Pilozitatea excesiva la copii

de Mancas Malina
pilozitatea excesiva la copii

Pilozitatea excesiva la copii necesita adesea un control medical pentru a exclude anumite dezechilibre hormonale. Iata care pot fi cauzele pentru pilozitatea excesiva la copii si ce solutii exista.

Ce inseamna pilozitate excesiva la copii?

Pilozitatea difera de la persoana la persoana si se modifica de-a lungul vietii. Parul de pe pielea copilului se modifica, pentru ca cel mic se maturizeaza si hormonii isi pun amprenta. E normal ca de la o anumita varsta fetitele si baietii sa aiba mai mult par pe corp, mai ales daca exista o predispozitie ereditara sau in cazul copiilor mai bruneti. Uneori, insa, poate fi vorba de o problema medicala sau un dezechilibru hormonal. Pilozitatea excesiva e asociata adesea cu hirsutismul, o afectiune caracterizata de exces de par la nivelul fetei si pe anumite zone ale corpului, cum ar fi spatele si pieptul. Pilozitatea excesiva la copii poate fi o problema, mai ales ca exista risc de discriminare si bullying.

cauzele pilozitatii excesive

Tipuri de fire de par la barbati si femei

Adultii au doua tipuri de par, vellus si par terminal. Parul vellus este moale, fin, incolor si de obicei scurt. La copii si la majoritatea femeilor, firele de par vellus cresc pe fata, piept si spate. Parul terminal este firul de par mai grosier, care creste pe scalp, in zona pubiana si zonele axilei, atat la barbati, cat si la femei. Parul facial si corporal la barbati este in mare parte de tip terminal.

Parul vellus se poate transforma in par terminal sub influenta androgenilor. Acestia sunt hormoni masculini prezenti atat la barbati, cat si la femei, dar sunt niveluri mult mai ridicate la barbati. Androgenii determina, de asemenea, rapiditatea cresterii firelor de par terminale. Hormonii feminini numiti estrogeni si progesteron previn intr-o oarecare masura efectul androgenilor.

Ce este hirsutismul?

Simptomele hirsutismului includ fire de par texturat, pigmentat in zone in care fetele nu au in mod normal par, precum fata, pieptul si spatele. Daca hirsutismul este cauzat de niveluri excesive de testosteron, fetita se poate confrunta si cu voce mai groasa, menstruatii neregulate, acnee, cresterea masei musculare si scaderea dimensiunii sanilor. Daca hirsutismul este cauzat de sindromul Cushing, fetita se poate confrunta cu obezitate, in special in jurul abdomenului, tensiune arteriala crescuta si subtierea pielii.

Cauzele hirsutismului

Aproximativ jumatate dintre fetele cu crestere excesiva a parului au o afectiune hormonala care face ca parul sa creasca mai gros si mai rapid. Unele medicamente pot stimula cresterea excesiva a parului. Astfel, cauzele hirsutismului pot include:

  • hiperplazia suprarenala congenitala;
  • sindromul ovarului polichistic;
  • rezistenta severa la insulina;
  • administrarea de medicamente precum fenitoina, minoxidil, diazoxid, ciclosporina si hexaclorobenzen etc.

La copii, cresterea excesiva a parului poate fi si primul semn al unei afectiuni cunoscute sub numele de pubertate precoce, in care pubertatea incepe prea devreme. De asemenea, cand un copil se apropie de pubertate, hormonii pot suferi modificari care afecteaza aspectul parului corporal.

cauze pentru parul in exces la copii

Cauze pentru pilozitate excesiva la copii

Exista multe motive pentru care copilul poate parea ca are exces de par sau hirsutism:

  • tendinta mostenita – uneori, pielea este foarte sensibila chiar si la niveluri scazute de androgeni, in functie de anumite tendinte mostenite;
  • pubertatea – in cazul in care copilul sufera modificari hormonale asociate pubertatii (poate incepe de la varsta de 10 ani), nivelul hormonilor sexuali, inclusiv androgeni, va creste;
  • sindromul ovarului polichistic  – este o cauza comuna pentru pilozitate excesiva la fete si femeile aflate la varsta fertila;
  • tulburari ale glandelor suprarenale – rareori, acestea pot provoca supraproductia de androgeni care duce la hirsutism.

Diagnostic

Se pot efectua analize de sange pentru a masura nivelul hormonilor. Daca hormonii masculini sunt in concentratie prea mare, se pot face teste suplimentare pentru a vedea daca e vorba de pubertate normala sau daca e vorba de o alta tulburare. Poate fi necesar un control endocrinologic pentru o evaluare completa. Testele suplimentare pot include ecografie ovariana sau a glandelor suprarenale, CT pentru glandele suprarenale etc.

Solutii si tratament

Tratamentul depinde de cauza principala. Uneori, in cazul unei probleme medicale, poate fi necesar tratament hormonal pentru a inversa echilibrul hormonilor feminini si masculini. Tratamentul hormonal poate impiedica dezvoltarea de noi fire de par, dar pentru a se vedea rezultate e nevoie de cel putin 6 luni. Se pot recomanda si anti-androgeni, medicamente care opresc atasarea androgenilor la receptorii din corpul feminin si previn efectele acestora. Cel mai frecvent anti-androgen este spironolactona. Uneori medicii recomanda si creme topice, care actioneaza direct pe piele pentru a incetini cresterea parului facial. Alte optiuni pot include decolorarea, epilarea cu ceara, electroliza si tratamentul cu laser.

hirsutism la copii

Ce este hipertricoza?

Hipertricoza reprezinta cresterea excesiva a parului, mai mult decat e normal in functie de varsta, gen etc., spre deosebire de hirsutism, care este cresterea excesiva a parului la femei, urmand un model de distributie masculin. Hipertricoza se poate dezvolta pe tot corpul sau poate fi izolata pe mici zone. Hipertricoza poate fi congenitala (prezenta la nastere) sau dobandita (apare mai tarziu in viata).

Nu se cunoaste cauza hipertricozei. Se crede ca hipertricoza congenitala este o tulburare genetica mostenita sau care apare ca urmare a unei mutatii spontane. Hipertricoza dobandita generalizata poate fi asociata cu malnutritie, anumite medicamente etc. Hipertricoza dobandita localizata poate fi asociata cu vascularizatie crescuta, aplicarea gipsului (temporar), aplicarea repetata de minoxidil, steroizi topici puternici, iod etc.

Tratamentul hipertricozei este practic indepartarea parului. Sunt disponibile mai multe metode, dar trebuie repetate in mod regulat, deoarece parul continua sa creasca. Daca hipertricoza este cauzata de un medicament, ajustarea dozei sau oprirea administrarii poate fi suficienta pentru a preveni cresterea parului.

Referinte:
(1) https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/e/excessive-hair-growth-hirsutism/symptoms-and-causes
(2) https://pediatriceducation.org/2011/08/29/what-causes-increased-body-hair/
(3) https://www.health.harvard.edu/a_to_z/hirsutism-a-to-z
(4) https://www.healthline.com/health/hypertrichosis

Articole recomandate

Lasa un comentariu