Pneumonia la copii – cauze si simptome

de Mancas Malina
pneumonia la copii

Citeste pe larg despre pneumonia la copii, semne si simptome asociate, care sunt cauzele si factorii de risc, precum si metodele de tratament folosite.

CUPRINS:

1. Ce este pneumonia?
2. Simptome
3. Cauze
4. Metode de diagnostic
5. Tratament pentru pneumonie

Ce este pneumonia?

Pneumonia este o infectie la plamani si apare cel mai frecvent la copiii sub 5 ani. Copiii dezvolta adesea pneumonie ca o infectie secundara, ceea ce inseamna ca apare atunci cand sistemul imunitar lupta deja cu o alta infectie. De exemplu, copilul ar putea avea o raceala sau gripa inainte de a dezvolta pneumonie. Este important sa puteti recunoaste semnele, astfel incat sa mergeti la medic pentru diagnostic si tratament.

cauze pneumonie

Principalele tipuri de pneumonie sunt:

Pneumonie bacteriana

Aceasta forma de pneumonie este cauzata de diferite bacterii. Streptococcus pneumoniae este cea mai frecventa bacterie care provoaca forma bacteriana. Multe alte bacterii pot provoca pneumonie bacteriana, inclusiv streptococ de grupa B, Staphylococcus aureus si streptococ de grupa A.  Pneumonia bacteriana poate avea un debut rapid si pot aparea urmatoarele simptome: tuse productiva, durere in piept, varsaturi sau diaree, scaderea apetitului, oboseala, febra.

Pneumonie virala

Aceasta forma de pneumonie este cauzata de diferite virusuri, inclusiv virusul sincitial respirator (cel mai frecvent intalnit la copiii sub 5 ani), virusul parainfluenza, virusul gripal, adenovirus. Simptomele precoce ale pneumoniei virale sunt aceleasi cu cele ale pneumoniei bacteriene. Cu toate acestea, in pneumonia virala, implicarea respiratorie apare lent. Pot aparea simptome ca wheezing sau respiratie suieratoare si tusea se poate agrava.

Simptome

Pneumonia poate provoca simptome respiratorii cum ar fi:

  • tuse, cu sau fara mucus;
  • respiratie suieratoare;
  • respiratie rapida sau grea.

De asemenea, poate provoca:

  • febra si frisoane;
  • dureri in piept;
  • lipsa de energie;
  • iritabilitate;
  • apetit scazut;
  • varsaturi;
  • durere de cap;
  • durere abdominala etc.

Cu toate acestea, pneumonia nu provoaca intotdeauna aceleasi simptome pentru fiecare copil. In timp ce majoritatea copiilor vor avea febra, tuse si unele simptome respiratorii, altii s-ar putea sa nu aiba aceleasi semne. Poate fi deosebit de dificil sa identifici semnele pneumoniei la copiii foarte mici, deoarece acestia nu sunt capabili sa spuna ce simt.

Semnele timpurii ale pneumoniei vor dura de obicei 1-2 saptamani. Este posibil sa observati simptome noi sau care se agraveaza pe masura ce infectia progreseaza, dar copilul ar trebui sa inceapa sa se simta mai bine in aproximativ o saptamana. Unele dintre simptome pot dura putin mai mult. De exemplu, copiii pot avea in continuare tuse timp de pana la 6 saptamani. De asemenea, este obisnuit ca cei mici sa se simta inca putin obositi sau sa le lipseasca energie timp de cateva saptamani dupa ce celelalte simptome au disparut.

riscurile pneumoniei

Cauze

Pneumonia la copii este de obicei cauzata de o infectie bacteriana sau un virus. Pneumonia bacteriana este cauzata de o infectie bacteriana la nivelul plamanilor. Cele mai comune tipuri de bacterii care pot duce la pneumonie la copii includ Streptococcus pneumoniae, care poate provoca boli pneumococice, streptococul de grup B, o cauza comuna a infectiilor severe la nou-nascuti, Staphylococcus aureus, care poate provoca infectii ale valvelor cardiace si ale oaselor, streptococ de grup A.

Pneumonia virala incepe de obicei ca o infectie a cailor respiratorii superioare, care apoi se raspandeste la plamani. Virusurile respiratori care au potentialul de a provoca pneumonie includ virusul sincitial respirator, virusurile gripale, adenovirus, care provoaca simptome asemanatoare racelii. Este posibil ca pneumonia virala sa se transforme in pneumonie bacteriana.

Pneumonia in sine nu este o infectie pe care copilul o poate lua de la alta persoana. Pneumonia descrie inflamatia care are loc in plamani. Cand copilul intra in contact cu cineva care are infectia, acesta este expus la virusul sau bacteria care a dus la pneumonie, dar nu o va dezvolta neaparat el insusi.

Factori de risc

Anumite afectiuni de baza pot creste riscul de pneumonie. Bolile cronice care afecteaza plamanii, cum ar fi fibroza chistica sau astmul, cresc riscul de pneumonie. Copiii cu antecedente de cancer sau imunosupresie sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare. Daca cel mic s-a nascut cu functie pulmonara redusa sau cai respiratorii anormale, este mai probabil sa dezvolte pneumonie, iar copiii care au fost expusi la fumul de tigara sunt, de asemenea, expusi unui risc mai mare.

Toti copiii sunt mai susceptibili de a fi diagnosticati cu pneumonie in lunile de la sfarsitul toamnei, iarna si inceputul primaverii. Asta din cauza faptului ca infectiile se raspandesc mai usor atunci cand copiii petrec mai mult timp in interior impreuna, la scoala sau la gradinita – in colectivitate.

pneumonia la copii mici

Metode de diagnostic

Metodele de diagnostic includ pulsoximetria pentru a determina cantitatea de oxigen din sange. Acest lucru il ajuta pe medic sa determine cat de bine functioneaza plamanii copilului. Medicul va recomanda, de asemenea, analiza sputei – implica prelevarea unei mostre din mucusul pe care copilul il tuseste si analiza in laborator pentru a determina ce fel de infectie are. Alte teste de diagnostic pe care medicul le poate lua in considerare includ teste de sange, radiografia pulmonara, bronhoscopia, CT etc.

Tratament pentru pneumonie

Tratamentul specific pentru pneumonie va fi determinat in functie de varsta copilului, starea generala de sanatate si istoricul medical, severitatea infectiei, cauza, toleranta copilului la anumite medicamente, proceduri sau terapii etc.  Tratamentul poate include antibiotice pentru pneumonia bacteriana. Nu exista un tratament clar eficient pentru pneumonia virala, care de obicei se reduce de la sine.

Un alt tratament poate include alimentatie adecvata, aport crescut de lichide, acetaminofen (pentru febra sid disconfort), uneori medicamente pentru tuse, aerosoli etc. Unii copii necesita spitalizare si tratament cu antibiotice intravenos, fluide intravenos, terapie cu oxigen etc.

Cand pneumonia este cauzata de un virus, de obicei nu exista un tratament specific in afara de odihna si masurile obisnuite pentru controlul febrei. Antitusivele care contin codeina sau dextrometorfan nu trebuie utilizate, deoarece tusea este de ajutor in curatarea secretiilor excesive cauzate de infectie. Pneumonia virala se amelioreaza de obicei dupa cateva zile, desi tusea poate persista cateva saptamani.

Cu tratament, majoritatea tipurilor de pneumonie bacteriana se reduc in 1-2 saptamani.

Complicatii

Simptomele pneumoniei pot varia de la simptome usoare asemanatoare racelii pana la dificultati grave de respiratie. O complicatie frecventa a pneumoniei este deshidratarea, iar multi copii mai mari se confrunta cu o scadere a apetitului in timpul perioadei de boala. De asemenea, copilul se poate simti foarte obosit si pot aparea probleme de hranire.

Rareori, pneumonia bacteriana poate duce la o infectie bacteriana in sange. Aceasta este o complicatie grava si necesita tratament imediat cu antibiotice intravenos.

Referinte:
(1) https://www.everydayhealth.com/pneumonia/guide/children/
(2) https://www.chop.edu/conditions-diseases/pneumonia-children
(3) https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/chest-lungs/Pages/Pneumonia.aspx
(4) https://kidshealth.org/en/parents/pneumonia.html

Articole recomandate

Lasa un comentariu