Prietenia la copii – importanta relatiilor de prietenie in copilarie

de Mancas Malina
prietenia la copii

Prietenia la copii – iata cat de important este ca cei mici sa lege relatii de prietenie inca din copilarie, precum si ce pot face parintii pentru a incuraja acest aspect.

CUPRINS:

1. De ce e important ca cei mici sa lege prietenii?
2. Cum incurajam relatiile de prietenie ale copiilor?

De ce e important ca cei mici sa lege prietenii?

Prietenii ne imbogatesc viata, ne cresc stima de sine si ne ofera sprijinul de care avem nevoie in diferite situatii. Prieteniile sunt importante inca din copilarie si pot contribui la baza relatiilor sociale mai tarziu in viata.

Legarea de prietenii este o parte vitala a cresterii si o parte esentiala a dezvoltarii sociale si emotionale. Prietenia le permite copiilor sa invete mai multe despre ei insisi si sa-si dezvolte propria identitate. Pe masura ce copiii cresc, prietenii ii pot ajuta sa treaca mai usor peste anumite situatii neplacute sau experiente dificile, in special in anii adolescentei. Prietenia aduce beneficii copiilor prin crearea unui sentiment de apartenenta si siguranta. Prietenia in copilarie contribuie la calitatea vietii copiilor si la capacitatea de a se adapta la schimbarile din mediul lor.

Toate cele de mai sus se coreleaza si cu performanta scolara mai buna. Atunci cand copiii stabilesc prietenii puternice, au o stima de sine mai mare si sunt mai capabili sa se concentreze mai mult la scoala, fara a se simti tristi si singuri. Prietenia contribuie semnificativ la dezvoltarea abilitatilor sociale, invatarea regulilor conversatiei si invatarea comportamentelor adecvate. Prin relatiile de prietenie cei mici invata despre empatie, compasiune, toleranta, interactiune si comunicare.

cum sustinem relatiile de prietenie intre copii

Prietenia in functie de varsta

Prieteniile din copilarie incep ca relatii bazate pe experiente placute. Pe masura ce copiii cresc, prietenia evolueaza catre un concept mai abstract, bazat pe consideratie reciproca si satisfactie psihologica. Prietenia la copii ofera numeroase functii importante, inclusiv companie, stimulare, sprijin fizic, sprijin emotional, afectiune. Fiecare dintre aceste functii are un grad diferit de importanta in momente diferite in timpul dezvoltarii.

In prima etapa, prietenia pentru copiii de 7 ani sau mai mici se bazeaza pe consideratii fizice si este mai degraba egocentrica. Un prieten este un coleg de joaca ce locuieste in apropiere, fara a lua in considerare trasaturile de personalitate ale celeilalte persoane. In a doua etapa, copiii intre 7-9 ani incep sa inteleaga reciprocitatea si sa constientizeze sentimentele celuilalt copil.

In etapa de preadolescenta, copiii de la 9 la 12 ani au relatii de prietenie bazate pe un model de a oferi si a primi. Prietenii sunt acum vazuti ca oameni care se ajuta reciproc. In aceasta etapa, copiii realizeaza ca pot evalua comportamentul prietenului lor si ca, de asemenea, comportamentul lor poate fi evaluat. Acum incep sa se puna bazele increderii in relatiile de prietenie.

In timpul adolescentei, prieteniile au o semnificatie mai intensa si sunt de mai multe forme. Pe masura ce adolescentii devin mai independenti fata de familie, depind din ce in ce mai mult de prieteni pentru a primi sprijin emotional. Prieteniile devin acum teren de testare pentru noi valori si comportamente. Prietenii il ajuta pe adolescent sa se descopere.

relatiile de prietenie in copilarie

Cum incurajam relatiile de prietenie ale copiilor?

Nu este intotdeauna usor pentru copii sa stie cum sa gestioneze relatiile de prietenie. A lega o prietenie si a o mentine  implica o serie de abilitati pe care copiii mici trebuie sa le invete si sa le dezvolte. Pentru unii copii, aceste abilitati vin foarte natural, fiind mai sociabili si deschisi. Altii, in schimb, au nevoie de mai mult timp pentru a se imprieteni. Fiecare copil este unic si are ritmul sau.  Evitati sa presati copilul si lasati-l sa lege prietenii in ritmul sau. Exista, de asemenea, o diferenta intre copiii timizi si copiii care sunt pur si simplu mai introvertiti si prefera sa isi petreaca timpul de multe ori singuri. Fiecare copil este diferit si este important ca parintii sa nu preseze copilul, sa nu il forteze, critice sau sa puna prea multe dintre propriile asteptari sociale asupra copiilor.

prietenia la copii

Recomandari:

  • Ajutati copilul sa isi dezvolte abilitati sociale de la o varsta frageda. Ajutati-l sa inteleaga de ce e important sa imparta (jucarii, de exemplu), luand in considerare sentimentele altcuiva si ascultandu-se reciproc.
  • Aratati-i copilului cum functioneaza prietenia si fiti un exemplu in acest sens. Asigurati-va ca aveti un comportament bun ori de cate ori interactionati cu proprii prieteni. Evitati sa barfiti sau sa vorbiti urat despre prietenii vostri. Daca aveti prieteni pe care ii cunoasteti de cand aveti varsta copilului, spuneti-i acest lucru si cat de important este sa lege prietenii de lunga durata din copilarie.
  • Sustineti abilitatile de conversatie ale copilului. Invatati-l sa initieze si sa intretina conversatii cu alti copii.
  • Lucrati la abilitatile sociale. Copilul trebuie sa invete sa isi arate interesul fata de o alta persoana – empatia, compasiunea si grija. Ajutati copilul sa identifice modalitati prin care poate arata compasiune fata de ceilalti copii de varsta lui. Invatati-l sa recunoasca acele momente in care o alta persoana trece printr-o perioada dificila si s-ar putea sa aiba nevoie de suport si sprijin.

Prietenia este cel mai de pret bun al omului. Fara prietenie nu e dragoste, fara dragoste nu e prietenie.”– Goethe

  • Ajutati copilul sa gaseasca alti copii cu interese similare, cum ar fi printr-un club de inot, curs de dans, echipa sportiva, grup de teatru – copiii isi aleg prietenii pe baza unor hobby-uri comune.
  • Daca cel mic stabileste o relatie importanta de prietenie care ii aduce bucurie, sustineti-o, chiar daca poate sunt la scoli diferite. Puteti stabili impreuna cu parintii celuilalt copil anumite zile in care se va intalniti la locul de joaca, vizite etc. pentru a sustine legatura copiilor.
  • Respectati personalitatea copilului. Tineti cont de faptul ca fiecare copil este diferit si unii copii pot lega prietenii mai usor decat altii – asta nu inseamna ca e ceva in neregula cu cel mic, ci doar ca are ritmul rau. Lasati copilul sa isi aleaga singur prietenii. Incurajati, insa, prieteniile cu copii de aceeasi varsta, mai mari, mai mici, de alt gen sau acelasi gen, copii din alte culturi, alte tari, alte rase etc. Copiii trebuie sa se simta confortabil sa interactioneze cu persoane din toate mediile.
  • E important sa fiti acolo cand copilul vrea sa va povesteasca anumite intamplari sau vrea sa discutie despre anumite situatii dificile pe masura ce apar. Prieteniile din copilarie sunt pline de suisuri si coborasuri. Invatati copilul sa gestioneze conflictele cu alti copii intr-un mod pozitiv – prin comunicare deschisa de ambele parti.

Copiii interactioneaza in special prin JOACA. Iata o gama variata de jocuri care sustin interactiunea si cooperarea intre cei mici – jucarii de rol pentru cei mici, jocuri educative pentru copii de toate varstele, jocuri de societate sau biciclete si trotinete pentru timp petrecut in aer liber.

Referinte:
(1) https://raisingchildren.net.au/preschoolers/behaviour/friends-siblings/preschoolers-making-friends
(2) https://thepsychologist.bps.org.uk/volume-32/march-2019/childrens-friendships
(3) https://www.parentingscience.com/friendship-in-children.html
(4) https://www.lifeeducation.org.au/parents/children-and-the-benefits-of-friendship
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4219827/

Articole recomandate

Lasa un comentariu