Primul trimestru de sarcina

de Mancas Malina
primul trimestru de sarcina

Primul trimestru de sarcina – Felicitari! Esti insarcinata! E important acum sa stii care sunt modificarile si simptomele cu care te vei intalni in prima etapa a sarcinii, cum se dezvolta fatul in aceasta perioada si ce analize se fac.

CUPRINS:

1. Informatii generale
2. Schimbari in corpul mamei
3. Cresterea bebelusului in primul trimestru de sarcina
4. Controalele medicale in primul trimestru de sarcina

Informatii generale

Sarcina este formata din trei trimestre sau trei perioade consecutive de 3 luni. O sarcina completa este considerata de 40 de saptamani, desi primele patru saptamani nu se observa. Primul trimestru dureaza de la saptamana 1 pana la sfarsitul saptamanii 13 de sarcina.

Primul trimestru este insotit de obicei de greturi, epuizare si modificari de dispozitie – toate semnaland schimbarile prin care trece corpul tau.

Pe masura ce embrionul se implanteaza in peretele uterin, au loc mai multe evolutii, inclusiv:

  • sacul amniotic – un sac plin cu lichid amniotic, inconjoara fatul pe toata durata sarcinii; lichidul amniotic este lichidul produs de fat si de amnion (membrana care acopera partea fetala a placentei) care protejeaza fatul de leziuni si ajuta la reglarea temperaturii fatului;
  • placenta – este un organ care creste doar in timpul sarcinii, se ataseaza de peretele uterin si permite schimbul de nutrienti si deseuri intre corpul fatului si al mamei;
  • cordon ombilical – cordonul ombilical leaga fatul de placenta.

primele semne de sarcina

Simptomele de sarcina

Exista unele simptome initiale de sarcina, si anume:

  • cresterea temperaturii bazale – datorita nivelului de progesteron mai mare;
  • intarzierea menstruatiei;
  • ameteli;
  • oboseala intensa;
  • disconfort la nivelul sanilor;
  • secretii vaginale in exces;
  • sensibilitate la mirosuri etc.

E necesar sa confirmati sarcina – un test de sarcina, urmat de control medical.

Schimbari in corpul mamei

In primul trimestru de sarcina corpul tau sufera multe modificari. Modificarile hormonale afecteaza aproape fiecare sistem de organe din corp. Aceste modificari pot declansa simptome chiar si in primele saptamani de sarcina. Sarcina este diferita pentru fiecare femeie. Unele femei stralucesc si nu au niciun fel de probleme in primele 3 luni, altele se simt extrem de rau. Intarzierea menstruatiei este adesea primul semn ca esti gravida. Alte modificari pot include:

Urinari mai frecvente

Spre sfarsitul primului trimestru, vei simti ca urinezi mai des. Acest lucru este din cauza faptului ca uterul in crestere pune presiune asupra vezicii urinare si productia de urina poate creste (din cauza modificarilor hormonale).

Ameteli

Apar adesea si ameteli, pentru ca organismul lucreaza in plus pentru a produce sange suplimentar pentru a sustine copilul.

Arsuri gastrice

De asemenea, pot aparea arsuri gastrice, pentru ca musculatura gastrica devine mai relaxata si schimbarile hormonale incetinesc acest proces. De asemenea, mancarea ramane mai mult in stomac pentru a-i oferi corpului mai mult timp pentru a absorbi nutrientii. Toate aceste lucruri pot provoca sau agrava arsurile la stomac.

Constipatie

Poate aparea si constipatie, mai ales daca iei si vitamine prenatale care contin fier. Fierul din vitaminele prenatale poate duce la constipatie. Procesul lent de descompunere a alimentelor poate cauza, de asemenea, constipatie, gaze si balonare. Mananca mai multe fibre si bea lichide suplimentare.

simptome precoce de sarcina

Modificari ale pielii

Corpul produce sange suplimentar si inima pompeaza mai repede pentru a satisface nevoile sarcinii. Acest lucru poate face ca venele de pe burta, sani si picioare sa fie mai vizibile deja. Pielea poate deveni mai roz si mai stralucitoare – „stralucirea din sarcina”. Este datorata cresterii circulatiei sangvine, iar hormonii pot duce la productie de uleiuri naturale la nivelul pielii. Poate duce, insa, si la aparitia acneei.

Modificari ale sanilor

Sanii se modifica si ei inca de la inceputul sarcinii. Hormonii din corp se schimba pentru a te pregati pentru alaptare. Pe masura ce acest lucru se intampla, sanii pot fi mai sensibili si umflati. Disconfortul va scadea probabil dupa cateva saptamani, pe masura ce corpul se adapteaza modificarilor hormonale. Purtarea unui sutien de sustinere te poate face sa te simti mai confortabil.

Spotting si scurgeri vaginale

Mucoasa si captuseala vaginala pot deveni mai groase si mai putin sensibile si pot aparea scurgeri subtiri, albicioase. Sangerarea vaginala usoara (spotting) este, de asemenea, normala si frecventa. Cu toate acestea, trebuie sa apelati medicul daca aveti sangerare vaginala. Aproximativ 25% dintre gravide au sangerari usoare in primul trimestru. La inceputul sarcinii, sangerarea usoara poate fi un semn ca embrionul fertilizat s-a implantat in uter. Dar, daca aveti sangerare severa, crampe sau dureri intense de burta, sunati medicul. Acestea ar putea fi semne ale unei sarcini ectopice (o sarcina in care embrionul se implanteaza in afara uterului).

Oboseala

Corpul tau lucreaza din greu pentru a sustine un copil in crestere. Asta inseamna ca vei obosi mai usor decat de obicei. Odihneste-te si asigura-te ca ai un aport optim de fier. Prea putin poate duce la anemie, ceea ce te poate obosi si mai mult.

Greturi matinale si pofte

Greturile matinale in sarcina din pacate nu sunt doar dimineata, ci pe tot parcursul zilei de cele mai multe ori. Incep de obicei in aproximativ saptamana 6 de sarcina. Cand esti gravida, s-ar putea sa devii mai sensibila la anumite mirosuri si s-ar putea schimba simtul gustului. La fel ca majoritatea celorlalte simptome ale sarcinii, preferintele alimentare pot fi schimbate de unele modificari hormonale. Peste 60% dintre femeile gravide au pofta alimentare. Mai mult de jumatate au anumite alimente pe care nu le suporta in sarcina. Ai grija insa la consumul de alimente in exces.

Modificari ale dispozitiei

Apar si numeroase simptome emotionale – tot hormonii sunt „de vina”. Apar schimbari de dispozitie, probleme de concentrare etc. Oboseala crescuta si schimbarea hormonilor te vor face sa te simti ca intr-un roller coaster emotional care va duce de la stari de bucurie la stari de tristete intensa sau frica in cateva secunde.

Talia se extinde si ea pe masura ce fatul creste. In functie de dimensiunea ta inainte de sarcina, este posibil sa nu observi aceasta modificare decat in al doilea trimestru.

starea mamei in sarcina

Cresterea bebelusului in primul trimestru de sarcina

In timp ce corpul tau este „ocupat” sa faca mediul optim pentru bebelus (sacul amniotic, placenta si cordonul ombilical), copilul se dezvolta pe zi ce trece. Organele majore incep sa se dezvolte – inima, creierul, ficatul, stomacul si rinichii. La 4 saptamani embrionul e de dimensiunea unui bob de mac, la 6 saptamani e cat un bob de mazare, la 7 saptamani e cat o afina, la 10 saptamani e cat o capsuna, iar la 13 saptamani cat o lamaie.

In primul trimestru de sarcina, bebelusul se schimba de la o singura celula fecundata (un zigot), la embrionul care se implanteaza in peretele uterin, apoi la un fat in crestere. Organele prind contur, iar bebelusul incepe sa se miste. Iata care sunt cele mai importante schimbari:

  • oasele bebelusului – in jurul saptamanii 6, incep sa se dezvolte picioarele, mainile – si degetele in jurul saptamanii 10;
  • parul si unghiile – pielea incepe sa se formeze intre saptamanile 5 – 8, foliculi de par si patul unghiilor formandu-se in jurul saptamanii 11;
  • sistemul digestiv – pana in aproximativ saptamana 8, intestinele bebelusului vor incepe sa se formeze, si se formeaza rinichii;
  • simtul tactil – bebe va avea receptori tactili pe fata (mai ales buze si nas) in jurul saptamanii 8, si pana in saptamana 12 va avea receptori pe organele genitale, palme si talpi;
  • ochi – nervii optici incep sa se formeze pana in jur de saptamana 4, iar retina incepe sa se formeze in jurul saptamanii 8;
  • inima – pana in saptamana 5, tesutul care va deveni inima copilului incepe sa bata spontan, ritmul devine mai puternic si mai regulat – si veti putea sa-l auziti in jurul saptamanii 9 sau 10 (desi uneori mai tarziu, in functie de pozitia copilului in uter);
  • gustul – se dezvolte papilele gustative care se conecteaza la creier in jur de saptamana 8.

Alte repere majore din primul trimestru includ formarea muschilor, productia de celule sangvine albe pentru combaterea germenilor si dezvoltarea corzilor vocale. Pana la sfarsitul primului trimestru de sarcina, bebelusul ar putea incepe sa-si suga degetul mare pe masura ce dezvolta reflexe si intestinele sunt complet dezvoltate.

Controalele medicale in primul trimestru de sarcina

Prima vizita se va concentra pe evaluarea starii generale de sanatate, identificarea factorilor de risc si determinarea varstei gestationale. Dupa prima vizita, vi se va cere probabil sa programati verificarile la fiecare patru saptamani pentru primele 32 de saptamani de sarcina. Cu toate acestea, este posibil sa aveti nevoie de controale mai dese sau mai putin frecvente, in functie de starea de sanatate si istoricul medical.

Se fac o serie de teste de sange – pentru a vedea grupa sangvina, Rh-ul, daca exista anumiti anticorpi, hemoglobina, daca esti imuna la rubeola, daca esti purtatoare a virusului hepatitei B, daca ai sifilis, diabet etc. Se testeaza si nivelurile hormonale, se face testul Papanicolau si analize pentru a exclude riscul de preeclampsie si diabet gestational. Prima ecografie se face de obicei intre saptamanile 8-12 de sarcina – ecografie transvaginala. Intre saptamanile 10-14 se pot face testele pentru sindrom Down si ale anomalii cromozomiale.

modificari in sarcina

Identificarea factorilor de risc

E important sa se identifice anumiti factori de risc si sa stii semnele si simptomele ce pot indica o problema. Medicul va va spune daca aveti o sarcina cu risc ridicat. Sarcina cu risc ridicat inseamna ca exista riscuri mai mari de complicatii. Factorii care pot face sarcina cu risc ridicat includ:

  • varsta mai mica (de exemplu, mame adolescente) sau sarcina peste 35 ani;
  • subponderala sau supraponderala;
  • hipertensiune arteriala, diabet, HIV, cancer sau afectiuni autoimune;
  • sarcina multipla.

Prima vizita prenatala

Prima vizita prenatala este cea mai minutioasa. Se face un istoric medical complet, se face un examen fizic si se efectueaza anumite teste si proceduri pentru a evalua starea de sanatate initiala a mamei si a copilului. Prima vizita prenatala poate include urmatoarele:

  • istoric medical personal – probleme de sanatate preexistente, ca diabet, hipertensiune, anemie, alergii etc.;
  • tratamente administrate in prezent;
  • interventii chirurgicale anterioare;
  • istoric medical familial;
  • istoric personal ginecologic – sarcini anterioare, avorturi, istoric menstrual etc.;
  • stil de viata si sanatate generala;
  • masurarea tensiunii arteriale;
  • cantarire;
  • examen pelvin si control ginecologic;
  • teste de urina si de sange;
  • ecografie.

La aproximativ 11 saptamani, medicul va efectua un test numit translucenta nucala (NT). Masuratorile pot ajuta la determinarea riscului de sindrom Down.

Suplimente prenatale

Vitaminele sunt foarte importante pentru fatul in curs de dezvoltare. Cu toate acestea, trebuie sa stiti ca excesul de suplimente poate cauza probleme bebelusului, asa ca discutati cu medicul inainte de a lua orice vitamine sau suplimente. Medicul va va prescrie suplimentele potrivite, in functie de starea de sanatate si de nevoi. Multivitaminele in sarcina includ de obicei acid folic, fier, vitamina D, complexul B etc.

Din momentul in care planifici o sarcina sau afli ca esti insarcinata, e important sa faci schimbari in stilul de viata, pentru a avea o sarcina sanatoasa si fara probleme! Renunta la obiceiurile nesanatoase – mai ales la alcool, fumat, limiteaza consumul de cofeina, adopta un stil de alimentar sanatos si variat, pentru a-ti oferi tie si fatului toti nutrientii de care aveti nevoie.

✅ Citeste mai multe despre sanatatea mamei in sarcina!

Referinte:
(1) https://www.whattoexpect.com/first-trimester-of-pregnancy.aspx
(2) https://www.healthline.com/health/pregnancy/first-trimester
(3) https://www.pregnancybirthbaby.org.au/first-trimester
(4) https://www.webmd.com/baby/guide/first-trimester
(5) https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208

Articole recomandate

Lasa un comentariu