Protectia solara in sarcina

de Mancas Malina
expunerea la soare in sarcina

Citeste mai multe despre protectia solara in sarcina – care sunt riscurile expunerii prea mari la soare in sarcina, dar si cum te poti bucura de soare cu grija.

CUPRINS:

1. Expunerea la soare – intre beneficii si riscuri
2. Riscurile expunerii crescute la soare in sarcina
3. Cum sa te bucuri de soare in sarcina, fara riscuri

Expunerea la soare – intre beneficii si riscuri

Expunerea la soare ajuta organismul sa produca vitamina D in mod natural. Aceasta vitamina are roluri esentiale in organism si este adesea dificil de obtinut doar din alimente. De asemenea, timpul in natura si la lumina ajuta la reducerea riscului de depresie. Asta deoarece lumina soarelui declanseaza eliberarea de serotonina, ce poate imbunatati starea de spirit. Ne ajuta si sa dormim mai bine, regland ritmul circadian. Poate imbunatati si sanatatea oaselor datorita faptului ca vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, esential pentru oase sanatoase si puternice. Nu in ultimul rand, tot vitamina D produsa in timpul expunerii la lumina soarelui ajuta la sustinerea imunitatii organismului.

Desi expunerea la soare are beneficii asupra sanatatii, exista o diferenta majora intre a petrece timp in natura respectand normele de protectie solara si expunerea directa la soare cu rolul de a ne bronza. Expunerea crescuta la soare poate duce la arsuri solare, insolatie, imbatranirea prematura a pielii, riduri si risc de cancer de piele.

Insa, nu inseamna ca in sarcina nu avem voie sa mai iesim afara sau sa mergem la mare. Este important doar sa evitam expunerea crescuta la soare, mai ales in orele amiezii, sa ne hidratam, sa stam sub umbrela si sa folosim protectie solara.

Citeste si: La plimbare cu bebelusul – sfaturi si recomandari

riscurile expunerii la soare in sarcina

Riscurile expunerii crescute la soare in sarcina

In primul rand, trebuie evitata expunerea excesiva la soare indiferent ca sunteti sau nu gravida. Expunerea crescuta la soare creste riscul de cancer de piele. Din cauza modificarilor hormonale, in timp ce esti insarcinata, corpul devine mai sensibil. Expunerea crescuta la soare poate duce la arsuri solare, insolatie, imbatranirea prematura a pielii, aparitia de pete pigmentare si hipomelanoza. In plus, creste riscul de deshidratare.

In plus, in sarcina pielea isi schimba culoarea mai usor decat de obicei. Acest lucru este din cauza faptului ca modificarile hormonale predispun pielea la anumite schimbari ale culorii si sensibilitate mai mare.  → Citeste pe larg despre Modificari la nivelul pielii in sarcina

Unele studii sugereaza ca expunerea crescuta la soare in sarcina poate duce la epuizarea folatului. Folatul sau acidul folic este un nutrient vital, mai ales in timpul sarcinii. Sustine cresterea sanatoasa a bebelusului si joaca un rol vital in prevenirea bolilor cardiovasculare si a altor probleme medicale. Se crede ca radiatiile UV pot degrada acidul folic din sange, ceea ce poate duce la complicatii severe atat pentru mama, cat si pentru fat.

De asemenea, se crede orice activitate care ar putea creste temperatura corpului (supraincalzirea), cum ar fi sauna sau solarul, ar putea creste riscul de malformatii la copil. Expunerea la soare poate creste temperatura corpului. Cand esti insarcinata, te poti deshidrata mai usor, ceea ce ar putea duce la simptome de travaliu prematur. Cand temperatura corpului mamei creste, la fel creste si temperatura fatului. Daca este ridicata suficient de tare sau suficient de mult timp, temperatura corporala crescuta ar putea cauza leziuni ale creierului fetal.

plaja in timpul sarcinii

Pot merge la solar cand sunt insarcinata?

NU. In sarcina (si nu numai) se recomanda evitarea expunerii crescute la soare si evitarea solarului. Bronzul este de fapt incercarea pielii tale de a se proteja de daunele cauzate de radiatiile ultraviolete (UV). Expunerea prelungita la razele UV agraveaza efectele imbatranirii si creste riscul de a dezvolta melanom malign (cancer de piele). Retineti si ca in sarcina pielea este mai sensibila si se poate arde mai usor.

☀️ Cum sa te bucuri de soare in sarcina, fara riscuri

Ca masura de precautie principala, incercati sa evitati expunerea intensa sau prelungita la lumina UV in timpul perioadei de concepere si in timpul sarcinii. Luati suplimentele de acid folic, asa cum v-a recomandat medicul.

Masurile de protectie solara pentru gravide sunt aceleasi, la fel ca pentru femeile care nu sunt insarcinate, barbati si copii:

  • Evita expunerea crescuta la soare, mai ales la orele amiezii, cand radiatiile sunt cele mai puternice. Alege pe cat posibil in schimb umbra si foloseste umbrele de soare.
  • Foloseste protectie solara in fiecare zi cand iesi afara, cu SPF 30 sau 50, pe toate zonele expuse. Foloseste crema de protectie chiar si cand stai la umbra, pentru ca multe radiatii sunt reflectate de apa si nisip. Crema de protectie solara se aplica inainte de a ne expune la soare, cu aproximativ 15 minute inainte. Aplica o cantitate suficienta pe toate zonele expuse. Reaplica la fiecare 2 ore cel putin sau ori de cate ori iti uzi pielea sau transpiri.  Aplica lotiune de protectie si pe fata, pe maini, pe buze, pe urechi.
  • Protejeaza-ti capul de soare, folosind o palarie cu boruri largi.
  • Protejeaza-ti ochii de radiatiile solare cu ochelari de soare cu protectie UV – care blocheaza 99% dintre razele UVA si UVB.
  • Aplica un balsam de buze sau ruj cu SPF de 30 sau mai mare pe buze.
  • Poarta haine largi, usoare, care sa acopere pielea.
  • Consuma suficienta apa pentru a preveni deshidratarea.

protectie solara in sarcina

Creme de protectie solara sigure in sarcina

Nu numai ca protectia solara va va proteja de cancerul de piele, dar va va proteja si pielea de decolorare si de alte afectiuni legate de sarcina care pot fi exacerbate de expunerea la soare. Deoarece pielea tinde sa fie mai sensibila atunci cand esti insarcinata, melasma si alte tipuri de hiperpigmentare pot sa apara in sarcina sau pot fi intensificate de expunerea la soare.

Exista doua ingrediente considerate in general sigure pentru utilizare de catre toti oamenii: oxidul de zinc si dioxidul de titan. Sunt minerale naturale care blocheaza fizic razele daunatoare ale soarelui, incat sa nu patrunda in piele. Oxidul de zinc si dioxidul de titan sunt ingredientele principale ale cremelor de protectie solara – bariera fizica sau protectie solara cu filtru mineral.  Citeste si mai multe despre: Cosmeticele in sarcina – recomandari si sfaturi

Cremele de protectie solara minerale sunt cele mai bune pentru copii, femeile insarcinate sau care alapteaza si cele cu piele sensibila. Crema de protectie solara trebuie sa fie intotdeauna cu spectru larg de protectie (protejeaza atat impotriva razelor UVA, cat si impotriva razelor UVB), sa aiba SPF 30 sau mai mare, sa fie rezistenta la apa (daca vei inota sau vei transpira). De asemenea, trebuie aplicata cu 15 minute inainte de a iesi afara si reaplicata la fiecare 2 ore in timp ce esti afara.

Vezi AICI cateva recomandari de PRODUSE DE PROTECTIE SOLARA sigure si eficiente.

Produsele autobronzante in sarcina

Multe femei isi doresc neaparat piele bronzata in sarcina, astfel ca apeleaza la produsele autobronzante. Ingredientul activ al „bronzului fals” este dihidroxiacetona (DHA). Informatiile privind siguranta aceste produse in sarcina sunt variate. De obicei, cand se folosesc lotiuni autobronzante, se crede ca ingredientul activ nu poate patrunde profund in piele si, prin urmare, riscul de a afecta fatul este foarte mic. Insa, dintre toate tipurile de autobronzante disponibile pe piata, femeile insarcinate trebuie sa evite spray-urile autobronzante. Acestea pot ajunge direct la bebelus prin inhalare si sange.

Alte cercetari sugereaza ca prin expunerea pielii materne, DHA este absorbit si traverseaza placenta catre copil. Nivelul de transmitere a DHA la fat variaza in functie de cantitatea aplicata, frecventa aplicarii si daca exista zone deschise ale pielii (cum ar fi abraziuni sau rani). Insa, pentru ca nu exista nicio dovada clara daca aceste produse sunt sigure sau nu in timpul sarcinii, trebuie sa consultati medicul inainte de a le utiliza.

Iti recomandam si: Bagajul pentru vacanta la mare cu copilul

Referinte:
(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6069651/
(2) https://www.babycenter.com.au/x541041/is-it-safe-to-sunbathe-or-use-a-sunbed-during-pregnancy
(3) https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/is-it-safe/tanning-during-pregnancy/
(4) https://www.healthline.com/health/sunbathing

Articole recomandate

Lasa un comentariu