii

Negii la copii sunt o problema des intalnita. Iata de cate feluri pot fi negii, de ce apar, cum pot afecta acestia sanatatea copilului si ce implica tratamentele.

CUPRINS:

1. Ce sunt negii?
2. Semne si simptome
3. De ce apar negii?
4. Cum sunt tratati negii?

Ce sunt negii?

Negii sunt excrescente mici pe piele cauzate de infectia cu papilomavirus uman (HPV). Negii sunt inofensivi, dar sunt foarte contagiosi (se pot raspandi cu usurinta). La copii, majoritatea negilor apar pe degete, maini si picioare. Pot cauza disconfort in unele cazuri, mai ales daca sunt in regiuni unde pielea este lovita sau atinsa frecvent. Negii se pot raspandi la alte persoane, de obicei in urma contactului piele pe piele cu o alta persoana. Zgarierea poate duce la raspandirea negilor. Majoritatea negilor nu produc durere, dar cei de pe talpi sau care sunt loviti frecvent pot fi durerosi.

Exista mai multe tipuri de negi, si anume:

  • Negi comuni – De obicei apar pe degete, maini, genunchi si coate. Un astfel de neg este o umflatura mica si tare, in forma de cupola si, de obicei, de culoare maro-cenusie. Are o suprafata aspra, cu puncte negre in interior.
  • Negi plati – Acestia au aproximativ dimensiunea mult mai mica, au suprafata mai neteda decat alte tipuri de negi si au varfuri plate. Negii de acest fel pot fi roz, maro deschis sau galbeni.
  • Negi plantari – Apar pe partea inferioara a piciorului, pe talpa. Pot fi foarte deranjanti si durerosi la mers.
  • Negi filiformi – Apar adesea in zona gurii, a ochilor sau a nasului.

tratament negi

Semne si simptome

Negii pot avea aspect diferit – unii au suprafata neteda, in timp ce altii au suprafata aspra. Uneori pot cauza durere, mai ales cand sunt in talpa sau langa unghii. Unii sunt de culoare galben-cenusiu sau maro. Negii pot sangera daca sunt zgariati.

De ce apar negii?

Negii sunt cauzati de o familie de virusuri numite papilomavirus uman (HPV). Odata infectat cu virusul, poate dura pana la un an sau mai mult pentru ca negul sa devina vizibil. Insa, nu inseamna ca vor aparea mereu negi. Cand apare un neg, acesta se dezvolta foarte lent pe o perioada de la luni pana la ani. Negii genitali sunt cauzati de un alt tip de HPV. Negii obisnuiti de la nivelul pielii nu sunt legati de risc de cancer.

Virusurile HPV care provoaca negi se pot transmite de la o persoana la alta prin contact fizic apropiat sau prin atingerea unui obiect personal. Copiii care isi rod unghiile sunt expusi unui risc mai mare de aparitie a negilor, deoarece creeaza zone deschise in piele pentru patrunderea unui virus ce poate cauza negi. De asemenea, strangerea sau zgarierea unui neg poate duce la aparitia negilor (raspandire) in alte parti ale corpului.

Cum sunt tratati negii?

Negii vor disparea adesea de la sine, dar poate dura de la cateva luni pana la cativa ani pentru a se reduce. Medicul va decide daca este necesar ca un neg sa fie indepartat sau nu. De cele mai multe ori negii nu produc simptome si disconfort, astfel ca nu este necesara indepartarea lor. Aproximativ jumatate dintre negi dispar de la sine in decurs de 6 luni. Aproape toti vor disparea in decurs 2 ani. Uneori, insa, negii nu se reduc de la sine. Daca negul nu se reduce de la sine sau copilul este deranjat de durere sau de aspectul unui neg, medicul va poate spune care este cel mai bun mod de a trata negul respectiv.

Exista diferite moduri de indepartare a negilor, inclusiv:

  • folosind medicamente fara prescriptie medicala sau pe baza de reteta ce se aplica pe neg – aceste solutii sunt de obicei o combinatie de acizi care distrug celulele pielii;
  • arderea negului folosind un curent electric usor – se face sub anestezie locala, poate lasa cicatrici, ceea ce ar putea face dificila tratarea negului daca acesta revine in acelasi loc;
  • inghetarea negului cu azot lichid (numita criochirurgie) – zona tratata poate fi dureroasa cateva minute sau chiar ore, se va forma o crusta sau un blister si apoi va cadea in decurs de o saptamana (de obicei sunt necesare mai multe aplicatii de azot lichid la intervale de cateva saptamani), iar azotul lichid poate fi combinat cu alte tratamente;
  • folosind tratament cu laser.

In cateva zile dupa tratamentul medical, negul poate cadea, dar ar putea fi necesare mai multe sesiuni de tratament.

ce sunt negii

Retineti!

Medicamentele impotriva negilor contin substante chimice puternice si trebuie utilizate cu grija, deoarece pot deteriora si pielea sanatoasa. Discutati cu medicul inainte de a utiliza orice medicament fara prescriptie medicala impotriva negilor. Este important sa pastrati zona negului acoperita in timp ce medicamentul actioneaza.

Majoritatea negilor dispar de la sine in decurs de cateva luni pana la ani, astfel incat tratamentul poate sa nu fie necesar pentru multi copii. In general, excizia chirurgicala si cauterizarea nu mai sunt recomandate in majoritatea cazurilor, deoarece se crede ca pot creste probabilitatea raspandirii localizate. Nu exista niciun tratament garantat pentru a vindeca negii. Daca medicul recomanda tratament, este important sa urmati instructiunile exact asa cum s-a sugerat. In general, utilizarea a doua sau mai multe tratamente in acelasi timp are mai multe sanse de a avea succes.

Prevenirea negilor

Daca cel mic are un neg, este bine sa-i explicati copilului ca strangerea sau zgarierea negilor poate provoca raspandirea lor. Asta din cauza faptului ca virusul HPV se poate raspandi in diferite parti ale corpului. De asemenea, incurajati copilul sa nu roada negii – poate duce la aparitia negii pe buzele sau pe fata cateva luni mai tarziu. Unii copii sunt mai sensibili la dezvoltatea negilor decat altii. Copiii cu un sistem imunitar afectat au mai multe riscuri de a dezvolta negi. Copiii care isi rod unghiile sunt, de asemenea, mai predispusi sa dezvolte negi.

Incurajati copilul sa poarte slapi in jurul piscinelor publice si in dusurile publice. Copilul trebuie invatat sa nu foloseasca in comun cu altcineva prosoape sau alte obiecte personale.

Referinte:
(1) https://www.rch.org.au/kidsinfo/fact_sheets/Warts/
(2) https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/warts-in-children
(3) https://raisingchildren.net.au/guides/a-z-health-reference/warts
(4) https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/features/warts-on-children
(5) https://kidshealth.org/en/parents/wart.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu