Perna pentru gravide – ce beneficii are?

de Mancas Malina
perna pentru gravide

Iata ce rol are o perna pentru gravide, cand este recomandata, ce beneficii poate avea si cum alegi perna potrivita de maternitate.

CUPRINS:

1. Ce este o perna pentru gravide?
2. Ce beneficii au pernele pentru gravide?
3. Cum alegi perna potrivita pentru gravide?

Ce este o perna pentru gravide?

Somnul odihnitor in sarcina poate fi o provocare, dar o perna confortabila pentru sarcina poate fi de ajutor. Picioarele umflate in sarcina, durerile de spate si burtica in crestere pot afecta somnul in sarcina, mai ales in timpul celui de-al treilea trimestru. Uneori poate fi dificil sa gasiti cea mai buna pozitie de somn in sarcina.

Care este pozitia recomandata de somn in sarcina? In sarcina, cea mai buna pozitie de somn este dormitul pe o parte – in general pe partea stanga. Asta deoarece creste cantitatea de nutrienti si sange ce ajunge la fat. Retineti ca dormitul pe spate poate cauza probleme respiratorii, dureri de spate si odata cu avansarea sarcinii pune presiune pe vasele de sange, putand sa reduca aportul de oxigen la fat.

somnul in sarcina

Ai nevoie de o perna de maternitate?

Pernele pentru gravide, cunoscute si sub denumirea de perne de maternitate sau perne de sarcina, sunt un ajutor de nadejde de obicei. Sunt concepute pentru a sustine burtica, spatele, gatul si picioarele in sarcina. O perna de maternitate sau de sarcina este conceputa special pentru a sustine corpul in schimbare al mamei pe parcursul sarcinii si ofera suport pentru diferite pozitii de dormit sigure. Acestea pot face somnul mai confortabil, va ajuta sa dormiti mai bine si sa gasiti o pozitie confortabila pentru somn.

Spre deosebire de pernele standard, o perna de sarcina este alungita pentru a sustine corpul unei femei insarcinate. Puteti sa o pozitionati in jurul spatelui, intre picioare sau sa o puneti ca suport pentru burtica.  Desi o perna de gravide nu este o necesitate, poate fi o alegere potrivita daca intampinati tulburari de somn pe masura ce sarcina progreseaza. Despre lipsa somnului in sarcina poti citi mai multe aici.

Ce beneficii au pernele pentru gravide?

Pe masura ce greutatea corporala creste in timpul sarcinii, aceasta pune multa presiune asupra picioarelor, soldurilor si spatelui. Aceste parti ale corpului trebuie sa fie odihnite dupa ce au oferit sustinere toata ziua, dar acest lucru este greu de facut daca nu poti dormi bine. O perna pentru gravide va oferi sprijin si confort specific acestor parti ale corpului toata noaptea, astfel incat sa dormi mai bine si sa te simti mai odihnita in timpul zilei.

Pernele pentru gravide te pot ajuta sa ai un somn mai odihnitor, oferind suport. Pot fi de folos daca te confrunti cu dureri de spate, crampe, picioare umflate. In plus, o astfel de perna sustine greutatea corporala in timpul sarcinii, poate imbunatati circulatia, poate reduce refluxul gastric si poate fi ulterior folosita si utila si in alaptare. Poate ameliora si presiunea asupra coloanei, spatelui si soldurilor.

Pernele pentru gravide pot reduce durerile de spate si durerile corporale

Pe masura ce greutatea corporala creste in timpul sarcinii, pune stres si presiune asupra spatelui, soldurilor si picioarelor, iar o perna de sarcina va oferi sprijin si confort acestor zone. Va asigura odihna adecvata, ameliorand durerile .

Pot ajuta la imbunatatirea circulatiei sangvine

Dormitul pe o parte favorizeaza circulatia sangelui si este recomandat femeilor insarcinate. Insa, poate fi inconfortabil pentru o gravida din cauza burticii in crestere. Datorita captuselii moi, o perna de maternitate va permite sa dormiti confortabil pe o parte, usurand astfel si favorizand circulatia sangelui in organism.

Pot fi utile si dupa nastere

O perna de maternitate va fi utila chiar si dupa nasterea bebelusului, deoarece va va ajuta sa va puneti copilul in pozitia corecta in timpul alaptarii, pentru a invata cum sa se ataseze corect.

tipuri de perne de gravide

Cum alegi perna potrivita pentru gravide?

Nu exista un model de perna de gravide care sa fie potrivit pentru orice femeie insarcinata. Fiecare femeie este diferita si fiecare sarcina este unica si are propriile provocari. Poate fi necesar sa incerci mai multe tipuri de perne pana o gasesti pe cea potrivita pentru tine. Perna trebuie sa ofere sustinere pentru burtica, spate, solduri, gat. Iata cateva aspecte de care sa tii cont cand alegi o perna pentru gravide:

Forma pernei

Pernele pentru gravide sunt de diferite forme, oferind un grad diferit de suport. De exemplu, pernele in forma de U ofera sustinere pentru burtica, picioare, spate, umeri, gat si cap. Un aspect negativ al acestui design este ca aceste perne sunt destul de mari, ceea ce ar putea fi o problema daca impartiti patul sau trebuie sa depozitati perna atunci cand nu o utilizati. Pernele in forma de C ofera sustinere pentru burtica, spate, picioare si cap. O astfel de perna ofera suport complet pentru corpul tau, inclusiv pentru glezne. Un dezavantaj al acestei forme este ca va trebui sa o rasturnati de fiecare data cand va intoarceti, astfel incat deschiderea sa fie pe partea pe care o doriti.

Pernele in forma de cifra 9 sustin picioarele si capul in primul rand. Cele in forma de J ofera sprijin mai ales pentru cap si gat. Pernele in forma de J ocupa mai putin spatiu decat pernele in forma de C sau U, dar nu va sustin atat spatele, cat si burta in acelasi timp. In ceea ce priveste sectiunea lunga a pernei, poate fi folosita pentru a sustine fie spatele, fie burta, apoi alegeti daca sa puneti partea curbata sub cap sau intre picioare.

Dimensiune

Pernele mai mici sunt mai usor de ridicat si ocupa mai putin spatiu. Insa, trebuie sa tii cont de dimensiunea corpului. Pernele de gravide pot avea astfel dimensiuni diferite, in functie si de gradul de sprijin pe care il ofera.

Material

Materialul trebuie sa fie respirabil, moale la atingere, usor de spalat si sa se usuce usor. Umplutura pernelor poate fi mai moale sau ferma – grade diferite de fermitate. Retineti ca perna trebuie sa fie mai ferma, nu moale, pentru a oferi suport adecvat. Umplutura pernelor poate fi de diferite tipuri. Cele cu umplutura de poliester difera ca grad de fermitate si absorb caldura. Cele cu umplutura cu bile de poliuretan sunt destul de usoare, se adapteaza usor in functie de forma corpului si ofera amortizare.

Pernele cu spuma de memorie sunt ferme si atunci cand dormi iau forma corpului, oferind sprijin. Sunt disponibile si perne terapeutice si perne cu umplutura organica, precum bambus, lana etc. Alegeti o perna cu husa de protectie lavabila, usor de spalat si de igienizat.

Materialele influenteaza durabilitatea, respirabilitatea, nivelul de sprijin si fermitatea unei perne. Poliesterul este cel mai comun tip de material folosit atat pentru husa, cat si pentru umplutura pernelor de sarcina. Tesaturile si umpluturile pe baza de poliester sunt in general accesibile, durabile si pot avea multe texturi si niveluri de fermitate. Spuma este o alegere buna daca sunteti in cautarea unei perne care sa ofere un sprijin mai ferm impreuna cu reducerea presiunii.

Concluzie

O perna de sarcina te poate ajuta sa gasesti o pozitie confortabila de somn si sa adormi mai usor. Cu toate acestea, multi alti factori va influenteaza calitatea somnului, inclusiv pozitia de somn, conditiile din dormitor (lumina, zgomot, temperatura etc.), igiena generala a somnului etc. Concentrati-va pe igiena somnului: igiena adecvata a somnului este una dintre cele mai importante modalitati prin care va puteti imbunatati somnul. Stabilirea unei rutine de seara care sa va ajute sa va relaxati si sa va pregatiti pentru somn poate fi benefica pentru calitatea somnului in timpul sarcinii si postpartum.

La fel ca orice alt tip de perna, ceea ce functioneaza pentru o femeie nu va functiona neaparat si pentru tine. Gasirea pernei potrivite implica adesea unele incercari si erori pana sa o gasiti pe cea potrivita. Din fericire, exista o multime de optiuni diferite. Vezi AICi o varietate de perne pentru gravide.

Sursa foto: Pixabay, Pexels

Articole recomandate

Lasa un comentariu